Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

2012: Vesmírný podvod!

 

, 2012 je pro telata, ale zlatá kráva pro spisovatele. ´´

- Václav Bláha

 ,, Humor je přirozenou ochranou proti fanatismu. ´´

- Tomáš Špidlík

 ,, Je třeba dobře podat New age a 2012 a naivové sami přijmou Nový světový řád. ´´

- Václav Bláha

Tato doba je dobou nepochybně zvláštní, fascinující a mediálně velmi atraktivní. Lze to demonstrovat na tom, že jeden kalendář ( bez ohledu na to, že měří čas úplně jinak než ten náš gregoriánský ) stačí k tomu, aby u mnohých lidí vznikla dalekosáhlá očekávání a na jejich základě nesmírně radikální opatření a s tím související razantní změna paradigmatu svého životního stylu.

Jedna událost stíhá druhou. Na jedné straně světa je hlad, na druhé naopak postmoderní vyprázdnění hodnot a s tím související ztráta smyslu života a dezorientace ve světě, který přes svou složitost a útrapy nenachází na první pohled zdánlivá a zejména jednoduchá východiska. A tak se pera chytají samozvaní spisovatelé - proroci a straší nás koncem světa či přistáním mimozemšťanů či nás naopak lákají na nový zlatý duchovní věk lidstva a převibrování do vyšších dimenzí. Nedlouho poté spatřily světlo světa filmy s touto tematikou. Za všechny jmenujme film režiséra apokalyptických filmů Rolanda Emmericha a jeho pro mnohé jedince dnes již kultovní 2012. Ze strany mnohých esoteriků je nám vnucována jedna jediná pravda. Všechno ostatní je podle nich naivita, nepřipravenost a duchovní nezralost. Jsou i tací, kteří volají po ,,odhození´´ tradičního vědeckého bádání. Je třeba si uvědomit, že to bohužel není poprvé, co se rozmáhá velká mediální panika navazující na jakousi kultovní bublinu. Vzpomeňme jen na pověstné mileniální Y2K před rokem 2000.

Dle mého kult 2012 a s ním spjatá hysterie je v esoterickém světě a literatuře obdobou tzv. Globálního oteplování ve světě politiky a společenských věd. Každopádně obojí je jen nafouknutou bublinou s kvazináboženským podtextem, na kterém se nemálo lidí lidově řečeno snaží ,, napakovat ´´. Nesmírně rád bych zde odcitoval i autora, kterého zmiňuje i náš pan prezident Václav Klaus a je jím spisovatel Michael Crichton: ,,Nejdůležitější výzvou, které lidstvo čelí, je úkol rozlišit realitu od fantazie a pravdu od propagandy. Zejména v naší (dez)informační éře je to mimořádně naléhavé a důležité.´´

    Obhájci a propagátoři těchto velmi sporných hypotéz jsou většinou spisovatelé, kteří ze zkoumání tohoto fenoménu profitují nejen ve svých esoterických komunitách, ale zejména pak po finanční stránce. S nimi si pak režiséři katastrofických amerických velkofilmů budují svou uměleckou kariéru. Nejhorší na dnešní situaci je, že rok 2012 přivádí lidi všeobecně k pasivitě a v očekávání, že jejich problémy vyřeší někdo jiný ( mimozemšťané, zlatý věk, konec světa atp. ). Je třeba si uvědomit, že zatímco lidé vesele čekají na 2012, tak svět krachuje ( resp. právě oni jsou postupně ožebračováni, média je manipulují a ve světě vzkvétá korupce ). O to právě bude vystřízlivění bolestivější. Nemluvě o tom, že logicky jsou možnosti jen dvě. Buď se něco stane a nebo se nestane vůbec nic. Pokud se něco stane, tak stejně do té doby budete muset platit daně a chodit do práce. Pokud svůj život vezmete do svých rukou, nic tím nezkazíte. Naopak pokud se nic nestane a budete jen naivně čekat na ono datum a nebudete plánovat svůj život, pak pravděpodobně mnohé ztratíte.

Spisovatelé a novodobí věrozvěsti si nemohou dovolit ležérní podávání svých apokalyptických vizí a sázení na naivitu svých čtenářů. Mají-li jejich názory vědeckou potenci, mají povinnost deklarovat své vědecké předpoklady a musí být čestní nejen k sobě samým, ale i k ostatním lidem. Pokud vše opět uvedu do paralely s oním globálním oteplováním, tak  si dovolím citovat názor profesora R. S. Lindsena Z Massachusetts Institute of Technology na globální oteplování: ,, Budoucí generace se budou trochu pobaveně divit, že na počátku 21. století vyspělý svět propadl panice kvůli globálnímu zvýšení průměrné teploty o několik desetin stupně a lidé na základě obrovského zveličení velmi nejistých počítačových modelových předpovědí uvažovali o tom, že se vrátí před průmyslovou éru. ´´

Je tedy ohroženo duchovno nebo rozum? Vzhledem k narůstající společenské iracionalitě a nevzdělanosti je odpověď nasnadě.

 

 

Václav Bláha

 

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře