Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Shrnutí prvního dne Rhodoského fóra 2014

26 září 2014, ostrov Rhodos, Řecko

Press-release:

Prevence světových válek prostřednictvím celosvětové solidarity

Na 400 myslitelů z 56 zemí světa se sešlo na řeckém ostrově Rhodos, aby diskutovali o možnosti harmonizace mezinárodních vztahů a posílení stability ve světě a to v rámci Rhodoského fóra - 12. výroční zasedání Mezinárodního veřejného fóra "Dialog civilizací".

Akce se koná každý rok na podzim od roku 2003 a sdružuje osobnosti veřejného života, státníky, akademiky, náboženské osobnosti a představitele umění, médií a obchodní sféry z celého světa.

shrnuti-prvniho-dne-rhodoskeho-fora-2014

První den fóra se zúčastnili: zakládající prezident Světového veřejného fóra "Dialog civilizací" Vladimir Jakunin, prezident České republiky Miloš Zeman, ministr infrastruktury, dopravy a sítí Řecké republiky Michalis CHRISOCHOIDIS, německý politik Matthias Platzeck, rakouský politik Alfred Gusenbauer, princezna z Bahrainu HH Shaikha DHEYA bint Ebrahim Al Khalifa a další významné osobností.

Hlavním tématem 12. Rhodoského fóra je "Prevence světové války prostřednictvím celosvětové solidarity:  připomínající 100. výročí první světové války.“ Téma je relevantní dnes a to ve světle četných válečných konfliktů, které zuří v různých částech světa. O to víc je nezbytně nutné podporovat kulturu nenásilí a ducha spolupráce, mír a spravedlnost ve světě.

Vladimir Jakunin ve svém projevu, kromě jiného, řekl: "Jak již bylo řečeno mnohokrát v minulých letech, dialog civilizací není pouze spekulativní koncepce. Jedná se o přirozený proces, který sbližuje národy, pronikáním do hlubin jejich kultur a seznamuje s jinými kulturami, stejně jako hledá zásady a formy soužití, odhaluje vlastní potenciál a reálné možnosti ... Hlavním cílem 12. výroční zasedání Rhodos fóra je analyzovat hlavní směry "celosvětového dialogu společenství" teoretických a praktických činností, a navrhovat  spravedlivé a pokojné modely pro soužití lidských společenství. "

Prezident České republiky Miloš Zeman ve svém uvítacím projevu poznamenal: "Tyto sankce by měly být zrušeny, jsou nejen zbytečné, ale naopak vytvářejí opačný účinek a blokují dialog. Mezi civilizovanými státy by měl probíhat dialog, založen na interakci v náboženství, podnikání a výměně informací. Měli bychom bojovat proti mezinárodnímu terorismu. "

Předseda německo-ruského fóra Matthias Platzeck řekl: "Přišel jsem na Rhodos fórum naslouchat argumentům EU a západní kritiky, pokud jde o rozdíly v našich civilizacích a také snažit se je pochopit. Zároveň vidím svou roli jako předseda německo-ruského fóra ve snaze obnovit zničené mosty a znovu objevit ztracené podobnosti. Možná, že v důsledku konfliktu, ve kterém jsme, se dopouštíme fatálních nedorozumění, které třeba budou jen na dobu určitou. "

------------------------------

 Projev Miloše Zemana od 25 minuty videa

http://new.livestream.com/World-Public-Forum/rhodes-forum-2014/videos/63161628

 

shrnuti-prvniho-dne-rhodoskeho-fora-2014
shrnuti-prvniho-dne-rhodoskeho-fora-2014
shrnuti-prvniho-dne-rhodoskeho-fora-2014
shrnuti-prvniho-dne-rhodoskeho-fora-2014
shrnuti-prvniho-dne-rhodoskeho-fora-2014
shrnuti-prvniho-dne-rhodoskeho-fora-2014

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře