Problém vidím v tom, že dnes nikdo není schopen říct, co bude s jeho financemi třeba za 5 let, a to ani takoví „machři“ jako jsou bankovní instituce nebo přímo penzijní fondy. Důvěra nejen v MPSV klesla pod bod mrazu a tak vás chtějí přimět k "akci" dle jejich gusta "výhružkami".

Kolikrát za život  musíte podepsat smlouvu, kterou nebude možno zrušit a to za žádných podmínek? Vždyť i takové životní kroky jako svatba, pracovní vztah, nebo smlouva mezi obchodními partnery se může vypovědět.

Nedávno jsem byla v bance, nabízeli mi tam několik způsobů zhodnocení peněz. Některé byly zajímavější než druhý pilíř důchodového spoření. O banku tady ale nejde.

Jde o jednu velice zásadní informaci, kterou jsem se nikdy nedočetla a to „peníze v důchodových fondech nejsou státem pojištěné jako např. termínované vklady případně jiný druh spoření“.  I zeptala jsem se přítele Gogolu a fakt! Pokud obchodujete na burze za účelem zhodnocení peněz a o ty přijdete, je to vaše věc. Pokud vás však  stát přesvědčuje jak si máte spořit na důchod, vy to uděláte a o peníze příjdete, je to také vaše věc?

Jestli bych si musela spořit na důchod dle pokynů státu, tak bych očekávala, že v případě krachu penzijního fondu mi ty peníze "někdo" vrátí. Státu je zřejmě naprosto jedno, že jejich státní příspěvky do těchto fondů se ztratí v nenávratnu, ale mě tedy ne.

Proto sděluji „děkuji nechci“ a funkci  „strach“ z důchodové kalkulačky můžete rovnou vymazat.

Zdroj: Lidem se nechce do 2. pilíře, postrčit je má nový výpočet důchodů

Převzato:http://patorkova.blog.idnes.cz/c/323827/Vklady-v-duchodovych-fondech-nejsou-statem-pojistene.html