Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (1.11.2021)

Božena Weitingerová

Pondělí, 1.11.2021:
1; Moldávie vyjádřila spokojenost s kontraktem na dodávky plynu z Ruska. Oznámila to prezidentka Maja Sandu.
2; Ve světě bylo aplikováno více než 7 miliard dávek vakcín proti koronaviru ve 184 státech.
3; Biden vyjádřil rozčarování nad fyzickou nepřítomností nejvyšších představitelů Ruské federace a Číny na setkání G20.
4; Na „venkovskou hypotéku“ na rok 2022 bude vyčleněno 11,5 miliardy rublů.
5; V Rusku by mohli zpřísnit tresty za neplacení účtů za elektřinu. Ministerstvo energetiky už dostalo k posouzení návrh. Sankce budou rozšířeny i na neodpojitelné subjekty.
6; Počet otrávených osob v hotelu v Hurghadě stoupl na 200. Mezi otrávenými jsou příslušníci různých národností.

  • svet-kolem-nas-1-11-2021

7; Tisková mluvčí Bílého domu Jennifer Psaki se nakazila koronavirem. Přesněji řečeno vyšel jí pozitivně test na COVID-19.
8; Medveděv informoval o začátku potravinové krize ve světě v souvislosti s pandemií koronaviru.
9; BIden vzkázal Putinovi srdečné pozdravy prostřednictvím Lavrova. U příležitosti summitu G20 v Římě se Sergeji Lavrovovi podařilo setkat s americkým prezidentem. Rozhovor netrval dlouho, ale byl užitečný.
10; Více než čtyři miliony Rusů nemohou vyjet do zahraničí kvůli dluhům.
11; Experti předpověděli v Rusku růst cen za listopad. Meziroční inflace v Rusku bude v listopadu činit až 8,02%, což je maximum od února  2016.
12; Při srážce vlaků v tunelu v Salisbury bylo zraněno 17 osob.
13; Kyjev byl převeden do červené zóny koronavirové karantény, kde platí nejpřísnější omezení.
14; Na internetu se řeší Bidenův spánek během konference G20 v Římě.
15; Moskevské úřady plánují omezení počtu zahraničních dělníků na stavbách. Proces projektování a výstavby je možné uzpůsobit tak, aby byl počet potřebných dělníků minimalizován. Projekt už běží na několika stavbách v hlavním městě.
16; Zatnout zuby a mrznout? V Nejvyšší radě Ukrajiny připomněli, že země je krůček od energetické katastrofy. Během letošního podzimu je na Ukrajině patrný deficit zdrojů energie, kterých je zapotřebí například pro výrobu elektřiny.
17; Do Černého moře vplulo druhé vojenské plavidlo amerického válečného loďstva, které je schopno zaútočit na Republiky Donbasu. Loď posílí vojenské uskupení vojenského bloku NATO umístěné ve vodách Černého moře.
18; Ukrajinský ministr pro „dočasně okupovaná území“ odešel z funkce. Podle ne zcela oficiálních zpráv ho čeká ministerské křeslo v jiném resortu.
19; Gazprom dosáhl rekordu v objemech dodávek plynu do Číny prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře.
20; V Kyjevě lidé v kostýmech Ku-Klux-Klanu zorganizovali rasistickou akci.
21; V Rusku bylo zjištěno deset variant delta kmene koronaviru.
22; Prezidenta Kirgizie nepustili na summit v Glasgow kvůli zastaralému letadlu, které neodpovídalo technickým požadavkům.
23; Vladimir Putin vysvětlil, jak je možné se rychle podívat na loď USA v Černém moři. V pondělí prezident Ruska uskutečnil schůzku s vedením Ministerstva obrany a podniků obranného průmyslu v zemi.
24; Dva vicepremiéři odcházejí z funkce, Zelenskij může nechat potvrdit v Nejvyšší radě kandidáty na ministra zahraničí a obrany. Ostatní členové kabinetu budou jmenováni přímo parlamentem.
25; Zelenskij a Merkelová projednali situaci v Donbasu a energetickou krizi v Evropě včetně možností jejího řešení.
26; Boris Johnson srovnal světové společenství s Jamesem Bondem. K tématu změn klimatu Johnson prohlásil, že tragédie spočívá v tom, že nejde o film a stroj soudného dne, který je třeba zastavit, je zcela reálný.
27; Zelenskij poprvé v čele negativního žebříčku ukrajinských politiků. Kterého politika byste za žádných okolností nevolili? Zelenskij dostal 31,9%, Porošenko 31,6%.
28; Členové domobrany Donbasu obklíčili specnaz ukrajinské armády v Staromarjevce. Ukrajinští vojáci jsou nuceni se v obci skrývat, aby se nedostali do kulometné a dělostřelecké palby.
29; Výbor OSN schválil návrh rusko-čínské rezoluce o nerozmisťování zbraní v kosmu. Dále výbor podpořil návrh ruské rezoluce o opatřeních na zajištění transparentnosti a posílení důvěry v kosmické činnosti.
30; Biden se světovému společenství omluvil za Trumpovo rozhodnutí opustit Pařížskou dohodu o klimatu.
31; Tálibové slíbili, že zajistí bezpečnost turkménsko-afghánské hranice a společných ekonomických projektů.
32; Na Ukrajině za jediný rok vzrostly ceny cukru téměř na dvojnásobek.
33; Vrchol cynismu: V Polsku otevřeli na hřbitovech mobilní vakcinační centra proti COVID-19. Ve speciálních autobusech lze získat očkování bez fronty a bez předběžné registrace.
34; Koho přijel reprezentovat? Zelenskij na klimatickém summitu v Glasgow vyprávěl o ekologických bombách na Krymu a v Donbasu.
35; Saakašvili nezabral... Fiasko opozice v Gruzii. V druhém kole místních voleb zvítězila opozice pouze v jedné z 20 oblastí.
36; Pláče na nesprávném hrobě... Ukrajinské ministerstvo zahraničí se obrátilo na ruské vedení. Tiskový mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko vyzval úřady Ruské federace, aby přestaly myslet v kategoriích války a raději svědomitě plnily dohody dosažené na summitu normandské čtyřky.
37; Haagský soud zařadil k případu MH17 odpovědi společnosti Almaz Antey na otázky obhajoby, konkrétně o předpokládaném místě odpálení rakety.
38; Kyjev požaduje od Gruzie vysvětlení ohledně uděleného zákazu vstupu pro Ukrajince. Zplnomocněnkyně Nejvyšší rady Ukrajiny pro lidská práva Ljudmila Denisova prohlásila, že během setkání s gruzínským velvyslancem Georgijem Zakarašvilim vyjádřila znepokojení kvůli odmítnutí pustit Ukrajince do země.
39; Marija Zacharova obvinila OBSE z dvojího metru v souvislosti s rozsudkem nad Jurijem Alexejevem v lotyšské Rize.
40; V USA se zamýšlejí nad Bidenovou schopností vykonávat úřad, když se nedokáže na klimatickém summitu v Glasgow ubránit spánku.
41; Dánská premiérka prohlásila, že země nepodporuje „Severní proud – 2“. Plynová krize v Evropě nezměnila vztah Kodaně k plynovodu „Severní proud – 2“. Dánská vláda vystupuje proti realizaci tohoto projektu.
42; WHO zveřejnila doporučené termíny revakcinace proti COVID-19 pro lidi s nízkou imunitou.
43; Do Tulské oblasti bude vysláno více než sto vojenských lékařů pro boj proti COVID-19.
44; Úřady státu Puebla v Mexiku po výbuchu plynovodu vyhlásily dvoudenní smutek. K výbuchu došlo v důsledku nelegálního napojení. Jeden člověk zahynul, 17 bylo zraněno. Zranění osmi lidí je hodnoceno jako vážné.
45; Greta Thunberg obvinila světové lídry z předstírání činnosti. Švédská aktivistka, která přijela protestovat do Glasgow, kde se koná klimatický summit COP26, prohlásila že světoví politici se jen tváří, že berou otázky klimatu vážně.
46; Cena plynu se po dlouhé fázi růstu opět snižuje. Během dneška dosahovala nejvyšších hodnot kolem 980 dolarů za tisíc kubických metrů.
47; USA zahájily cvičení s důrazem na připravenost jaderných sil (STRATCOM).
48; Macron promluvil o poslední šanci domluvit se s Británií v otázkách rybolovu. Zdůraznil, že nacházející hodiny budou velmi důležité.
49; Pentagon je znepokojen zprávami o „nezvyklé vojenské aktivitě Ruska“, prohlásil John Kirby.
50; Moldávie je připravena do pěti let umořit všechny dluhy vůči Gazpromu.
51; Kopeme si vlastní hroby. Generální tajemník OSN promluvil o blížící se katastrofě. Mezi hlavními klimatickými problémy je prudké zvedání hladiny moře a zvyšování teploty moří.
52; Šéfka Rospotrebnadzoru Anna Popova prohlásila, že nelze čekat okamžitý nástup efektu podniknutých opatření proti koronaviru. Je třeba počkat minimálně jedno inkubační období viru.
53; V Radě federace odpověděli na prohlášení šéfa Naftogazu o riziku války s Ruskem. Kyjev by se měl soustředit na řešení vnitřních problémů a přestat vydírat Moskvu, prohlásila senátorka za Krym. Jurij Vitrenko předtím hovořil o vzrůstající pravděpodobnosti plnohodnotné války s Ruskem.
54; Jeden z regionů Ruska (Novgorodská oblast) už prodloužil nepracovní dny.
55; Při obsazování obce Staromarjevka se zvláště vyznamenal ukrajinský specnaz vybavený symbolikou SS.
56; Sergej Lavrov prohlásil, že v Donbasu jsou evidentní snahy ukrajinské strany vytvořit provokační situaci pro odvetné akce ze strany domobrany a následné zatažení Ruska do silových operací.
57; The National Interest píše, že Rusko určitě nějakým způsobem odpoví na použití dronu Bayraktar v Donbasu. Některé předběžné signály svědčí o tom, že reakce Kremlu na tyto provokace může přesáhnout rámec ostrých slov.
58; Rusko významně omezilo tranzit plynu přes Ukrajinu.
59; Uživatelé sociálních sítích tvrdě odsuzují fakt, že Biden dorazil na summit G20 s kolonou 85 automobilů.
60; Bohaté země jsou povinny pomoci rozvojovým, říká Zelenskij. Nejde tu o nějakou morální povinnost, ale je to součást globální technologie záchrany.
61; Výbuch a požár na jaderné elektrárně Rosatomu v Turecku. K požáru došlo poté, co do jednoho z transformátorů uhodil blesk.
62; Pěkný příspěvek k řešení klimatického problému...Ukrajinské ministerstvo energetiky prozradilo, odkud bude nakupovat uhlí: V Polsku, Kazachstánu, ale také v Jihoafrické republice. Ne všichni prodávající jsou za humny, ale jinou možnost nemáme...
63; Na Ukrajině se připravuje zahájení masové výroby Bayraktarů.
64; Turecké úřady skandálně deportují Syřany po provokačním videu s banány. Flashmobem s banány se Syřané vysmívají slovům obyvatele Istanbulu, který si stěžuje, že si toto ovoce nemůže dovolit.
65; Šéf ruského Vyšetřovacího výboru prohlásil, že je nutná genomová registrace všech pracovních migrantů, což by vytvořilo dodatečnou bariéru pro pronikání kriminálních živlů.
66; V Nizozemsku migranti zbili sedmapadesátiletou ženu v autobuse. Nikdo z cestujících se jí nezastal.
67; Zelenskij kapituluje před Putinem, bojí se Turčinov. Setkání Zelenského s Putinem nemůže skončit jinak než kapitulací Zelenského. Připomeňme, že právě Turčinov na jaře  2014 poslal ukrajinskou armádu proti civilistům vzbouřeného Doněcka a Luganska.
68; Ukrajina se už dávno stala jakýmsi bleším trhem, kde se Západ zbavuje nepotřebné veteše. Do této kategorie patří i nákup třicet let starého britského ledoborce James Clark Ross.
69; Narušitel zákazu nočního vycházení v Lotyšsku odpálil svůj automobil a pokusil se policii uprchnout v jejich autě.
70; Okamžitá karma. Výbuch zneškodnil skupinu ukrajinských ozbrojenců během palby na Doněckou lidovou republiku.

Zdroj: rusnext.ru, rusvesna.su

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře