Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Schwarzenberg hraje o miliardy

 

Kdo a proč utrácí tolik prostředků na podporu Karla Schwarzenberga? O co se tady vlastně hraje? Tak se dnes ptají mnozí. Náznaky odpovědi prosvítají v rakouském tisku.

Podle rakouských médií je ve hře miliardový majetek hlubocké větve schwarzenbergovského rodu, který jí byl zabaven po druhé světové válce za kolaboraci s nacisty zákonem zvaným Lex Schwarzenberg.

 
  • schwarzenberg-hraje-o-miliardy

Klíčovým se zdá být rozhovor advokátky Christy Friesové v časopise Format z listopadu 2012. Friesová zastupuje u českých soudů nevlastní Schwarzenbergovu sestru von Pezoldovou, která se pustila do boje o majetek proto, že se jí sám Schwarzenberg zdál v této věci laxní.

Friesová však v rozhovoru vysvětluje, že Schwarzenberg o majetek nacistické větve rodu usiluje také, jen ne tak okatě – čeká na vhodnou chvíli a změnu společenské atmosféry.

»Karel Schwarzenberg slíbil, že začne být aktivní, jakmile to právní stav připustí,« řekla Friesová. Časopisu News analogicky řekla: »Odsunul další snahy na později, aby neobtěžoval veřejné mínění. Chce raději počkat na okamžik, kdy bude restituce politicky prosaditelná,« prohlásila otevřeně advokátka.

Sám Schwarzenberg takto otevřený není. I on se ovšem v časopise News rozpovídal víc, než bývá u něj v této věci obvyklé. Jasně totiž řekl, že s vyvlastněním jeho předků, kteří si zadali s nacismem, se nemůže smířit. »Vyvlastnění mého strýce byla bezpochyby sviňárna. Ale v tomto momentě znám své krajany a náladu, jaká tam je - nedá se s tím nic dělat,« řekl Schwarzenberg.

Zabavený majetek hlubocké větve schwarzenberského rodu má hodnotu několika miliard, v praxi však nevyčíslitelnou, neboť součástí jsou národní historické památky jako například zámek Hluboká.

(ste)

zdroj:http://www.halonoviny.cz/articles/view/2605693

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře