Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás - souhrn zpravodajství ze dne 06.11.2021

Božena Weitingerová

1; Ukrajinci vyjádřili ochotu zorganizovat ozbrojené povstání. Každý dvacátý Ukrajinec je ochoten hájit svá práva a svobody se zbraní v ruce.
2; USA vypsaly odměnu za informace o čtyřech vůdcích mexického drogového kartelu Sinaloa.
3; V USA porota uznala předpokládaného čínského špióna vinným ze spiknutí.
4; CNN zveřejnila cíl návštěvy ředitele CIA v Moskvě. Měl varovat Rusko ohledně Ukrajiny a seznámit se s úmysly Ruské federace.
5; Na Ukrajině obvinili Maxima Galkina z ponižování ukrajinského jazyka. Ruský humorista v jedné ze svých show údajně ponížil ukrajinský jazyk, když přečetl zparodovanou verzi básně básníka Tarase Ševčenka.
6; Rostech: Vojáci použili bezhlučné pušky na rekordní vzdálenosti. Ruští vojenští rozvědčíci potvrdili na cvičeních možnost efektivní střelby z bezhlučných speciálních pušek Val a Vintorez na rekordní vzdálenosti přes jeden kilometr, ačkoli oficiální dostřel se uvádí 450 metrů.
7; Ruské velvyslanectví v USA odpovědělo na prohlášení ohledně ruských vojáků. Země, jejíž vojáci se potulují po celém světě a rozsévají chaos, se bude pohoršovat nad přesuny vojsk uvnitř jiného státu?
8; V Těrnopolské oblasti zemřely hladem matka a dcera žijící z důchodu.

  • svet-kolem-nas-souhrn-zpravodajstvi-ze-dne-06-11-2021

 

9; Britové uznali, že Rusko předehnalo Západ o mnoho mil. Britský bulvární deník The Daily Mail zveřejnil materiál o první plovoucí jaderné elektrárně na světě ve městě Pevek v Čukotském autonomním okruhu.
10; Společnost Apple si najala na vývoj vlastních automobilů bývalé pracovníky Tesly.
11; Sněmovna reprezentantů USA podpořila infrastrukturní zákon, který byl již schválen Senátem.
12; Operátor ukrajinského plynovodního systému oznámil snížení tranzitu do EU v říjnu o 19%. Činil tedy pouhých 2,6 miliardy kubických metrů, což je o 623 milionů méně než v září.
13; Porošenko prohlásil, že ruská vojska mohou dorazit na Ukrajinu během jediného dne.
14; Nový ukrajinský ministr obrany Alexej Reznikov prohlásil, že použití Bayraktarů neporušuje Minské dohody.
15; Porošenko: Ukrajinci shodili růžové brýle ohledně Zelenského.
16; Tanker amerického válečného loďstva byl pojmenován na počest aktivisty LGBT Hareveyho Milka.
17; Natalja Poklonskaja varovala před povinnou vakcinací a omezeními pro neočkované. Dnes je nepouštíme do obchodů, zítra pro ně budeme stavět speciální města a vesnice...
18; Rusko požaduje od USA kompenzace za ztrátu přístupu k majetku diplomatické mise. Částka se počítá na stamiliony dolarů.
19; Policista v Gruzii vypálil 14 ran na svého kolegu. Předcházela hádka. Oběť střelby neměla sebemenší šanci přežít.
20; Na hudebním festivalu Astroworld Festival v Texasu zahynulo osm lidí. O příčinách se nic nesděluje, jen se ví, že tam byla velká tlačenice.
21; Generální prokurátor předpokládá podíl Hillary Clinton na případu Dančenka. Obvinění na adresu ruského analytika Igora Dančenka vyvolávají pochybnosti o pravosti materiálů bývalého pracovníka britské rozvědky Christophera Steela o předpokládaných stycích bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa s Ruskem.
22; Osm policistů bylo zraněno při průvodu masek v Londýně, při kterých došlo ke srážkám účastníků s policií. Protestující stoupenci hnutí Anonymous házeli po policistech láhve.
23; Advokát komentoval žalobu Rusa o jednu miliardu dolarů proti skupině Metallica. Podání bude projednáno běehem pět pracovních dnů po svátcích, ale těžko něčeho dosáhne, byť jen proto, že nejsou dodrženy formální náležitosti.
24; Dva američtí republikánští kongresmani Mike Rogers a Mike Turner vyzvali prezidenta Trumpa, aby za účelem obrany Ukrajiny byla zvýšena vojenská přítomnost USA v Černém moři.
25; Filmové studio Maxima Gorkého bude do roku 2026 modernizováno.
26; Tranzit ruského plynu do Německa byl opět pozastaven.
27; Svazový stát Ruska a Běloruska získá svou vlastní symboliku. V tuto chvíli na ní pracují specialisté. Zatím není jasné, bude-li to znak nebo nějaký jiný symbol.
28; Do Moskvy přiletí 23. listopadu prezident Palestiny Mahmúd Abbás.
29; V Biškeku oznámili nový incident na hranici s Tádžikistánem. Tádžičtí vojáci házeli kamení na automobil kirgizského pohraničníka.
30; Nejméně jedenáct států USA podalo soudní žaloby kvůli zavedení povinné vakcinace proti koronaviru pro pracovníky velkých společností.
31; Spolehlivý zdroj oznámil vyhnání zhruba dvou set lidí z řad Tálibů za zneužívání svých funkcí.
32; Žirinovskij navrhl nové schéma výplaty alimentů. V případě druhého sňatku muže a nedostatku financí na jeho straně by jeho první rodině měl alimenty vyplácet stát.
33; V USA ve státě Oklahoma byli vězni mučeni ve vězení nuceným poslechem dětské písně Baby Shark v nepohodlných pozicích.
34; Britové se vyjádřili k přílivu migrantů do Evropy. Čtenáři britského listu The Telegraph komentovali prohlášení Varšavy o tom, že běloruští vojáci chránící migranty vyhrožovali střelbou po polských vojácích.
35; V Sierra Leone při srážce s tahačem (podle jiné verze při pokusu o krádež paliva) zahynulo nejméně 94 lidí v důsledku výbuchu benzínové cisterny. Dalších 92 lidí bylo zraněno.
36; Poslanec Státní dumy označil Avakovovo prohlášení o „anšlusu Běloruska“ za podivné. Proč exponent režimu oslavujícího nacisty používá slovo „anšlus“ v hanlivém významu?
37; Ilja Kiva oslavoval Den osvobození Kyjeva od nacistů střelbou na portréty ukrajinských nacistů včetně Stěpana Bandery.
38; Právník Alexandr Amelin prohlásil, že sud ruské výzkumné lodi Akademik Ioffe, která byla zadržena v Dánsku, se bude řešit až rok.
39; Český prezident se na základě výsledků voleb rozhodl vyměnit vládu a premiéra. Prohlásil, že navzdory pokusům prohlásit ho za neschopného výkonu funkce hodlá setrvat v úřadu až do roku 2023.
40; Majitel společností Tesla a SpaceX Elon Musk a ředitel Světového potravinového programu OSN David Beasley nadále projednávají problém hladu ve světě. Musk nedávno vyjádřil ochotu věnovat na boj proti hladu 6 miliard dolarů.
41; Rusko a Írán podpořily obnovení jaderné dohody v původní podobě. Ruský ministr zahraničí telefonicky hovořil se svým kolegou z Íránu.
42; Kostarika jako první země na světě zvedla povinnou vakcinaci pro děti od 5 do 12 let. Proces bude zahájen v březnu 2022.
43; Na Krymu byla zmírněna koronavirová opatření pro turisty.
44; V Německu na trati Norimberk – Řezno (Nürnberg –Regensburg) útočil muž arabského původu na cestující ve vlaku. Tři lidé byli zraněni.
45; Poslanec Státní dumy Viktor Vodolackij našel a zveřejnil způsob jak by Rusko mohlo získat zpět Donbas zákonnou a nikoli vojenskou cestou. Stačilo by prohlásit za neplatný akt Rady lidových komisařů z roku 1922 o předání území ruského Donbasu nově vznikající Ukrajinské sovětské socialistické republice.
46; Sociální síť Telegram plánuje zavést placenou službu odpojení reklam.
47; Saakašviliho stoupenci zahájili časově neomezenou protestní akci. Byla vyhlášena před budovou věznice, kde se nachází Saakašvili.
48; Skotští vědci ve spolupráci s egyptskými kolegy navrhli zařadit jed štírů do základu léků proti COVID-19.
49; Politolog promluvil o Saakašviliho plánu převzít moc v Gruzii podle ukrajinského scénáře.
50; V Den osvobození Kyjeva od nacistů Zelenskij napsal o tom, že velení Rudé armády bylo „bez ducha“.
51; Polsko tu není jen pro pány. V Krakově vandalové počmárali pomník generála Pilsudského ukrajinskými národními barvami (v převráceném pořadí). Po pachatelích se pátrá.
52; Na Ukrajině poodhalili nový plán na vrácení Krymu. Bývalý ministr vnitra Arsen Avakov prohlásil, že má plán na reintegraci Krymu i Donbasu.
53; Bývalý ukrajinský ministr hospodářství Viktor Suslov varoval Ukrajince před brzkým bankrotem země. Kvůli nezaplatitelným cenám plynu 91% ukrajinských podniků nebude schopno pokračovat ve své činnosti a brzy se rozpadnou.
54; V Mali estonští vojáci omylem stříleli na své britské spojence. Příčinou bylo, že při příjezdu k základně Britové nesplnili dohodnuté bezpečnostní procedury.
55; Ruský premiér Michail Mišustin prodloužil loterie mezi vakcinovanými proti COVID-19.
56; Státní tajemník Svazového státu Ruska a Běloruska Dmitrij Mezencev vyzval, aby nebyl dramatizován prodej elektřiny z Běloruska na Ukrajinu.
57; V USA pozastavili platnost pravidla o povinném očkování ve velkých společnostech. Odvolací soud rozhodl o pozastavení platnosti pravidla.
58; Byla zveřejněna prognóza světových a evropských konfliktů v letech 2022 až 2035. Nejžhavější bude situace na Balkáně kolem Albánie, ale jedinou oázou relativního klidu bude Švýcarsko, Maďarsko, Rakousko a Polsko. Turecko bude mít problém, aby se nerozpadlo. Velký problém bude s přílivem migrantů do evropských měst. Evropané budou utíkat do Ruska, Latinské Ameriky a Austrálie.
59; Útočníci, kteří napadli muže s dítětem, byli ruští občané ázerbajdžánského původu. Mohou vůbec média psát o „neslovanském vzhledu“?
60; Kadyrov se rozzlobil na Margaritu Simoňan za kritiku Kavkazanů a obrátil se na prezidentskou administrativu, Státní dumu, obránce lidských práv a další instituce, kterým není lhostejná budoucnost země.
61; Smrt hladem mu nehrozí. Saakašvili byl přistižen při tajném pojídání kaše.
62; Známý politolog Sergej Markov označil Rusy za „diskriminovanou většinu“ ve své zemi.
63; V Rusku se začínají zabývat vlivem očkovacího procesu na úmrtnost s koronavirem.
64; Saakašvili se rozhodl ve vězení zemřít a obvinil z toho Putina. Saakašvili už 37. den „hladoví“ v gruzínském vězení.
65; Lukašenko dokázal, že není dvojníkem. Pohovořil s pacientkou červené zóny bez roušky, aby dokázal, že není dvojníkem prezidenta.
66; Na Ukrajině na hlavním silničním tahu u Oděsy neznámí pachatelé zmlátili poslance a jeho ženu.
67; Ruské ministerstvo vnitra vyřešilo strašlivou vraždu jedenáctiletého dítěte v Orelské oblasti z doby před 16 lety. Nejprve bylo v lese nalezeno jeho jízdní kolo, poté kosterní pozůstatky. Pachatelem je muž, který je vyšetřován pro další vraždu.
68; Třináctiletý chlapec na elektrické koloběžce srazil starou ženu a způsobil jí těžká zranění. Z místa srážky ujel a byl vypátrán později.
69; Der Spiegel: Německé úřady ignorovaly postoj Polska ohledně „Severního proudu – 2“ a spustil proces certifikace, který bude trvat nejvýše čtyři měsíce.
70; Na Ukrajině prudce roste počet úmrtí s COVID-19. Za jediný den zemřelo rekordních 793 lidí, což v přepočtu podle na počet obyvatel odpovídá 2,3-násobku počtu zemřelých v Rusku.
71; Turecké tajné služby hledají tajnou laboratoř v Sýrii.
72; Rozhovory ohledně Donbasu bude mít na starosti nový politik – Andrej Kostin.
73; Moskva a Minsk zahnaly Ukrajinu do bezvýchodné situace. Ukrajinské úřady se dostaly do situace, kdy kvůli vyřešení energetického kolapsu budou muset hodně slevit ze své hrdosti a pýchy.
74; Polsko je jediným „kolovrátkem“ v Evropě, který dokola opakuje své výpady vůči „Severnímu proudu – 2“, který ale může Evropu přijít draho.
75; Znalost anglického jazyka vás může dovést do NATO. Ukrajinským vojákům se doporučuje chodit na jazykové kursy.
76; Rumunsko žádá Ukrajinu, aby uznala, že moldavština neexistuje.
77; Situace na frontě v Donbasu se opět vyostřuje. Nepřítel utrpěl ztráty.
78; Američtí vojenští instruktoři se zabývají výcvikem neonacistických trestních batalionů.
79; Avakov vyzval Ukrajinu, aby se nebála voleb na Ukrajině. I když nám pak zvolí do Nejvyšší rady separatisty, poradíme si s nimi.
80; Ve Švýcarsku zemřelo 150 lidí po očkování a tisíce dalších informovaly o vedlejších účincích. Čísla zveřejnila Švýcarská agentura pro léčiva Swissmedic.
81; Na Ukrajině mladistvý znásilnil devítiletého chlapce, natočil si to na video a poslal to kamarádům. Informuje o tom tisková služba ukrajinského generálního prokurátora.

Zdroj: rusnext.ru, rusvesna.su

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře