Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Premiérem Bartoš nebo Fiala? Nenechte se vysmát.

Obě koalice, které se nám rozlézají ve Sněmovně, už na jisto šermují s tím, že jejich lídři budou premiérem příští vlády. Ale předvolební průzkumy vypadají úplně jinak. Ve hře je i Miloš Zeman a jeho sliby, které nejde brát na lehkou váhu.

  • premierem-bartos-nebo-fiala-nenechte-se-vysmat

Prezident Miloš Zeman totiž přislíbil, že po volbách dá do rukou pokus sestavit vládu vítězné straně. Nikoliv koalici. Takže i když, jak předvádějí průzkumy, vyhraje volby koalice Pirátů se Starosty, rozhodně jim to nedá automaticky do rukou sestavování budoucí vlády. Obě strany by podle dnešních průzkumů měly méně hlasů, než samostatně stojící hnutí ANO Andreje Babiše. A Andrej Babiš by, čistě teoreticky, mohl příští vládu sestavit s ČSSD, KSČM a SPD. Příliš fantaskní představa? V jakém smyslu, když vezmeme v potaz, že podobný slepenec nesourodých stran, které by se do týdne rozhádaly, nabízí dvě sněmovní koalice Pirstanu a Spolu? A že budou muset jít po volbách do holportu, to je bez diskuze. Jinak vládu nesestaví.

My máme premiéra, ne, my máme premiéra

Jejich vztah už nyní definoval Zbyněk Stanjura. Na tiskové konferenci o vyvolání nedůvěry vládě Andreje Babiše se na závěr novináři ptali, kdo bude po volbách premiérem. Předseda Pirátů Ivan Bartoš to obešel nicneříkajícím a diplomatickým: „Já bych skutečně nepředbíhal s tím, co bude po podzimních volbách. Ta otázka, kdo bude premiérem po volbách, jejichž výsledek je v nedohlednu, není na stole a není vhodné na ni odpovídat,“ pravil. Ano, není to na pořadu dne a není vhodné na to odpovídat. Jenže tu se k mikrofonu naklonil Zbyněk Stanjura z ODS a pronesl: „Myslím, že jsme soupeři a my uděláme všechno pro to, aby premiérem byl Petr Fiala,“ řekl.

Ustoupí předseda ODS Petr Fiala galantně a nepoliticky a vezme jen Ministerstvo školství? Ale ne, na něj si brousí zuby Andrea Hoffmanová od Pirátů. Jak pravila, tak se chystá školit mužstvo ve školních lavicích v rozpoznávání dezinformací a učit je kritickému myšlení. Jako všichni kolem, sleduji a registruji, ač je mužstvo po každé takové snaze o notný kus jízlivější a zdezinformovanější. Ne, ne, Petr Fiala už, stejně jako Ivan Bartoš, informoval, že se stane premiérem. Oba.

Neskončíme jako u Zelených, že bychom měli dva spolupremiéry? Zelení, v rámci diverzity, mají dva spolupředsedy, ženu a muže. Kdyby Zelení vyhráli volby, rotují nám na premiérské sesli dva moudří lidé, nikoliv pouze jeden. To je rozhodně výhoda. Více hlav více ví. Čím si ovšem můžeme být jistí už teď, je, že o tom, kdo usedne na sesli premiéra, rozhodne Přísaha nebo Trikolóra. Tedy ta, která se do Sněmovny došplhá a ke komu se přikloní. Šlachta půjde s koalicemi, Trikolóra proti nim. 

zdroj: https://www.krajskelisty.cz/praha/25740-premierem-bartos-nebo-fiala-nenechte-se-vysmat-komentar-stepana-chaba.htm

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře