Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Když dva dělají totéž…

  • vondra_pospisil
Ministr A. Vondra žádá více peněz na obranu, místo aby šetřil na každé patroně. Nechal se slyšet, že obrana ČR je realizovatelná pouze při souhře se spojenci. „Snižování prostředků rozkládá obranu. Když se aliance rozpadne, pak budeme muset zapojit větší počet občanů a vydávat více prostředků než dnes."

Bude za tyto kacířské argumenty z vlády vyhozen? Bude tak následovat svého stranického kolegu, J. Pospíšila, který nebyl oficiálně odvolán proto, že by ho vyšetřovala policie v souvislosti s předraženou stavbou či pro věcné pochybení? Nejednalo se ani o kauzu práv v Plzni, ani o selhání v případě odvolávání pana Rampuly. Pospíšil paradoxně odchází v době, kdy se má poroučet i pan Rampula.

„Důvodem odchodu ministra spravedlnosti je manažerské nezvládnutí resortu, především v rozpočtové oblasti."

Ďábel spočívá v detailu, říká se – a detailem je ono zdůvodnění, ne akt odvolání sám o sobě. Otázka spíše zní, proč až nyní – a proč ministr spravedlnosti, a ne třeba ministři obrany, financí, zdravotnictví či práce a sociálních věcí? Je premiér Nečas opravdu spokojen s prací ministra Hegera a s výsledkem v kauze IZIP? Nebo platí dvě miliardy sem, dvě miliardy tam, ono se to nějak srovná? Premiér Nečas nesdílí obavy veřejného ochránce lidských práv Varvařovského, které dotyčný vyjádřil ve spojitosti s reformami ministra Drábka? „Zařazením uchazeče do systému tedy, podle mého názoru, Úřad práce překračuje rámec své zákonné pravomoci a státní moc je vykonávána mimo zákonné meze. Aby byl požadavek dostavovat se na kontaktní místo Czech Point oprávněný, musela by tam probíhat činnost související se zprostředkováním zaměstnání."

A kauza letounů CASA ho nechává klidným, stejně jako výroky ministra Kalouska na adresu policie? Vždyť on sám se na adresu neznámých plukovníků a podplukovníků rozohnil doběla. Finance v kauze ProMoPro na přetřes také ani omylem nepřišly.

Potom je ale cosi zvláštního ve státě českém. A nebyl by to český občan, aby si nekladl otázky, co je za tím.

V nedělních Otázkách Václava Moravce premiér Nečas mimo jiné poznamenal, že do budoucna bude dávat svou nelibost s prací ministrů více veřejně najevo, aby nebyl nařčen z unáhleného rozhodnutí. Problém je ten, že premiér Nečas v minulosti svou nelibost na adresu Pospíšila najevo dal až až, zejména v souvislosti s odvoláváním pana Rampuly – ale ministr zůstával. Odvolal ho v určité konstelaci, v konstelaci, kdy v Poslanecké sněmovně ČR byly v souvislosti se slyšením D. Ratha bezprecedentně přítomny ozbrojené složky. V konstelaci, kdy policie vyšetřuje okolnosti nákupu letounů CASA pro Armádu ČR. Těch bezprecedentních prvků je v poslední době na české politické scéně více než dost. Koho myslel Nečas „bandou plukovníků"? Jak si může ministr Kalousek dovolit bez důkazů ze své pozice naznačovat, že žijeme v policejním státu? Jak tentýž muž může volat panu Mazánkovi (tentokrát nejde o postrach silnic R. Janouška), vyšetřovateli v kauze týkající se jeho týmové kolegyně?

David Rath napadl představu českého Cattaniho v sukních, neboli Lenku Bradáčovou s tím, že v Ústí nad Labem působí ambiciózní mladá dáma, která je schopna pro své ambice udělat cokoli. Korupce není pouze o penězích. Příslib postu vrchního státního zástupce v Praze může být velmi lákavým.

Mimochodem, Cattani zrovna kariéru nedělal, svůj život ve filmu zasvětil boji s mafií, aby v něm nakonec podlehl. Tato paralela se k paní Bradáčové nehodí.

Vybaví-li si člověk seriál Na lavici obžalovaných justice, vzpomene si, jak si dva čerství absolventi práv dělají jakési hodnocení soudců. Podobné žebříčky nám vytvářejí média. Jenom díky nim víme, že Vesecké je lepší nevěřit, že Zeman je sympaťák, Bradáčová Cattani v sukních a Rampula s Grygárkem něco jako Pažout s Horáčkem. Jinak jejich práci veřejnost rozumí asi jako koza petrželi. Jaká je ale realita? Realita je taková, že Lence Bradáčové skutečně měl být nabídnut post vrchní zástupkyně v Praze. Jak to nyní dopadne? Patrně sami občané, kteří by na základě Rathových slov mohli řvát, že se jeho slova naplňují, začnou volat po tom, že Bradáčová ten post v Praze získat musí. Nešlo právě o toto?

Zatím kauza Rath je u ledu a je noční můrou všech zastánců principů demokracie, že by nakonec vyzněla do ztracena. Nemluvě o variantě, že by se ukázalo, že D. Rath byl ve vazbě neprávem a muselo by mu být vyplaceno odškodné jako v případě V. Jourové.

Kdo bude dalším ministrem spravedlnosti? Někdo, jehož předností bude umět dělat nepopulární kroky a šetřit, kdyby resort měl prolít sty pomyslnými klystýry? Bude jím Pavel Blažek, médii hodnocen jako jihomoravský kmotr, bývalý předseda dozorčí rady Lesů ČR. Člověk, který nesnáší slovo „kmotr" a který si umí představit jak velkou koalici s ČSSD tak návrat Klause do čela ODS. Pokud však premiér chce veřejnosti více dávat najevo, s kým je nespokojen, měl by zopakovat svůj projev na adresu P. Blažka z listopadu 2010: „V dozorčí radě tak zásadního podniku, jako jsou Lesy ČR, musí být člověk, který má důvěru premiéra." Pro občana může být v letních vedrech těžké k pochopení, jak někdo, kdo si nezískal důvěru premiéra v Lesích ČR, ji získá na postu ministra spravedlnosti. Ale třeba se se zapečením mozkových závitů veřejnosti počítá. Možná to tak horké s tím šetřením nakonec nebude. Nebylo by to poprvé, že i když dva dělají totéž, jedná se o něco úplně, ale úplně jiného.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře