Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Volby do obecních zastupitelstev 2018

Ve dnech 5. a 6. října 2018 se budou konat volby do zastupitelstev obcí.
Zatímco občan České republiky, aby mohl volit, MUSÍ mít nejdéle druhý den voleb v dané obci trvalý pobyt. Pro cizince ze států EU toto neplatí.

Ministerstvo vnitra rozeslalo obecním úřadům metodické pokyny, ve kterých doporučuje volebním komisím registraci cizinců do voleb v souladu s evropskými směrnicemi.

Ministerstvo vnitra v dokumentech doporučuje obcím a městům, aby umožnily registraci voličů a kandidátů do voleb i cizincům, kteří mají na území ČR přechodný pobyt. Není vůbec nutné, aby měli občanství ČR, dokonce není ani nutné, aby měli na území ČR trvalý pobyt. Prostě stačí jenom pobyt přechodný, po dobu několika měsíců.

  • volby-do-obecnich-zastupitelstev-2018

Poslanecká sněmovna minulý rok přitom zamítla zákonné právo cizinců v ČR na účast ve volbách, protože současné právní podmínky umožňují volit a kandidovat pouze občanům ČR. Jenže Hamáčkovo ministerstvo vnitra se odvolává na právo evropské, které je bohužel českému právu nadřazené. Pokud není k volbám a pro kandidaturu potřeba občanství ČR a dokonce ani trvalý pobyt, potom v českých volbách můžou hlasovat a kandidovat hordy cizinců z ostatních členských zemí EU, kteří přijedou do ČR vlaky a autobusy a přihlásí se na ohlašovatelně obecního nebo městského úřadu k přechodnému pobytu. K tomu stačí předložit souhlas majitele nemovitosti s přechodným pobytem na adrese přechodného pobytu.

Na menších městech a obcích tímto způsobem půjdou ovlivňovat výsledky voleb, ale především tato hrozba se bude týkat voleb do Evropského parlamentu příští rok v květnu. K těmto volbám chodí katastrofálně málo voličů, takže cizinci mohou sehrát podstatnou úlohu ve výsledku voleb. Co je však mnohem horší, to je skutečnost, kterou vám politici neřeknou. Česká republika nemůže cizincům zakázat volby a kandidatury, protože jim to garantuje přístupová smlouva ČR do EU a také Listina, kterou Česká republika přijala podpisem Lisabonu.

To tedy znamená, že pokud cizinec je obecním úřadem odmítnut a není zapsán do seznamu voličů, tak se nemůže (zatím) svého práva domáhat u českých soudů, protože v novele volebního zákona chybí ta část, která právo cizincům explicitně povoluje. Ovšem taková osoba může žalovat Českou republiku u evropských soudů, protože se může odvolávat na závazek ČR, který země přijala podpisem přístupové smlouvy do EU a podpisem Lisabonské úmluvy. A právě z tohoto důvodu ministerstvo vnitra rozeslalo obcím a městům vysvětlující metodický manuál. Doufám, že je každému jasné, že tímto se z voleb najednou stává fraška.

Co k tomu dodat? Snad jen to, že se snad ve městech s větší cizineckou menšinou nedostanou do vedoucích pozic cizinci. Abychom nedopadli jako v Londýně, kde mají muslimského starostu. To už bychom opravdu byli cizinci ve vlastní zemi (vesnici, městě).

Odkazy:

http://www.mesto-miroslav.cz/assets/File.ashx?id_org=9537&id_dokumenty=11914

http://www.ceska-justice.cz/wp-content/uploads/2015/07/Pr%C3%A1va-cizinc%C5%AF-RE-ratifikace.pdf

zdroj:https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/volby-do-obecnich-zastupitelstev-2018

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře