Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (4.11.2021)

Božena Weitingerová

Čtvrtek, 4.11.2021:

1; Ruské hydrometeorologické centrum slibuje Moskvanům od příštího týdne zimní počasí – ochlazení až na nulu přes den, mokrý sníh, sníh s deštěm.
2; Zakladatel Pravého sektoru Dmitrij Jaroš vydržel ve své funkci poradce nejvyššího velitele ukrajinských ozbrojených sil přesně jeden den.
3; Google možná obnoví kontrakt s Pentagonem. Společnost se chystá soutěžit s Microsoftem a Amazonem o kontrakt s Pentagonem na vypracování projektu nebeské infrastruktury resortu.
4; Údaje 45 milionů anonymních uživatelů mobilních VPN servisů byly volně dostupné na internetu.
5; V Rusku slavili Den národní jednoty. Tento den si od roku 2005 v Rusku připomínají povstání Minina a Požarského.

  • svet-kolem-nas-4-11-2021
 
6; Čína a Rusko vyzvaly strany jednání o Jaderné dohodě s Íránem, aby respektovaly vzájemně své zájmy.
7; Vladimir Putin uskutečnil setkání s vedením ministerstva obrany. Ruské ozbrojené síly budou dostávat nejmodernější systémy.
8; Ukrajinský strážce rasové čistoty státního jazyka promluvil o neúspěchu v boji s ruským jazykem. Ruština byla na Ukrajině sice vymýcena, ale je tu tzv. „ukrajinská ruština“ (suržik – směs ruštiny a ukrajinštiny), kterým mluví podstatná část současných Ukrajinců.
9; Ukrajina potvrdila smrt svých občanů při katastrofě An-12 u Irkutska.
10; Gruzínská prezidentka se vyslovila pro placené léčení pro osoby neočkované proti COVID-19.
11; V USA nebyla zjištěna žádná porušení pravidel při leteckém úderu na Kábul v srpnu tohoto roku.
12; Generální tajemník NATO prohlásil, že neexistuje přímá hrozba z Ruska pro země Pobaltí.
13; Cena plynu v Evropě se stabilizovala na hodnotě 950 dolarů za tisíc kubických metrů.
14; Během střelby v USA ve městě Norfolk ve Virginii zahynuly tři ženy a dvě byly zraněny.
15; Ukrajinského herce Tomusjaka zařadili na černý seznam SBU jako „hrozbu pro národní bezpečnost“.
16; V Itálii připustili možnost revakcinace osob očkovaných „Sputnikem V“ a dalšími vakcínami, které nebyly schváleny místním farmaceutickým regulátorem.
17; Ventavia Research Group zahájila vyšetřování ohledně obvinění z nezákonných postupů při klinických testech vakcíny Pfizer.
18; Sberbanka prodá evropské banky s aktivy nad 7,3 miliardy euro. Bude se to týkat dceřiných společností v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Maďarsku, Srbsku a Slovinsku.
19; Roszdravnadzor začne aktivně vyhledávat a udávat aktivní antivaxery, kteří vyzývají k odmítnutí vakcinace. Jejich jména budou předávána Vyšetřovacímu výboru Ruska a prokuratuře.
20; Turecko popírá fakt přesunu S-400 na základnu Incirlik, kterou využívá společně se silami NATO.
21; Bylo zveřejněno video, na kterém je zachycen poslanec Geo Leros vyloučený se stranické frakce Sluhy národa, jak ukazuje velmi neslušné gesto směrem k Zelenskému.
22; Ve Státní dumě zhodnotili myšlenku genomové expertizy. Pokud by se postup měl týkat nejen migrantů, ale všech Rusů, půjde o porušení Ústavy.
23; Polský koncern PGNiG komentoval situaci s plynem v Moldávii. Tato krize by se měla stát varováním Evropy před riziky závislosti na Gazpromu.
24; Novou první vicepremiérkou Ukrajiny a ministryní hospodářství se stala Julija Sviriděnko.
25; V Dánsku bylo zadrženo ruské plavidlo. Dánské úřady zadržely ruské vědecko-výzkumné plavidlo Akademik Ioffe patřící Ústavu oceánologie Ruské akademie věd.
26; Saakašviliho matka natočila videovýzvu adresovanou Zelenskému. Bývalý prezident Gruzie je vězněn v Rustavi od 1. října.
27; Rus podal žalobu a požaduje miliardu dolarů od skupiny Metallica. Tvrdí, že je autorem všech textů a hudby skupiny, plus jejího loga a obálek alb.
28; Zacharova zavtipkovala na téma zapsání humoristy Galkina na černý seznam ukrajinského ministerstva kultury. Ve zjevné narážce na Zelenského: Ukrajinští humoristé evidentně nejsou schopni Ukrajinu bránit. Dmitrij Puškov zase položil řečnickou otázku: Co je to za stát, který se cítí být ohrožen nevinnou parodií?
29; Nový ukrajinský ministr obrany připustil v rámci reformy zrušení povolávání do armády.
30; Velká Británie jako první schválila použití molnupiraviru pro léčení COVID-19.
31; SBU obvinila Rusko z kybernetických útoků na ukrajinské státní orgány od roku 2014. Za všemi kybernetickými útoky do roku 2014 stojí ruské tajné služby.
32; Pro dárce krevní plasmy s protilátkami proti COVID-19 byly v Moskvě zvýšeny bonusy na dvojnásobek.
33; V USA byl zatčen ruský analytik Igor Dančenko v rámci vyšetřování předpokládaných styků bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa s Ruskem.
34; V Kyjevě vznikl požár v Kyjevsko-Pečorské lavře. Vznikl nejspíš v dílně na výrobu ikon.
35; SBU se omluvila ukrajinskému herci Tomusjakovi, který byl na černou listinu bezpečnostních hrozeb a nepřátel Ukrajiny zařazen omylem.
36; Patriarcha Kirill uskutečnil liturgii na počest Dne Kazaňské ikony Matky Boží. Velká duchovní a kulturní tradice národa pomůže Rusku udržet si svou nezávislost a „schopnost žít podle svého uvážení“, myslí si patriarcha Moskevský a vší Rusi.
37; Nová vicepremiérka pro otázky reintegrace „dočasně okupovaných území“ plánuje svou účast na rozhovorech o Donbasu od 10. listopadu.
38; Lukašenko se žertem rozzlobil na Putina, že ho s sebou nevzal na Krym a do Sevastopolu. Prý by si také přál vidět památník, který ruský prezident navštívil v Sevastopolu.
39; Staleté přátelství, integrace, bezpečnost... O čem hovořili Putin a Lukašenko? Ve čtvrtek 4. listopadu ve formátu videokonference proběhlo zasedání Nejvyšší státní rady Svazového státu.
40; Bývalý šéf NATO Robertson vyprávěl, jak Putin žádal o přijetí do Aliance.
41; Nepřítel přesunul ke Gorlovce 18 houfnic a divizi samohybných děl 2S1 Gvozdika.
42; Rusko a Bělorusko podepsaly integrační dekret. Slavnostní akt proběhl v Den národní jednoty.
43; Obzvláště nebezpeční. Americká armáda a specnaz Syrských demokratických sil pořádají hony na Erdoganovy ozbrojence v Sýrii.
44; Pušilin prohlásil, že pravděpodobnost, že by Doněcká a Luganská republika získala „zvláštní status v rámci Ukrajiny, je prakticky rovná nule.
45; V Donbasu vypukly nové boje. Obě strany utrpěly ztráty.
46; Extremisté oznámili před budovou Zelenského administrativy přípravu protiukrajinské vzpoury na hranici s Ruskem.
47; V Turecku zaútočili místní extremisté na vojáky amerického vlajkové lodi USS Mount Whitney.
48; OMON drsně zatkl Kavkazany, kteří málem srazili autem mladou ženu na přechodu a pak zmlátili její doprovod.
49; Dmitrij Puškov komentoval fotografii, na které Zelenskij doslova nábožně hledí do tváře Joe Bidena. Nemohl od něj odtrhnout oči.
50; Ukrajinský ministr obrany oznámil, že končí turbulence ve vztazích s Evropskou radou, které byly způsobeny návratem ruské delegace k práci rady.
51; Čtenáři německého internetového portálu Der Spiegel kritizovali Bidena za výtky na Putinovu adresu.
52; Ukrajina se rozhodla vzdát se uhlí. Plánuje to za dvacet let.
53; Ukrajina vypracovala plán útoku na Rusko, prohlásil šéf Zelenského kanceláře. Podrobnosti byly konzultovány a schváleny šéfem Pentagonu Lloydem Austinem,tvrdí Alexej Arestovič.
54; NASA vyslala na Měsíc „skákajícího“ mobilního robota.
55; Téměř 1.200 úmrtí s koronavirem v Rusku za posledních 24 hodin. V přepočtu na počet obyvatel toto číslo odpovídá 88 úmrtím za den v ČR. Celkový počet zemřelých v Rusku činí 243.255 (zhruba jako 17.887 v ČR – stav někdy z počátku února 2021).
56; V aromatických sprejích byla do USA zavlečena z Indie smrtelná infekce melioidóza.
57; Saakašvilimu je čím dál hůř, říká jeho osobní lékař. Za měsíc se prý jeho váha snížila o 10%.
58; Ukrajinský velvyslanec v Německu prohlásil, že podpora a realizace projektu plynovodu „Severní proud – 2“ znamená obrovskou ztrátu důvěry v Německo.
59; Kvůli nezodpovědnosti některých Rusů se v Rusu objeví nové varianty COVID-19, prohlásil virolog Výzkumného centra Gamaleji Alexandr Butěnko.
60; Poslední informace o havárii An-12 u Irkutska: Na palubě se nacházelo 9 lidí a nikdo z nich nepřežil.
61; Historická bomba pro Ukrajinu. Současný ukrajinský stát buduje svou ideologii na tom, že Ukrajina není Rusko a Ukrajinci nejsou Rusové. Postupem času vyplouvá na povrch spousta historických dokumentů, které dokazují opak...
62; Jak ředitel CIA podrazil kazašského ministra. Kazašští uživatelé sociálních sítí diskutují o stopě ředitele CIA Williama Burnse v národní politice země.
63; Čína se tvrdě vyslovila k podivné srážce s jadernou ponorkou USA. Spojené státy vymýšlení roztodivné báchorky a vůči argumentům zvenčí zůstávají hluší.
64; Jen ať se baví, idioti... Přicházejí reakce na škodolibý výpad Joe Bidena na Putinovu adresu v souvislosti s požárem tundry.
65; Koronavirus útočí na slinivku a vyvolává diabetes. Precedenty, kdy cukrovky u dospělých lidí byla vyvolána virovou nákazou slinivky břišní, byly popsány už dávno.
66; Brigáda ukrajinské armády byla vržena na frontu bez jídla a tepla. Ozbrojenci byli takto potrestáni za zničení dronu.
67; Vědci slibují Evropě každoroční padesátistupňová vedra. Prozatím se podobná situace vyskytla jen jednou, a tona Sicílii.
68; V Donbasu byla zlikvidována nepřátelská stanice rozvědky. Ukrajinská armáda utrpěla ztráty.
69; Ukrajinský poslanec Oděské oblastní rady Trifon Antov prohlásil, že koronavirus rozprašují z letadel. Pod příspěvkem se množí jedovaté komentáře.
 
Zdroj: rusnext.ru, rusvesna.su

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře