Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (2.11.2021)

Božena Weitingerová

Úterý, 2.11.2021

1; V Německu poukázali na Putinovu schopnost jedním slovem snížit cenu plynu.
2; Dánská premiérka se vyslovila proti spuštění „Severního proudu – 2“ navzdory energetické krizi v Evropě.
3; V New Yorku byli tisíce neočkovaných hasičů, policistů a dalších obecních zaměstnanců poslány na neplacenou dovolenou za nesplnění příkazu starosty města Billa de Blazio.
4; V Sevastopolu byla odstraněna kontrolní stanoviště na kontrolu QR kódů o absolvování vakcinace nebo prodělané nemoci.
5; WHO doporučila lidem s nízkou imunitou, aby se po půl roce revakcinovali.
6; Časopis Politico zveřejnil snímky ukazující zvětšování sil Ruska u hranic s Ukrajinou. Ukázalo se, že snímky pocházejí od běloruských hranic.
7; Velká Británie poděkovala Francii za pozastavení sankcí kvůli tzv. rybolovnému sporu.
8; Rusko může začít dodávat raketové systémy S-500 do Číny a Indie. Jednou z podmínek bylo uspokojení poptávky uvnitř ruské armády.
9; Kongres USA komentoval vyšetřování incidentu s poškozením americké ponorky. Vyšlo najevo, že došlo k nárazu do podmořské hory, která nebyla zanesena do námořních map.

  • svet-kolem-nas-2-11-2021

 

10; Puškinův Ústav ruského jazyka vyhlásil slovo „Sputnik“ slovem roku. Přispěl k tomu název ruské vakcíny proti koronaviru.
11; Pentagon odstranil z veřejného prostoru fotografie z dob afghánské války. Američané se tak snaží utajit identitu Afghánců, kteří jim pomáhali.
12; Gazprom zvýšil těžbu plynu. Čísla za prvních 10 měsíců letošního roku už převyšují celoroční objemy za loňský rok.
13; Čínská kontrarozvědka odhalila špiónskou síť maskovanou jako nevládní organizace, která byla financována analogickými zahraničními nevládkami.
14; Cena plynu v evropské unii opět vzrostla až na 830 dolarů za tisíc kubických metrů. Příčinou je nízká zaplněnost zásobníků v EU a také růst poptávky po palivu ze strany asijských zemí.
15; Soud v rámci prvního případu velezrady uložil Medvedčukovi nové předběžné opatření v podobě osobních závazků.
16; Velmi nekvalitní manipulace. V Kremlu zhodnotili fotografii tanků na hranicích s „Ukrajinou“.
17; Zelenskij potvrdil sankce uvalené Radou pro bezpečnost a obranu Ukrajiny proti Rusku. Jde o osoby, které se podílely na volbách do Státní dumy na Krymu.
18; Šéf hydrometeorologického centra varoval před abnormálními mrazy v asijské části Ruska v nejbližších dnech. Teplota může být až o 14°C nižší než průměr.
19; Vojenský expert komentoval jmenování Dmitrije Jaroše poradcem Nejvyššího velitele ukrajinských ozbrojených sil. Zakladatel a bývalý šéf Pravého sektoru se bude zabývat ideovou přípravou vojáků ukrajinské armády.
20; YouTube zablokoval oficiální kanál běloruského vyšetřovacího výboru.
21; Předseda ruské vlády Michail Mišustin v žertu navrhl Kazachstánu, aby bylo Rusko v dokumentech nazýváno bratrským sousedem. „Investice bratrského souseda“ zní rozhodně lépe než „zahraniční investice“.
22; Duchovní správa muslimů v Rusku odpověděla na výhrady muftího Adygeje. Činnost náboženských komunit v rámci Duchovní správy muslimů v Rusku na území Republiky Adygejsko a Krasnodarského kraje je žádána věřícími a odpovídá ruské legislativě, říká se v prohlášení.
23; Ve Středoafrické republice ochranka prezidenta střílela na příslušníky mírových sil. Zraněno bylo 10 osob. Při pokusu opustit místo události řidič autobusu s příslušníky mírových sil srazil ženu, která následkem nehody zemřela.
24; Moldávie splatila část dluhu vůči Gazpromu za palivo dodané do Republiky v září.
25; Američané zareagovali na Putinova slova o vojenském plavidle USA. Američtí čtenáři stránky Fox News vysoce ocenili slova prezidenta Ruska Vladimira Putina o nutnosti posilovat obranu státu v reakci na počínání NATO.
26; Ve společnosti Kaspersky informovali, za koho se nejčastěji vydávají podvodníci. Nejčastěji se vydávají za pracovníky policejních a pořádkových orgánů.
27; V Americe označili Bidenovu cestu do Evropy za katastrofu. Redaktor americké televizní stanice Fox News Sean Hannity kritizoval politická rozhodnutí i počínání prezidenta USA Joe Bidena během návštěvy Evropy.
28; Krašennikov komentoval návrh nového zákona o zjednodušení procedury rozpuštění regionálních parlamentů. Nejvyšší představitel regionu může rozpustit zákonodárné shromáždění, pokud schválí zákon odporující ústavě.
29; Dva Rusové a další tři členové posádky zahynuli při havárii letadla An-26 v Jižním Súdánu.
30; Safronov byl obviněn z prodeje informací o operaci ruské armády v Sýrii Německu. Pokračuje vyšetřování případu novináře Ivana Safronova obviněného z vlastizrady. Nyní bude obviněn ze spolupráce se zahraničními výzvědnými službami.
31; Vladimir Putin informoval o úspěších ruských vojáků v boji proti dronům.
32; V Kremlu vyzvali obyvatelstvo, aby nevěřilo fámám o možném prodloužení mimopracovních dní po 7. listopadu a věřilo jen oficiálním informacím.
22; Letadlu, které mimořádně přistálo v Kyjevě kvůli mlze v Moskvě, místní úřady nedovolily pokračovat dále do Moskvy. Letadlo společnosti WizzAir se muselo vrátit do Budapešti.
23; Krym byl vyhlášen za jeden z pěti nejúrodnějších regionů pro ovoce a bobuloviny v celém Rusku.
24; Patrušev se v Moskvě setkal s ředitelem CIA Burnsem. Projednali vzájemné vztahy Ruské federace a USA.
25; Sociologický výzkum ukázal zhoršení materiální situace více ne poloviny obyvatelstva Ukrajiny. Finanční situace 56% občanů země se za poslední dva roky, kdy úřaduje prezident Zelenskij, citelně zhoršila.
26; Němečtí čtenáři časopisu Der Spiegel bouřlivě reagovali na prohlášení Pentagonu, že prověřuje informace o přesunech ruských vojsk. Pentagonu doporučili, aby se zabýval útoky dronů ze strany ukrajinské armády, místo aby ztrácel čas s přesuny vojáků a techniky po území Ruské federace, na které má Rusko stejně jako každá jiná země plné právo. Zvlášť nejapně tyto snahy působí, když USA má například ve světových mořích vojenskou ponorku „za každým rohem“.
27; Vladimir Zelenskij a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podepsali na Konferenci OSN o změnách klimatu v Glasgow deklaraci o „evropské perspektivě“.
28; V Severní Osetii zemřel ve věku 105 let nejstarší ruský veterán Velké vlastenecké války Timofej Marzojev.
29; Rusko poprvé představí letadlo SSJ-100 (Suchoj Superjet 100) ve stylu Aurus na mezinárodním leteckém salónu Dubai Airshow.
30; Média informovala o soudním předvolání bývalého francouzského prezidenta Sarkozyho jako svědka v případu průzkumů pro Elysejský palác. Sarkozy označil předvolání za neústavní a absolutně nepřiměřené rozhodnutí.
31; Hlavní rabín prozradil, jak si představuje urychlení tempa vakcinace v Rusku. Občané Ruska, kteří jsou očkovaní proti COVID-19, musí mít výhody v přístupu ke všem vymoženostem společnosti, prohlásil prezident Federace židovských obcí v Rusku rabín Alexandr Boroda.
32; Zelenskij se nedostavil na své plánované vystoupení na summitu v Glasgow. Když ho moderátor konference poval k řečnickému pultu, ukrajinského prezidenta v sále nikdo nenašel.
33; Strana Jednotné Rusko vyloučila ze svých řad poslance Marčenka, který hlasoval proti rozpočtu. Doporučili ho vyloučit i z frakce strany.
34; Ve Windows 11 byl odhalen dávný problém operačních systémů Microsoft zvaný „prázdné složky“.
35; Ředitel CIA navštívil Moskvu na Bidenův pokyn,prohlásili na americkém velvyslanectví. William Burns uskutečnil řadu setkání se zástupci ruské vlády a projednal s nimi otázky vzájemných vztahů.
36; Na Ukrajině prohlásili, že Kyjev nemůže využít už hotové recepty na ukončení konfliktu v Donbasu a musí hledat svůj vlastní recept na integraci „Ruskem dočasně okupovaných ukrajinských území“.
37; Ukrajinští pohraničníci zadrželi v Černigovské oblasti muže s ikonou Svatého Ondřeje přilepenou na zádech. Našla se i díla s nálepkou Carl Fabergé a autogram Salvatora Dalího.
38; Na Ukrajině varovali Zelenského před tvrdým rozhovorem s Putinem. Putin povede dialog z pozice síly, varoval bývalý ministr zahraničí Pavel Klimkin.
39; Ukrajinský ministr obrany podal demisi do Nejvyšší rady.
40; Slovensko dodá 100 MW elektřiny Ukrajině jako havarijní (nouzovou) pomoc. Nedávno tisková služba běloruského ministerstva energetiky informovala, že v rámci smlouvy o poskytování havarijní pomoci dodá na Ukrajinu 500 MW elektřiny. O nových dlouhodobých smlouvách ale zatím nemůže být řeč.
41; Společnost Amazon vytvoří svou vlastní síť družic pro vysílání signálu internetu. Rychlost poskytovaná sítí Kuiper může činit až 400 Mbit/s, zatímco Starlink nabízí rychlost 100 až 200 Mbit/s.
42; Na Ukrajině navrhli probudit Evropskou unii pomocí základen USA. Bývalý ministr zahraničí Pavel Klimkin se vyslovil pro rozmístění amerických vojsk na území Ukrajiny.
43; Pět ministrů na Ukrajině podepsalo rezignační dopisy. Pět členů ukrajinské vlády napsalo rezignační dopisy, kterými se Nejvyšší rada bude zabývat na plenárním zasedání naplánovaném na 3. listopadu.
44; Elona Muska pozvali do OSN, aby s ním projednali problém hladu.
45; Tálibové zakázali využívání zahraničních měn v Afghánistánu. Hrozí trestní odpovědnost.
46; Moldávie vrátí Ukrajině a Rumunsku vypůjčený plyn,který byl poskytnut na udržení tlaku v potrubí během energetické krize.
47; Ruská vláda potvrdila nová pravidla týkající se důvěrnosti a státního tajemství.
48; Ruské ministerstvo zahraničí navrhlo Spojeným státům vzájemné zrušení omezení pro diplomaty. Nedávno ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov poznamenal, že se američtí senátoři až s maniakální vytrvalostí snaží zlikvidovat vztahy s Ruskem.
49; Boris Johnson vyjádřil pochopení pro důvody, proč nejvyšší představitelé Ruska a Číny nepřijeli osobně na summit v Glasgow.
50; Moldávie doufá, že v příštím roce uzavře nový kontrakt s Gazpromem, který nahradí platnou dohodu.
51; Německá kancléřka Angela Merkel projednala v telefonickém rozhovoru s prezidentkou Moldávie otázky zásobování republiky plynem.
52; Bělorusko bude zásobovat Ukrajinu elektřinou v havarijním režimu. V Nejvyšší radě oznámili, že od 1. listopadu elektřina z Ruska a Běloruska nebude dodávána.
53; Facebook zruší funkci rozpoznávání tváří. Její další využití vyžaduje dodatečné projednání a přísnou regulaci, prohlásili ve společnosti Meta.
54; Blinken dal Ukrajině slib ohledně „Severního proudu – 2“ a potvrdil podporu USA ukrajinské suverenitě a územní celistvosti země.
55; Srbské úřady počítají s tím, že Rusko v souvislosti s západní plynovou krizí stanoví pro Bělehrad komfortnější cenu plynu.
56; Rusko navrhlo Spojeným státům posílení diplomatické přítomnosti v Moskvě a vyslání nových diplomatů, aby mohlo být normalizováno poskytování konzulárních služeb pro ruské občany včetně vydávání víz.
57; Biden obvinil Rusko a OPEC z růstu cen ropy.
58; Zásoby uhlí ve skladech ukrajinských tepelných elektráren se celkově snížily o 7%.
59; Biden kritizoval Putina na summitu v Glasgow za jeho nepřítomnost na summitu G20 v Římě a dodal, že od prezidenta Putina nemá žádné informace, co se chystá dělat ohledně klimatu.
60; V Polsku chytili Ukrajince bez řidičského oprávnění, který v Porsche Cayenne vezl 11 nelegálních přistěhovalců.
61; Ukrajinci vyvinuli orální vakcínu proti COVID, která nevzniká na bílkovinném základě, ale na kvasinkách. Testovat se bude v laboratoři v Gdaňsku.
62; Arménského prezidenta si na summitu v Glasgow spletli s premiérem.
63; Případ MH17: Obžaloba předala obhajobě důležitá svědectví. V Nizozemsku pokračuje vyšetřování případu katastrofy malajského Boeingu MH17.
64; V Donbasu byl zlikvidován zakarpatský legionář ukrajinské armády.
65; Ukrajinská rozvědka prohlásila, že armády Doněcké a Luganské lidové republiky jsou připraveny zahájit útok na Ukrajinu.
66; Rusko vyvíjí drony-kamikadze pro ochranu svých hranic. Komplexy pro odpalování roztroušené munice už prošly předběžnými testy.
67; Ukrajinská armáda zasadila úder Doněcku. Byly poškozeny činžovní domy, které byly teprve nedávno zrekonstruovány po předcházejícím ostřelování.
68; Putin odhalil informace o počtech dronů v ruské armádě.
69; Dvě hlavní rusofobky Ukrajiny budou souzeny za podněcování národnostní nenávisti. Larisa Nicoj a Irina Farion se budou muset zodpovídat za své mnohaleté buranské výpady na adresu Rusů a ruskojazyčných obyvatel.
70; Gazprom odmítl dodatečné kapacity přes Ukrajinu a Polsko na 1. kvartál 2022. Operátor ukrajinské plynovodní soustavy nabízel Gazpromu 15 milionů kubických metrů na dvou trasách. Ale nebyl o ně zájem.
71; Nejvyšší představitel Doněcké republiky Denis Pušilin prohlásil, že ani jeden viník se nevyhne trestu. Všechny pomahače neonacistického režimu v Kyjevě čeká nový Norimberk. Jejich zvěrstva jsou nepromlčitelná.
72; Saakašvili se obrátil na poslance Nejvyšší rady Ukrajiny a prozradil jim, proč jel do Gruzie. Shodil jsem téměř dvacet kilo. Považuji se za Putinova osobního vězně.
73; Ukrajina prohrává informační válku v Donbasu. Projíždíte-li podél linie dotyku, slyšíte výhradně Radio Zvezda, Radio Pobeda, Radio Krasnaja Armija, Radio Rossija...
74; Americký útočný vrtulník Apache proletěl nad dálnicí v Sýrii a zastrašoval Syřany.
75; Indie pozastavila společný projekt s Ruskem na stíhačku šesté generace. Program FGFA byl zahájen v roce 2007.
76; Byly zveřejněny výsledky voleb starosty Charkova. Druhý na pásce půjde s výsledky voleb k soudu.
77; V Rusku podstatně ( o 11%) vzrostla těžba plynu.
78; Turecko omezilo svoje choutky kvůli dluhu vůči Gazpormu. Turecko pociťuje značný deficit plynu.
79; V Německu vyzval bavorský premiér k urychlení spuštění „Severního proudu – 2“. Nastupující chladné období roku a zdravý rozum začínají vítězit.
80; Tisk spekuluje o tom, že odmítnutí Ruska prodat Ukrajině uhlí je asymetrickou odpovědí Ruska na ukrajinský útok pomocí dronu v Donbasu.
81; „Demokratičtí vrazi“. Příslušníci opoziční Syrské národní armády trestají Syřany za jiný názor.
82; V USA se poprvé královnou plesu stal absolvent – muž. Tisk v USA poznamenává, že takto byl „úspěšně završen boj o právo mužů stát se nejkrásnější ženou“.
83; V Donbasu byly zlikvidovány nepřátelské pozice. Ukrajinští ozbrojenci utrpěli ztráty.
84; Podle výsledku výzkumu provedeném na 600 Britech očkování snižuje šanci přenést nákazu koronavirem o třetinu.
85; Cena plynu se bude v Moldávii každý měsíc revidovat. Parlament Moldávie už 22. října vyhlásil režim mimořádného stavu kvůli energetické krizi.
86; Byli zatčeni tři lidé,kteří Navalnému pomáhali nezákonně dostávat informace o pracovnících FSB.

Zdroj: rusnext.ru, rusvesna.su

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře