Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (06.05.2022)

Pátek, 6.5.2022:

II. Rusnext

1; Kyjev hrubě požaduje po Gruzii, aby otevřela druhou frontu a poskytla zbraně. Prohlásila to prezidentka Salome Zurabišvili.

2; Jednotky NATO jsou soustředěny u hranic Běloruska a Ruské federace, na jejich základě lze vytvářet úderné skupiny pro další použití.

3; Lukašenko: Bělorusko se nezúčastní speciální operace na Ukrajině. Ve čtvrtek 5. května to řekl běloruský prezident Alexandr Lukašenko v rozhovoru pro agenturu AP.

4; Čína obvinila NATO z válek a humanitárních katastrof. Opakovaný postup Severoatlantické aliance na východ po skončení studené války nejenže neučinil Evropu bezpečnější, ale také „zasel semena konfliktu“.

5; Generální tajemník OSN vyzval k návratu ruských potravin a hnojiv na světový trh. Ve čtvrtek 5. května to řekl generální tajemník OSN António Guterres ve svém projevu na zasedání Rady bezpečnosti.

6; Rusko předloží Radě bezpečnosti OSN důkazy o zločinech ozbrojených sil Ukrajiny. Na pátek 6. května je naplánováno neformální zasedání Rady bezpečnosti OSN.

7; V Rusku se objeví alternativa k Wikipedii. Ruská společnost Znanije vylepšuje znalostní základnu, která se stane alternativou k online encyklopedii Wikipedia.

  • svet-kolem-nas-06-05-2022

8; Rakouský ministr zahraničí Schallenberg řekl, že Vídeň nebude platit za ruský plyn v rublech. Ministr pro evropské a zahraniční věci Rakouska Alexander Schallenberg v pátek 6. května řekl, že Vídeň odmítá platit za ruský plyn v rublech.

9; Yüan vůči dolaru dosáhl nejnižší úrovně od roku 2020.

10; Pentagon popřel předání souřadnic křižníku Moskva ukrajinským ozbrojeným silám. Mluvčí Pentagonu John Kirby nepotvrdil zprávy médií, že Spojené státy údajně poskytly Ukrajincům informace o souřadnicích křižníku Moskva před jeho potopením.

11; Jeden člověk zemřel při nehodě blogera poblíž Běloruského nádraží. Čtyři lidé byli hospitalizováni s různými zraněními, viník zemřel na místě po nehodě poblíž Běloruského nádraží v Moskvě. Oznámilo to v pátek 6. května státní zastupitelství hlavního města.

12; Bývalý šéf Pentagonu poukazuje na Trumpovu touhu zahájit raketové útoky na Mexiko.

13; Poptávka po pozemcích v Rusku vzrostla o 12 %. Poptávka po pozemcích v Rusku v 1. čtvrtletí 2022 vzrostla o 12 %. Izvestijím o tom řekli analytici Avito Nědvižimosť.

14; Welt: Německo nedodalo Ukrajině protiletadlová děla Gepard. Německo nedodalo Ukrajině slíbená protiletadlová děla Gepard. Informoval o tom v pátek 6. května list Welt s odvoláním na zdroje z Kyjeva.

15; Rostech může začít vytvářet tiché mini-drony pro armádu a zároveň je lze použít k úpravě palby, sledování a příjmu zpravodajských informací v reálném čase.

16; Dva státy USA podaly na Bidena žalobu za tajnou dohodu se sociálními sítěmi v oblasti cenzury. Generální prokurátoři amerických států Missouri a Louisiana Eric Schmitt a Jeff Landry podali 5. května žalobu na představitele administrativy prezidenta USA Joe Bidena za tajnou dohodu se sociálními sítěmi Meta (v Ruské federaci je uznávána jako extremistická).

17; V Rusku bylo zaznamenáno 56 aktivních lesních požárů. Tisková služba ruského ministerstva pro mimořádné situace v pátek 6. května oznámila, že plocha pokrytá přírodními požáry je více než 16 tisíc hektarů. 23 požárů již bylo lokalizováno

18; Mluvčí LGBT. Jen Psaki odstoupí z funkce tiskové tajemnice Bílého domu a nahradí ji Karine Jean-Pierre, uvedl Bílý dům. Jean-Pierre bude první černošskou Američankou a představitelkou LGBT komunity v historii, která tuto funkci zastane.

19; V důsledku zřícení obytné budovy v Číně zemřelo 53 lidí. Při zřícení obytné budovy v čínském městě Changsha zahynulo 53 lidí. Pod troskami už nejsou žádní lidé, pátrací akce byla podle China Central Television dokončena.

20; Expert vysvětlil explozivní růst dovozu ruského plynu do EU. EU již dříve uvedla, že plyn na rozdíl od ropy nelze v petrochemickém průmyslu nahradit něčím jiným.

21; Na hackathon v Moskvě byli pozváni vývojáři z celého Ruska. V hlavním městě začal nábor účastníků na hackathon Moscow City Hack.

22; Biden pznačil první dámu Mexika za prezidentku. Americký prezident Joe Biden „jmenoval“ první dámu Mexika Beatriz Gutierrez prezidentkou. K incidentu došlo ve čtvrtek 5. května na recepci v Bílém domě na počest oslav Dne americko-mexického přátelství.

23; Za poslední den bylo z Mariupolu evakuováno více než 500 lidí. Včera bylo z Mariupolu evakuováno 518 lidí, včetně 67 dětí. Oznámilo to v pátek 6. května velitelství územní obrany Doněcké lidové republiky (DLR).

24; Ruská ambasáda vyzvala Spojené státy ke zničení chemických zbraní.

25; Duda slíbil odstranění hranice mezi Ukrajinou a Polskem. Poláci a Ukrajinci by měli žít na stejné zemi a společně odrážet jakoukoli hrozbu, řekl polský prezident Andrzej Duda.

26; Kancelář generálního prokurátora Ukrajiny předvolává ruské úředníky k výslechu. Předvolání k výslechu na Kancelář generálního prokurátora Ukrajiny byla vydána Volodinovi, Matvijenkové, Medveděvovi, Šojgu a dalším ruským osobnostem.

27; Ruská kontrarozvědka slaví 100. výročí. 6. května slaví ruská kontrarozvědka 100. výročí svého vzniku.

28; Ministerstvo průmyslu a obchodu Ruské federace zveřejnilo seznam zboží pro „šedý dovoz“. Nicméně „šedý dovoz“ má i negativní stránky. Při takovém dovozu se dodatečné náklady přenášejí na spotřebitele.

29; Velmi očekávané: Ministerstvo zahraničí oznámilo stagnaci jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Skutečnost, že mírová rusko-ukrajinská jednání jsou ve stavu stagnace, uvedl 6. května zástupce ředitele Informačního a tiskového odboru ruského ministerstva zahraničí Alexej Zajcev

30; Nesmrtelný pluk se v tradiční podobě uskuteční v 88 zemích světa. Tradiční akce jako Svatojiřská stuha, ale také položení květin u hrobů neznámých vojáků a válečných pomníků se uskuteční v téměř 130 zemí.

31; Polsko představuje hrozbu pro územní celistvost Ukrajiny. Polsko bylo k Rusku dlouho nevlídné, ale v posledních měsících se země stala nepřátelskou.

32; Soud v Bělorusku odsoudil Rusku Sapegovou na šest let. Krajský soud v Grodnu odsoudil Ruskou ženu Sofii Sapega, obviněnou podle sedmi článků běloruského trestního zákoníku, k šesti letům vězení, které si má odpykat v trestanecké kolonii.

33; Kreml komentoval prohlášení OSN o krádeži obilí Ruskem z Ukrajiny. Už dříve, koncem dubna, začala ukrajinská média šířit informace, že Rusové údajně kradli obilí ukrajinským farmářům a odváželi je na Krym na vozidlech KamAZ.

34; Expert předpověděl pro EU stres v případě embarga na ropu z Ruské federace za 9 měsíců. Pokud EU za devět měsíců uvalí úplný zákaz dovozu ruské ropy, stresu pro evropskou ekonomiku se nedá vyhnout navzdory tomu, že se v tomto období dá něco připravit.

35; Silná exploze otřásla obytnou budovou v centru Madridu. Informovala o tom v pátek 6. května místní média. O obětech a rozsahu zkázy momentálně nejsou žádné informace. Zprávy se upřesňují.

36; Ropné embargo, ale ne úplné a ne pro každého. O šestém balíčku sankcí EU proti Rusku.

37; Chorvatsko je pro výjimku ze sankcí vypracovaných EU na ropné produkty z Ruské federace. Chorvatsko je pro výjimku ze sankcí projednávaných v rámci Evropské komise ohledně dodávek ruských ropných produktů. Informoval o tom v pátek místní list Večernji list.

38; Ukradený dokument. O skandálu amerického zákona o potratech.

39; Městské úřady Brovar se rozhodly přejmenovat „ruské“ ulice. Městská rada stotisícového města Brovary, které je největším satelitním městem Kyjeva, rozhodla o přejmenování ulic pojmenovaných po slavných ruských kulturních a vědeckých osobnostech nebo slavných armádních osobách.

40; Čínské ministerstvo zahraničí označilo rozšiřování NATO za „pokus napravit jednu chybu druhou“. Nová vlna rozšiřování NATO ve světle současné krize na Ukrajině bude pokusem napravit jednu chybu za druhou a povede k ještě větší katastrofě. Oznámil to v pátek čínský náměstek ministra zahraničí Le Yucheng.

41; Kdo a proč v Rusku bílí vývoj amerických biozbraní na Ukrajině. Vývoj biozbraní Američany vyvracejí „experti“ na prasata, rostliny a ptactvo.

42; Šéf Mezinárodní energetické agentury (IEA): svět zažívá první globální energetickou krizi. Šéf IEA také varoval, že „příštích několik let nebude lehkých“. Na překonání obtíží je však třeba být připraven, uzavřel.

43; SWIFT převody v eurech se v Tinkoff staly nemožnými. Tinkoff Bank dočasně pozastavila převody SWIFT v eurech z důvodu prodloužení doby jejich průchodu. Banka zákazníkům doporučuje provádět SWIFT převody v jiných měnách.

44; Indické elektrárny potřebují více dováženého uhlí. Indická vláda v pátek schválila zákon o energetické nouzi, který má uvést všechny dovážené uhelné elektrárny na plný výkon.

45; Google zablokoval stahování a aktualizaci placených aplikací v Rusku. Americká společnost Google zablokovala stahování a aktualizaci placených aplikací v internetovém obchodě Google Play v Rusku. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné na webu společnosti.

46; DLR a LLR jmenují velvyslance v Rusku. Odpovídající dekrety byly v pátek zveřejněny na webových stránkách vůdců republik.

47; Litva navrhuje zvýšit kapacitu LNG terminálu z 3,75 miliardy na 5 miliard metrů krychlových plynu. Kapacita terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG-terminál) v Klaipedě je s přihlédnutím k možným problémům s poskytováním plynových surovin do Litvy a dalších zemí regionu potřeba navýšit, což společnost plánuje dělat.

48; Soud v Moskvě vydal zatykač na Něvzorova v nepřítomnosti za zveřejnění dezinformací o ozbrojených silách RF. Moskevský soud Basmannyj v pátek „zatkl“ v nepřítomnosti novináře Alexandra Nevzorova (uznávaného v Ruské federaci jako zahraničního agenta) v trestní věci šíření dezinformací o ruské armádě .

49; Finsko se rozhodne o vstupu do NATO v blízké budoucnosti. Rozhodnutí o vstupu Finska do NATO může padnout ve velmi blízké budoucnosti. Finská premiérka Sanna Marinová to uvedla v předvečer své návštěvy Japonska v rozhovoru pro největší japonský obchodní list Nikkei.

50; Produkce pšenice na Ukrajině pravděpodobně klesne minimálně o třetinu ve srovnání s loňským rokem kvůli pokračujícímu konfliktu v zemi.

51; Němci jsou šokováni hrubostí ukrajinských uprchlíků. Němečtí občané, kteří projevili soucit a odvážili se hostit ukrajinské uprchlíky, jsou nuceni snášet následky svého soucitu.

52; Rusko je v Chersonské oblasti navždy, prohlásil Turčak. Rusko navždy přišlo do Chersonské oblasti a nebude návratu do minulosti. Uvedl to dnes, 6. května, tajemník Generální rady Jednotného Ruska Andrej Turčak po schůzce s vedoucím správy Chersonské oblasti.

53; Ruské ministerstvo zahraničí přijalo pověřovací listiny velvyslanců DLR a LLR. Doněcká a Luganská lidová republika v pátek 6. května jmenovala jejich velvyslance v Rusku. Byli to Olga Makejeva a Rodion Mirošnik.

54; Trump upevnil svou pozici ve své straně. V Ohiu jeho kandidát vyhrál primárky. Primárky v Ohiu bedlivě sledovali šéfové demokratické a republikánské strany: Šlo o důležitý test Trumpovy popularity a udržení jeho role v čele strany.

55; Rusko místo Německa nasměruje kapacity SP-2 ke zplynování svých regionů. Zprovoznění druhé pobřežní větve plynovodu Nord Stream 2 bude možné až po 6 letech – ne dříve než v roce 2028, zdůraznil Gazprom.

56; Bloomberg: Lídři G7 budou 8. května diskutovat o nových sankcích proti Rusku. Lídři G7 budou 8. května diskutovat o potenciálních nových sankcích proti Rusku během videokonference. Informovala o tom v pátek agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje.

57; Autobus odvezl z areálu Azovstalu 12 civilistů. Civilisté včetně dětí byli drženi ukrajinskými nacionalisty na území Azovstalu v Mariupolu.

58; Centrální banka zvýšila o květnových svátcích kurzy eura a dolaru. Oficiální směnný kurz amerického dolaru, stanovený Bankou Ruska od 7. května, je 67,3843 rublů. Oproti předchozí hodnotě se sazba zvýšila o 114,65 kopejky.

59; Lotyšská armáda zveřejnila plány Ukrajiny: Ukrajinská armáda připravuje úder na Krymský most 9. května. Kapitán lotyšských ozbrojených sil Slaydins oznámil plány Ukrajiny zasáhnout 9. května na Krymský most.

60; V centru Havany zahřměl v hotelu silný výbuch. Silný výbuch zničil budovu hotelu Saratoga v centru Havany, jsou oběti na životech

Zdroj: rusnext.ru

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře