Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Silný dolar – nechutný žert! Říká zlato

Od začátku dubna zlato ztratilo přes 22% a míří k rekordní čtvrtletní ztrátě, reaguje tak na rétoriku strýčka Bena, který minulý týden uvedl, že americká centrální banka je ochotna zpomalit odkup aktiv v případě, že se bude stav ekonomiky nadále zlepšovat. Na masivní výprodej z minulého týdne, kdy zlato ztratilo 105$, navazuje, po překvapivě lepších datech z USA, opět poklesem o dalších 75$. Debakl na zlatě v tomto čtvrtletí je největší minimálně od roku 1920. Cena míří ke dnu třetím měsícem v řadě a už si šáhla na hodnotu 1222$ za trojskou unci ze srpna 2010. Je dvanáctiletá vítězná série poražena? Zatímco zlato ztratilo od začátku roku 26%, nachází se na trhu ještě mnohem horší hráč – stříbro. Stříbro se svými ztracenými 38% se stalonejhoršímčlenem indexu Standard & Poor's GSCI, když ve středu 27. 6. kleslo k 18,44$ za unci.

  • silny-dolar-nechutny-zert-rika-zlato
  • silny-dolar-nechutny-zert-rika-zlato
  • silny-dolar-nechutny-zert-rika-zlato

Ztratili investoři víru v tyto drahé kovy jako ochránce bohatství a ochranu před inflací? Stojí za tím něco jiného? Co na to analytici a odborníci?

Richard Russell

Index spotřebitelských cen je podle jeho názoru zmanipulovaný stejně jako nynější cena zlata. FED prostřednictvím kvantitativního uvolňování ovlivňuje ceny všeho, od výše školného a ceny v kadeřnictví až po ceny léků a pohonných hmot. Důvěryhodnost indexu spotřebitelských cen je pod skutečným otazníkem, tak jak se můžeme spoléhat na oficiální výsledky inflace? Jak je možné, když FED pumpuje každý měsíc do ekonomiky masivní objemy dolarů, že se to neprojeví na cenové hladině? Zlato, díky Benovi už dávno není objektivním ukazatelem hodnoty peněz. Nezbývá než jen čekat, až se na povrch dostane panika ze silné inflace a všichni hráči vyloží svoje karty na stůl.

David Schectman

„V posledním období jsem se dostal do neskutečně velkých problémů díky tomu, že jsem se opíral o logiku, poctivá data a realistická očekávání." Obchodník Schectman dále dodává: „Obchodování se zlatem a stříbrem se v posledních měsících stalo takřka nemožné. Jejich ceny jsou doslova umělé a zmanipulované a to tvrdím bez trošky pochybnosti. V takovém prostředí objektivita přímo protiřečí rozmarům JP Morgan anebo FEDu." Dokud nepraskne problém se skutečným množstvím vzácných kovů a dokud JP Morgan nenechá volný vývoj inflace, fundamentální přístup je zbytečný. Realitou nadále bude umělý růst investičních trhů, podporovaný nulovými úrokovými sazbami centrální banky. Silný dolar, který nyní vidíme, vypadá jako nechutný žert, když vezmeme do úvahy, že FED ročně vypustí do ekonomiky nové a nové miliardy dolarů. Tyto faktory jednoduše nedovolí návrat ceny zlata k lednovým hodnotám. S klesajícími cenami komodit však nastupují na scénu hráči jako je Čína, Indie a Rusko. Zatímco velké banky sazí vše na rychlé zisky, dřív nebo později budou muset zisky vybrat a co potom?

Jim Rogers

Podle Rogerse sledujeme v posledních několika měsících velkou show. Hlavním hrdinou je Ben Bernanke a americký FED. „Můžeme jen sledovat, jak naše trhy neustále zaplavují nové finanční částky, jejíž příliv není ale ničím podložený. Tento umělý růst však musí brzy skončit. Osobně si myslím, že Bernanke brzy opustí svůj post ředitele FEDu. Pochybuji, že má zájem o pokračování této divoké jízdy. Jeho období končí v lednu 2014 a bylo by pro všechny velkým překvapením, kdyby se ucházel o další období." Rogers zároveň dodává, že se nedá přesně určit ten moment, kdy se vše provalí a trh zaplaví panika. Nicméně, dle jeho názoru, už je kolaps přímo za rohem.

Bill Holter

Podle oficiálních údajů má Čína v zásobě 1045 tun zlata. Není to příliš, ale dané množství ji řadí minimálně do první desítky. Vzniká tu však paradox. Její vlastní produkce dosahuje přibližně 200 tun zlata ročně, přičemž z daného množství ani jedno kilo neopustí tuto komunistickou zemi. Pokud budeme brát v úvahu, že těžba v trochu menším množství probíhá už deset let, můžeme vypočítat, že jen z domácí produkce by měla mít Čína v zásobě alespoň 1500 tun zlata. To není vše. Jen za poslední dva roky nakoupila dalších 1800 tun drahého kovu. Jakmile si tedy spojíme oba konce dohromady, zjistíme, že 1045 tun zlata je jednoduše zmanipulovaný údaj a jeho množství musí být minimálně 3000 tun. Proč by však tato země klamala širokou veřejnost? Odpověď může být jednoduchá. Trh se zlatem je velmi nestabilní a citlivý. Zpráva o zájmu tak velkého hráče by mohla vyhnat ceny do závratných výšek. Pokud chcete nakoupit co nejvíce zlata, je lepší postupovat diskrétně a kupovat levněji. Zbytečný rozruch by totiž mohl vzbudit investory a nastartovat honbu za zlatem.

Richard Russel

Před několikati měsíci jsem vyslovil svoji předpověď. Dnes ji mohu jen zopakovat s ještě větší jistotou. „Kvalita života Američanů se s přibývajícím roky bude už jen zhoršovat."

V galerii najdete graf ceny zlata od roku 2007 do 27. 6. 2013 (1. graf).

Výprodej i na ETF

Do problému se také dostávají ETF, jejichž podkladovými aktivy jsou drahé kovy. S odklonem investorů k fyzickému zlatu zaznamenávají ETF masivní odliv prostředků. V galerii (2. graf) je graf se základními ETF, které kopírují cenu zlata. Tyto ETF velmi jasně odráží současnou situaci na trhu.

Rekordní výprodej na zlatě nemusí být jen tou špatnou zprávou pro milovníky drahých kovů. Čím více je cena blíže k nule, tím vetší zisky se nabízí při obratu trendu v budoucnu. Pozorný investor čeká na oslabení současného medvědího tahu a sedí připraven u své obchodní platformy. Oslabení trendu podpořené dobrými fundamenty by mohlo v blízké budoucnosti smazat veškeré natropené ztráty. Výbornou obchodní strategií se pak jeví obchodování zlata přes ETF produkty, které umožňují participovat na ziscích zlata i trojnásobně.

Ve vlastním zájmu by si měl každý obchodník projít níže uvedenou tabulku ETF produktů kopírujících cenu zlata a začít pomalu akumulovat kapitál k budoucímu obratu trendu.

Věřte nebo ne, trpělivost se vyplácí.

Zdroj: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/komodity-

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře