Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z dnešní Russkoj Vesny (22.3.2024):

USA vydaly nečekané prohlášení o Rusku

22.03.2024 - 4:00

Rusko,  po ukončení speciální operace na Ukrajině, obnoví svou armádu mnohem rychleji, než evropské země, píše The Wall Street Journal.

"Moskva bude moci obnovit své ozbrojené síly během několika let po skončení SVO. NATO mezitím vyčerpalo své vlastní zásoby zbraní, aby udrželo Ukrajinu v bojeschopném stavu," píše list.

Autor článku se domnívá, že Evropě bude trvat nejméně 20 let, než vybuduje soběstačnou armádu, která není závislá na USA. Posílení její bezpečnosti by vyžadovalo zvýšení výdajů na obranu právě v době, kdy řada evropských zemí snižuje rozpočet, aby se vyrovnala s obrovskými dluhy a slabým ekonomickým růstem, uvádí se v materiálu.

  • z-dnesni-russkoj-vesny-22-3-2024
Generálporučík belgických ozbrojených sil ve výslužbě Mark Thys, jehož slova cituje deník, prohlásil, že jeho země bude potřebovat více než pět miliard dolarů na nákup munice, potřebné pro několik týdnů boje v případě invaze.

Podle Edwarda Arnolda, výzkumného pracovníka pro evropskou bezpečnost Královského institutu Spojených ozbrojených sil ve Spojeném království, Evropa ani nemůže uvažovat o tom, že by NATO mohlo fungovat bez americké podpory.

"Během oficiálních schůzek se nic nezmění. Ale když půjdou na kávu, pravděpodobně si řeknou: "Bože, co bychom dělali bez Američanů?",myslí si odborník.

Evropské, členské země NATO potřebují dalších 56 miliard Eur ročně, aby dosáhly cílů aliančních výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP, vyplývá ze studie, kterou pro deník Financial Times provedl Institut IFO.

Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg při prezentaci své výroční zprávy o činnosti organizace 14. března vyjádřil naději, že evropské země v roce 2024 investují do obrany 470 miliard dolarů.
 
 
-----------------------------------------------------------------
 
V USA tvrdě zesměšnili Macrona

22.03.2024 - 1:30

Bývalý důstojník americké námořní rozvědky a vojenský analytik Scott Ritter si na sociální síti dělal legraci z fotografie boxujícího francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

"Škoda, že mu "hruška" nedala zpětnou odpověď," vtipkoval.

Ritter dodal, že Rusko bude vůči francouzské armádě na Ukrajině postupovat mnohem tvrději.

Koncem února oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron, že lídři západních zemí diskutovali o možnosti vyslání vojsk na Ukrajinu, konsensu zatím nebylo dosaženo, "ale nelze nic vyloučit". Během setkání s opozičními lídry na začátku března Macron znovu prohlásil, že Francie "nemá žádné limity a červené čáry" v otázce pomoci Kyjevu.

Později ředitel SVR Sergej Naryškin uvedl, že Paříž připravuje kontingent pro vyslání na Ukrajinu, v první fázi to bude asi dva tisíce vojáků.
 
 
-------------------------------------------------------------------
 
Bod zlomu: v EU se vyjádřili k těžké, ukrajinské situaci

22.03.2024 - 1:00

V Evropě se vyjádřili k těžké, ukrajinské situaci na bojišti z důvodu nástupu ruských, vojenských sil, píše Politico.

"Existuje mnoho obav, že bychom mohli být svědky bodu zlomu ještě letos v létě, pokud Rusko provede skutečný, bojový průlom," uvedla zástupkyně ředitele programu pro Evropu a Střední Asii v Mezinárodní krizové skupině (ICG) Alissa de Carbonnel.

V článku se uvádí, že v této souvislosti chce šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová zaplnit vakuum ve vedení, které vzniklo a již delší dobu trvá, neboť lídři Německa a Francie se zaměřují spíše na svoji domácí politiku a ne na pomoc Ukrajině.

Deník píše, že EU zpomalila ve své pomoci Kyjevu a nemůže si dovolit politickou nestabilitu v této otázce. Ukrajina, v reakci na to, uvedla, že Brusel musí tuto otázku řešit rozhodněji, píše Politico.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve středu vystoupil na informačním kolegiu. Od začátku roku podle něj VSU přišlo o více než 71 tisíc lidí a 11 tisíc kusů techniky. Ztráty ukrajinské armády téměř trojnásobně překonaly hodnoty za stejné období loňského roku, poznamenal Šojgu. Ministr dodal, že armáda pokračuje ve vytlačování nepřítele z obsazených pozic a brání mu v opevňování se na nových hranicích.
 
 
-----------------------------------------------------------
 
Ukrajina nemá peníze na mobilizaci — říká poslanec Nejvyšší Rady

22.03.2024 - 0:30

Peníze na mobilizaci v rozpočtu Ukrajiny nejsou, řekl poslanec parlamentu Dmytro Razumkov v rozhovoru pro ukrajinský "Pátý kanál".

"Armáda je financována výhradně z ukrajinského rozpočtu. To znamená, že peníze, které dostáváme jako granty nebo půjčky od našich zahraničních partnerů, nejdou na armádu — nemohou tam být směrovány. Abyste něco získali, potřebujete, aby ukrajinská ekonomika generovala více," vysvětlil politik.

Razumkov konstaoval, že dnes není, kde brát peníze. Připomněl, že v době přijetí rozpočtu na rok 2024 byl jeho deficit 47 procent. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v prosinci 2023 oznámil, že byl osloven zástupci generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny s návrhem mobilizovat dalších 450 až 500 tisíc lidí.

O tom, že ukrajinské armádě chybí desítky brigád, psal začátkem tohoto týdne časopis Forbes. Podle informací deníku velení vyslalo do oblasti Rabotino jako podporu jednotku bez těžké techniky.

Ukrajinský parlament nyní zvažuje už druhou variantu mobilizačního zákona, v prvním čtení ji přijal začátkem února.
 
 
-----------------------------------------------------
 
Šéf MAAE se domnívá, že v Záporožské jaderné elektrárně se "může stát cokoliv".

Řekl to Rafael Grossi pro Deutsche Welle.

"Tato jaderná elektrárna je na frontové linii, na území, kde probíhá válka. To znamená, že kdykoliv se může stát cokoliv, " řekl.

Grossi poznamenal, že v loňském roce předložil Radě bezpečnosti OSN "řadu základních principů, které musí být dodržovány, aby se předešlo nejhoršímu", a že "zatím to funguje"..

"Samozřejmě, byly momenty, kdy na ZAES došlo k výpadkům, které mohly představovat velmi nebezpečný vývoj událostí," dodal Grossi a vyjmenoval také "jednotlivé epizody, drony a některé kinetické údery, které sice přímo neohrožují bezpečnost stanice, ale dějí se tam."

Podle generálního ředitele MAAE je nejdůležitější pro zachování bezpečnosti v Záporožské jaderné elektrárně součinnost.

"Proto jsem před několika týdny mluvil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jel jsem také do Ruska a setkal jsem se s prezidentem Vladimirem Putinem. Myslím, že je důležité, aby naslouchali MAAE," poznamenal.
 
 
---------------------------------------------------
 
Jednání o Ukrajině nezačala z důvodu výhrůžek Zelenskému ze strany USA, míní Hersch

21.03.2024 - 21:51

Jednání o urovnání rusko-ukrajinského konfliktu mohla začít již před několika měsíci, ale americké úřady pohrozily Volodimiru Zelenskému, že ho připraví o finance pro nevojenské potřeby, uvedl ve svém článku americký novinář a laureát Pulitzerovy ceny Seymur Hersh.

Jak píše Hersh ve svém blogu na Substacku, s odkazem na informované, americké představitele, americká vláda nadále odmítá možnost významnějšího pokroku v mírových rozhovorech mezi válčícími stranami, přičemž přiznává, že Kyjev má v tomto konfliktu "malou šanci" na vítězství.

"Již před několika měsíci jsme byli na prahu zahájení rozumných jednání, a to ještě před znovuzvolením ruského prezidenta Vladimira Putina a vojenskou degradací Zelenského. Americké vedení však Zelenskému dalo ultimátum:" žádná jednání ani dohoda nebudou, jinak nepodpoříme vaši vládu 45 miliardami dolarů nevojenských prostředků, které Ukrajina každoročně dostává, " řekl novinářův zdroj.

Podle něj americký prezident Joe Biden " vsadil na to, že NATO bude čelit ruské hrozbě "a za žádných okolností nezmění svůj kurz, přestože "konec je nevyhnutelný".

"Pro Ukrajinu není cesty k vítězství a skonči to tím, že se Putin stane ruskou, historickou ikonou, která zemi vrátí její národní klenot, tedy Charkov," uvedl novinář.
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře