Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

OSM LET OBNOVENÉ NÁRODNÍ DEMOKRACIE. MĚLA A MÁ NĚJAKÝ VLIV NA POLITIKU ČR?

Se založením Národní demokracie v lednu 2014 byla spojena velká očekávání ze strany pronárodně cítících občanů ČR. Její „start“ v politickém pelotonu byl skutečně odvážný.

Způsob, jímž na sebe začala pod vedením Adama B. Bartoše upozorňovat, byl sebevědomý a skutečně neotřelý. Například blokáda homosexualistického pochodu Prage Pride šesti členy ND v létě 2014.

Poptávka po takovém subjektu se promítla i do slušných volebních výsledků v prvních letech. Půl procenta ve volbách do Evropského parlamentu jen několik měsíců od založení ND bylo skutečně příslibem, že tato národně konzervativní strana zde má své místo a budoucnost. Ambice ještě posílit a využít synergii dalších podobně smýšlejících alternativních subjektů přivedla v roce 2017 ND ke spojenectví s vlasteneckým uskupením Rozumní Petra Hanniga.

Volební výsledek do PS PČR 0,72 % nebyl zdaleka propadákem, ale zůstal za očekáváním.

  • osm-let-obnovene-narodni-demokracie-mela-a-ma-nejaky-vliv-na-politiku-cr

Podobný výsledek 0,78 % jsme s Petrem Hannigem dosáhli i ve volbách do Evropského parlamentu 2019. I když jsme tímto dominovali na alternativní scéně, nemohli jsme již překročit vlastní stín, neboť jsme nebyli schopni konkurovat projektu SPD, do jehož čela byl postaven Tomio Okamura. Dle mého názoru dlouhodobě připravovaný kádr řízené opozice. Ten se nejprve s Národní demokracií svezl při našem odporu vůči migraci a řečnil na tzv. Táborech lidu organizovaných ND v létě 2015 na Můstku, aby se pak od nás distancoval. A to přesto, že jsme mu nabízeli spolupráci.

V roce 2018 jsme publikovali náš dlouhodobý Ideový program. Jsme přesvědčeni, že jsme jako strana pochopili procesy, které se ve světě a u nás odehrávají a že naše recepty na ozdravení společnosti jsou správné. Nejefektivněji lze však procesy ovlivňovat z parlamentních lavic a k tomu je třeba co nejširší sjednocení alternativních stran, a to i za cenu programových ústupků. Proto jsme i nadále pokračovali ve snaze o spojování se.

Odmítnutí jsme se bohužel dočkali v roce 2020 od DSSS a to přesto, že jsme splnili všechny Vandasovy podmínky pro jednání. K domluvenému setkání jsme se dostavili i s P. Hannigem do kanceláře DSSS na Smíchově, předseda Tomáš Vandas tam však nebyl!

Úspěchu při naší snaze po sjednocení národoveckých subjektů jsme dosáhli až spojením pro parlamentní volby 2021 s ANS. Veškerá jednání s jejich předsedkyní Dr. Vítovou a i členy jejich nového vedení, zejména s Mgr. Markem Adamem a Václavem Kupilíkem, byla konstruktivní a bezproblémová. Věřím, že toto spojenectví udržíme, neboť každý z našich subjektů má něco, čím může druhého partnera obohatit.

Toto sjednocení nás posílilo k vyvolání dalších jednání za účelem společného postupu do parlamentních voleb 2021. S nově vzniklým hnutím Volný blok však jednání narazila na neochotu se spojovat a přílišnou sebedůvěru na straně Mgr. Volného (a asi i jeho předsedkyně Jany Volfové). Podobně dopadla jednání prakticky se všemi vlasteneckými stranami, jež raději šly do voleb samostatně. (Prameny, Švýcarská demokracie, aj).

Petr Hannig nás (ND a ANS) několik měsíců před letošními volbami dovedl k hnutí Otevřeme Česko-Chcípl pes. Tam byl ze strany Otevřeme Česko příslib vytvoření velké koalice ještě s Trikolorou a jinými stranami, byly by i finance na kampaň. Od tohoto bloku, kde by jsme sice museli potlačit naše programové priority, jsme však očekávali 1-2 místa v Poslanecké sněmovně PČR. Nakonec se toto sjednocení ukázalo jako iluze, zbožné přání. K žádnému spojení s Trikolorou nedošlo a Petr Hannig ještě navíc toto uskupení opustil a přidal se k Alianci pro budoucnost. Navíc hnutí Otevřeme Česko nám (ND a ANS) nechtělo dát v „koaličním projektu“ tolik prostoru, na kterém jsme se domluvili. Proto jsme se pár týdnů před volbami rozhodli jít naší již dříve domluvenou spojeneckou cestou ANS+ND. Posbírali jsme mezi sebou peníze na volební kauce 19.000 Kč pro každý ze 14 volebních krajů. Na volební kampaň již stranické peníze nezbývaly, hradili si ji pouze někteří lídři, ev. ti na čelních místech kandidátek v jednotlivých krajích ze svého, a to pouze v řádu tisíců nebo desetitisíců.

Toto „zavlečení“ ND a ANS k Otevřeme Česko nás stálo drahocenný čas k některým změnám, jimiž jsme chtěli původně na naši společnou kandidátku upozornit (změna názvu společného volebního subjektu apod.). Do voleb jsme proto šli pod již zaregistrovanou značkou ALIANCE NÁRODNÍCH SIL a výsledek byl nakonec propadákem.

Tolik krátká rekapitulace naší již osmileté cesty politickým bojištěm v české kotlině a moravských a slezských krajích. Mnohé z našich starých bojovníků tento únavný letitý boj tak otrávil, že se raději stáhli na své „tvrze“ a pozorují vývoj zpovzdálí. Někteří dokonce bojiště opustili a kritizují špatnou strategii nebo špatně zvolené kóty, jež jsme chtěli obsadit. Všichni jsme tak trochu z dlouhého boje bez výrazných výsledků unaveni. Současné předsednictvo ND má však čisté svědomí. V rámci svých možností se straně a její propagaci věnovali, jak jen mohli. Neúspěch ve volbách je jistě velkým rozčarováním, ale z bojiště, kde to již tak přituhlo, že se hraje o životy našich dětí, se nestahujeme.

Uznávám, že jsme v posledních dvou letech ztratili vedoucí roli na politické alternativě (SPD za protisystémovou stranu nepovažuji). Do říjnových voleb byl dominantní Lubomír Volný, ale i on se dočkal velkého výsledkového zklamání, místo jím deklarovaných 20 % dostal pouhých 1,3 % a Volný blok tak neobdržel ani státní příspěvek, natož aby se dostal do parlamentu. Dnes se zdá z jeho projevů, že L. Volný pochopil, že jimi do voleb zvolená cesta odmítnutí spolupráce nebyla správná. Nicméně, na jeho místo po volbách nastoupilo hnutí Chcípl pes a pořádá úspěšné demonstrace na různých místech v Praze, ale i v jiných městech. Hnutí je čerstvé, neopotřebované a stojí za ním mnoho ekonomicky činných provozoven, zejména hospod, které současným vládním terorem trpí nejvíce. Je třeba si jen přát, aby hnutí udrželo sjednocující étos, kdy se pod jeho akce hlásí všechny alternativní strany a hnutí, jež neuspěly, stejně jako my, ve volbách. Bylo by chybou, kdyby hnutí Chcípl pes začalo (například pod vlivem Svobodných) vystupovat pouze samo za sebe nebo se distancovalo od podpory národoveckých subjektů (ND, ANS, Mgr. Volný). Občané na jejich demonstrace chodí zejména proto, že tam vidí to široké sjednocení.

Kdekdo by teď mohl říci, co tu ta Národní demokracie vlastně dokázala? Ať se to může někomu zdát jako přitažené za vlasy, přesto se můžeme některými úspěchy od svého založení pochlubit.

Předně jsme jako první z politických stran upozornili na nebezpečí plynoucí z řízené migrace Afričanů a muslimů do Evropy a potažmo do Čech. I za tuto neutuchající aktivitu byl několik let perzekvován předseda ND Adam B. Bartoš. Režim se ho snažil zastrašovat nejen hrozbou podmínečného nástupu do vězení, ale také ho na několik let zbavil jeho obživy, nakladatelské a vydavatelské činnosti. Téma migrace se poté chopil Tomio Okamura a dodnes si díky této dobře pro voliče zpropagované činnosti drží s nejbližšími věrnými teplé místečko v parlamentu.

Dalším přínosem ND, i když nepřímým, je pomoc části občanů ČR s oddlužením. Příznivci ND vědí, že jsme již před parlamentními volbami v létě 2017 předložili veřejnosti program na oddlužení lidí v exekuci, tzv. Milostivé léto. Program, potažmo kalkulačku oddlužení, jsme letos aktualizovali zejména z důvodu zrušení superhrubé mzdy. Program oddlužení byl i součástí našeho programu do letošních parlamentních voleb. Část oddlužení je uvedena pod kapitolou III. Program jsme již v srpnu 2018 nabídli mimo jiné velkému počtu poslanců, kteří se dostali do parlamentu. Mezi nimi i Patriku Nacherovi (ANO) a Marku Výbornému (KDU-ČSL). V červnu 2020 jsem ho znovu zaslal Patriku Nacherovi. Oba poslanci následně program Milostivé léto zcela přepracovali a jejich verze s námi navrženým názvem prošla na podzim 2021 parlamentem a má potenciál pomoci alespoň té části dlužníků, kteří dluží státu a obcím. Bohužel ti dlužníci musejí do konce ledna sehnat prostředky na úhradu celého dluhu + 907,50 Kč pro exekutora, a poté jim budou odpuštěny úroky a další příslušenství. To zvládne, dle mého názoru, maximálně několik desítek tisíc z celkového počtu 712 tisíc lidí v exekuci (stav na podzim 2021). Náš program měl potenciál pomoci všem dlužníkům a to tzv. bezbolestně, stačilo pouze začít legálně pracovat a navíc by věřitelé dostali svoji pohledávku i s veškerým příslušenstvím. Přesto musím poslancům poděkovat za jejich aktivitu a to, že pomůžou alespoň menší části občanů. Snad dojde v brzké době i na oddlužení většího počtu občanů v exekuci.

Zatím se nám nepodařilo masivně pomoci lidem s jejich bydlením. Náš program na dostupné bydlení od nás opsala ČSSD, a to zejména v klíčové části – založení státního podniku pro výstavbu bytů. Možná by ho i „hustá dvojka“ (Maláčová + Stropnický) dokázala realizovat v potenciální vládě s Babišem, kdyby se ovšem ČSSD do poslanecké sněmovny dostala. Toho však litovat nemusíme, nicméně náš program na dostupné bydlení si ještě na svoji realizaci musí počkat.

Trvalé aktivita našeho předsedy Adama B. Bartoše zejména na webu ND a místopředsedy RNDr. Sedláčka zejména na facebooku ND (v současné době zejména boj proti „koronatotalitě“) ovlivňují mnoho lidí na „národní scéně“ a často od nás opisuje i „jediná vlastenecká strana v parlamentu“.

Takže, jak zatím hodnotit přínos Národní demokracie? Je to úspěch, ale i neúspěch – záleží na úhlu pohledu. Naši práci však nechceme vzdát, kromě výše uvedených programů chceme pro občany ČR do budoucna propracovat i energetickou strategii, tak aby byla energie, zejména elektřina a plyn, dostupné i pro chudší odběratele. Plánujeme i další návrhy, jak přežít v tomto odporně manipulovaném světě. Bez vystoupení z EU, z NATO a dalších globálních organizací to však nepůjde. Snad to brzy pochopí i ti, co volili Babiše nebo „gang pěti“.

Ing. Ivan Cícha, člen předsednictva Národní demokracie

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře