Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (16.04.2022)

Božena Weitingerová

Sobota, 16.4.2022:

1; Odpověď Zelenskému: Proč je kotel Mariupol mnohem nebezpečnější než ten Ilovajský. Fejetonista Boris Rožin dnes komentoval Zelenského slova, že by u Mariupolu mohl být nový Ilovajsk.

2; Byly zveřejněny záběry ze setkání s posádkou křižníku Moskva. V Sevastopolu byla uvítána posádka raketového křižníku Moskva.

3; Jsou známy osobní údaje ozbrojenců z „Pravého sektoru“ v Chersonské oblasti. Prapor byl vytvořen v roce 2014 za účelem účasti na represivní operaci na Donbasu.

4; Zelenskyj hovořil o možné mírové smlouvě s Ruskem. Zelenskij: Mírová smlouva s Ruskem by se měla skládat ze dvou dokumentů.

5; Medvedčukova manželka apelovala na prince Saúdské Arábie. Medvedčukova manželka požádala prince Saúdské Arábie, aby pomohl s propuštěním jejího manžela.

6; V Moldavsku se lidé postavili proti zákazu svatojiřské stužky. Ve městě Balti se obyvatelé zúčastnili protestu proti skandálnímu zákazu svatojiřské stuhy.

7; Šéf DLR se setkal s delegací z Kabardino-balkarské republiky. Během akce účastníci diskutovali o otázkách praktické spolupráce i v oblasti tvorby práva.

  • svet-kolem-nas-16-04-2022
 

8; Denis Pušilin hovořil o přípravě rozsáhlých stavebních aktivit na osvobozených územích. "Během osmi let neustálého ostřelování ze strany Kyjeva jsme toho již dokázali hodně opravit, získali jsme značné zkušenosti."

9; Hrozná a hrdinská epizoda války: Vojáci DLR zachránili nemocniční pacienty pod palbou.

Podrobnosti o evakuaci pacientů nemocnice č. 4 ze zóny ostřelování ze strany nacistů pluku „Azov“.

10; Silné záběry: Jak speciální jednotky DLR a ruská armáda osvobodily závod Iljič v Mariupolu. Zpráva ukazuje práci útočných skupin, letectva a dělostřelectva.

11; Obrovské síly vržené na frontu: Gauleiter ze zbytkové Luganské oblasti předpovídá ofenzivu ruské armády na Donbasu. "Jsou jich tady desetitisíce, stovky kusů techniky, všechno se přiváží a sváží, přisouvají se rezervy."

12; V Lisičansku byla zasažena ropná rafinérie. Hašení pokračuje.

13; Důstojník "Kaban" k situaci v Mariupolu: zbývá pouze závod Azovstal, stále je tam mnoho nepřátelských sil. Samotný závod byl původně postaven s očekáváním, že bude fungovat ve válečných dobách: budovy jsou silné a stabilní, jsou zde podzemní dílny.

14; Nad správou města Aljoška v Chersonské oblasti je vztyčena vlajka Ruska. Uvádí se, že ve městě začíná pracovat vojensko-civilní správa.

15; Bidenova administrativa pochybuje o správnosti jeho prohlášení o „genocidě na Ukrajině“. Kromě toho představitel amerických zpravodajských služeb řekl televiznímu kanálu, že podle jejich zpravodajských informací na Ukrajině ke genocidě nedošlo.

16; Záběry z drtivých úderů na pozice ukrajinských jednotek. Ničení nepřátelských pozic je zaznamenáno i ze vzduchu.

17; Silná rána byla zasazena objektu v Charkově. Předtím lidé viděli průlet řízené střely.

18; Ruská armáda zničila tankový závod v Kyjevě: Nad hlavním městem obrovská oblaka kouře. Očití svědci zveřejňují záběry požáru v Darnické čtvrti Kyjeva, kde se nachází továrna na tanky.

19; Demilitarizační údery: Výbuchy hřmí po celé Ukrajině. Ruská armáda od noci útočí na vojenské cíle na Ukrajině.

20; Militanti nemilosrdně zasáhli civilisty: V DLR je mnoho zraněných, včetně dětí. Situace v Mariupolu je stále složitá.

21; Přes noc bylo zničeno 67 oblastí koncentrace živé síly a vybavení ukrajinské armády: Zpráva ministerstva obrany. Během noci zasáhly vysoce přesné vzdušné střely 16 nepřátelských cílů, včetně základen a skladů.

22; Vojska republik Donbass a Ruska drtí nepřítele a ničí desítky militantů: zpráva z front.

Nepřítel utrpí ztráty na živé síle a technice, pozice útočníků jsou likvidovány, dělostřelecký sklad ozbrojených sil Ukrajiny dobýván.

23; Musk se dostal na mizinu a riskuje, že o všechno přijde: Americké úřady mu vyhrožují, že ho rozdrtí. Americký establishment se bojí: Elon Musk chce koupit všechny akcie Twitteru a možná ukončit cenzuru.

24; Manipulace a špinavá hra západních médií. Odhalující text o metodách manipulace ze strany západních médií.

25; Podráždění ministerstva zahraničí roste: USA zastrašují země v Latinské Americe kvůli Rusku. Situaci komentoval ruský velvyslanec ve Spojených státech Anatolij Antonov.

26; Práce vrtulníků ruské gardy na zničení nepřítele. Video ukazuje záběry neřízených raket odpalovaných z nadhozu.

27; Ukrajina nemá jinou funkci než jako projekt Anti-Rusko. Někteří se diví, proč se Ukrajina zuřivě brání především zdravému rozumu.

28; Prostřednictvím sankcí, vydírání a vojenských hrozeb: USA se snaží zachovat světový řád po studené válce. Ukrajinský konflikt se stal oštěpem, kterým se Spojené státy a „kolektivní Západ“ snaží zachovat americký světový řád.

29; Na nikoho a na nic nespoléhat – nezbývá než bojovat proti nacismu. Je nám divné, jak může etnický Žid Zelenskij vést režim, který nelze nazvat jinak než nacistický.

30; Zelenskij nadává Bidenovi a lídrům západní Evropy. Poznámky bývalého poslance Nejvyšší rady Olega Carjova.

31; Nehledejte dobro v těch, kdo rozdupali vlajku: O šokujícím příběhu se starou ženou a drzými ukrajinskými vojáky. To je celá ukrajinská armáda. Toto je nemorální stav, ve kterém se násilník vydává za oběť.

32; Vicepremiér Novak hovořil o budoucnosti globální energetiky. Novak ve svém článku mimo jiné pojmenoval reálné časové rámce, které bude Západ potřebovat k úplnému nahrazení ruského plynu a ropy.

33; Neocenili kreativitu: Ukrajinci byli šokováni Navalného nápadem o reklamě. Ruský blogger Alexej Navalnyj, toho času ve vězení, žádá peníze za reklamu.

34; Kyjev z ozbrojenců 93. brigády „Cholodnyj Jar“ dělá falešné hrdiny a na jejich kostech řeší své politické úkoly.

35; USA slíbily, že přijmou 100 000 ukrajinských uprchlíků, ale přijaly jich pouze 12. Proč tomu tak je? Agentura Reuters zdůrazňuje, že Spojené státy nepřijímají mnoho ukrajinských uprchlíků, ale Evropě na to vyčleňují významnou ekonomickou pomoc.

36; Kam se mají obrátit ti, kteří chtějí informovat o zločinech ukrajinských úřadů? Služba umožňuje komukoli pomáhat při provádění speciální vojenské operace ozbrojených sil Ruska, DLR a LLR.

37; Bidenovi ukázali robotického psa a on ho poštval proti novinářům. Americký prezident Joe Biden navštívil Engineering Research and Innovation Complex.

38; „Výzvy darebáka adresované šílenci“: Státní duma uvedla, že Zelenskij svými výroky „překračuje červenou čáru“.

39; Zelenskij vyzval amerického prezidenta Joea Bidena, aby USA uznaly Rusko jako „země sponzorující terorismus“.

40; Bidenův rating důvěry klesl na historické minimum. Důvěra v Donalda Trumpa v této fázi prezidentského období byla vyšší než u Bidena.

41; „Rusko je tu navždy“ – šéf DLR obyvatelům Mariupolu. Obyvatelé Mariupolu se zajímali o otázky nastolení mírového života.

42; „Zrada“: Německý vicekancléř byl proti posílání tanků na Ukrajinu. Německý vicekancléř Robert Habeck odmítl poslat tanky na Ukrajinu.

43; Ukrajina žádá USA o protilodní střely. USA již na tuto žádost pozitivně odpověděly.

44; Denis Pušilin a Adam Delimchanov odpovídali na dotazy novinářů poblíž Mariupolu. Novináři se zajímali o otázky osvobození Mariupolu.

45; Zelenskij žádá Bidena, aby uznal Rusko jako sponzora terorismu, píše Washington Post. Zelenskij apeloval na amerického prezidenta Joea Bidena.

46; Ministerstvo spravedlnosti uznalo Dudě, Šulmanovou a Jolkina za zahraniční agenty. Ruské ministerstvo spravedlnosti zařadilo do registru zahraničních mediálních agentů politoložku Jekatěrinu Šulman, novináře Jurije Dudě a dalších sedm lidí.

47; Ozbrojené síly Ukrajiny připravují krvavou provokaci: nouzové prohlášení armády DLR.

Je k dispozici text mimořádného prohlášení od oficiálního představitele Armády DLR.

48; Ruské ozbrojené síly zničily vrtulník Mi-8, který provedl útok v Brjanské oblasti. Vrtulník byl sestřelen u obce Gorodňa v Černigovské oblasti v době, kdy se vracel na leteckou základnu.

49; Jarošův nejlepší přítel z Běloruska našel smrt na Donbasu. Na severu Donbasu zlikvidovaly bezpečnostní složky Lidových republik běloruského rodáka Dmitrije Rubaševského, velitele jednotky 24. mechanizované brigády Ozbrojených sil Ukrajiny pojmenované po Daniilu Galickém.

50; Google a Wikimedia čelí pokutám až 12 milionů rublů za neodstranění falešných zpráv (spravuje infrastrukturu, která řídí Wikipedii).

51; Důvěra Bidena klesla na rekordně nízkou úroveň. Důvěra amerického prezidenta Joea Bidena klesla na rekordní minimum. Informovala o tom 15. dubna CNN.

52; Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil po událostech v Buči případ podvrhů (fake news). Oznámil to 15. dubna vedoucí oddělení Alexandr Bastrykin.

53; Vrtulníky Ruské gardy zničily techniku Ozbrojených sil Ukrajiny a skupinu nacistů. Piloti vrtulníků Ruské gardy zničili za nepřátelskými liniemi skupinu ukrajinských nacionalistů a vojenskou techniku. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na tiskovou službu resortu.

54; Ministerstvo financí USA oznámilo snížení ruských investic do amerických státních dluhopisů. Objem ruských investic do amerických vládních cenných papírů v únoru činil 3,753 miliardy USD, což je mnohem méně než v lednu. V pátek 15. dubna to oznámilo americké ministerstvo financí.

55; Zelenskij varoval před ruským jaderným úderem. Ruský vůdce Vladimir Putin si neváží životů představitelů ukrajinského lidu, a tak může povolit použití zbraní hromadného ničení. Vladimir Zelenskyj se takto vyjádřil v pátek 15. dubna.

56; Média: Tisíce kamionů z Ruska a Běloruska nemohou opustit Polsko. Tisíce běloruských a ruských kamionů stojí ve frontách, které se snaží opustit Polsko před tím, než vstoupí v platnost požadavek na jejich zákaz vjezdu z EU od 16. dubna.

57; Za poslední den bylo do Ruska evakuováno přes 23 000 uprchlíků. Mezi evakuovanými bylo přivezeno 2.318 dětí z nebezpečných oblastí Ukrajiny, DLR a LLR.

58; V DLR bylo za týden zabito ostřelováním ze strany ukrajinských ozbrojených sil 105 civilistů.

59; Vláda kompenzuje regionům 439 milionů rublů za ubytování obyvatel Donbasu. Peníze budou přiděleny z rezervního fondu jako náhrada ustavujícím subjektům Ruské federace na náklady spojené s ubytováním a stravováním evakuovaných obyvatel DLR, LLR a Ukrajiny.

60; Pušilin: V posledních dnech se vzdalo přes 1.300 ukrajinských vojáků. Asi 1.350 ukrajinských vojáků, včetně zahraničních žoldáků, v posledních dnech složilo zbraně. Oznámil to v sobotu šéf Doněcké lidové republiky Denis Pušilin ve vysílání televizního kanálu Rossija-1.

61; Evropský parlament se domnívá, že diskuse o dodávkách zbraní do Kyjeva podkopává pověst Německa. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock v pondělí řekla, že Kyjev potřebuje těžké zbraně a že nyní není čas na výmluvy v této věci. Vláda vedená Scholzem však žádné rozhodnutí nepřijala.

62; Šéf estonského ministerstva obrany připustil, že sankce proti Ruské federaci nepřinesly kýžený efekt. Protiruské sankce uvalené Západem zatím kýžený efekt nepřinesly. Tento názor vyjádřil estonský ministr obrany Kalle Laanet v rozhovoru zveřejněném v sobotu pro list Handelsblatt.

63; Lukašenko slíbil zveřejnit informace o destruktivní činnosti západních diplomatů. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko plánuje zveřejnit informace o činnosti západních diplomatů v zemi, která je „podobná fašismu“. Řekl o tom novinářům.

64; Forbes: Durov požádal, aby nebyl nazýván ruským obchodníkem. Někteří podnikatelé, včetně Pavla Durova a Igora Buchmana, v posledních měsících žádali, aby nebyli nazýváni ruskými občany, s odvoláním na cizí občanství, uvádí Forbes.

65; Ukrajinci se ujali vedení mezi těmi, kteří v roce 2022 obdrželi ruské občanství. Občané Ukrajiny dostávali v roce 2022 ruský pas častěji než ostatní. Agentuře TASS to oznámila tisková služba ministerstva vnitra.

66; Rumunsko zakazuje lodím pod ruskou vlajkou vplout do svých přístavů. Lodě pod ruskou vlajkou budou moci od 17. dubna vplout do rumunských přístavů pouze v případě, že loď hledá úkryt nebo potřebuje nouzové zastavení z bezpečnostních důvodů nebo pro záchranu lidí.

67; Ruské ministerstvo obrany: Síly protivzdušné obrany sestřelily ukrajinský Su-25 15 km jižně od Izjumu. Oznámil to v sobotu oficiální představitel ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov.

68; Medvedčukova manželka apelovala na příbuzné Britů zajatých ruskými ozbrojenými silami. Manželka Viktora Medvedčuka zadrženého na Ukrajině, Oksana Marčenko, se v sobotu obrátila na příbuzné a přátele britských občanů Aidena Eslina a Seana Pinnera, kteří byli zajati ruskými ozbrojenými silami a silami DLR.

69; Jednotné Rusko požádalo Roskomnadzor o zablokování své falešné webové stránky. Frakce Jednotné Rusko ve Státní dumě požádala Roskomnadzor o zablokování falešné webové stránky, která jí údajně patří. Informoval o tom v sobotu kanál Telegram Jednotného Ruska.

70; Papež: Postoj Západu k ukrajinským uprchlíkům je rasismus. 15. dubna v rozhovoru pro televizní kanál RAI papež František kritizoval Západ za rozdělování uprchlíků na Ukrajince a všechny ostatní.

71; Prezident Ruské federace podepsal zákon o pokutách za identifikaci SSSR a nacistického Německa. Zákon iniciovali poslanci Státní dumy Elena Jampolskaja a Alexandr Žukov a také senátoři Alexej Puškov a Olga Kovitidi.

72; Hranolky a döner kebab se v Německu mohou stát kvůli rostoucím cenám nedostupnými. Rychlý růst cen energií a potravin se nevyhnul ani fast foodům v Německu. Například hranolky, döner kebab a hamburgery milované Němci se mohou brzy stát cenově nedostupnými.

73; Obyvatel Mariupolu řekl, že ukrajinský voják ukradl šavli z muzea.

74; V květnu se v Gruzii předpovídá růst cen chleba o 20 %. Zvýšení cen mouky může vést k tomu, že v květnu tohoto roku stoupnou náklady na chléb v gruzínských obchodech o 20 %. Oznámil to v sobotu na tiskové konferenci šéf Svazu výrobců chleba Gruzie Malchaz Dolidze.

75; Ruské ministerstvo obrany oznámilo raketový útok na tankový závod v Kyjevě.

76; Gruzínský premiér prohlásil o nepřípustnosti opakování válek v republice. Předseda gruzínské vlády Irakli Garibašvili prohlásil, že války, které byly v republice, a jejich ničivé následky by se již neměly opakovat.

77; V Mariupolu nechal pluk "Azov" těla padlých spolubojovníků v kontejnerech na odpadky. Hrozný nález se podle vojenského velitele Semjona Pegova podařil bojovníkům praporu "Somali".

78; Vladimir Putin jednal o Ukrajině a Jemenu s korunním princem Saúdské Arábie. Ruský prezident Vladimir Putin během telefonického rozhovoru s princem Saúdské Arábie Mohammedem bin Salmanem Al Saudem jednal o mezinárodní agendě, situaci na Ukrajině a v Jemenu.

79; Přístav Klaipeda zakázal vstup ruským plavidlům. Státní přístav Klaipeda (Litva) zakázal vstup plavidlům plujícím pod ruskou vlajkou do baltského přístavu. Oznámil to 16. dubna ředitel Algis Latakas na webu společnosti.

80; Francouzská společnost L'Occitane oznámila uzavření obchodů v Rusku. Francouzská kosmetická společnost L'Occitane zavírá všechny obchody a internetové obchody v Rusku. Vyplývá to z prohlášení společnosti.

81; Výbuch tankeru v Hongkongu zabil jednoho a zranil šest lidí. Výbuch na palubě ropného tankeru Chuang Yi ve vodách u Hongkongu v sobotu zabil jednoho a zranil šest členů posádky.

82; Ukrajinské ozbrojené síly zranily teenagera při ostřelování Doněcka. Starosta Doněcka Alexej Kulemzin řekl, že chlapec, který utrpěl zranění výbuchem miny, byl hospitalizován v nemocnici Kalinin.

83; Maďarsko oznámilo konečné výsledky parlamentních voleb.

84; Zelenského úřad si stěžoval na EU kvůli dodávce „nesprávných“ zbraní. Michail Podoljak, poradce vedoucího kanceláře Vladimira Zelenského, řekl, že Evropa dodává Ukrajině „nesprávné zbraně“.

85; Japonský premiér chce v situaci na Ukrajině zjednodušit uprchlíkům vstup do země. V souvislosti se situací na Ukrajině Japonsko již přijalo bezprecedentní opatření a přijalo téměř 400 ukrajinských uprchlíků, většinou lidí, kteří mají příbuzné nebo blízké přátele žijící v Japonsku.

86; Obyčejný fašismus 21. století. Zatímco si všichni říkali: Nesmysl, to se už nemůže opakovat, fašismus se vrátil.

87; Ruská protivzdušná obrana sestřelila ukrajinské letadlo se západními zbraněmi. V Oděské oblasti sestřelila ruská protivzdušná obrana ukrajinský vojenský transportní letoun naložený velkou dávkou západní vojenské techniky, řekl v sobotu mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov.

88; Ruské ministerstvo obrany odhalilo skutečné ztráty ukrajinské armády a žoldáků. Nedávné výroky prezidenta Ukrajiny Vladimira Zelenského pro západní média, že nenahraditelné ztráty ukrajinské armády během operace dosahují 2,5-3 tisíc, jsou lež.

89; Ukrajina žádá občany, aby vytáhli své hubené peněženky a přispěli na vojenské potřeby. Vladimir Zelenskij požádal Evropskou komisi o 7 miliard dolarů na vyplácení sociálních dávek a platů na Ukrajině.

90; Česká republika odmítla reagovat na požadavek nepřevážet zbraně ze SSSR do třetích zemí. Oznámil to v sobotu 16. dubna ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

91; Na Ukrajině navrhli termín možného referenda o nezávislosti Chersonské republiky. Podle ukrajinské ombudsmanky Ljudmily Denisové už tiskárna Nova Kachovka tiskne hlasovací lístky.

92; Čína může v blízké budoucnosti zahájit speciální operaci na Tchaj-wanu. Čínská lidová osvobozenecká armáda uspořádá v oblasti Tchaj-wanu vojenské cvičení v souvislosti s návštěvou amerických kongresmanů na ostrově.

93; Zelenskij: Likvidace vojáků v Mariupolu ukončí jednání o míru. Většinu Mariupolu se už podařilo ovládnout a dnes ruské ministerstvo obrany informovalo o úplném osvobození areálu metalurgického kombinátu Iljič.

94; Jsou USA ve válce s Ruskem a Ukrajinou a Evropou? Anglosasové v čele se Spojenými státy pokračují v drzém klamání Evropy a stále hlouběji ji zatahují do války s Ruskem, v niž chtějí na Ukrajině proměnit speciální vojenskou operaci.

95; Vyšetřovací výbor Ruské federace bude vyslýchat britského žoldáka chyceného v Mariupolu. Vyšetřovací výbor Ruska bude vyslýchat dalšího britského žoldáka chyceného v Mariupolu. Takové informace se objevily v televizním kanálu ministerstva.

Zdroj: rusvesna.su, rusnext.ru

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře