Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Ako sa Američania angažujú na Slovensku alebo Kam vstúpi americká noha …

Kam vstúpi americká noha, netreba čakať nič dobré. Novodobý kolonializmus, to je presne ono. Spojené štáty a ich verný prisluhovač UK riadne zavarili Ukrajine. Obe krajiny sú výraznou mierou spoluzodpovedné  za smrť státisícov Ukrajincov. To, že sa Zelenskyj momentálne sťažuje  na intenzívne ruské útoky na území Ukrajiny ,už má svoju dohru. Na  sociálnych sieťach  za to zožal riadnu  vlnu kritiky. Ľudia si  myslia, že vinu za to nešťastie  nesie on. Píšu, že keby nebol veril Západu a  neodišiel z rokovaní , potom by na Ukrajine  nedošlo k žiadnym útokom. Ľudia mu píšu, že tento boj nemožno vyhrať , dokonca aj to, že škoda že pri útoku  nezahynul on.

  • ako-sa-americania-angazuju-na-slovensku-alebo-kam-vstupi-americka-noha
 

Ďalším rozpracovaným projektom Američanov je Palestína. Izrael chce s podporou USA presídliť do Egypta z Gazy viac ako stotisíc Palestínčanov. Spojené štáty budú slúžiť ako sponzor. Úroky už si po čase vypýtajú.  

A čo malé Slovensko ? Je síce malé, ale má výhodnú polohu . Preto sa tak  snažia   silou mocou si tu udržať sféru vplyvu. Ako to robia? Nuž, cez peniaze , podporou rôznych projektov.

Úrad amerického štátneho tajomníka udeľuje mnohotisícové dotácie na projekty mimovládok na Slovensku. Cez tieto organizácie sa snažia o ovplyvňovanie verejnej mienky. Podporované sú hlavne tri oblasti: boj proti dezinformáciám; LGBT agenda a nezávislá žurnalistika. Dezinformácie? Nuž,  všetko, čo odporuje americkému zmýšľaniu. Napríklad peniaze išli pre Inštitut Adapt, ktorý dostal  50-tisíc eur na „zvýšenie podpory pre Ukrajinu bojom proti ruským dezinformáciám a riešením únavy z vojny na Slovensku“. , v lete zase 10-tisíc eur na „kultiváciu a posilnenie slovenskej bezpečnostnej a obrannej komunity prostredníctvom národných diskusií o budúcnosti slovenskej a euroatlantickej bezpečnosti a obrany vo svetle drasticky sa meniacej bezpečnostnej reality“. A peniažky išli aj na projekt – konspiratori.sk, ktorého úlohou je „pomáhať, udržiavať a zlepšovať verejnú databázu dezinformačných kanálov. Projekt Univerzity Komenského, na ktorý získala viac, ako 15-tisíc eur- v rámci projektu mali posilniť diskusiu a mapovať protizápadné nálady medzi bežnou populáciou. Američania majú Slovákom vysvetliť, aké sú ich zahraničné a bezpečnostné priority.

Dobre je platená aj oblasť LGBT propagandy. Napríklad bratislavský Dúhový Pride získal 7-tisíc eur. Organizácia Dúha na východe získala v  roku 2021 získali 15-tisíc eur, v máji 2022 získali 32-tisíc eur a v máji 2023 7-tisíc. Mali podporovať „diverzitu, akceptáciu a solidaritu voči LGBT+ ľuďom a ich rodinám na východe republiky“.

Organizácia Dúhové rodiny na to, aby „poskytla párom rovnakého pohlavia a LGBTQI+ rodinám prístup k profesionálnym podporným a poradenským službám a podporeniu ich spoločenského prijatia“ získala 21-tisíc eur. Podobnú sumu na zlepšenie vnímania tejto komunity cez verejné inštitúcie a médiá dostala aj Iniciatíva Inakosť. To však nebola posledná podpora pre túto organizáciu. V októbri získali 80-tisíc na komunitné centrum pre LGBT+ ľudí v Bratislave a na zvyšovanie povedomia o tejto komunite dostala 21-tisíc eur.

Ako vyzerá podpora pre „nezávislých“ (už len to slovo je výsmechom)  žurnalistov? Napríklad Zastavme korupciu v októbri získala z grantu 60-tisíc eur na „zvýšenie efektívnosti presadzovania sankcií EÚ a budovanie kapacity mladých novinárov a aktivistov na Slovensku“.  V júni 2021 dostala 11-tisíc eur – na posilnenie nezávislých žurnalistov Príspevok na „posilnenie odolnosti a schopnosti slovenských demokratických inštitúcii reagovať prostredníctvom právneho štátu a zvyšovania dôvery verejnosti v súdnictvo“ získala v r. 2021 sumu 28-tisíc eur. V októbri 2023 dostali  49-tisíc – na „odbornú analýzu a diskusiu o reforme prokuratúry na Slovensku“.

Zdroj: https://luna5.blog.pravda.sk/2023/12/30/ako-sa-americania-angazuju-na-slovensku-alebo-kam-vstupi-americka-noha/

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře