Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (04.12.2021)

Božena Weitingerová

Sobota, 4.12.2021

1; Nejvyšší představitel Sachalinu oznámil, že Dánsko si chce pronajmout jeden z Kurilských ostrovů - Šumšu.
2; Biden se rozhodl překročit Putinovy „červené linie“ na Ukrajině. Ruský prezident opakovaně prohlašoval, že jednou z červených linií je rozmisťování zbraní na území Ukrajiny a další hrozby pro státní bezpečnost.
3; V Rusku se chystají omezit používání aut s neekologickými motory. Více podporována bude hromadná doprava.
4; Virolog Institutu Gamalei Anatolj Altštejn: Kmen omikron může udělat z COVID-19 lehčí onemocnění a tím přispět ke konci pandemie.
5; Bylo zjištěno, že tajemník Rady pro národní bezpečnost a obranu Ukrajiny (faktické paralelní mocenské centrum v zemi) Alexej Danilov podniká v Luganské lidové republice.

  • svet-kolem-nas-04-12-2021
 
 
6; Elon Musk se chystá budovat nový kosmodrom. Do této chvíle se starty kosmických aparátů Elona Muska uskutečňovali poblíž obce Boca Chica v Texasu.
7; Biden se těší na dlouho rozhovor s ruským prezidentem o Ukrajině.
8; Vedení německé spolkové země Meklenbursko – Přední Pomořansko (1,61 milionu obyvatel, nejchudší část Německa) podporuje ruský plynovod „Severní proud – 2“ bez ohledu na sankce USA.
9; Na ruském ministerstvu dopravy popřeli, že by chtěli omezovat individuální dopravu. Rozvíjet se mají všechny typy dopravy včetně individuální.
10; WADA: Řešíme 492 případů vůči ruským sportovcům. Antidopingové organizace na základě vzorků zabavených v moskevské laboratoři a informací LIMS pracují na 492 případech ruských sportovců.
11; Bulvární list Bild zveřejnil mapku chystaného útoku Ruska na Ukrajinu, kde je Lvov označen jako Lemberg.
12; Podporujete teroristy! Malé děti je třeba ostřelovat a ne je zvát na dětské soutěže! Ukrajina ostře protestovala v Srbsku proti účasti (a vítězství) desetileté holčičky z Luganské lidové republiky v soutěži dětských obrázků.
13; V centru Kábulu explodoval automobil. Nejsou hlášeni žádní mrtví ani zranění.
14; V Nejvyšší radě se chystají zřídit Den ukrajinského boršče. Měl by připadat na druhou sobotu v září.
15; Poslanec za Opoziční platformu Za život prohlásil, že Ukrajinci jsou rukojmími ambicí prezidenta Vladimira Zelenského.
16; Nejvyšší soud v Brazílii obvinil prezidenta ze lživého výroku ohledně vakcinace proti koronaviru v souvislosti s rizikem vzniku AIDS.
17; Pro polské výsadkáře koupili vadné padáky. V Polsku byla odhalena aféra s dodávkou padáků pro oddíl vojenského specnazu v Krakově.
18; Sjezd strany Jednotné Rusko znovu zvolil Dmitrije Medveděva předsedou strany.
19; Oni se s tím moc nepářou... USA zlikvidovaly hlavouna Al-Káidy dron se zaměřoval na motocykl s polním velitelem Haját Tahrír aš-Šám, ale útok zasáhl i auto s pětičlennou rodinou, byli těžce (zčásti smrtelně) zraněni dva dospělí a tři děti. Nedávno kromě toho vyšla najevo smrt více než 70 civilních obyvatel v důsledku plošných útoků letadel americké koalice na město Bazúz během operace na likvidaci ozbrojenců Islámského státu.
20; V Ruské pravoslavné církvi považují lov divoké zvěře pro zábavu za přežitek minulosti a vyslovili se pro jeho zákaz.
21; Made in Türkiye... Erdogan změnil exportní značku Turecka z anglického Turkey na Türkiye.
22; V Roskosmosu zveřejnili termín (rok 2030) vynesení jaderného „tahače“ Zeus do kosmu.
23; Eurokomisař pro ekonomiku zhodnotil pravděpodobnost konfliktu s Ruskem v oblasti dodávek plynu. Rusko nemá zájem na problémech s Evropskou unií v otázkách dodávek plynu.
24; Civilní letadlo z Tel Avivu do Moskvy musel snížit výšku letu, aby zabránil srážce s americkým výzvědným letadlem, které hlídkovalo nad mezinárodními vodami Středozemního moře.
25; Nazarbajev vysvětlil, proč v roce 2014 odmítl uznat ruskou příslušnost Krymu. Musel by uznat zároveň i Jižní Osetii , Abcházii a Kosovo.
26; Vladimir Putin zhodnotil činnost strany Jednotné Rusko. V třetí fázi svého sjezdu strana významně obměnila své řídící orgány. Přednost dostaly energické a zkušené kádry.
27; Bělorusko obvinilo Ukrajinu z porušení vzdušné hranice. Ukrajinský vojenský vrtulník Mi-8 zaletěl více než kilometr na běloruské území.
28; Estonští vládní poslanci vystoupili proti jazykové reformě. Z dnešního poměru 40%/60% mělo být 0%/100%, což znamená faktické zrušení ruskojazyčného menšinového školství. Poslanci přiznali, že by se jednalo o porušení občanských práv.
29; Erdogan zareagoval na mnohatisícové shromáždění opozice. Poznamenal, že na jeho akci přišlo více lidí než na opoziční akci.
30; Pušilin označil situaci v Donbasu za jednu z nejhorších od roku 2014.
31; Minsk: Cena ruského plynu je zdroj financování ztrát v důsledku západních sankcí. Nedávno Gazprom a běloruská vláda dohodly cenu plynu na rok 2022 ve výši 128,5 dolaru za tisíc kubických metrů.
32; V USA projednávají protiraketovou obranu na ostrově Guam. V současnosti jsou tam rozmístěna odpalovací zařízení protivzdušné raketového systému THAAD, které mohou likvidovat jen jednotlivé balistické rakety středního doletu.
33; Ruský diplomat při OSN komentoval zařazení Svetlany Tichanovské mezi 25 nejvlivnějších žen roku 2021. Srovnal ji s Joe Bidenem, který je „nepolapitelný“ proto, že ho nikdo nehoní, není o něj zájem. Tichanovskou také nikdo k ničemu nepotřebuje.
34; Nový rakouský kancléř Karl Nehammer v pondělí složí přísahu.
35; Americký důstojník popsal trumf v Putinových rukou při rozhovorech s USA. Spojené státy budou mít při nadcházejících rozhovorech i strategické stabilitě problém klasifikovat bezpilotní ponorku a raketu s plochou dráhou letu s jaderným energetickým aparátem Poseidon.
36; V Íránu došlo k výbuchu kvůli startu rakety systému protivzdušné obrany.
37; V síti Telegram došlo dnes ke globální poruše.
38; Pobořené domy a ztráty armády Luganské republiky. Ukrajinští ozbrojenci útočí po celé linii fronty.
39; To nejdůležitější neřekla. Jennifer Psaki se snažila popsat příčinu masových loupeží a krádeží v USA. Velká města naráží na problém s rozmáhajícími se organizovanými hromadnými krádežemi a loupežemi. Letos byl zastřelen i rekordní počet policistů. Za primární příčinu označila pandemii koronaviru. V Rusku ale také mají pandemii a problém s nájezdy na obchodní centra tu neexistuje.
40; V „elitní“ jednotce ukrajinské armády nastala kritická situace. Ozbrojenci se stávají obětmi odplaty.
41; Ukrajinský masochismus. Byla prodloužena platnost zákona o Donbasu, který ovšem není uplatňován. Je to jen pokus Kyjeva zakrýt ubohým ubrouskem „to nejdůležitější“, aby mohli dokazovat světu, že „král není nahý“.
42; Západ už neví, jak se zbavit Ukrajiny a celé té situace kolem ní. Ukrajina drží Západ v napětí neustálým odsouváním termínu vždy „zcela zaručené“ invaze ze strany Ruska. Naposledy termín přesunuli na konec ledna 2022.
43; Rozkol v NATO: Erdogan vydal pokyn diskreditovat USA a využívat k tomu libovolné informační zdroje.
44; Dramatická honička. Inspektorka dopravní policie za jízdy prostřílela zavazadlový prostor a pneumatiky pronásledovaného auta. Ujíždějící řidič byl poté zadržen.
45; Rozvědka USA čeká útok Ruska na Ukrajinu počátkem roku 2022.
46; MMF oznámil hrozbu světové ekonomice – nový kmen koronaviru (omikron): Z problému koronavirové pandemie se můžeme dostat pouze společně.
47; Ve Sverdlovské oblasti došlo k tektonickým otřesům v dole. Vše se obešlo bez zranění horníků.
48; Dmitrij Kuleba navrhl, aby OBSE udělala z Ukrajiny své regionální centrum. Máme tu sinou občanskou společnost...
49; Bývalý předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker promluvil o tom, co mu na Merkelové nejvíc vadilo: Moc dlouho trvalo, než od úvah přešla k rozhodnutí a k činům. Přesto se domnívá, že Merkelová byla ženou na správném místě a ve správnou dobu.
50; Bělorusku hrozí ztráta státnosti v důsledku západních sankcí, říká běloruský ministr zahraničí. Ta je ale důležitá i pro samotný Západ.
51; Obrovské fronty námořních lodí na Dálném Východě. Po útlumu v důsledku protikoronavirových opatření dochází k oživení. Problém už tři týdny řeší i Vladimir Putin osobně.
52; Do Turecka připlula loď s rozkládajícím se tělem ukrajinského námořníka sedícím v kajutě. Členové posádky jsou dílem rozhořčeni, dílem odevzdaní. Kromě morálně-etické otázky je tu ještě otázka epidemiologické bezpečnosti.
53; Ukrajinský ministr vnitra informoval o tristním stavu ve svém resortu. Denis Monastyrskij oznámil, že stav policistů je naplněn ze 70-90%, což znamená, že na každého policistu vychází více práce. A to si ještě mnozí z nich musí přivydělávat v nejrůznějších ochrankách...
54; Zdroj informoval o tom, kdy jaderné ponorky Ruské federace budou vyzbrojeny hypersonickými Cirkony. V tuto chvíli probíhají v Bílém moři testy na fregatě Admirál Gorškov.
55; „Severní proud – 2“ ohrožuje přijetí obranného rozpočtu USA. Bidenovo rozhodnutí postavilo jeho stoupence v Kongresu do obtížné situace, protože nemohou rozpočet schválit.
56; Žijeme v nové realitě. Medveděv zveřejnil dosti pesimistickou prognózu vývoje epidemie. Svět vstoupil do dlouhé epochy turbulencí.
57; V Charkově byl zavražděn sedmadvacetiletý „veterán ATO“. Ukázalo se, že ho zabil v sebeobraně jeho vlastní otec. Všichni, kdo mladého znali, tvrdí, že byl problémový a nebezpečný, a staví se na stranu otce.
58; V Rusku se k „hrozivému“ vyjádření Joe Bidena staví skepticky. V Bílém domě už dávno chápu, že jejich halasná a zastrašující prohlášení na Moskvu nedělají žádný dojem...
59; V Indonésii se probudila strašlivá sopka Semeru (3.676. m n.m.). Lidé se v hrůze zachraňují útěkem.
60; Jsme bratrské národy. Srbsko nikdy nezapomene pomoc Ruska. Podle slov srbského ministra Nenada Popoviče Srbsko nikdy nevstoupí do NATO.
61; Ukrajina radí Evropě, od koho má kupovat plyn a kudy ho má dopravovat. Operátor ukrajinského plynovodního systému se vyslovil proti ruskému plynovodu Turecký proud.
62; V Berlíně došlo k záhadné hromadné vraždě. V bytě bylo objeveno pět zavražděných lidí. Kdo a proč je zabil, se zatím neví.
63; Vůdce ukrajinských antivaxerů Ostap Stachiv vyzval ke vzpouře. Na protestní shromáždění by měli lidé přijít ve všech oblastních centrech Ukrajiny.
64; Miliardář Oleg Děripaska vyzval Rusko, aby mohutně investovalo na Východě. Podnikatel podrobně vysvětlil, proč je třeba investovat do regionů na Sibiři a Dálném Východě.
65; Ukrajina popírá, že by její vojenský vrtulník narušil vzdušný prostor Běloruska.
66; Židovský výbor Ukrajiny se drsně vysmál Banderovi. Ředitel Ukrajinského židovského výboru Eduard Dolinskij komentoval „Banderovská čtení“ s názvem „Svět idejí Stěpana Bandery a výzvy 21. století“ konaná v Kyjevě: Doporučuji ještě zařadit témata „Bandera a kolonizace kosmu“, „Bandera a boj proti virům“, „Bandera a řešení deficitu čipů“
67; Peníze jí nesmrdí. Zpěvačka Sofija Rotaru podporující ukrajinskou „Antiteroristickou operaci proti Donbasu“ přijela do Ruska vydělat peníze.
68; Uplynulo 80 let od popravy Zoji Kosmoděmjanské. Osmnáctiletá Zoja obětovala svůj mladý život, aby mohli žít jiní.
Zdroj: rusnext.ru, rusvesna.su

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře