Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (16.06.2022)

Neděle, 12.6.2022:

II. Rusnext

1; Evropský parlament vyzval k předání jaderných zbraní Ukrajině.

2; Erdogan oznámil jednání s Putinem a Zelenským o „problému s obilím“ Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že se plánuje diskutovat o „problému s obilím“ příští týden v telefonických rozhovorech s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a Vladimirem Zelenským.

3; Finsko neplánuje vstoupit do NATO bez Švédska. Finský prezident se na nedělním tiskovém briefingu vyjádřil k možnosti pokračovat v procesu vstupu do NATO bez Švédska, s nímž byla žádost podána.

4; V Melitopolu budou posílena bezpečnostní opatření kvůli explozi 700-800 g TNT u budovy Hlavního ředitelství ministerstva vnitra. Člen hlavní rady vojensko-civilní správy Záporožské oblasti Vladimir Rogov uvedl, že v Melitopolu budou posílena bezpečnostní opatření kvůli výbuchu u budovy Hlavního ředitelství ministerstva vnitra.

5; Rusko navrhlo reformu WTO. Reforma Světové obchodní organizace je úkol, který je třeba urychleně řešit.

6; Byl oznámen nový název McDonald's v Rusku. Nový název McDonald's zní "Chutné - a je to." Prvních 15 podniků v Moskvě a Moskevské oblasti se začalo otevírat 12. června, řekl Oleg Parojev, generální ředitel sítě.

7; Polsko vyzvalo k předání jaderných zbraní Ukrajině. Bývalý polský ministr zahraničí a europoslanec Radoslav Sikorski řekl, že Rusko údajně porušilo ustanovení Budapešťského memoranda, takže západní země mají právo převést jaderné zbraně na Ukrajinu.

  • svet-kolem-nas-16-06-2022

8; Náčelník oddělení generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny zahájil palbu v Kyjevě. Šéf jednoho z oddělení generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny zahájil palbu v jedné z kyjevských obytných čtvrtí.

9; Sergej Kirijenko: Obyvatelé Donbasu jsou příkladem toho, co znamená být Rusem. Obyvatelé Donbasu osm let hájili právo být Rusem, ukázali příklad loajality k povinnostem a národním hodnotám. Uvedl to zástupce vedoucího prezidentské administrativy Ruska Sergej Kirijenko.

10; Dva lidé byli zraněni při výbuchu poblíž budovy Hlavního ředitelství ministerstva vnitra v Melitopolu. Poblíž budovy hlavního ředitelství ministerstva vnitra v Melitopolu explodovalo výbušné zařízení, dva lidé byli zraněni, uvedl v neděli ve svém kanálu Telegram zástupce vedoucího hlavního ředitelství ministerstva vnitra Alexej Selivanov.

11; Média: Teherán protestuje proti zvýšení daní. Protestní akce majitelů obchodů proti novému systému výběru daní se konala v neděli v Teheránu. Informovala o tom agentura Fars.

12; Přístav Mariupol se připravuje na příjem stavebního materiálu pro osvobozená území. Námořní přístav Mariupol je připraven plně přijmout a odeslat náklad, zejména očekává dodávku stavebního materiálu pro obnovu Volnovachy a dalších osvobozených území.

13; Transněfť oznámila normální provoz ropovodu Družba poté, co se objevily fámy o pokusu o jeho odpálení. Ropovod Družba v Brjanské oblasti nadále normálně funguje. Informovala o tom společnost "Transněft".

14; Pozemní námořník: Situaci se zajatými námořníky Ruské federace na Ukrajině komplikuje prodej lodí. Situace se 77 zajatými námořníky z osmi ruských civilních lodí na Ukrajině se zhoršila kvůli tomu, že jejich lodě jsou dány do aukce, řekl v neděli novinářům zmocněnec pro lidská práva v Ruské federaci.

15; Saúdská Arábie daruje pomoc, aby zabránila ekologické katastrofě u pobřeží Jemenu. Saúdské úřady vyčlenily 10 milionů dolarů na provedení prací, které mají zabránit hrozbě úniku ropy z tankeru Safer kotvícího v Rudém moři u pobřeží Jemenu severně od města Hodeidah.

16; Metropolita Hilarion vysvětlil svůj odchod z postu šéfa DECR jako „politickou situaci“. „Můžete mít za to, že silnice udělala hodně ostrou zatáčku, nevešel jsem se do ní a skončil na kraji silnice. Ale tohle je lepší, než kdybych vjel do příkopu, moje auto by se převrátilo a explodovalo,“ řekl metropolita Hilarion.

17; Michalkov: Putin štve Západ tím, že neplní cizí tužby. Ruský prezident Vladimir Putin štve západní partnery tím, že neplní cizí přání, říká Nikita Michalkov, předseda Svazu kameramanů, režisér a herec.

18; Británie věří, že politická nejistota by mohla vyvolat recesi v zemi. V nedělním rozhovoru pro BBC Broadcasting Corporation před tím varoval šéf Konfederace britského průmyslu Tony Dunker.

19; Vlajka Ruska byla instalována na dně Černého moře Tři potápěči se ponořili do hloubky asi 10 metrů a na dno Černého moře postavili státní vlajku Ruské federace a státní vlajku Krymu.

20; Putin hovořil o svém rodokmenu. Ruský prezident Vladimir Putin promluvil o svém rodokmenu, který je spojen s osudem Ruska.

21; Rosatom: Potenciál korporace jí umožňuje fungovat navzdory sankcím. Hrdina práce Jurij Barmakov o tom ujistil ruského prezidenta Vladimira Putina na slavnostním předávání cen Hrdinům práce a laureátům státních cen za uplynulý rok.

22; V Rusku je lepší být v zajetí: Příbuzní ukrajinských zajatců je žádají, aby se nevraceli. Matky ukrajinských válečných zajatců zadržovaných v Rusku začaly žádat o nevracení jejich synů na Ukrajinu kvůli obavám, že mladí lidé budou posláni zpět na frontu nebo vystaveni represím.

23; Situace se zajatými ruskými námořníky na Ukrajině se zhoršila. Mezi členy posádky držených v loděnicích Izmail jsou starší lidé a ženy.

24; NYT: Bushova klauzule o Ukrajině odhaluje pokrytectví USA. Přeřeknutí bývalého amerického prezidenta George W. Bushe v záměně Iráku a Ukrajiny se stalo pochmurnou připomínkou zahraničněpolitického pokrytectví Washingtonu, píší New York Times.

25; Mironov vyzval ke zvýšení daní pro superbohaté. Občané s příjmy pod hranicí životního minima by měli být osvobozeni od placení daně z příjmu fyzických osob a superbohatí lidé by měli platit 18 % příjmů nad 50 milionů rublů ročně, uvedl šéf Spravedlivého Ruska – za pravdu Sergej Mironov.

26; Školy v Záporožském regionu budou fungovat podle ruských standardů. Ministr školství Ruské federace Sergej Kravcov uvedl, že od 1. září budou školy v Záporožské oblasti fungovat podle ruských standardů.

27; Ruská armáda během pár týdnů obsadí území LNR, připouští Pentagon. Americké ministerstvo obrany nepochybuje o tom, že jednotky Ruské federace během pár týdnů plně ovládnou území Luganské lidové republiky a do týdne i Severodoněck a Lisičansk v LLR.

28; Der Spiegel: Ukrajina už nebude dostávat tanky od NATO. Tanky ze Severoatlantické aliance už nebudou do Kyjeva dodávány, píše Der Spiegel.

29; Africké sjednocení: Rusko musí pomoci uskutečnit Kaddáfího plány. Důvodem Kaddáfího smrti byly jeho velkolepé plány na politické a ekonomické sjednocení Afriky, zavedení jednotné měny pro černý kontinent a arabské země – zlatého dináru a obecně vytlačení Západu z Afriky.

30; Pušilin řekl, že neexistují žádné důvody pro omilostnění cizích žoldáků. Šéf DLR Denis Pušilin řekl, že nevidí důvod pro omilostnění cizích žoldáků, kteří byli soudem lidové republiky odsouzeni k smrti.

31; V Den Ruska ministerstvo zahraničí připomnělo Západu, jak skončily pokusy o expanzi na Východ. Dnes, 12. června, Ministerstvo zahraničních věcí kreativně poblahopřálo Západu ke Dni Ruska.

32; Litevský politik: Pokud neuznáte suverenitu Litvy, budeme si nárokovat práva na Smolensk. Poslanec litevského Seimasu Matas Maldeikis se na sociální síti vyjádřil k návrhu ruského politika Jevgenije Fjodorova na zrušení rezolucí Státní rady SSSR o uznání nezávislosti Litevské republiky, vydaných 6. září 1991.

33; Vladimir Putin hovořil o úspěších Petra I. v Puškinových básních. Ruský prezident Vladimir Putin na Den Ruska 12. června hovořil o úspěších císaře Petra I. v básních básníka Alexandra Puškina.

34; Spojené státy uznaly převahu ruského dělostřelectva nad americkým. Ruské dělostřelectvo je ve svých schopnostech lepší než polní děla americké armády. Uvedli to odborníci centra RAND Corporation, uvádí 12. června americký magazín The National Interest.

35; Sberbank snižuje úrokové sazby u spotřebitelských úvěrů a vkladů. Sberbank snížila sazby na spotřebitelské úvěry a vklady, nyní je maximální sazba na vklady v rublech 8 % a minimální základní náklady na spotřebitelský úvěr jsou 14,9 % ročně.

36; Peskov hovořil o respektu Ruské federace k zahraničním společnostem, které v zemi zůstávají. Rusko uctivě a opatrně zachází s těmi zahraničními společnostmi, které neopustí zemi, navzdory vnějšímu tlaku. Oznámil to 12. června mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

37; Zdroj: Raketa Točka-U dopadla na území závodu v Nové Kachovce v Chersonské oblasti. Raketa Točka-U odpálená z Ukrajiny dopadla v noci na neděli na území závodu ve městě Novaja Kachovka v Chersonské oblasti, nikdo nebyl zraněn. Další dvě rakety byly zničeny silami ruské protivzdušné obrany.

38; Peskov: Mnoho zahraničních značek se hodlá co nejdříve vrátit do Ruska. Mnoho společností z Evropy a USA plánuje návrat na ruský trh co nejdříve, i když nyní musí čekat. V rozhovoru pro TASS to řekl tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov.

39; Úřady Záporožské oblasti ohlásily teroristický útok v Berďansku K teroristickému činu došlo ve městě Berďansk v Záporožské oblasti, podrobnosti incidentu se stále upřesňují, uvedl Vladimir Rogov, člen hlavní rady vojensko-civilní správy Záporožské oblasti na svém kanálu Telegram dne Neděle.

40; Německý prezident kritizoval bývalého kancléře Schrödera za úzké obchodní vztahy s Ruskem. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier kritizoval bývalého kancléře Gerharda Schroedera (ve funkci v letech 1998 až 2005) za jeho obchodní vazby s Ruskem.

41; Srí Lanka zvažuje dovoz ropy z Ruska. Úřady Srí Lanky zvažují možnost dodávek ruské ropy na pozadí vážné hospodářské krize v zemi. Uvedl to premiér ostrovního státu Ranil Wickraminghe.

42; NYT: USA mají potíže s rozšiřováním koalice proti Rusku Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena má kvůli postavení řady zemí v Asii, Africe a Jižní Americe potíže s rozšiřováním protiruské koalice. Toto hodnocení provedli pozorovatelé The New York Times.

43; Evropský parlament vyzval EU, aby Ukrajině udělila status kandidáta na členství. Šéf přední frakce Evropského parlamentu - Evropské lidové strany (EPP) - Manfred Weber vyzval členské země Evropské unie, aby Ukrajině udělily status kandidáta na vstup do společenství.

44; ČLR uvedla, že krize na Ukrajině dále změnila geopolitickou krajinu ve světě. Současná krize na Ukrajině vedla k ještě větší změně geopolitické krajiny ve světě. Uvedl to v neděli člen Státní rady, čínský ministr obrany Wei Fenghe.

45; Čínský ministr obrany řekl, že USA by měly přestat pomlouvat Čínu. Na bezpečnostní konferenci Shangri-La Dialogue konající se v Singapuru to v neděli prohlásil člen Státní rady, čínský ministr obrany Wei Fenghe. Jeho projev je vysílán na YouTube kanálu fóra.

46; Na Ukrajině oznámili potřebu obdržet asi 300 vícenásobných odpalovacích raketových systémů. Uvedl to poradce vedoucího kanceláře prezidenta Ukrajiny Michail Podoljak v rozhovoru zveřejněném v sobotu večer na webu britského listu The Daily Telegraph.

47; Média: Španělsko se omluvilo Německu za pokus umístit německé tanky na Ukrajinu. Španělští představitelé se omluvili německé vládě za to, že chtějí Ukrajině dodat 40 německých tanků Leopard 2, uvádí článek zveřejněný v sobotu v německém vydání Business Insider.

48; Estonský premiér varoval západní země před nepřípustností předčasného míru s Ruskem. Estonská premiérka Kaja Kallasová apelovala na západní spojence, aby zabránili předčasné mírové dohodě mezi Ruskem a Ukrajinou.

49; WP: Vývojář Google dospěl k závěru, že AI vytvořená společností je „vědomá“. Google suspendoval softwarového inženýra Blakea Lemoyna, který došel k závěru, že firemní umělá inteligence (AI) LaMDA má své vlastní vědomí.

50; Izraelský premiér řekl, že Írán je blízko k výrobě jaderných zbraní Íránské úřady aktivně přistupují k vytvoření jaderných zbraní, což vyžaduje tvrdší reakci Západu. V rozhovoru zveřejněném v neděli to uvedl izraelský premiér Naftali Bennett.

51; Irák požaduje od Íránu, aby prokázal přítomnost Mossadu u napadeného objektu v Irbílu. Jak uvedla v sobotu večer televizní stanice Al Arabiya, uvádí se to v prohlášení vydaném iráckým ministerstvem zahraničí.

52; Kim Čong-un vyjadřuje Rusku plnou podporu. Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyjádřil svou plnou podporu Rusku v blahopřejném poselství u příležitosti Dne Ruska, uvedla Ústřední telegrafní agentura.

53; Ve Spojených státech viděli ve slovech Zelenského připravenost opustit Krym. Zelenskyj zmírnil svou rétoriku a naznačil možnost, že se Ukrajina vzdá svých nároků na Krym, napsal v článku pro časopis Foreign Affairs Richard Haas, bývalý americký diplomat a předseda Rady pro zahraniční vztahy.

54; „Udělejte zemi atraktivní“: Šéfka Evropské komise ukázala Kyjevu cestu do Evropy. Aby se Ukrajina stala evropskou zemí, musí provést reformy a bojovat proti korupci. Bylo to při návštěvě Kyjeva, řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen.

55; Ruské vzdušné síly zničily zbytky národních praporů poblíž Lisičansku přesným úderem. Ruské letecké a kosmické síly provedly přesný útok na umístění zbytků několika ukrajinských národních praporů rozmístěných v přední linii poblíž Lisičanska. Oznámil to velvyslanec LLR v Rusku Rodion Mirošnik.

56; Civilisté začali opouštět závod Azot v Severodoněcku, říká Mirošnik .Velvyslanec Luganské lidové republiky v Rusku Rodion Miroshnik poznamenal, že lidé „se setkávají a odvádějí na bezpečné místo vojáci spojeneckých sil“.

57; Počet lidí evakuovaných z Donbasu a Ukrajiny do Ruska přesáhl 1,78 milionu Ministerstvo obrany Ruské federace opakovaně prohlásilo, že ukrajinská armáda a nacionalisté brání pokusům civilního obyvatelstva opustit Ukrajinu.

59; Může za to Putin: Biden připustil, že Američané budou muset nějakou dobu žít s vysokou inflací. Americký prezident Joe Biden uznal, že Američané budou muset nějakou dobu žít s vysokou inflací, a zároveň vyjádřil přesvědčení, že její hodnoty budou postupně klesat.

60; Proč Karen Donfried létá do Zakavkazska? Ministr zahraničí Blinken již dříve prohlásil, že je připraven pomoci Arménii a Ázerbájdžánu při demilitarizaci a vymezení hranic. Pravda, nikdo neví, co přesně v tomto směru dokáže.

61; Šéf českého ministerstva zahraničí potvrdil smrt Čecha, který vstoupil do ozbrojených sil. Ukrajiny Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský v sobotu potvrdil úmrtí na Donbasu občana republiky, který vstoupil do jednotek ukrajinských ozbrojených sil. Vyjádření šéfa resortu citovala agentura ČTK.

62; Čínská delegace způsobila pozdvižení během Zelenského projevu na asijském bezpečnostním summitu. Čínská delegace vzdorně opustila sál na asijském bezpečnostním summitu „Shangri La Dialogue“ během projevu prezidenta Ukrajiny Vladimira Zelenského.

63; Centrum Doněcka bylo opět vystaveno masivnímu útoku. Oblasti města Doněck, st. Panfilov, stejně jako centrální ulice hlavního města DLR byly pojmenovány po Arťomovi.

64; Zelenskij poslal bojovníky územní obrany do přední linie. Síly územní obrany Ukrajiny se 1. ledna 2022 staly samostatnou složkou ozbrojených sil Ukrajiny. Dříve mohly plnit úkoly pouze na území, které jim bylo přiděleno.

65; Prezident Ruské federace podepsal od 15. března zákony o nevykonávání rozsudků ESLP (Evropského soudu pro lidská práva). Příslušné dokumenty jsou zveřejněny na portálu právních informací.

66; Média: Finsko nesplnilo podmínku Turecka pro vstup do NATO. Finské úřady nepředaly Ankaře členy organizace FETO (též známé jako Hizmet), která je v Turecku uznávána jako extremistická.

67; Na ruské nemocnice se obrátilo téměř 175 tisíc obětí kousnutí klíštětem. Odborníci potvrdili, že z celkového počtu hovorů v prvním červnovém týdnu 2022 bylo zjištěno 74 případů virové encefalitidy přenášené klíšťaty. To je uvedeno v tiskové službě Rospotrebnadzor.

68; Bývalý náměstek Státní dumy z Liberálně demokratické strany Jurij Mamonov byl nalezen mrtvýv Moskvě. Exposlanec Jurij Mamonov byl nalezen mrtvý v bytě v ulici Sadovaja-Kudrinskaja v centru Moskvy. Jeho smrt pravděpodobně nesouvisí se zločinem.

69; V Rusku mohly děti do 7 let jezdit vlaky zdarma Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který umožňuje dětem od pěti do sedmi let cestovat v elektrických vlacích zdarma. Dokument byl zveřejněn na oficiálních stránkách právních informací v sobotu 11. června.

Zdroj: rusnext.ru

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 nowak 2022-06-16 13:36
Dodatek k článku 30.:Prosím vás,jen neomilustňujte žádné vrahy po právu odsouzené k smrti!
Vzpomeňte,že ani Kristus nesundal z Kříže zločince,který litoval!Nám stačilo,jak bylo osvobozeno 26 000 lidí v devadesátých letech z kriminálů a kolik zbytečných vražd v naší zemi vzniklo.Když budou litovat,ON jim tam na druhé straně odpustí,ale to už není naše věc!
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře