Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Zlato: Už je to tady?

V týdnu od 15. července jsme byli svědky nevídaného boje na ceně zlata, kdy si to mezi sebou rozdávali býci s medvědy nejprve o hladiny odporu na úrovních 1268, 1280 a 1292 $/unci. Ben Bernanke během týdne promluvil před oběma komorami amerického senátu a nastínil měnovou politiku FEDu do nadcházejícího půlroku. Investoři se dozvěděli, že to s ukončením odkupu aktiv nebude tak žhavé, jak to z počátku vypadalo a i když Bernanke očekává omezení programu do konce tohoto roku, FED objem pouze sníží a bude tak pořád provádět značně agresivní expanzivní měnovou politiku.

  • zlato-uz-je-to-tady
  • zlato-uz-je-to-tady
  • zlato-uz-je-to-tady

Během týdne jsme byli svědky výrazného uzavírání krátkých pozic na zlatě, kterých je podle CFTC údajů (U. S. Commodity Futures Trading Commission) nyní o 11 % méně. Dalším nevídaným jevem byla absolutní ignorace lepších dat z amerického pracovního trhu. Vrací zlato úder? Cena zlata v novém týdnu vylétla prudce vzhůru, když prorazila hranici 1 300 $/unci. Tento týden můžeme sledovat, jak se zlato popere se silnou rezistencí na úrovni 1334-1340 a klesající dlouhodobou trendovou linií. Pokud se zlatu podaří tuto úroveň prolomit, mohlo by dojít ke změně trendu a návratu k vyšším rezistencím na 1400 a 1420 $/unci.

V galerii viz graf ceny zlata k 22. 7 . 2013, graf č. 1.

Akcie těžařských společností zažívají krvavý rok

Obrovské poklesy ceny zlata v tomto roce dolehly hlavně na vývoj cen akcií těžařských společností a zlatých producentů. ETF Arca Gold Miners Index, který zaznamenává vývoj téměř čtyřiceti těžařských společností, klesl v tomto roce o 47%. V tomto indexu najdeme firmy, jejichž pokles dosahuje až 80 %. Současná cena zlata znemožňuje firmám vytvářet zisk potřebný pro chod společností a drží firmy na hranici výrobních nákladů. Některé firmy začaly propouštět zaměstnance a rušit své plánované projekty. Rušení dividend a úsporných projektů jsou jen první známky boje o přežití. Pokud by cena zlata nadále zůstala v tak nízkých hladinách, může dojít k zavírání dolů, omezení nabídky zlata na světových trzích, což by mohlo vyhnat cenu zpět na historická maxima.

Červenec ve znamení oživení zlatých ETF!

Zlato během letošního roku ztratilo téměř čtvrtinu ze své hodnoty a odepsalo 58,1 mld. $ z hodnoty zlatých ETF produktů, poté co někteří investoři ztratili víru v tento drahý kov, jako uchovatele hodnoty a ochranou před inflací. Sílící dolar a Bernankeho proslovy o možném utažení měnové politky odstartovaly jeden z největších medvědích trendů v historii. Nicméně po odražení od současných minim na hodnotě 1180, zlato nabírá druhý dech. Bill Gross, manažer fondu Pacific Investment Management, neočekává, že FED zpřísní expanzivní měnovou politku před rokem 2016. Doslova: „Poslední komentáře od předsedy FEDu zmírnily obavy z omezení programu odkupu aktiv a to vyústilo v silnou krátkodobou korekci." Výhled ekonomiky USA a měnová politika FEDu budou klíčové cenu určující faktory. Z korekce těží i ETF, které za poslední měsíc znovu získávají půdu pod nohama.

V galerii viz graf  vybraných zlatých ETF za poslední měsíc.

Čínský import zlata roste

Během května prošlo Hong Kongem více než 100 tun zlata. Jedná se o druhý největší dovoz v historii této země. Hlavním důvodem je zřejmě současná nízká cena drahého kovu, které chce Čína zavčas využít k doplnění svých zásob. Celkový letošní import do země se pohybuje v rozmezí 400 až 420 tun. Čínská data je těžké ověřit, nicméně pokud by tento trend pokračoval i druhý půlrok, může Čína trhnout rekord z roku 2012, kdy do země dovezla skoro 830 tun.

Pokud k množství importu dodáme ještě domácí vytěžené objemy zlata, můžeme se lehce přehoupnut přes hranici 1000 tun dovezeného zlata za rok 2013. Odliv zlata ze západní polokoule by mohl být velký problém pro světovou komoditní burzu COMEX, kterou by mohly vystřídat burzy v Šanghaji a Hong Kongu.

Dubaj, UAE: Gram zlata za kilo!

V Dubaji vás za dietu odmění zlatem. V nejznámější metropoli Spojených arabských emirátů přišli se zcela převratnou koncepcí - spálené kalorie vyvážené zlatem. V dubaji testují nový projekt, kdy město nabízí svým občanům 2 gramy zlata, jakmile zhubnou alespoň 2 kg do 30 dní. Tento program spadá pod novou soutěž s názvem „Vaše váha ve zlatě," kterou zorganizovalo vedení města, jako velmi kreativní způsob podpoření zdravého životního stylu.

Neexistuje žádný limit, kolik zlata si jednotlivec může vydělat, ale doktoři přece jen nedoporučují shodit více jak 1-2 kg týdně. Jakmile někdo zhubne 2 kg dostane svoji výhru a navíc pokud bude pokračovat v hubnutí, kilo navíc bude znamenat další vydělaný gram zlata k dobru. Za dnešní kurz, kdy se 1 gram rovná 0,03 unce, stojí gram zlata přibližně 45 $, což znamená, že bychom za první dvě shozená kila obdrželi 90 $, plus opět 45 $ za další kilo dolů navíc.

V případě dobré motivace by nemělo být problém si vydělat 180-360 $. Nestačí si jen párkrát zajít do fitka a pak si přijít pro pro peníze. Všichni účastníci soutěže se musí zaregristrovat v místních parcích a musí se nechat zvážit na veřejných vahách, za účasti vyškolených dietologů. Obezita je v UAE příčinou velkého znepokojení, když stojí na druhém místě v nejčastějších důvodech zbytečných úmrtí. Nadváhou trpí zhruba dvě třetiny lidí. Doktor Fuad Ahmed dodává: „Když sem lidé přijdou, stanou se obézními. Prokletí této civilizace je, že jsme přestali používat svoje tělo a příliš mnoho jíme nezdravá jídla."

Pokud si uvědomíme, že přes léto se v Dubaji pohybují teploty přibližně okolo 47°C ve  stínu, nemělo by zhubnutí dvou kil dělat žádný problém. Voda tvoří 63%lidského těla a proběhnout se několikrát do měsíce na Dubajském sluníčku by vás určitě odvodnilo k vítězným dvěma gramům zlata. Závěrem je potřeba dodat, že soutěž je časově omezená - začíná 19. července a končí 16. srpna 2013.

Zdroj: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/komodity

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře