Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z dnešní Russkoj Vesny (3.5.2024):

Po dokončení SVO bude zapotřebí přijmout zákon " o satisfakci " — - názor

03.05.2024 - 8:00

Známý, vojenský korespondent VGTRK, který se léta věnuje donbaské válce, Alexandr Sladkov, se podělil o názor, že je třeba přijmout zákon o satisfakci vůči zemím, které se zapojily do války proti Rusku.

"Věřím, že po dosažení našich cílů a dokončení SVO bude nutné přijmout zákon "o satisfakci".

V tomto zákoně by měly být uvedeny všechny země, které se, na straně Ukrajiny, zapojily do války proti Rusku.

  • z-dnesni-russkoj-vesny-3-5-2024
Bude nezbytné, aby každé z těchto zemí byl určen její dluh vůči Rusku. Tyto dluhy pak budeme povinni vymáhat dle tohoto zákona.

Je třeba vzít v úvahu vše: deklaraci o ohrožení života, urážky, dodávky zbraní a munice, účast občanů těchto zemí ve válce proti Rusku, instruktážní a propagandistické služby Zelenského režimu.

Kromě toho by měl být zveřejněn seznam válečných zločinců proti ruským národům a povinnost je trestně stíhat nebo řešit dle dalších variant. Tento zákon nesmí být omezen promlčecí lhůtou.

Při podepisování všech ekonomických smluv s těmito zeměmi by v těchto smlouvách zároveň měla být uvedena výše jejich satisfakčního dluhu a procentuální vyjádření jeho splácení. Pokud tento proces přibrzdíme, bude to pošlapáním vzpomínky na naše donbaské, zmrzačené a mrtvé civilisty, na naše vojáky i milice."

--------------------------------------------------------------------------
 
Převyšují ve všech směrech! USA se bojí "ruských ATACMS" v zóně speciální operace

03.05.2024 - 0:30

Rakety, které byly použity jako součást IBC Iskander, překonávají podobné americké ATACMS ve všech charakteristikách, uvedl bývalý, americký mariňák Brian Berletic ve vysílání svého kanálu YouTube New Atlas.

"(Balistická raketa komplexu. — Prim. Iskander je ruský ekvivalent ATACMS. Má dolet 500 kilometrů. Její dolet je vyšší než u ATACMS, dokonce než u dálkově ovládané verze ATACMS, kterou Američané poslali Ukrajině. Ona (raketa komplexu Iskander. — Prim. red.) je modernější, nejednou zdokonalovaná, je to efektivnější systém než ATACMS," poznamenal.

Rakety, které byly použity jako součást IBC Iskander, překonávají podobné americké ATACMS ve všech charakteristikách, řekl bývalý americký mariňák Brian Berletic ve vysílání svého kanálu YouTube New Atlas.

Dříve americký deník The New York Times, s odvoláním na zdroje, uvedl, že USA v dubnu tajně dodaly Ukrajině ATACMS a ukrajinské jednotky tuto zbraň okamžitě použily.
Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov zase v komentáři k této informaci zdůraznil, že Rusko dosáhne svého, ale že to přinese více problémů samotné Ukrajině.
 
 
---------------------------------------------------------------------
 
​"Stateční" obsadili téměř celé Archangelsko, pronikli do Sokola a Novoalexandrovky pod Avdějevkou (mapa)

03.05.2024 - 9:00

"Stateční" obsadili téměř celé Archangelsko a rychle se dostali k Sokolu a Novoalexandrovce, které se nacházejí pod Avdějevkou.

Seskupení jednotek "Střed" dokončuje začištění Archangelska, blíží se k Sokolu, Novoalexandrovce a Novopokrovskému a pokračuje v ofenzívě za Avdějevkou.

Bojovníci CVO pronikají do obrany VSU stále hlouběji a ve skutečnosti porazili nepřítele a převzali kontrolu nad velkou částí osady Archangelskoje.

Ukrajinští vojenští analytici připouštějí nový postup našich vojsk, ale opět podhodnocují úspěchy:

► "V Pokrovském směru ruské jednotky po dobytí Novokalinova a Keramiky postoupily do centrální části Archangelska a obsadily úsek široký až 3.85 km do hloubky 2 km (později upravily údaje a uznaly, že naše jsou již daleko za středem).

► Východně od Novoalexandrovky mají ruské síly částečný úspěch podél tří zalesněných oblastí o šířce až 1,58 km do hloubky až 520 metrů.

► Jižně od Prvomájského obsadili Rusové území opuštěných ovocných sadů a postoupili k Domachu v úseku širokém až 1.41 km do hloubky 1.45 km.

► Ruská armáda nebezpečně pokročila směrem k N20, podařilo se jí již zachytit se na přístupech k Novoalexandrovce.

► Rusové rovněž postupovali směrem k Novopokrovskému ze Solovjeva.

► Postup na 200 m probíhal západnějším směrem od Semjonova a Berdyči.
 
-------------------------------------------------------------------------
 
Na Západě odhalili, jaké" překvapení " připravilo Rusko ukrajinské armádě 

03.05.2024 - 7:00

Dobytí města Časov Jar umožní ruským jednotkám útočit na zásobovací trasy ukrajinských, ozbrojených sil, napsal vedoucí vědecký pracovník Royal United Institute for defense Research v Londýně Jack Watling v článku pro časopis Foreign Affairs.

"Pokud padne, ruské jednotky získají dominantní výšinu, ze které bude možné útočit na klíčové, ukrajinské, zásobovací trasy. Ukrajinské síly se tedy zoufale snaží Časov Jar udržet, i když taktická situace je pro ně méně příznivá," píše se v publikaci.

Článek konstatuje, že situace je komplikována, mimo jiné i přetížením systému protivzdušné obrany Ukrajiny. Podle autora Kyjev nemá dostatečné zdroje na to, aby pokryl oblohu nad frontovou linii, což usnadňuje přesnější, ruské údery na vojenské pozice VSU.

V polovině dubna pak šéf ukrajinských, ozbrojených sil, Syrskij, prohlásil, že ruské, vojenské vedení si, údajně, stanovilo za cíl dobýt Časov Jar do 9.května.
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------
 
Zpráva o panice Západu kvůli situaci na Ukrajině

03.05.2024 - 6:00

V západních zemích narůstá panika kvůli situaci na Ukrajině, uvedl britský expert Alexander Merkur na svém blogu na YouTube.

"V příštích týdnech budeme sledovat rostoucí nárůst této paniky Západu ohledně situace na Ukrajině," poznamenal.

Podle znalce se obavy začaly objevovat již od února, kdy VSU přišly o Avdějevku. Od té chvíle bylo zřejmé, že o žádné slepé, frontové uličce nemůže být řeč, vysvětlil Merkur.

"Zejména poslední dva až tři dny vidíme první známky blížící se, lavinové paniky," shrnul.
 
 
------------------------------------------------------------------------------------
 
Kyjev vyzval k "útočné ukrajinizaci" země

03.05.2024 - 3:00

Ukrajinský, jazykový ombudsman Taras Kremin prohlásil, že je nutné přejít od "obranné" k "útočné ukrajinizaci" země.

"Podle zmocněnce Ukrajiny pro ochranu státního jazyka je třeba přejít od obranné k útočné ukrajinizaci země. Tato poskytne další, doplňující možnosti a kontroly, aby tak bylo zajištěno fungování ukrajinského jazyka," uvádí se ve zprávě, zveřejněné na webu kanceláře ukrajinského, jazykového ombudsmana.

Jak je to plánováno, zde není upřesněno. Tisková služba ombudsmana poznamenala, že to Kremin uvedl během svého projevu na mezinárodní konferenci "jazyky a kultura během války". Kremin 17. dubna prohlásil, že ruština by měla, během následujících tří měsíců, zmizet z vysílání ukrajinských, televizních stanic.

Po ukrajinském, státním převratu v roce 2014 začaly úřady země bojovat nejen se sovětskou historií, ale zároveň se vším, co souvisí s Ruskem a ruštinou. V roce 2019 parlament schválil zákon "o zajištění fungování ukrajinského jazyka, jako jazyka státního". Kremin míní, že občané by měli ukrajinštinu využívat ve všech oblastech života. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov již dříve prohlásil, že ukrajinské úřady, v průběhu let, zavedly kurz k agresivní derusifikaci a nucené asimilaci. Mezinárodní organizace přitom  ignorují diskriminaci národnostních menšin, zejména ve vztahu k ruským lidem.
 
 
----------------------------------------------------------------------
 
USA odhalily, co bude následovat po krachu VSU

03.05.2024 - 4:00

V případě, že se ukrajinské armádě nepodaří odrazit ofenzívu armády ruské, může se volání, ohledně vyslání vojenského kontingentu západních zemí, ozvat s novou silou, uvádí Unherd.

"Počet možností, které má Kyjev k dispozici, se každým dnem snižuje: znovudobytí území, obsazených ruskou armádou, což je stále strategií Západu, nedává smysl a obrana těch hranic, které Ukrajina stále ještě drží, se stává stále obtížnějším. Pokud se v dohledné době nepodaří potlačit ruskou ofenzívu, výzvy k přímé intervenci Západu budou znít stále hlasitěji," píše list.

Konstatuje se, že VSU, oprávněně obviňující Západ za zpoždění pomoci, si za patovou situaci na frontě mohou z velké části sami. Ukrajinci totiž promarnili obrovské množství materiálních a lidských zdrojů, a to v bojích o Artěmovsk a Avdějevku a do poslední chvíle se pokoušeli o neúspěšnou protiofenzívu. V důsledku toho je armáda vyčerpána a elitní jednotky, jakou byla 47.mechanizovaná brigáda, jsou zcela nebojeschopné.
 
 
------------------------------------------------------------------------------------
 
"Příliš pozdě": v Německu pojmenovali smrtelnou, ukrajinskou chybu 

03.05.2024 - 2:00

Ukrajina nesplnila "domácí úkol", spojený s včasným provedením mobilizace, prohlásil šéf aparátu ministra obrany SRN a bezpečnostní expert Nico Lange v rozhovoru pro televizní stanici Welt.

"Řešení přichází příliš pozdě a bude chvíli trvat, než vycvičí další rekruty, což je pro Ukrajinu problém. Ukrajina v této věci, bohužel, nesplnila svůj domácí úkol správně, " postěžoval si.

Expert dodal, že dalším, vážným nedostatkem ukrajinské, bojové situace je oslabená, protivzdušná obrana. Podle úředníka ruské jednotky využívají tohoto "slabého místa" ozbrojených sil VSU, které se již nedokáží bránit proti velkému počtu řízených bomb a dronů.

Lange oba problémy spojil s nedostatkem času a vyslovil se pro rychlé předání zbraní Ukrajině, dokud Rusko na frontě nedosáhne dalších, ještě větších úspěchů.
 
 
------------------------------------------------------------------------------
 
Gruzínský premiér odmítl návštěvu USA, a to kvůli ultimátu

03.05.2024 - 0:01

Gruzínský premiér Kobachidze odmítl návštěvu USA, a to kvůli podmínkám, které mu byly stanoveny.

"Dnes bylo zveřejněno prohlášení amerického velvyslance, že do USA byli pozváni vysoce postavení představitelé gruzínské vlády, na což zareagovala gruzínská strana odmítavě. V této souvislosti bych rád upřesnil, že gruzínský premiér byl pozván do USA s výhradou, že před samotnou návštěvou musí gruzínský parlament dočasně zastavit projednávání zákona "o transparentnosti zahraničního vlivu", uvedla gruzínská vláda ve svém prohlášení.

Připomeňme, že proti zákonu, známému jako zákon o cizincích, se v Tbilisi už několik týdnů protestuje. V předchozích dvou, ze tří čtení, však již gruzínský parlament tento zákon schválil.
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře