Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

1948 + 2022 = 1984  

„Lidé se snadno vzdali svobody. Úplně bez boje. Jen aby si udrželi představu normálního života a každý se drží naděje, že jednoho dne to bude vše jinak.“

„Lidé jsou pokořováni jinými lidmi, protože nikdo nevěří, že lze zlo porazit.“

„Čelíme útoku. Jenže náš nepřítel nepřichází z oblohy. Náš nepřítel tu už byl dávno předtím. Okupanti potřebovali pouze zdroj, aby si zachovali kontrolu. A my jim ho přenecháme bez boje. Nenechte se mýlit. Okupace je stavěna na morálním kompromisu. Muži i ženy si nalhávají, že jediná šance jak přežít, je přidat se k nepříteli. Že zrada, které se dopustili vůči vlastnímu druhu, je oprávněná. Že neměli jinou možnost. Bez toho zdroje, bez jejich lidských kolaborantů, jsou okupanti bezmocní.

Za tohle utlačování si můžete sami. Ale my všichni máme moc odzbrojit nepřítele. Odříznout je od kolaborantů, které tak moc potřebují. Jediné co musíme, je spojit se.“

  • 1948-2022-1984
  • 1948-2022-1984

Citace výše sice nepocházení z románu 1984, ale jak už titulek napovídá, začneme právě od George Orwella. Ono je totiž celkem záhadou, proč si pro název svého románu vybral zrovna letopočet 1984. Kromě toho, že v tomto roce v USA běžela obvyklá prezidentská předvolební kampaň, že v SSSR vystřídal Černěnko ve vedení Andropova, že první žena byla údajně ve volném vesmíru a že vědci poprvé „identifikovali“ AIDS, tak se skoro nic nestalo. Byl to z hlediska dějin naprosto nudný rok a v podstatě, až na ten podvod s plandemií AIDS, se jednalo o samé málo významné nesmysly.

To kdyby Orwell nazval svůj dystopický román třeba 1985, tak to už se stalo mnohem více katastrof, vedoucích k popsané totalitě. V tomto roce společnost Vodafone spustila ve Velké Británii svou první mobilní telefonní síť; v Sovětském svazu se ujal vlády Gorbačov; George Bush senior se stal na 8 hodin prezidentem USA a třeba Bill Gates v tomto roce začal vydělávat na zcizeném operačním systému, který pojmenoval na Windows. Musí se uznat, že rok 1985 se zdá být na žebříčku příšerných událostí nejméně o tři levely výše, než rok předchozí, ale Orwell toho evidentně nedbal.

Také si mohl vybrat úplně jiný, pro lidstvo ještě tragičtější rok. Třeba 1963, kdy byl 22.11. odstraněn americký prezident J.F.Kennedy. A nebo rok následující, kdy se naopak nepodařilo 22.1. zavraždit sovětského vůdce Leonida Brežněva. Kromě toho ještě v roce ‘69 startovaly do vesmíru rakety snad častěji, než je montéři stíhali montovat a Američané v tomto roce dokázali věc dnes zcela nemožnou – dokonce přistáli na Měsíci! Tolik se toho v těchto letech stalo, ale také si jich Orwell nepovšiml.

Obecně lze říci, že vůbec není jasné, čím tvůrce rok 1984 tak fascinuje. Totiž kromě Orwella se v tomto roce „Terminátor“ Schwarzenegger pokoušel zabít budoucí matku vůdce hnutí odporu Sarah Connor a taktéž v tomto roce se zase amazonka Diana ve filmu „WW84“ pokoušela odvrátit zkázu lidstva, ke které mělo dojít přes celosvětové satelitní vysílání. A že se v tomto roce ocitá i podstatná část děje seriálu „Stranger Things“ už ani moc rozebírat nebudeme.

Lze tedy konstatovat, že magická přitažlivost vesměs bezvýznamného roku 1984  je dost nepochopitelná. Možná rok 1984 si Orwell vybral proto, že součet číslic je 22, tedy stejný jako pro rok 1948, kdy svůj román psal? Neví se. Je také docela možné, že to udělal jednoduše - že prostě román psal v roce 1948 a tak v názvu jen mezi sebou prohodil dvě poslední cifry a bylo. Každopádně tímto prohozením dvou čísel dokázal z roku 1984 učinit symbol totality, tyranie, manipulace a útisku lidstva.

Orwell sice svým 1984 obnažil sny vládnoucí třídy psychopatů, ale neprozradil jakým způsobem se jim totalita podařila uvést do života. Ani není naznačeno, na jak rozsáhlém území tento režim zakořenil. Je to jeden stát? Jeden nebo více kontinentů? A zvolili si lidé nástup totality ve svobodných volbách a nebo k tomu došlo jinak? Bylo by fajn vědět, Georgi!

Jasně, my to tady už od roku 1948 víme víc než dobře, ale zapomínáme. A někde to dokonce ještě ani neokusili. Jo, jo, budou mít problém. Naštěstí je ale podobných dystopických románů, jako je ten Orwellův, povícero a některé jsou celkem přesné. Některé vymezují území, na kterém je totalitní režim nastolen, jiné jsou zase přesně orientované v čase a dost jich je takových, že ukáží proč k tomu došlo i následky této lidské nepozornosti. Hmm, ...nebo tuposti?

Celkově lze konstatovat, že knižních, filmových i seriálových varování již bylo opravdu dost. Dejme tomu, že se čtením písmenek mají dnes mnozí potíže, ale že by lidi neměli televizi? Nebo že tato varování pokládají za zábavná, leč nemožná sci-fi? Nebo za pitomost, co je pod jejich úroveň? Nemělo by být! Vše je totiž možné a naši předci se o tom již přesvědčili. Vše jsou velké chyby těch, co žijí dneškem a odmítají přemýšlet o zítřku.

A co současníci, o čem dnes přemýšlejí? Co je nevíce zajímá a na co nemůžou přijít?

Víme, že současný nástup totality je plánovaný, že útok na lidstvo je již dva roky vedený skrze strach z nepodstatného onemocnění, který je šířený všemi médii a za vydatné podpory všech vlád i mnohými nevládními organizacemi. To je podle všeho dostatečně vyčerpávající popis šíření totalitního moru, vše je jasné jak facka, ale až na jeden zádrhel – vůbec totiž není jasné, jak architekti této plandemie dokázali svůj plán bez větších zádrhelů aplikovat na komplet celé planetě. Lze říci, že toto je snad největší záhadou.

To, že se jim podařilo vystrašit prostý lid, je pochopitelné. Psychologie je mocná čarodějka a metody manipulace jsou již dávno po ruce skoro každému, kdo má o ně zájem. Ale jak je možné, že na tento podvod naskočily všechny vlády světa? Ano, až na výjimky, potvrzující pravidlo, všechny vlády světa, všichni prezidenti, prostě všichni papaláši, od těch největších až po ty bezvýznamné, všichni se zapojili do vraždění svých spoluobčanů. Ale jak to, že všichni?! Neměl by to být v posledních letech obvyklý názorový poměr 50/50? A nebo aspoň statisticky běžný 80/20? Mělo by být, ale není. Současný poměr ochoty šíření strachu a smrti vládami celého světa je zcela nenormálních 99,999/0,001!

Nyní se konečně dostáváme k úvodním citacím. Jestli jste si je přečetli a nepoznali (jako že asi ne), tak pocházejí také z jednoho dystopiského seriálu a právě v něm je ukázáno to, co Orwell nám neprozradil – nástup totalitního režimu. Jak k tomu reálně došlo a to celosvětově! Divák zjistí, že přerod kteréhokoli korupčníka, přes ideového gigola, až na legálního vraha vlastních spoluobčanů, není vůbec nic těžkého, ani nijak dlouhého. Navíc, pokud si převedete sci-fi podtext seriálu „Colony“ (2016-18) na naši dnešní situaci s plandemií (což si autoři zřejmě přáli), nebude se stačit divit, jak je těchto 36 dílů přesných. A nenechte se mýlit, že to tady ještě takové není. To, že to s námi prozatím tak katastrofických rozměrů nenabralo pouze napovídá jen to, že informační přesnost seriálu mnozí ocení až ve chvíli, kdy bude pozdě.

Možná, pokud si tento seriál dnes někdo shlédne, mohl by mnohým konečně zodpovědět na otázku, jak se k vládnoucí „elitě“ mají zachovat zítra. Pomůže snad také s rozhodnutím, zda demonstrace a mlácení prázdné slámy u rétorických cvičení, povedou k vytoužené svobodě a k normální normalitě.

Dan Niel 11/2021

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře