Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Nemám co žrát, napsal mi živnostník a prosil o pětistovku.

Napsal mi hned k ránu. Hrdý to člověk, který 30 let buduje své malé impérium, které živilo jak jeho, tak i jednoho zaměstnance a sem tam nějakého brigádníka. A uživilo. Jednu dobu, je tomu tak deset let, jsem se na jeho impériu sám drobně přiživoval. Žádný nabob, ale skromný živnostník, který platí daně a je platným členem socialistické společnosti, kterou si tu věrni vytyčeným cílům budujeme k radosti naší i dalších generací.

  • nemam-co-zrat-napsal-mi-zivnostnik-a-prosil-o-petistovku
Do jeho podniku, když vstoupíte, čeká tam na vás jen on, máte velký prostor pro pročuchávání nabízeného zboží a navíc vás tam nepřekvapí dav dalších zákazníků. Komorní prodejna s příjemným zázemím. Na jaře při karanténě sáhl tento živnostník na dno svých rezerv, přes léto se pokusil vytvořit rezervu novou, ale bez úspěchu. Podle prezidenta Zemana se jedná o neschopného budižkničemu, který má prostě padnout a jeho místo převzít nějaký pěkný zahraniční korporát. Jen s tím, že nabízel služby plných 30 let, vytvářel takové to zdravé drobné podnikatelské podhoubí republiky a teď nemá doslova co jíst.
 

Selhal stát? Nebo budižkničema?

Jeho živnost končí, nebo alespoň hrozí koncem. Je otázkou, jestli (i) v jeho případě stát neselhal. Protože z nařízení státu musel živnostník zavřít a on teď poslouchá z úst nejvyšších představitelů státu, že je budižkničema. Je nevhodné podotknout, že Pražský hrad si letos zažádal o zvýšení rozpočtu o plných 215 milionů korun? Kde si má drobný živnostník požádat o zvýšení rozpočtu, když mu stát zakázal činnost? Dobré je v této souvislosti zmínit i skutečnost, že velké obchody, živnostníkova přímá konkurence, mají otevřeno a mohou nadále lákat zákazníky na své zboží. Plánovala váda karanténu jako přímý odstřel drobných živnostníků? Nebo je to jen vedlejší efekt všech opatření, nad kterým si korporáti mnou ruce? Protože po koroně jim zisk bude už jen stoupat?

Něco jako apel

Podíval jsem se na účet. Do 10. prosince je tam pět tisíc. Nic moc, na uživení rodiny o šesti členech. Támhle jeden mi ještě dluží pár korun… to dáme, levné polévky umím tak dobře, že by mě i Láďa Hruška vzal do týmu a Zdeněk Pohlreich ocenil za kreativitu. A tak jsem živnostníkovi poslal pětistovku a řekl si – tě péro, početná rodina s jedním příjmem a mnoha diagnózami z různých oborů lékařské vědy dává peníze bezdětnému živnostníkovi s vlastním obchodem. Aby nepošel hlady. Doba se opravdu mění.

Blíží se Vánoce. Lidé při honbě za dárky sedřou kabely od internetu. Větší část vánočního nakupování se nejspíš odehraje u monitoru. A s ohledem na mého hladovějícího drobného živnostníka se pokusím o malý apel. Když vyrazíte na nákupy na informační dálnici, nakupujte u malých a drobných živnostníků. Udělejte jim také pěkné Vánoce. Je jasné, že třeba Alza má obrovský výběr a mnohé akce a výhodné nabídky, ale mám trochu obavu z toho, abychom se na jaře neprobudili z koronavirové noční můry s děsivou kocovinou, kdy tady zbude jen Alza a jí podobné obludné podniky. A drobní živnostníci budou otročit za mizerný plat v jejich skladech.

zdroj: https://www.krajskelisty.cz/praha/24875-nemam-co-zrat-napsal-mi-zivnostnik-a-prosil-o-petistovku-komentar-stepana-chaba.htm

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře