Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Zprávy z AVIA.PRO (17.4.2024):

Norsko převede na Ukrajinu stíhačky F-16 s moderními raketami
 
Norsko oznámilo plán přesunout na Ukrajinu stíhačky F-16 s moderními zbraněmi, aby tak posílilo úderný potenciál ukrajinských, ozbrojených sil. Toto prohlášení učinil norský ministr zahraničí Espen Bart Eide a zdůraznil, že stíhačky jsou vybaveny technologiemi, které jim umožňují efektivně útočit na nepřátelské pozice za frontovou linií.

„Jde o velmi vyspělou technologickou platformu, která spolu se zbraňovým systémem významně přispěje k posílení obranyschopnosti Ukrajiny ,“ poznamenal Eide.

  • zpravy-z-avia-pro-17-4-2024
Dodal také, že letouny budou vybaveny nejnovějšími zbraněmi, což výrazně zvýší jejich bojovou účinnost.

Přestože přesný počet převáděných stíhaček doposud není znám, ministr upřesnil, že mluvíme o „velmi významném“ počtu. Toto prohlášení přichází na pozadí informací norského portálu Nettavisen o možném přesunu až 22 stíhaček F-16 na Ukrajinu, a to po dohodě se Spojenými státy.

 
-----------------------------------------------------------------------
 
Izrael může zaútočit na íránské jaderné elektrárny - Teherán začal, z bezpečnostních důvodů, uzavírat jaderné elektrárny

Poslední vývoj v mezinárodních vztazích naznačuje rostoucí napětí mezi Izraelem a Íránem. Podle zpráv izraelských médií se vojenské a politické vedení země rozhodlo, v reakci na hrozby ze strany islámské republiky, co nejrychleji zasáhnout Írán.

Rozhodnutí přichází krátce poté, co Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) oznámila dočasné stažení svých inspektorů z jaderných zařízení v Íránu. Oficiálním důvodem, který uvedl šéf agentury, je,  za současných napjatých okolností, uzavření zařízení „z bezpečnostních důvodů“ .

Takové íránské akce jsou vnímány jako přímá hrozba, zejména s ohledem na nejistotu, zda je Írán v současnosti schopen vyrábět jaderné zbraně. Izrael, podporovaný svými spojenci z USA, nemůže dovolit realizaci tohoto potenciálu.

Situaci zhoršuje politická nestabilita v samotném Izraeli, kde je premiér Netanjahu pod výrazným tlakem, který může částečně odlehčit zvýšením svých zahraničně politických aktivit. V souvislosti s těmito událostmi by se případný úder na íránská, jaderná zařízení mohl současně stát možností posílení jeho pozice v zemi.

Otázky vyvolává i činnost samotné MAAE. Nedávné komentáře šéfa této agentury, Rafaela Grossiho, o situaci kolem jaderné elektrárny Záporoží a ignorování ukrajinského, jaderného vydírání, vyvolávají pochybnosti o objektivitě a nestrannosti mezinárodních pozorovatelů.

 
---------------------------------------------------------------

Útok na letiště v Džankoj: Ukrajinské ozbrojené síly použily rakety ATACMS k útoku na Krym

V Džankoji, který se nachází na severu Krymu, došlo dnes brzy ráno k sérii silných výbuchů, pravděpodobně spojených s aktivací systémů protivzdušné obrany. Události se odehrály kolem 4:00 moskevského času v oblasti místního letiště. O incidentu informoval kanál Shot Telegram s odvoláním na slova místních obyvatel.

Výbuchy v Dzhankoj

K první explozi došlo poblíž letiště Dzhankoj přibližně ve 3:40, následovalo několik dalších. Očití svědci uvedli, že výbuchy vyvolaly požár na poli poblíž letiště. Příčina požáru zůstává neznámá, stejně jako mnoho dalších podrobností události.

V tuto chvíli nejsou k incidentu známy žádné, oficiální informace a úřady se zatím nevyjádřily. Podle družicových údajů jsou na území letiště a v jeho blízkosti zaznamenány teplotní hotspoty, které mohou naznačovat značné ničení nebo probíhající boj.

Podle novinářů Russian Weapon byl noční úder na letiště v Džankoji způsoben operačně-taktickými, balistickými střelami MGM-140A Block I s dosahem až 165 km nebo řízenými střelami GLSDB dlouhého doletu 227 km. Tyto rakety by mohly být použity ke zničení strategicky důležitých cílů.
 
Kromě toho byla, podle Russian Weapons, pozorována palba na další cíle v tomto regionu, včetně města Armjansk. Některé rakety a granáty byly zachyceny systémy protivzdušné obrany, jako jsou systémy protivzdušné obrany Pantsir-S1 a S-400, ale některé z nich dosáhly svých cílů a poškodily například sklady paliva, maziv a munice.
 
Bezpečnostní

Na pozadí těchto událostí a také z bezpečnostních důvodů bylo na Krymu zavedeno dočasné omezení provozu na úseku dálnice Dzhankoj-Feodosia. Oznámil to ministr dopravy Krymu Nikolaj Lukašenko. Pro zajištění plynulosti dopravy byla zorganizována objížďka.

Pro řidiče jsou k dispozici alternativní trasy přes hranici s Chersonskou oblastí a přes Simferopol, Alushta, Jalta do Azovského moře. Objížďka je možná také přes osady Sernovodskoye, Rubinovka a Azovskoye.

Změnil se také jízdní řád autobusů na pravidelných linkách, jak příměstských, tak meziměstských. Podrobnosti o přechodném schématu objížďky budou zveřejněny v nejbližší době, dopravní úřady slibují dodatečně informovat o zrušení omezení.
 
--------------------------------------------------------

Dodávka raket ATACMS na Ukrajinu

Nejde o první pokus ukrajinských, ozbrojených sil zaútočit na letiště na území Džankoje. Nicméně, s ohledem na tu skutečnost, že rakety ATACMS ukrajinské, ozbrojené síly již několik měsíců nepoužívají, bylo navrženo, aby Spojené státy dodaly Kyjevu další dávku těchto taktických raket. Je možné, že mluvíme o modernizovaných raketách s dosahem až 300 kilometrů.

 
-----------------------------------------------------------------
 
Rusko,  během jediného dne, sestřelilo 6 amerických raket ATACMS

Za posledních 24 hodin ruské systémy protivzdušné obrany úspěšně odrazily rozsáhlé pokusy o letecké útoky. Podle tiskové služby ruského ministerstva obrany bylo sestřeleno šest operačně-taktických raket MGM-140 ATACMS americké výroby, 191 ukrajinských dronů a jedna řízená puma Hammer francouzské výroby. Zřejmě se bavíme o raketách ATACMS, které měly zasáhnout území Krymu a letiště v Džankoji, jak již dříve informovali novináři Avia.pro.

Efektivní fungování protivzdušné obrany zdůrazňuje významné schopnosti ruských, ozbrojených sil v oblasti obrany vzdušného prostoru země. Celkem bylo od začátku speciální vojenské operace sestřeleno 583 ukrajinských vojenských letadel, 270 vrtulníků, 21 483 bezpilotních prostředků, jakož i zničeno značné množství další vojenské techniky, včetně 502 protiletadlových raketových systémů, 15 798 tanků a dalších obrněných, bojových vozidel, 1 267 bojových vozidel s raketovým pohonem, dále bylo zničeno několik raketometů, 8 935 polních děl a minometů a také 21 096 jednotek speciálních vojenských vozidel.
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Jaromír 2024-04-18 11:42
Mám dojem, že nam odrátavajú posledne roky a mesiace existencie...
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře