Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Zprávy z AVIA.PRO (20.4.2024):

Izrael zaútočil na klíčový systém protivzdušné obrany íránského jaderného zařízení

Americká televizní stanice NBC News, s odvoláním na anonymní zdroj v americké administrativě, informuje o nedávné operaci Cachal, namířené proti zařízení systému protivzdušné obrany íránského, jaderného programu. Podle tohoto zdroje zaútočilo letectvo na radarové zařízení poblíž Isfahánu. Operace byla provedena bez narušení íránského, vzdušného prostoru: letadla Cachal odpálila rakety ještě nad iráckým územím a okamžitě poté se obrátila k návratu.

  • zpravy-z-avia-pro-20-4-2024
 
Saúdskoarabská televize Al Hadath tuto informaci potvrdila a dodala, že útoku se účastnily tři stíhačky F-35. Uvádí se, že raketový úder byl zasazen do prvku protivzdušné obrany, který poskytuje ochranu jadernému zařízení v Natanzu.

Na iráckých sociálních sítích byly, krom toho, zveřejněny fotografie trosek rakety. Na internetu se rovněž vyskytly spekulace, že by se mohlo jednat o izraelskou munici vzduch-země, jako je Ankor Kachol (Blue Sparrow) nebo Popai, používanou při cvičných startech k simulaci balistických raket.
 
 
------------------------------------------------------------------------------
 
Izrael zasáhl Írán třemi balistickými raketami

Izrael provedl noční úder na území Íránu třemi balistickými raketami, uvedla NBC News s odvoláním na informované zdroje. Uvádí se, že šlo o "omezenou" odvetu, zaměřenou na vojenské objekty v oblasti Isfahánu, kde mělo následně dojít k k výbuchům.

Íránská agentura IRIB tvrdí, že systémy protivzdušné obrany země byly aktivovány v reakci na útok bezpilotních letounů, nicméně zdůrazňuje, že jaderná zařízení v provincii Isfahán zasažena nebyla.Íránští představitelé potvrdili listu The New York Times, že hlavním cílem útoků byla místní letecká základna.

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amir Abdollahian prohlásil, že drony, sestřelené nad Isfahánem, nezpůsobily žádné významné škody. Obvinil také média, která podporují Izrael, ze snahy zveličit následky útoku.

Přesto, podle Avia.pro, Íránský, protiletadlový, raketový systém s-300 byl těsně před započetím útoku přesunut, což zabránilo jeho zničení. Naopak stacionární, odpalovací zařízení s-200 zničeno bylo. Stalo se tak týden poté, co Írán provedl masivní raketový útok na Izrael, což výrazně zvýšilo napětí v regionu.
 
 
---------------------------------------------------------------------------
 
Masivní úder: 13 bezpilotních letounů Izraele a USA zaútočilo na íránské síly v Iráku

Mezinárodní pozornost se v posledních dnech soustřeďuje na eskalaci konfliktu na Blízkém východě, a to v souvislosti s nálety, které Izrael a Spojené státy podnikly na vojenskou základnu Kalsu v Iráku. K úderům došlo na pozadí včerejšího útoku Izraele na Írán, který byl nakonec vyhodnocen jako neúspěšný, během něj byl zasažen pouze systém s-200.

Útok na íránské síly

Základna "Kalsu", která se nachází v muhafáze Babil, jižně od Bagdádu, byla původně americkou základnou, ale po roce 2011 byla převedena na iráckou armádu. V současné době ji využívají síly lidové mobilizace (PMF), šíitské milice, které jsou úzce spjaty s Íránem. Kromě iráckých vojáků a policistů byly na základně také rozmístěny íránské milice, což z ní, v daném regiónu, činí strategický objekt.
 
Podle předběžných informací došlo v důsledku bombardování k výbuchům, které následně, v tankovém hangáru a velitelství obrněných sil, způsobily mohutnou explozi munice . Nejméně 8 vojáků sboru strážců islámské revoluce (XIR) bylo údajně zabito a je mnoho zraněných.
 
Údery byly zřejmě zaměřeny na omezení aktivit regionálních, proíránských sil  a jsou součástí širší strategie Izraele a USA v boji proti íránskému vlivu na Blízkém východě. To bylo zdůrazněno přítomností až 13 amerických a izraelských dronů na obloze, a to v době dopadu, což naznačuje vysokou úroveň koordinace a výzvědné podpory operace.

Vyostřené napětí

Z hlediska mezinárodního práva takové údery vyvolávají otázky, týkající se suverenity Iráku a principů nevměšování. Přestože byly PMF oficiálně uznány iráckou vládou jako formální mocenská struktura, jejich vazby na Írán a zapojení do vojenských akcí proti USA a jejich spojencům z nich dělají cíl  takových úderů.
 
Reakce irácké vlády, do této chvíle, není známa, neboť oficiální představitelé se k události doposud nevyjádřili. Je však možné, že tento incident zvýší vnitřní napětí v Iráku mezi proíránskými a prozápadními prvky, což může vést k další destabilizaci regionu.
 
Očekávaná reakce Íránu

Do této chvíle se sice z íránské strany neobjevily žádné komentáře, , nicméně, vzhledem k tomu, že jde o cílenou kampaň proti Teheránu, je  pravděpodobné, že na území Izraele bude opět proveden odvetný raketový a dronový úder, před před nímž již Írán varoval.

Odborníci se domnívají, že útok na irácké milice a KSIR se jeví jako snaha
 
Izraele napravit si, po předchozím, neúspěšném útoku, svou reputaci.
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře