Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (25.02.2022)

Čtvrtek, 24.2.2022:

1; Prezident Putin se obrátil s výzvou k občanům Ruska a vyhlásil speciální operaci v Donbasu.
2; Vladimir Putin ujistil, že Rusko nemá v plánu okupaci Ukrajiny.
3; Korespondent CNN v přímém přenosu z Kyjeva informoval, že slyší sérii výbuchů. Jedna z explozí přenos přerušila.
4; Vladimir Putin prohlásil, že přední země NATO podporují na Ukrajině neonacisty, kteří obyvatelům Krymu nikdy neodpustí jejich svobodnou volbu spojit se s Ruskem.
5; Ukrajinská média ráno hlásila výbuchy v Kyjevě, Kramatorsku a Oděse, ale také v Charkově a Berďansku.
6; Prezident Vladimir Putin ve svém projevu k občanům označil vojenskou operaci za sebeobranu Ruska.

  • svet-kolem-nas-25-02-2022

7; Vladimir Putin ve svém projevu zmínil zlozvyk NATO hovořit s Ruskem z pozice vlastní výlučnosti a všemohoucnosti. My jsme NATO a kdo je víc? My můžeme dělat věci, které jiným nejsou dovoleny.
8; Vladimir Putin ve svém projevu připomněl příčiny rozpadu SSSR a vyzval k tomu, aby se obyvatelstvo i politici z této zkušenosti poučili.
9; Stálý zástupce Ukrajiny v OSN Sergej Kislica prohlásil, že Putin vyhlásil jeho zemi válku.
10; Uvnitř USA bylo vytvořeno impérium lží, citoval Putin ve svém projevu názory expertů.
11; Putin: Už nebylo možné bez soucitu přihlížet genocidě, která probíhala v Donbasu.
12; Ukrajinský premiér prohlásil, že Kyjev se bude bránit a zvítězí. Podle jeho slov začal plnohodnotný vpád Ruska na Ukrajinu. Ukrajinská města jsou vystavena útokům.
13; Putin: Ukrajinští neonacisté přijdou na Krym roznášet válku. Země NATO podporují ukrajinské nacionalisty, kteří přijdou na Krym zabíjet, stejně jako to dělali v Donbasu.
14; Na portugalské Madeiře zrušili veškerá omezení pro ruské turisty. Nebude požadováno nic jiného než platný cestovní pas a Schengenské vízum.
15; V Doněcké lidové republice probíhaly dnes ráno boje po celé délce linie dotyku.
16; V centru Luganska se ozývaly početné výbuchy. Odkud se střílelo a co mělo být cílem, se neuvádí.
17; Jelena Panina: Rusko se opět začalo chovat jako Velká mocnost. Uznání Doněcké a Luganské republiky je velkým krokem s velkou geopolitickou perspektivou.
18; Nejvyšší představitel Luganské lidové republiky Leonid Pasečnik prohlásil, že speciální operace Ruska přinese na Donbas mír. Na ruském ministerstvu obrany informovali, že vysoce přesnými údery jsou zasahována vojenská letiště a letectvo ukrajinských ozbrojených sil, objekty protivzdušné obrany a vojenská infrastruktura.
19; Zelenskij vyhlásil na Ukrajině válečný stav.
20; Ruské ministerstvo obrany odmítlo zprávy o útocích na ukrajinská města.
21; Rusko u hranic Ukrajiny uzavřelo vzdušný prostor pro civilní lety.
22; Evropská unie uvalila sankce na Sergeje Šojgu, Marii Zacharovovou, Margaretu Simoňjan, Vladimira Solovjova a mnoho dalších Rusů.
23; Ruské ministerstvo obrany dnes dopoledne oznámilo, že ukrajinské prostředky protivzdušné obrany byly zcela vyřazeny z činnosti. Dodali, že ukrajinští pohraničníci nekladou odpor ruským jednotkám.
24; Eduard Basurin: Část ukrajinských vojáků se na úřady Doněcké lidové republiky obrátila se žádostí o zřízení humanitárního koridoru.
25; Denis Pušilin prohlásil, že byl zlikvidován štáb „spojených sil Ukrajiny“ v Donbasu.
26; Ruské ministerstvo obrany: Ukrajinská armáda opouští své pozice a nechávají tam zbraně. Na pozice jednotek ukrajinské armády, které složily zbraně, nejsou vedeny už žádné útoky.
27; Ruské ministerstvo obrany: Ruská armáda nijak neohrožuje civilní obyvatelstvo Ukrajiny. Odpovědnost za případné krveprolití bude výlučně na svědomí vládnoucího ukrajinského režimu.
28; Vladimir Putin vyzval ukrajinské vojáky, aby neplnili zločinné rozkazy ukrajinské moci a místo toho složili zbraně a šli domů.
29; Basurin: Úkolem číslo jedna probíhající vojenské operace v Donbasu je dostat se na administrativní hranice Doněcké a Luganské oblasti.
30; Sergej Aksjonov dnes dopoledne vyzval k přípravě Severokrymského kanálu na napuštění vodou z Dněpru. Kanál kdysi pokrýval až 85% spotřeby sladké vody na Krymu.
31; Zelenskij jedná se Západem o vytvoření protiruské koalice. Prohlásil, že jednal s Bidenem, Johnsonem a Charlesem Michelem.
32; Charkov je po celém svém obvodu pod kontrolou Ruské armády. Obyvatelé vesměs vítají zahájení ruské operace.
33; Vojenské síly Luganské lidové republiky sestřelily dva ukrajinské letouny Su-14 nedaleko Luganska.
34; Ruské ministerstvo obrany popřelo prohlášení Ukrajiny o údajných ztrátách ruských letadel a obrněné techniky. Prohlášení hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného o ztrátách ruských letadel a obrněné techniky jsou lživá.
35; Ukrajinští vojáci začali přecházet na stranu Republik Donbasu. Národní policie Doněcké lidové republiky zveřejnila video, na němž vojáci 53. samostatné mechanizované brigády ukrajinské armády skládají zbraně a přecházejí na stranu Republiky.
36; Eduard Basurin: Neonacistický pluk Azov se kryje za zády civilního obyvatelstva. Ukrajinští nacionalisté blokují přístupové cesty k Mariupolu a používají civilní obyvatelstvo jako živý štít.
37; Ministerstvo dopravy v souvislosti s pozastavením činnosti letišť odveze všechny zájemce z jihu Ruské federace železniční a autobusovou dopravou.
38; Ruské akciové trhy se v souvislosti s vojenskou operací na obranu Donbasu propadly. Dolar dosáhl historického maxima vůči rublu a cena ropy překročila 100 dolarů za barel.
39; Ukrajinská armáda (síly teritoriální obrany) začala vydávat občanům zbraně.
40; Francie přerušila lety nad Ukrajinou do Rostova a do Moskvy.
41; V Krivém Rogu probíhá evakuace kvůli raketovým útokům na tankovou brigádu. Úřady města evakuují obyvatelstvo sídliště těsně přiléhajícího k vojenskému objektu.
42; Ukrajina přerušila diplomatické styky s Ruskem.
43; Ruské ministerstvo obrany: Vojska Luganské a Doněcké lidové republiky prolomila obranu ukrajinské armády. Oznámil to Igor Konašenkov na své první tiskové konferenci od začátku operace.
44; Ruské ministerstvo obrany varuje, že SBU bude provádět provokace podle vzoru Bílých přileb. Ukrajina už nyní prostřednictvím sociálních sítí šíří lživé informace o údajných masových obětech mezi civilním obyvatelstvem Ukrajiny.
45; Ruská taktická uskupení prakticky obklíčila celou Oděskou oblast a město Očakov. Vojska se přesouvají do hloubi nepřátelského území v tancích nebo prostřednictvím výsadku a přebírají kontrolu nad silničními a železničními uzly.
46; Roskomnadzor vyzval média, aby využívala výhradně oficiální ruské informace ohledně situace na Ukrajině.
47; Úřady Doněcké lidové republiky pozastavily evakuaci svých občanů do Ruské federace.
48; Ukrajinští pohraničníci opustili všechny jednotky na rusko-ukrajinské hranici a už nechrání hranici s Ruskem. Pracovníci ukrajinské pohraniční služby se hromadně vzdávají orgánům FSB.
49; V Německu vyloučili možnost vojenského odporu NATO proti Rusku na Ukrajině.
50; Krymské vojenské uskupení zlikvidovalo tankovou brigádu ukrajinské armády u Chersonu.
51; Ruská armáda vyřadila z činnosti přes 80 pozemních objektů vojenské infrastruktury ukrajinské armády.
52; Ve Státní dumě zareagovali na rozhodnutí Ukrajiny přerušit diplomatické styky s Ruskem. Obnovit diplomatické styky bude moci až příští ukrajinský prezident, který se může objevit už v dohledné budoucnosti, prohlásil člen výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti Dmitrij Belik.
53; V Německu znovu potvrdili, že nebudou Ukrajině dodávat smrtící zbraně. Postoj Německa zůstává navzdory posledním událostem nezměněný.
54; Na Ukrajině přerušila svou činnost síť McDonalds. V souvislosti s přibližováním ruských vojsk ke Kyjevu dokonce i SBU začala ničit veškeré dokumenty spojené s její činností.
55; V Německu vyjádřili naději na stabilizaci trhu s plynem. Trh je velký, globální a pružný, je tedy schopen se stabilizovat.
56; Dmitrij Medveděv slíbil Evropské unii plyn za 2.000 eur kvůli zastavení certifikace „Severního proudu – 2“.
57; Ruské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že nové sankce, kterými Západ hrozí, se připravovaly už léta dopředu.
58; Ruské ministerstvo zahraničí ústy své mluvčí Marie Zacharovové prohlásilo, že Evropská unie neumí a nemůže nic jiného než mávat svými sankcemi.
59; Rusko bude v dalším postupu vycházet ze svých vlastních zájmů, prohlásili na ministerstvu zahraničí.
60; Ruské ministerstvo zahraničí slíbilo zrcadlovou odpověď na sankce ze strany Evropy a USA.
61; Gerhard Schröder varoval EU, aby nepřerušovala úplně své styky s Ruskem. Budoucí sankce nesmějí zcela přerušit politické, ekonomické a společenské styky mezi Evropou a Ruskem.
62; V CNN prohlásili, že Evropská unie projednává možnost odpojení Ruska od SWIFT. Tato informace byla později dementována.
63; Lotyšsko zastaví vydávání víz Rusům a stahuje svého velvyslance z Ruska.
64; Sedm ukrajinských poslanců vyzvalo Nejvyšší radu, aby vytvořila skupinu pro konzultace s ruským parlamentem.
65; Vladimir Putin na setkání se zástupci podnikatelských kruhů: Pro Rusko bylo vytvořeno takové riziko, že nebylo možné reagovat jinak než vojenským zásahem.
66; Ramzan Kadyrov vyjádřil připravenost k plnění pokynů od prezidenta Ruské federace.
67; OBSE evakuuje všechny členy mise z Ukrajiny.
68; Jevgenij Primakov: Rusové by neměli bojovat proti Rusům. Válka s Ukrajinou je noční můra pro nás všechny. Ale na druhou stranu víme, na čí straně je pravda, na čí straně stojíme. Prosíme Boha o mír a bezpečnost našich vojáků a důstojníků.
69; Ukrajinská armáda zaútočila na teritorium Belgorodské oblasti Ruska. Byl zničen jeden dům a poškozeno osm domů plus jeden automobil.
70; Velká Británie je připravena poskytnout azyl ukrajinskému politickému vedení.
71; Biden avizoval zdrcující balík sankcí proti Rusku.
72; Ukrajinská armáda se snaží srovnat Doněckou lidovou republiku se zemí. V Republice je mnoho zraněných a několik obětí na životech.
73; Z běloruského území nadále přijíždějí nové kolony vojenské techniky, především do Černigovské oblasti.
74; Ruská armáda převzala kontrolu nad pozůstatky Černobylské elektrárny.
75; Americká rozvědka informovala, za jak dlouho padne Kyjev. Odhadují to na čtyři dny. Za cíl probíhající operace označila svržení stávajícího režimu.
76; Ze Pskova ke Kyjevu přiletělo 18 letadel IL-76.
77; Ruské letectvo je zlikvidováno, vojáci byli zajati. Zelenskij blábolí o „úspěších“ ukrajinské armády.
78; Na Ukrajinu se vrátil významný ukrajinský politik Oleg Carjov.
79; Ruská armáda vstoupila do Chersonu a nenarazila na žádný odpor.
80; Krymský kanál byl opět naplněn vodou. Ruská armáda vyřešila problém vodní blokády za půl dne.
81; Bylo osvobozeno kyjevské letiště. Síly speciálních operací ruské armády kontrolují letiště po celém jeho obvodu.
82; Byly zlikvidovány tanky pluku Ajdar. Pěchota Doněcké lidové republiky se přesunula na jih k Azovskému moři.
83; Útočná letadla Su-25 patřící ruské armádě přelétávají nad Chersonskou oblastí. Obyvatelé reagují lhostejně.
84; Šojgu vydal speciální pokyn ohledně válečných zajatců. Pokračuje operace na přinucení Ukrajiny k míru
85; Denis Pušilin se obrátil s výzvou na obyvatele Kyjevem okupované části Donbasu. Na tento den jsme čekali dlouho. Naše města, města Doněcké lidové republiky, budou v nejbližších dnech osvobozena.
86; Bylo zlikvidováno vojenské letiště u Melitopolu. Ruská armáda důsledně pokračuje v demilitarizaci Ukrajiny.
87; Německý kancléř Olaf Scholz označil dnešní den za děsivý pro Ukrajinu a chmurný pro Evropu.
88; Ruské tanky u Charkova. Město bylo prakticky celé obklíčeno. Hoří technika ukrajinské armády.
89; U Kyjeva bylo sestřeleno letadlo ukrajinského letectva. Ukrajina informuje o obětech na životech.
90; Ukrajinská armáda během dne odpalovala mosty, ruská armáda útočí na Kyjev. Desítky Vrtulníků Ka-52 ničí vojenské objekty v okolí letiště Gostomel v Kyjevské oblasti.
91; Ukrajinská armáda zaútočila na ruská plavidla v Azovském moři. Jsou hlášeni zranění.
92; 57. brigáda ukrajinských ozbrojených sil složila zbraně. Ukrajinští vojáci odmítají pokračovat v ozbrojeném odporu.
93; Ruské Su-25 byly pozorovány nad Poltavskou oblastí. Byla zlikvidována kolona vojenské techniky, hoří letiště a sklady.
94; Ukrajinská armáda se dostala do kotle u Volnovachy. 53. samostatná mechanizovaná brigáda ukrajinské armády utrpěla vážné ztráty a požádala armádu Doněcké lidové republiky o vytvoření humanitárního koridoru.
95; FSB: Ukrajina ostřelovala hraniční přechod v Kurské oblasti. Palebné postavení bylo zlikvidováno odvetnou palbou.
96; Byl zlikvidován objekt protivzdušné obrany u Mariupolu a vojenská jednotka nedaleko Kyjeva.
97; Ukrajinská armáda v agónii pálí po civilním obyvatelstvu. V Gorlovce je hlášen jeden mrtvý a pět zraněných.

Zdroj: rusnext.ru, rusvesna.su

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře