Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Britové nechtějí Obamův odsun z Afghánistánu už v roce 2011

  • bob-ainsworth
Napětí mezi USA a Británií ohledně války v Afghánistánu propuklo naplno, když britský ministr obrany Bob Ainsworth zpochybnil rozhodnutí Baracka Obamy stanovit přesné datum odsunu amerických jednotek. Podle Ainsworthe Británie nebude následovat americký plán na stažení z Afghánistánu v roce 2011: „Nemůžete stanovovat žádná data. Je potřeba brát do úvahy situaci."

Připustil, že veřejnost nebude „nekonečnou" válku akceptovat, nicméně zdůraznil, že žádný časový rámec odsunu neexistuje. „Nikdo nemluví o stažení, nyní mluvíme o posílení... mluvíme o přerodu."

Podle názoru britské armády by okupační jednotky měly v Afghánistánu zůstat ještě alespoň pět či šest nebo více let.

Afghánský Taliban mezitím vydal prohlášení, v němž konstatuje, že pokud se západní armády ze země stáhnou, nechá západní státy na pokoji. „Taliban nemá na programu vměšovat se do vnitřních záležitostí jiných zemí a pokud se zahraniční síly stáhnou, je připraven poskytnout v tomto směru právní záruky," konstatuje dokument.

V době, kdy Obama oznámil eskalaci války v Afghánistánu, se talibánská nabídka podle očekávání minula účinkem,. Bílý dům ji oficiálně odmítl s tím, že se Talibanu nedá věřit.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře