Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Zprávy z AVIA.PRO (3.5.2024):

Úder z moře: Rusko se připravuje na přijetí stovek útočných BEC

Moderní, vojenské technologie se neustále vyvíjejí a představují nové výzvy a hrozby pro námořní síly celého světa. Jedním z posledních, alarmujících trendů byl vznik a šíření bezpilotních člunů, které se staly vážným ohrožením povrchových lodí.

Nová hrozba pro Západ

Expert na námořní studia a vedoucí pracovník Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS), Nick Childs, ve svém vyjádření zdůraznil závažnost  tohoto problému. IISS se sídlem v Londýně je autoritativním think-tankem pro politicko-vojenské konflikty a Childs podrobně studuje možnosti námořních sil a analyzuje údaje o námořnictvu různých zemí.

  • zpravy-z-avia-pro-3-5-2024
Podle Childsova sdělení Černomořská flotila ruského námořnictva zaznamenala nárůst počtu bezpilotních člunů, používaných ukrajinskými silami. Tato zkušenost, jak poznamenává odborník, vedla k tomu, že ruský průmysl zahájil aktivní vývoj a výrobu vlastních bezpilotních člunů, čímž umožnil vytvářet rozsáhlé flotily takových plavidel.

Potenciál BEC

Potenciál takových skupin bezpilotních člunů, podpořený zkušenostmi a zdroji, by mohl v dohledné době představovat zásadní hrozbu pro západní, námořní síly. Ruská, technologická základna a strategický důraz na námořní síly činí toto téma ještě naléhavějším.

Childs zdůraznil, že Černomořská flotila se ne vždy úspěšně přizpůsobila těmto výzvám, což ponechává prostor pro rozvoj a vylepšení této úderné síly. Poznamenal však také, že bezpilotní čluny představují novou oblast, kde mohou protivníci najít zranitelná místa, a to i pro lépe vycvičené a zkušené, západní námořnictvo.

Zranitelnost Západu

Otázka, jak čelit takovým hrozbám zůstává pro Západ otevřenou, a to i vzhledem k omezeným možnostem západních zemí. Situace bude přitom přímo záviset na regionu, kde se bezpilotní námořní lodě používají. Ve Středozemním a Baltském moři bude taková hrozba pro Západ minimální, a to kvůli relativně úzkým průchodům, naopak v Černém moři mohou být námořní základny a západní lodě zničeny během několika hodin.

K dnešnímu dni je známo, že Rusko vyvinulo dva typy pobřežních, bezpilotních člunů, což znamená, že několik stovek takových dronů se může v příštích letech objevit ve výzbroji ruské flotily.
 
-------------------------------------------------------------------
 
Ne dříve než na konci června: Dodávky systémů protivzdušné obrany Patriot a F16, pro Ukrajinu, byly opět odloženy

Slibované dodávky systémů protivzdušné obrany Patriot a další významné zbraně, zaměřené na podporu Ukrajiny, narazily na logistické potíže, uvádí The New York Times. Tato zpráva vyvolává na Západě vážné diskuse o možnostech ukrajinských, ozbrojených sil  (AFU) zastavit ofenzívu ozbrojených sil Ruské federace (AF).

Dodávky se zpožďují

Podle zprávy NYT se slibované dodávky zbraní, včetně systémů protivzdušné obrany Patriot, mohou zpozdit a na Ukrajinu dorazí až koncem června. Je to způsobeno několika faktory, včetně logistických problémů a potřeby vyškolit personál pro obsluhu nových systémů.

Podle nejmenovaného, amerického představitele, citovaného NYT, je zpoždění dodávek způsobeno nutností vycvičit nové posádky protivzdušné obrany pro práci se systémy Patriot. Na jednom z cvičišť v Německu v tuto chvíli začalo cvičit asi 70 vojáků ukrajinských, ozbrojených sil. Tato přípravná fáze nějakou dobu potrvá a může se protáhnout, do doby, kdy systémy dorazí na místo.

Navzdory tomu již USA provedly dvě menší dodávky protitankových střel, dělostřeleckých granátů a střel ATACMS. Většina dodávek je však plánována až do budoucna, a to po vyhodnocení zásob ve stávajících arzenálech a dokončení příprav k odeslání.

Podle NYT významnější zbraně a nějaká munice dorazí z USA až v létě nebo ještě později. Ne všechny slíbené zbraně budou k dispozici okamžitě a bude chvíli trvat, než se určí, které dodávky lze provést bez oslabení jednotek NATO.

Kyjev se nachází ve složité situaci

Tato zpoždění vyvolávají v Kyjevě vážné obavy ohledně schopnosti Ukrajiny odradit případné, ruské útoky, a to ve všech sektorech fronty. Dvouměsíční zpoždění „omezuje možnosti Ukrajiny zabránit dalším, ruským útokům“ a představuje nové výzvy pro politické a vojenské vůdce, kteří se snaží podpořit v tomto konfliktu Kyjev, uvedl NYT.

Experti nevylučují, že Západ záměrně zdržuje dodávky zbraní, čímž má v úmyslu donutit Kyjev k ústupu do organizovanějších, obranných linií. Krom toho se za tím může skrývat snaha Západu vyhnout se jakémukoliv přímému střetu s Ruskem.

Více podrobností na: https://avia.pro/…sli
 
---------------------------------------------------------------
 
Ozbrojené síly Ukrajiny prořídly: Kyjev se snaží dostat na frontu dalších 200–300 tisíc lidí

Známý blogger, Jurij Podoljak, na svém Telegramovém kanálu, upozornil na skutečnost, že na Ukrajině probíhá v současnosti totální mobilizace. Podle něj, v dubnu, tamní, vojenské, registrační a odvodové úřady (TMC) zachytily 87 tisíc z, pro tento měsíc plánovaných, 120 tisíc budoucích vojáků. Tito by se měli, během několika měsíců, ocitnout na frontě. 

Totální mobilizace

Podoljak poznamenal, že ukrajinská, totální mobilizace probíhá již několik měsíců a během ní  „odchytávají každého, koho odchytit lze“. V dubnu se však TCC, díky tomu, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský podepsal odpovídající zákon, skutečně podařilo významně doplnit řady ukrajinských, ozbrojených sil. 

 
Podle experta to bylo možné především díky odchytu zbývajících, ukrajinských mužů z vesnic a používání nejrůznějších, mobilizačních úskoků. Ozbrojené síly Ukrajiny se díky tomu, v dubnu, a to poprvé od začátku roku, nejenže nezmenšily, ale dokázaly do značné míry nahradit nenávratné ztráty z prvních tří měsíců letošního roku. 

Zvýšení počtu ozbrojených sil Ukrajiny

Podoljak však zároveň upozornil, že kvalita rekrutů je nyní mnohem horší, než tomu bývalo dříve. Dále se domnívá, že hlavní proud rekrutů potrvá ještě asi měsíc. Tím budou vyčerpání ti, kteří přišli do TCC dobrovolně, pak přijdou na řadu ti, kteří se snaží mobilizaci vyhnout a tím se dále znatelně sníží počty odvedených.

Expert předpokládá, že do června, pokud naše velká ofenzíva nezačne dříve, bude nepřítel schopen zvětšit velikost své armády (po odečtení současných ztrát) o dalších asi 40-50 tisíc lidí. Ti budou použiti na ucpání frontových děr, ale na ofenzivu to stačit nebude.  

Poslední pokusy

Podoljak také poznamenal, že kyjevský režim nebude schopen zmobilizovat více lidí. Na základě mobilizačních čísel se pak domnívá, že do července a možná již v červnu, v závislosti na intenzitě bojové činnosti, začne počet nepřátelské, živé síly na frontě klesat. Podoljak upřímně doufá, že tento proces bude již nezvratný.

Totální mobilizace na Ukrajině tedy pokračuje. Zároveň se otevírá reálná možnost, že na Ukrajinu začnou být posílány odvody z Polska a pobaltských států, což znamená, že by Kyjev mohl mít k dispozici dalších 200 až 300 tisíc lidí.

Více podrobností na: https://avia.pro/…ont
 
----------------------------------------------------------
 
Od začátku roku ruské jednotky ovládly více než 547 kilometrů čtverečních území

Ruský ministr obrany, Sergej Šojgu, během nedávného setkání oznámil významné úspěchy ruských jednotek na východní frontě. Ozbrojené síly Ruské federace, podle něj, během posledních dvou týdnů osvobodily Novobachmutovku, Semenovku a Berdyči v Doněcké lidové republice.

Šojgu také poznamenal, že od začátku roku ruské jednotky ovládly více než 547 kilometrů čtverečních území v nových regionech země. Zdůraznil, že Spojené státy americké a jejich spojenci vyvíjejí na Ukrajinu nátlak, požadují zabránit kolapsu obrany a za každou cenu omezit ofenzívu ruských sil.

Ministr také uvedl nárůst denních, nepřátelských ztrát, které se v dubnu zvýšily na tisíc vojáků denně. Podle Šojgua ztratily ukrajinské, ozbrojené síly během tohoto roku 111 tisíc lidí a dvacet jedna tisíc jednotek zbraní a vojenské techniky.

 
--------------------------------------------------------------------
 
Ruská armáda obsadila americkou vojenskou základnu v Nigeru

Podle informací, poskytnutých zdroji Reuters a CNN, začali ruští vojáci využívat leteckou základnu v Nigeru, kde sídlí i američtí vojáci. Rusové obsadili samostatný hangár na území základny, což vyvolalo nespokojenost na straně amerických úřadů, které vyjádřily obavy z takového dění.

Americká strana hlásí, že přítomnost ruského, vojenského kontingentu na stejné základně, společně s americkými jednotkami, zpochybňuje otázky bezpečnosti a strategické interakce mezi oběma zeměmi, jejichž vztahy jsou v posledních letech napjaté.

Vzhledem k současné úrovni politických vztahů mezi Ruskem a Spojenými státy bylo toto umístění pro mnohé pozorovatele překvapením. Niger dříve požadoval, aby se USA zcela stáhly z jeho území. Výskyt ruské armády na této vojenské základně je pravděpodobně pokusem o vytvoření dalšího tlaku na Washington.

 
----------------------------------------------------------------------
 
Američtí vojáci se stáhnou z Čadu, ale posílí svou přítomnost na Pobřeží Slonoviny

Šéf amerického velení pro Afriku, generál Michael Langley, potvrdil stažení amerických jednotek z Čadu a vysvětlil to revizí dohody o vojenské spolupráci. Upřesnil však, že interakce mezi zeměmi bude obnovena po 6. květnu, načež Čad vyjádřil svou připravenost pokračovat ve spolupráci se Spojenými státy.

V souvislosti s revizí své vojenské přítomnosti v Africe Spojené státy aktivně hledají nové partnery. Generál Langley nedávno navštívil Pobřeží Slonoviny, kde jednal s prezidentem Alassanem Ouattarou a vojenským vedením země. Hlavním tématem jednání bylo otevření nové, letecké základny amerického letectva, která má nahradit Facility 201 v Nigeru, odkud američtí vojáci plánují odejít..

Toto strategické přeskupení je součástí širšího tlaku na přítomnost USA v regionu. Velení USA pro Afriku pošle v roce 2024 na Pobřeží Slonoviny více než 65 milionů dolarů, z nichž většina bude přidělena na protiteroristické a bezpečnostní úsilí podél severní hranice země, sousedící s Burkinou Faso.

 
----------------------------------------------------------------------
 
Krymský most byl vyhozen do vzduchu pomocí výbušnin, odpovídajících 10 tunám TNT

Publikace Kommersant zveřejnila výsledky průzkumu výbušnin, použitých v roce 2022 Krymském mostě, jedné z klíčových, ruských, dopravních tepen. Podle průzkumu bylo k vyhození mostu použito podomácku vyrobené výbušné zařízení o síle ekvivalentní 10 tunám TNT.

Jak se ukázalo, hlavní součástí výbušného zařízení bylo pevné, raketové palivo, ukryté v kotoučích plastové fólie. Výbuch vyvolala plastová nálož.

Experti zjistili, že k odpálení raketového paliva byla použita trhavina zahraniční výroby, pravděpodobně S-4 nebo PE-8, na bázi hexogenu. Rozbuška, rovněž ukrytá pod plastovou fólií, byla spuštěna signálem navigátora GPS, když zařízení dosáhlo předem stanoveného bodu trasy - 156. kilometru dálnice A-290 Novorossijsk-Kerč.

 
----------------------------------------------------------------------------
 
Cameron potvrdil právo Ukrajiny zasáhnout Rusko britskými zbraněmi

Po dočasném stažení své předchozí publikace agentura Reuters opět zveřejnila prohlášení britského ministra zahraničí Davida Camerona o právu Ukrajiny použít britské zbraně k útoku na ruské území. Cameron zdůraznil, že Ukrajina má plné právo podniknout takové kroky v reakci na vojenské útoky Ruska.

„Ukrajina má takové právo, protože Rusko útočí na území Ukrajiny ,“ cituje agentura Camerona.

Kromě toho Cameron oznámil významnou, britskou, vojenskou podporu pro Ukrajinu a přislíbil roční pomoc ve výši tří miliard liber šterlinků (3,74 miliardy dolarů). Podle něj bude tato pomoc poskytnuta „tolikrát, kolikrát bude potřeba“, s důrazem na dlouhodobou podporu Londýna Kyjevu.

Bylo také upřesněno, že část vojenské techniky dorazí na Ukrajinu v den ministrova prohlášení. To potvrzuje záměr Spojeného království nadále aktivně podporovat ukrajinské, vojenské úsilí v kontextu probíhajícího konfliktu.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře