Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Fukušimská vlna dorazila k břehům USA: americká vláda objednala 14 miliónů jodových tablet (+ další důležité jaderné zprávy)

Komisař Oettinger požaduje nové nastartování energetické revoluce v Německu
JE Fukušima: Tepco chce odstavit všechny reaktory / 
Fukušimská vlna dorazila k břehům USA: americká vláda objednala 14 miliónů jodových tablet / 
Kolik stojí energetická revoluce v Německu? /
Ruské úřady zamítly vjezd 130 radioaktivně zamořených japonských aut do země.

fukusimska-vlna-dorazila-k-brehum-usa-americka-vlada-objednala-14-milionu-jodovych-tablet-dalsi-dulezite-jaderne-zpravy

Komisař Oettinger požaduje nové nastartování energetické revoluce v Německu

Berlín – Evroský komisař pro energetiku Günther Oettinger podporuje požadavek německého ministra průmyslu a obchodu Sigmara Gabriela (SPD) na nové nastartování německé energetické revoluce. „Považuji generální revizi německého energetického práva za potřebnou. Můžeme to nazvat novým nastartováním německé energetické revoluce," řekl Oettinger pro deník „Die Welt". To, na čem se Unie a SPD shodly v koaliční smlouvě, nestačí," kritizuje tento politik. Svým požadavkem jde Gabriel daleko za koaliční smlouvu a umožňuje nestrannou revizní debatu.

Návrh bavorské ministryně průmyslu a obchodu Ilse Aigner (CSU), financovat německou energetickou revoluci částečně půjčkou, označil Oettinger za nedostatečný. Tento nápad podle něj může v následujících letech přinést částečnou úlevu pro cenu elektřiny, ale neušetří nás potřebné generální revize německého energetického zákona," řekl Oettinger a dodal: „Touto generální revizí se musí předejít dalšímu navyšování nákladů a dosáhnout kompatibility německého energetického zákona s evropským konkurenčním právem."

Oettinger dále vyzval k tomu, aby se německá energetická revoluce uvedla do „správné souslednosti". „Předtím, než začneme stavět nové solární a větrné elektrárny, musíme nejprve dostavět energetické sítě." Dále je podle Oettingera důležité rychle přistavět další kapacity pro uložení elektřiny.

Dřívější ministerský prezident země Baden – Württemberg varoval před tím, aby se Německo zcela uzavřelo možnosti využívání břidlicového plynu. „Nemluvím zde o velkolepých plánech na výrobu plynu z břidlice. Měli bychom ale odborníkům – vodohospodářům, stavitelům a geologům – umožnit demonstrativní projekty."

http://www.finanzen.net/nachricht/aktien/Oettinger-fordert-Neustart-bei-der-Energiewende-3138065

JE Fukušima: Tepco chce odstavit všechny reaktory

18.12.2013 Augsburger Allgemeine

Společnost Tepco, provozovatel havarované japonské elektrárny Fukušima, podlehla veřejnému tlaku. Firma Tepco se rozhodla, že odstaví i dva nepoškozené fukušimské reaktory – a to na stálo.

Reaktory č. 5 a 6 zůstaly po jaderné havárii v březnu 2011 relativně bez poškození, protože byly v době této události mimo provoz kvůli běžné údržbě. Teď se mají ale oba tyto jaderné bloky dostavit, a to definitivně. Ve středu o tom informoval provozovatel elektrárny, společnost Tepco. Takto rozhodlo představenstvo společnosti.

V jaderné elektrárně Fukušima se do doby havárie provozovalo celkem šest jaderných bloků. Reaktory jedna až čtyři byly při havárii v březnu 2011 silně poškozeny. Ve třech z nich došlo k tavení jaderného paliva a tím k úniku radioaktivních látek, které zasáhly velké části okolních regionů. Tisíce tun radioaktivitou zasažené vody, která byla použita pro chlazení poškozených reaktorů a poté uskladněna ve velkých nádržích v areálu elektrárny, se dostaly do Tichého oceánu.

Japonská vláda a veřejnost vyvinula tlak na společnost Tepco, aby své reaktory ve Fukušimě již do provozu neuváděla. Rozhodnutí o definitivním odstavení všech šesti reaktorů včetně posledních dvou neporušených padlo ale až v prosinci v okamžiku, kdy se změnila pravidla pro účetnictví a hospodaření firmy tak, aby nevznikaly velké odpisové ztráty.

Tepco nyní podle vlastních vyjádření zvažuje využití reaktorů jedna až čtyři pro výzkumné účely. Provozovatel elektrárny a japonská vláda vycházejí z toho, že likvidace a sanace havarovaných reaktorů bude trvat cca. 40 let.

www.augsburger-allgemeine.de/panorama/Fukushima-Tepco-will-alle-Reaktoren-stilllegen-id28156957.html

Fukušimská vlna dorazila k břehům USA: americká vláda objednala 14 miliónů jodových tablet

3.1.2014 Kopp Online Autor: Paul Joseph Watson

Americké ministerstvo zdravotnictví DHHS objednalo 14 miliónů tablet kaliumjodidu. Tento lék ochrání lidské tělo před otravou radioaktivitou po těžké havárii (blokují příjem radioaktivního jódu štítnou žlázou po těžké jaderné havárii). Tablety mají být dodány do 1.února. Tyto informace o objednávce tablet americkým ministerstvem zdravotnictví vyplývají z údajů na internetové stránce Federal Business Opportunities.

Rešerše na výše uvedené internetové stránce ukázala, že žádná jiný jiný vládní úřad nyní nechce nakoupit kaliumjodid. To přidává objednávce 14 miliónů tablet kaliumjodidu americkým ministerstvem zdravotnictví zvláštní význam. Přetrvávající krize v souvislosti s jadernou elektrárnou Fukušima nyní zažehlo obavy, že má tato obrovská objednávka jodových tablet přímou souvislost s možným ohrožením radioaktivně zatíženým materiálem, který se nyní dostal mořským prouděním až k západnímu pobřeží Spojených států amerických.

V prosinci 2013 pronikla na veřejnost také informace o tom, že celkem 71 amerických námořníků, kteří poskytovali pomoc japonským občanům postiženým vlnou tsunami v březnu 2011 poblíž jaderné elektrárny Fukušima, podalo žalobu na provozovatele této poškozené japonské jaderné elektrárny, firmu Tepco, na náhradu škody za újmu na zdraví poté, co se u velkého množství z nich projevila onemocnění jako leukemie, rakovina štítné žlázy a varlat a nádory na mozku, protože byli v Japonsku vystaveni silné radioaktivní dávce, 300krát překračující povolené limity.
/kráceno/

http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/geostrategie/paul-joseph-watson/-fukushima-welle-erreicht-us-westkueste-regierung-bestellt-14-millionen-tabletten-kaliumiodid.html

Kolik stojí energetická revoluce v Německu?

14.1.2014 Tagesschau.de Autor: Jürgen Döschner

Ve sporu o energetickou revoluci v Německu hrají statistiky velkou roli. Tak spolehlivé a úplné, jak je rádi jejich autoři prezentují, však tyto údaje nejsou. Dnes představil svá čísla za rok 2013 Spolkový svaz pro energetiku a vodohospodářství.

„Ekologický proud stojí ročně každého německého občana 240,- euro" - pod tímto titulkem informoval deník Frankfurter Tageszeitung o nových číslech ve věci příspěvků vyplývajících ze zákona o obnovitelných zdrojích energie. Nasbírané miliardy ze zákona o OZE děleno počtem německých občanů – a titulek článku byl na stole. Hloupé je, že toto číslo je chybné. Zatížení na zákazníka a jeden rok činí pouze cca. 100 euro. Deník jednoduše zatajil spotřebu elektřiny a platby příspěvků na OZE ze strany německého průmyslu a firem.

Obnovitelné zdroje energie nyní kryjí asi 25% spotřeby elektřiny v Německu. Výše uvedený příklad uvádí, jak opatrný člověk musí být ohledně zacházení s čísly. A to především proto, že podkladový materiál často nebývá tak úplný, jak se rádo v médiích prezentuje, říká Steffen Bukold z Energetické informační služby v Hamburku: „Energetické statistiky se dříve silně zaměřovaly na výrobu energie. Nyní nás ale stejně silně zajímá i spotřeba energií. A právě zde máme velké díry v podkladových materiálech."

V samotném Německu existují v energetických statistikách na německé podkladové mapě stále ještě „bílé fleky" (tedy chybějící vyhodnocení/statistiky pro některé německé regiony). To potvrzuje i profesor Andreas Löschel, předseda expertní komise pro monitoring energetické revoluce v Německu. „Z krátkodobého hlediska máme pro aktuální management energetiky velmi dobré datové podklady. Ale z dlouhodobého pohledu vystupují do popředí jiné věci, a zde je podkladový materiál již horší."

Když chybí údaje, pak chybí také podklad pro politická rozhodnutí. A to je fatální, především když je o tak brizantní aspekty jako ceny energií pro firmy jako faktor pro mezinárodní trh. „Existují určitá srovnávací data v evropském kontextu, ta se ale týkají především malých firem," dodává Andreas Löschel. „K velkým podnikům, o kterých se často mluví v souvislosti s pokřivením pravidel volného trhu, nám však tyto srovnávací údaje v celé Evropě chybí."

Pak si stěžují velké německé podniky s masivní spotřebou energie na údajně vysoké ceny elektřiny pro průmysl, zatímco malá hliníkárna v Nizozemí se kvůli nízkým cenám elektřiny v Německu ocitne v bankrotu. A celosvětově jsou nejistoty v energetických statistikách ještě mnohem větší, dodává Steffen Bukold: „Čína je nyní největším spotřebitelem energie na světě. A i přesto máme z této země pouze velmi povrchní údaje, které musí být kromě toho často opravovány a nejsou celkově spolehlivé."

Právě v mezinárodním měřítku jsou dokonce četné příklady toho, jak jsou údaje a čísla často z politických a hospodářských důvodů manipulována. Tak například Mezinárodní agentura pro jadernou bezpečnost uvádí nadále 50 japonských jaderných elektráren jako „nacházející se v provozu", ačkoli tato jaderná zařízení již více než dva roky žádný proud nevyrábí. Stejně tak státy OPEC již desetiletí hlásí stále stejné reservy ropy, ačkoli se ropa na všech nalezištích těží a žádná nová velká ropná pole nebyla nalezena.

http://www.tagesschau.de/inland/energiestatistiken100.html

Ruské úřady zamítly vjezd 130 radioaktivně zamořených japonských aut do země

5.1.2014 RIA Novosti

Ruský úřad na ochranu spotřebitelů zamítl v průběhu loňského roku podle vlastních údajů vjezd více než 130 radioaktivně zamořených osobních automobilů z Japonska. Úřad o tom informoval v neděli. V roce 2013 se dostalo na ruskou hranici celkem 165 radioaktivně zamořených nákladů, z toho 132 ojetých osobních automobilů, kterým byl zamezen vstup do země. Ruský úřad upozornil na skutečnost, že z japonské jaderné elektrárny Fukušima i tři roky do závažné jadenré havárii nadále uniká radioaktivní voda a zamořuje Tichý oceán před japonským pobřežím. Proto nechává úřad pravidelně zkoumat ryby, pocházející z této oblasti, na výskyt radioaktivních látek.

11.března 2011 došlo v japonské jaderné elektrárně Fukušima k závažné jaderné havárii. V reaktorech 1 až 3 došlo k tavení radioaktivního materiálu a explozím. Do životního prostředí se dostalo velké množství radioaktivního materiálu, který kontaminoval ovzduší, zemi, vodu a potraviny. 100.000 až 150.000 lidí muselo dočasně nebo navždy opustit své domovy. Likvidační práce na havarované elektrárně budou trvat odhadem asi 40 let.

http://de.ria.ru/society/20140105/267596434.html

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře