Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Zajímavá informace k Sýrii z r. 2011

(Citace z emailu)

Hezký večer,

k aktuálnímu tématu Sýrie si dovoluji zaslat ještě jeden text, který je vlastně přepisem jedné zprávy ze Zpravodaje CSI již z roku 2011, tedy z doby, kdy celá krize kolem Sýrie byla vlastně na svém počátku. Ano, tehdy bylo možné ještě mnohým událostem předejít, jak vyplývá z uvedeného textu.
Myslím, že obsah textu je velmi důležitý i z dnešního pohledu a ve světle současných událostí, je to samozřejmě můj názor. Kolik lidí, tolik názorů.
Ovšem považuji to obsahově za natolik zajímavé, že Vám jej posílám, jen jsem připojil krátký dodatek na konci.
Možná, že jej budete moci k tématu využít, jelikož i z hlediska dnešního dění, myslím nepostrádá zajímavost a informační hodnotu.


Díky za případný zájem.

S pozdravem,

Miroslav Pořízek

  • zajimava-informace-k-syrii-z-r-2011

„Nepodporujte arabské revoluce“,

uvádí (v zajímavém textu již z roku 2011, který je ale nutné připomenout právě nyní, když téměř všechna rizika a hrozby konfliktu v Sýrii, které byly tehdy zmíněny se postupně naplnily) melchitský patriarcha představitelům západních zemí.

V Sýrii sídlící patriarcha Melchitské řecko-katolické církve Gregorios III. varuje představitele západních států, aby nepodporovali revoluce, jež v současné době otřásají zeměmi na Blízkém východě.

„Naše arabské země nejsou připraveny na revoluce, a dokonce ani na demokracii evropského typu a vzoru,“ vysvětloval patriarcha v nedávném dopise představitelům západních států. „Žádám Západ, aby rozhodně nepodporoval revoluce zde a v dalších částech arabského světa.“

V patriarchově rodné Sýrii vládní jednotky zabily stovky demonstrantů v reakci na pokračující masové demonstrace. Patriarcha řekl, že sociální, náboženské a demografické faktory mohou vyvolat nestabilitu a násilí, pokud režimy budou svrženy, místo aby byly reformovány. Vyzval k „evoluci“ na k „revoluci“ a řekl, že představitelé západních zemí by měli prosazovat reformy.

„Žádejte hlavy arabských států, aby pracovaly pro skutečný rozvoj, a požadujte jasný, smělý plán,“ prohlásil. „Ale nepodporujte revoluce!“

„Představitelé arabských zemí by měli být vyzváni k rozvoji demokratických struktur, svobody a dodržování lidských práv a v této činnosti by měli být podporováni,“ napsal patriarcha Gregorios, duchovní vůdce 1,6 milionu melchitských katolíků. Řekl, že arabští představitelé by měli být rovněž „podporováni v prosazování systémů zdravotní a sociální péče a bydlení,“ aby se zmírnily hospodářské potíže, jež vyvolaly mnohé z těchto revolucí.

Patriarcha popsal nestabilitu Sýrie, která se vyznačuje sílícími veřejnými protesty a stále násilnějšími reakcemi vlády prezidenta Bašára al-Asada, jako „tragickou situaci“ pro všechny zúčastněné. Odmítl však představu svržení vlády. Mnozí syrští křesťané nepodporují protesty a obávají se, že náhlý konec Asadova režimu by uvrhl zemi do sektářského boje o moc srovnatelného s následky války v Iráku.

„Situace už je velmi špatná,“ poznamenává patriarcha Gregorios a cituje zprávy o „organizovaném zločinu, loupežích, strachu, šíření hrůzy a zvěstech o ohrožení kostelů… To vše vytváří trauma.“

Sýrie se současnou vládou zvládá udržet křehkou rovnováhu mezi muslimskou většinou a křesťanskou menšinou. Patriarcha popsal zemi jako „model osvědčeného a otevřeného sekularismu“ a řekl, že Damašek je „jedním z nejdůležitějších měst, pokud jde o přítomnost křesťanů v arabském světě.“ Avšak tato přítomnost by mohla skončit, pokud by náhlé mocenské vakuum umožnilo islámským a dalším extrémistům bojovat o ovládnutí země. „Obzvláště křesťané jsou velmi zranitelní tváří v tvář krizím a krvavé revoluci,“ uvedl patriarcha. „Křesťané budou prvními oběťmi těchto revolucí, zejména v Sýrii. Okamžitě bude následovat nová vlna emigrace.“

Patriarcha Gregorios rovněž požádal Západ, aby upřednostnil izraelsko – palestinský mírový proces. Řekl, že výsledek tohoto projektu, který se v loňském roce (2010) zastavil kvůli otázce izraelských osad, bude rozhodujícím pro budoucnost křesťanství na Blízkém východě.

Zdroj: Res Claritatis 13.5.2011 / publikováno ve Zpravodaji CSI č. 4/2011

pozn. k výše uvedenému textu: Jak vidno ve světle událostí, které v Sýrii nastaly postupně od roku 2011, patriarcha Gregorios na mnohé hrozby upozornil dávno předtím, než k nim skutečně došlo. Škoda, že vlivní světoví politikové nenaslouchají aspoň občas slovům moudrých a zkušených lidí. Výše uvedený text je nutno připomenout i z toho důvodu, že podobné zprávy zůstávají často zcela bez povšimnutí hlavních sdělovacích prostředků. Hrozby, na které upozornil melchitský patriarcha se bohužel naplnily a naplňují. Situace zejména mnohých náboženských menšin v dnešní Sýrii je skutečně kritická a pomoc, která se jim dostává není dostatečná. Radikální islamisté se neštítí ani těch nejhorších zločinů jako jsou únosy a vraždy dětí, mučení. Příliš se nehovoří o tom, že dnešní Sýrie se stala i místem, kde se obchoduje s lidskými orgány zabitých osob, které jsou ze země vyváženy. I toto mají na svědomí tzv. rebelové. Ve skutečnosti jsou to bezohlední zabijáci, vycvičení CIA. O tom se však oficiálně příliš nehovoří. Ti, kdo dodávají zbraně a další pomoc teroristickým skupinám, mají plnou odpovědnost za tyto zločiny. A to je třeba stále připomínat.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře