Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Udělala Česká republika správně, že se "vyhnula"?

  • Necas_
Vedení EU neskrývá podráždění v souvislosti s tím, že Velká Británie a Česká republika odmítly podepsat rozpočtovou smlouvu o finanční stabilitě. Agentura RIA Novosti informuje o tom, že před odjezdem na summit EU v Bruselu potvrdil český premiér Petr Nečas už dříve vytýčený postoj: Česká republika nezpečetí svým podpisem smlouvu, u níž nebylo dosaženo souhlasu ve vládnoucí koalici jeho země.

A ten je nezbytný, protože podmínka, kterou je nepřekročit horní práh rozpočtového schodku na úrovni 0,5 % z HDP, se musí stát součástí ústavy země nebo jiných dokumentů ústavního rázu.

Proč Česká republika tak tvrdohlavě stojí na svém a chrání svou ekonomiku, svou národní měnu před těsnější integrací v rámci Evropské unie? Takto to vidí z Moskvy. Mínění poradce ruské ministryně ekonomického rozvoje, finančního analytika, Jevgenije Nadoršina:

-To, že se Česká republika vyhýbá přijetí závazků v oblasti tvrdší rozpočtové kázně, nevytváří žádné problémy. Hlavní je, aby tyto závazky uzavřeli členové eurozóny a z ostatních ti, kdo si to budou přát. Z mého hlediska si převážná část zemí východní Evropy uvědomuje zranitelnost svých ekonomik. Česká republika zřejmě nepočítá s tím, že se jí podaří zachovat finanční stabilitu, jestliže eurozóna spadne do hluboké krize. A proto dává přednost tomu, že se nepřibližuje k nebezpečnému sousedství. Dnes je česká ekonomika dost vyvážená, je efektivně řízená. Má poměrně malé zahraniční půjčky, zdravý bankovní sektor, Centrální bance se daří udržovat nízkou úroveň inflace. Rozpočtový schodek činil v roce 2011 něco přes 4 %. Taková je situace. Bude to ale pro Českou republiku tím záchranným kruhem, když krize začne sílit nebo když například bude chtít někdo na světových burzách hrát proti české koruně? Po pravdě řečeno, o tom dost pochybuji.

Bývalý první místopředseda ruské centrální banky Sergej Aleksašenko je naopak přesvědčen: Česká republika jedná správně, když sama sebe nevhání do přísného rámce rozpočtové dohody zemí EU, a tím spíš do eurozóny. Imponuje mu uvážený a opatrný postoj prezidenta Václava Klause a českých občanů, sdílejících postoj svého vedoucího činitele. A takových „euroskeptiků" je podle nejnovějších průzkumů české sociologické služby STEM přes 65 % obyvatel země.

zdroj: http://czech.ruvr.ru/2012_03_02/67310987/

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře