Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Jana Hybášková o svých nepřátelích (Izraele)

  • janahybaskova
Jana Hybášková, která v nedávných volbách do Evropského propadla na celé čáře, v červnovém čísle Roš Chodeš vysvětlovala své názory a kroky v čele Delegace EP pro vztahy s Izraelem. Čtení je to zajímavé, neboť hodnotí vše a všechny, jak se sami přesvědčíte na nabízených úryvcích.

„Ze začátku jsem se domnívala, že mým úkolem je vybalancovávat a představovat všechny názory. Ale po dvou sezeních jsem zjistila, že to možné není, protože názory, které prezentovali někteří členové delegace, byly z mého pohledu naprosto nevyvážené. Můj předchůdce, bývalý portugalský prezident, socialista Mário Soares, třeba odmítl navštívit Izrael, protože to je „okupantská" a „agresorská" země. V EP bylo zcela běžné slyšet o Izraeli výrazy jako „okupant", „agresor", „stát, který nerespektuje nebo ničí lidská práva", „nerespektuje mezinárodní právo". Parlament byl v zásadě na straně evropských socialistů, což znamenalo kamarádit se s arafátovci, s Palestinci a s Národně demokratickou stranou Egypta, a moc se nekamarádit s Izraelci. Vůči Izraeli postupovat v zásadě ve dvou liniích: 1) Izrael musí, popřípadě Izrael ihned musí a za 2) Izrael nesmí. A proto jsem se rozhodla začít dělat vlastní politiku."

...
„Podle mě ale není největší problém s evropskými státy, evropská zahraniční politika už totiž není jen politikou států. Největší problém je s politikou politických stran. A řekněme si upřímně, že evropští socialisté jsou tak trochu protiameričtí, protitransatlan­tičtí, protiimperialis­tičtí a taky trochu protiizraelští. Ještě levicovější názory v oblasti zahraniční politiky mají zelení.
Zelení byli celých těch pět let mým největším nepřítelem, možná větším než sjednocená levice, protože evropská zelená politika je skutečně bytostně protiizraelská, bytostně propalestinská. David Hammerstein, španělský zelený, který je k mé hrůze Žid vychovaný v Izraeli, si opravdu nebral servítky, když s komunistkou Morgantiniovou vedl všechny protiizraelské akce na podporu Gazy. Když jsme měli společné zasedání izraelské a palestinské delegace po operaci v Gaze, věděli jsme, že to bude hodně nevyvážené jednání. Pozvali jsme na ně proto rodinu ze Sderotu, pana Tbiliského se synem, který byl zraněn raketou Kásám. Na jednání zelení nedovolili, aby tihle hosté hovořili, a mě nařkli z toho, že jako matka manipuluji dětmi v politice. Já jsem v ten moment nedokázala odpovědět, že jejich propaganda obrázky zraněných palestinských dětí je stejnou formou manipulace."
...
„Když jsem ještě pracovala v Černínském paláci, byla jsem u několika jednání mezi českými politiky a Jicchakem Rabinem. On pro mě je určitě nejcharismatičtější osobou, kterou jsem v životě měla možnost poznat. Byl to člověk současně pragmatický a oduševnělý, slučoval ideál se schopností něco dokázat. A opravdu jsem se zhlédla v Cipi Livniové. Myslím, že to je osobnost, která velmi přesně ví, kde je vyváženost, kde je bezpečnost, co je ještě únosné, a že politická strana, která není postavena na vnitřní pravdivosti, nemá dlouhého trvání. Vážila jsem si jejího proevropského vystupování, jejího uměřeného ženského realismu. Je škoda, že Izrael už nevede ona."

A já dodávám, že je asi tak trochu škoda, že už evropskou Delegaci EP pro vztahy s Izraelem už nevede paní Hybášková...

Celý text rozhovoru najdete v PDF zde


PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře