Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (13.05.2022)

Pátek, 13.5.2022:

II. Rusnext

1; Vkontaktě, Odnoklassniki a Moi Mir budou v Lotyšsku zablokovány. Přístup na ruské stránky bude uzavřen, protože jejich vlastníci jsou zahrnuti na sankčním seznamu EU. Ve čtvrtek 12. května to oznámil šéf Lotyšské národní rady pro elektronická média (NEPLP) Ivars Abolins.

2; Rusko stáhlo svůj souhlas se vstupem Ukrajiny do EU. Dmitrij Poljanskij, první náměstek představitele Ruské federace v OSN, uvedl, že postoj Ruska ke vstupu Ukrajiny do Evropské unie se změnil a stal se podobným postoji ke vstupu země do NATO.

3; Lada Granta se stane elektromobilem. Na základě modelu Lada Granta vznikl komerční elektromobil. Premiéra novinky je naplánována na 13. května, uvedl ruský kanál Automobile Telegram.

4; Soud v Haagu odmítl prostudovat případ vražd uprchlíků na hranici s Běloruskem. Haagský tribunál se nebude zabývat případem uprchlíků zabitých podle polského vojáka na hranici s Běloruskem. Oznámilo to 12. května Systemic Human Rights Center in Telegram.

5; Litevské úřady oznámily odvolání velvyslance z Ruska a uzavření konzulátu v Petrohradu. Litevské úřady odvolávají velvyslance Eitvydase Bayarunase z Ruska a uzavírají generální konzulát v Petrohradu. Ve čtvrtek 12. května informuje "Interfax" s odkazem na návrh usnesení vlády země.

6; Baerbock: 25 milionů tun obilí zablokováno v ukrajinských přístavech. Těmito slovy promluvila ve čtvrtek před zahájením jednání ministrů zahraničí zemí G7 (Velká Británie, Německo, Itálie, Kanada, USA, Francie a Japonsko) v obci Wangels (spolková země Šlesvicko-Holštýnsko).

7; Ukrajinci přivezli mrtvoly do Buči na focení, říká francouzský lékařský dobrovolník. Adrien Boquet, francouzský lékařský dobrovolník, který navštívil Ukrajinu, řekl v rozhovoru pro Sud Radio, že mrtvoly byly do Buči přivezeny speciálně kvůli focení.

  • svet-kolem-nas-13-05-2022


8; Spojené státy vyloučily možnost odeslání jaderných zbraní na Ukrajinu. Spojené státy neuvažují o variantě předání jaderných zbraní do Kyjeva.

9; Británie nakupuje sovětské zbraně po celém světě pro Ukrajinu. Británie nakupuje sovětské a ruské zbraně po celém světě, aby je převezla na Ukrajinu, píše Wall Street Journal s odkazem na britského ministra obrany Bena Wallace.

10; Ruská akademie věd popřela prognózu 10% ekonomické recese pro rok. Takové závěry obsahuje krátkodobá analýza dynamiky HDP, kterou ve čtvrtek zveřejnil Institut pro ekonomické prognózování Ruské akademie věd (INP RAS). ).

11; Zástupce velitele "Azov" zveřejnil počet zraněných ozbrojenců v Mariupolu. Kyjev "musí udělat nemožné" pro záchranu bojovníků "Azova", řekl zástupce velitele ukrajinského neonacistického pluku Svjatoslav Palamar.

12; Ombudsman: Na území Ukrajiny je zadržováno více než 70 ruských námořníků. Komisařka pro lidská práva v Ruské federaci Tatiana Moskalková uvedla, že na Ukrajině je nezákonně zadržováno dalších 73 civilních námořníků z Ruska.

13; Britský ministr obrany: Londýn dodá Kyjevu systémy protivzdušné obrany. Britský ministr obrany Ben Wallace řekl, že se rozhodl dodat Ukrajině systémy protivzdušné obrany krátkého dosahu pro případ eskalace konfliktu.

14; EU nezvažuje možnost přepravy ukrajinského obilí přes Bělorusko. Evropský komisař pro životní prostředí a oceány Virginijus Sinkevičius (Litva) uvedl, že Evropská komise nezvažuje možnost přepravy obilí z Ukrajiny přes Bělorusko do přístavu Klaipeda.

15; Google oficiálně představil Android 13. Hlavním rysem nového operačního systému je přizpůsobení designového konceptu Material You pro systémové prvky a ikony aplikací. Bylo to oznámeno ve čtvrtek 12. května na webu Google.

16; Frau Ursula ruší „liberum veto“ (právo veta). O možném odmítnutí principu jednomyslnosti Evropskou unií.

17; Média: Příjmy z ropy v Rusku vzrostly o 50 %. Od začátku roku 2022 prodává Ruská federace ropu a ropné produkty za zhruba 20 miliard dolarů měsíčně. Úroveň exportu je přitom 8 milionů barelů denně.

18; Kurz dolaru na moskevské burze klesl pod 64 rublů. Během obchodování na moskevské burze klesl kurz dolaru poprvé od února 2020 pod 64 rublů.

19; Nemoci se také aktualizují... WHO zaznamenala více než 200 případů akutní hepatitidy neznámého původu.

20; Rusko otevře nové humanitární koridory pro evakuaci civilistů a cizinců z nebezpečných oblastí. Humanitární koridory jsou otevřeny denně od 10:00 moskevského času ve směru na Charkov, Luhansk, Doněck a Krym směrem do Ruské federace.

21; Rusko může zastavit dodávky plynu do Finska 13. května.

22; Americký Senát zablokoval přidělení dodatečné pomoci Ukrajině. Předtím americké úřady podnikly další krok k usnadnění poskytování vojenské pomoci Ukrajině. Prezident Joe Biden podepsal zákon o dodávkách zbraní Ukrajině v rámci Lend-Lease.

23; Mapa Severního vojenského okruhu a situace 12. května: Situace na frontách je napjatá, nepřátelské akce probíhají po celé délce linie dotyku.

24; Zahraniční žoldáci si stěžují na převahu ruských ozbrojených sil a korupci v ozbrojených silách Ukrajiny.

25; Johnson navrhl propustit 90 000 státních zaměstnanců, aby ušetřil peníze. Britský státní aparát je třeba zeštíhlit, aby se uvolnily další prostředky na snížení daní, řekl ve čtvrtek 12. května britský premiér Boris Johnson.

26; Britská armáda stále řídí operace UAF v předních liniích. Britští tajní důstojníci jsou předními členy ukrajinských ozbrojených sil. V pátek 13. května píše RIA Novosti.

27; Ministerstvo zahraničí dalo Ukrajině právo sama rozhodnout, co je pro ni „vítězstvím.“ Americká administrativa se domnívá, že Ukrajina by měla sama určit výsledek konfliktu s Ruskou federací, který je pro ni přijatelný. Uvedla to ve čtvrtek náměstkyně ministra zahraničí USA pro evropské a eurasijské záležitosti Karen Donfried.

28; Čína předpověděla neúspěch západních sankcí proti Rusku. Pokusy o nátlak na Rusko pomocí ekonomických sankcí nepomohou západním zemím dosáhnout kýžených výsledků. V pátek 13. května to oznámil ekonom Gao Desheng.

29; Předseda vlády Polska oznámil touhu zničit „ruský svět“. Předseda vlády Polska Mateusz Morawiecki oznámil potřebu zničit ideologii „ruského světa“. Napsal o tom ve sloupku pro The Telegraph, který vyšel 10. května.

30; „Nemůžeme zachránit Ukrajinu“: Americký senátor zablokoval pomoc Ukrajině ve výši 40 miliard USD. Návrh zákona, který Ukrajině poskytne dodatečnou pomoc ve výši téměř 40 miliard USD, představuje velké riziko pro finanční situaci USA. Ve čtvrtek 12. května to oznámil senátor Kentucky Rand Paul.

31; Iosif Prigožin přirovnal Eurovizi k průvodu gayů.

32; Rusko zahájilo výzkum nové vakcíny proti COVID-19. Ministerstvo zahraničí odpovědělo na dotaz ohledně sankcí proti Finsku v případě vstupu do NATO.

33; Moskva zavádí protiopatření nikoli proti zemím NATO, ale proti těm zemím, které přijaly nepřátelské akce. A to jsou i země stojící mimo Alianci.

34; Ruští vědci našli nový způsob léčby rakoviny pomocí magnetických nanočástic. Profesor Uralské federální univerzity Alexej Ivanov spolu s profesorem Philipem Campem z University of Edinburgh objevili neobvyklou vlastnost magnetických nanočástic ve ferrofluidech, které pomohou v boji proti rakovině.

35; Kyjev se připravuje na evakuaci ozbrojenců z Azovstalu. Ukrajinská strana chce podepsat dokument o postupné evakuaci, uvedla ministryně pro reintegraci takzvaných „nekontrolovaných území“ Irina Vereščuk.

36; Ruská armáda odminovala azovské pobřeží. Vojáci speciální jednotky ruských ozbrojených sil odminují azovské pobřeží podminované ukrajinskými ozbrojenci.

37; Kazachstán zakáže vývoz cukru ze země. Zákaz vývozu bílého cukru a surového třtinového cukru ze země bude platit šest měsíců od 23. května.

38; Kreml komentoval polskou výzvu ke zničení „monstrózního ruského světa“. Předtím polský premiér ve sloupku pro Telegraph uvedl, že považuje „ruský svět“ „za rakovinu, která představuje smrtelnou hrozbu pro celou Evropu. Je si jistý, že „tato monstrózní nová ideologie“ musí být „vymýcena“.

39; Ruské letectvo zničilo americkou stanici protivzdušné obrany na Ukrajině.

40; Krátce o dodávkách západních zbraní na Ukrajinu. Dodávka západních zbraní na Ukrajinu je složitý proces krok za krokem.

41; Ve zpracování společného dokumentu Ruska a Ukrajiny nejsou pokroky, uvedl Peskov. Dodal, že podmínky Ruské federace jsou dobře známé, jsou jasně formulovány a dány na papír.

42; FSB zabránila teroristickému útoku v obchodním centru v Soči. Jedná se o třetí teroristický útok, o jehož zamezení FSB hlásí za poslední tři dny.

43; Informace o výměně Buta za americkou baketbalistku se nepotvrdila. Veřejná monitorovací komise Moskevské oblasti nemá informace o možných jednáních o výměně ruského podnikatele Viktora Buta, odsouzeného v USA, za americkou basketbalistku Brittney Greyovou, která je v Ruské federaci.

44; Vděčnost po ukrajinsku: Opilí Ukrajinci ubodali Poláka na ulici ve Varšavě. V hlavním městě Polska došlo k incidentu s migranty z Ukrajiny, kteří zbili místního obyvatele a zasadili mu několik smrtelných bodných ran.

45; Dívka tančila s vlajkou Ruské federace před Ukrajinci a „omlouvala se“ za chybějící kapesníček.

46; Bude se ho na to někdo ptát? Zelenskij řekl, že nikdy neuzná Krym jako součást Ruska a autonomii Doněcké a Luganské lidové republiky.

47; Zelenskyj řekl, že je připraven na přímý dialog s Vladimirem Putinem bez prostředníků. Zelenskyj řekl, že je připraven vést přímá jednání s ruským vůdcem Vladimirem Putinem, ale pouze „o podmínkách dialogu, nikoli o podmínkách ultimát“.

48; Polsko zablokovalo účty ruské ambasády. Účty ruské diplomatické mise budou nedostupné do 2. září. V pátek 13. května to oznámil ve vysílání ruského televizního kanálu Russia 24 ruský velvyslanec v Polsku Sergej Andrejev.

49; Západ má novou bolest hlavy: jak vyvážet obilí z Ukrajiny

50; Vláda Rigy schválila demolici pomníku sovětským vojákům-osvoboditelům. V Rusku již oznámili, že jsou připraveni přijmout pomník demontovaný v Rize. Gubernátor regionu oznámil přání umístit památník na území Leningradské oblasti.

51; Jak Oleg Tinkov prosil o odpuštění Jurije Dudu. Co všechno lze udělat, aby mu nebylo odebráno vízum do západního světa.

52; RuTube se plánuje plně zotavit z kybernetického útoku do 16. května. Oznámil to v pátek 13. května výkonný ředitel videohostingu Alexander Mojseev.

53; Polsko se samo likviduje. Polská vláda svými činy tlačí Rusko, aby si vzpomnělo na svá práva na Bialystok, Przemysl, Gdaňsk, Slezsko a Pomořansko.

54; Nejinkluzivnější z tajemníků Bílého domu. Nová tisková mluvčí Bílého domu představuje všechny „menšiny“ najednou.

55; Údery z „Gradů“ na pozice Ozbrojených sil Ukrajiny. Korespondent televizního kanálu „Izvestija“ Alexander Safiulin 13. května ukázal údery vícenásobného odpalovacího raketového systému „Grad“ na pozice Ozbrojených sil Ukrajinské armády ze strany jednotky Doněcké lidové republiky.

56; Tři teenageři zemřeli ve vesnici Vladimirovka v DLR v důsledku úderu ozbrojených sil Ukrajiny, píše vojenský korespondent VGTRK Jevgenij Poddubnyj.

57; Aeroflot koupil od zahraničních pronajímatelů osm letadel Airbus A330.

58; Americká média: Sankce USA proti Rusku mohou ohrozit dolar. Bezprecedentní sankce Washingtonu proti Rusku nutí mnoho dalších zemí přemýšlet o snížení závislosti na americkém finančním systému, což by mohlo ohrozit postavení dolaru ve světě.

59; Čína je znepokojena novými ruskými materiály o amerických biolaboratořích na Ukrajině. Zástupce čínského představitele při OSN Dai Bing uvedl, že je nutné provést vyšetřování v souvislosti s materiály zveřejněnými Ruskem o amerických biolaboratořích.

60; Moskva neplánuje vyměnit ozbrojence z Azovstalu za ruskou vojáky, prohlásil Peskov. O výměně raněných ozbrojenců národních praporů, kteří se usadili v Azovstalu, za ruské vojáky neproběhla žádná jednání, řekl mluvčí prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov.

61; Ministr obrany USA Austin jednal se Šojgu. V pátek 13. května se poprvé od 18. února uskutečnila jednání mezi ministry obrany Ruska a Spojených států. Sergej Šoigu a Lloyd Austin diskutovali o situaci na Ukrajině.

62; Duda: Rusko bude nuceno vyplatit odškodnění Ukrajině. Světové společenství donutí Moskvu vyplatit odškodnění Kyjevu, řekl polský prezident Andrzej Duda.

63; Od roku 2025 lotyšské orgány převedou proces výuky výhradně do lotyšského jazyka. Lotyšské orgány mají v úmyslu převést proces učení všech studentů výhradně do lotyšského jazyka od roku 2025. Oznámila to ve středu ministryně školství a vědy Pobaltské republiky Anita Muižnieceová podle portálu Delphi.

64; Expremiér Itálie: Média se snaží zdiskreditovat misi Ruské federace v pandemii. Bývalý italský premiér Giuseppe Conte se domnívá, že jsou tolerovány pokusy o zneužívání médií ve vztahu k ruské misi na začátku pandemie. Prohlásil to v pátek na tiskové konferenci.

65; Reuters: Tranzit ruského topného oleje přes přístav Fujairah v květnu vzroste o 125 %. Tranzit ruského topného oleje přes velký ropný terminál Spojených arabských emirátů, který se nachází v přístavu Fujairah, vzroste v květnu o 125 %. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

66; V Íránu propukly masivní protesty po zvýšení cen o 300 %. Íránské úřady zatkly nejméně 22 demonstrantů protestujících proti náhlému zvýšení cen dotovaných základních potravin ve dvou městech na jihu země.

67; Obyvatelé Rigy šli na shromáždění proti demolici pomníku Osvoboditelům. Po rozhodnutí městské rady zbourat pomník Osvoboditelům města se v Rize konala demonstrace.

68; Reuters: USA se domnívají, že Austin a Shoigu nevyřešili žádné konkrétní problémy.

69; Bulharsko se v květnu rozhodlo zdražit zemní plyn. Bulharská regulační komise pro energetiku a vodu (KEVR) schválila v květnu cenu zemního plynu na úrovni 162,17 leva (asi 81 eur) za 1 MWh bez doplatků.

Zdroj: rusnext.ru

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře