Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Pavel Zeman jednal s americkým ambasadorem Schapirem, obsah schůzky tají

Jednou z prvních schůzek, kterou v ČR vykonal nový americký velvyslanec Andrew Schapiro, bylo setkání s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

O čem spolu 7. října v brněnské restauraci Rialto jednali, ale není určeno ke zveřejnění. Nejvyšší státní zastupitelství tvrdí, že na zveřejnění detailů schůzky jeho šéf neshledal veřejný zájem, ambasáda USA schůzku nekomentovala vůbec.

  • pavel-zeman-jednal-s-americkym-ambasadorem-schapirem-obsah-schuzky-taji

Andrew Shapiro odevzdal své pověřovací listiny prezidentu Miloši Zemanovi na konci září. O týden později se vydal do Brna na schůzku s nejvyšším státním zástupcem. Zemanův úřad o schůzce neinformoval, ačkoli v podobných případech k jednáním se zahraničními hosty vydává tiskové zprávy. V těch se například dočteme o návštěvě ruských nebo srbských prokurátorů, soudců italského nejvyššího soudu, ministra spravedlnosti z Vietnamu nebo čínských studentů. Zmínka o velvyslanci Spojených států chybí.

Na dotaz České justice mluvčí NSZ Petr Malý schůzku se Schapirem potvrdil, odmítl ale sdělit, kdy a kde se konala a o čem oba muži hovořili. „Mohu potvrdit, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se v poslední době sešel s velvyslancem USA v ČR Andrewem Shapirem, nicméně nepovažuje za nutné zveřejňovat detaily schůzky ani její obsah,“ uvedl Malý. Na zveřejnění detailů podle něho neexistuje veřejný zájem. „Nejvyšší státní zástupce jedná s mnoha lidmi, včetně velvyslanců různých zemí, nemá přitom ve zvyku medializovat podrobnosti každého svého jednání, pokud k tomu neshledá důvod v podobě veřejného zájmu,“ dodal Malý.

Andrew Schapiro při svém nástupu do funkce vyhládil, že za jednu ze svých priorit během působení v České republice považuje pomoc Čechům s bojem proti korupci. Ambasáda pod jeho vedením plánuje zintenzivnit spolupráci s českými nevládními organizacemi na tomto poli, bude propagovat transparentnost a chystá i zvláštní grantový program, který má podpořit občanskou společnost v zemi při potírání tohoto nešvaru.

Česká justice americkou ambasádu požádala o podrobnosti k Schapirovu plánu a zároveň položila otázky, se kterými justičními činiteli velvyslanec o svém záměru jednal. Otázky zůstaly bez odpovědi.

Schapiro po svém nástupu v rozhovoru pro ČTK uvedl, že korupce netrápí jen Česko. „Je to problém pro země na celém světě. Týká se to i mé země. Já pocházím ze státu, jehož dva guvernéři skončili ve vězení kvůli korupci,“ poznamenal. „Ale z tohoto důvodu máme zkušenost s bojem proti korupci a vím, že je to velká priorita i pro Čechy. Lidé tady si myslí, že je tu prostor pro zlepšení, a my chceme pomoci, pokud to bude možné,“ uvedl diplomat, který byl do srpnového příchodu do Prahy elitním právníkem v USA.

Zapojení do boje proti korupci v Česku má i druhou stránku: Schapiro chce napomoci prohlubování obchodních kontaktů mezi Spojenými státy a Českou republikou. „Jde mi také o to, abych mohl říct americkým firmám, které tu chtějí investovat, že je tu férový systém a že se tu nemusí bát investovat své peníze,“ vysvětlil Schapiro. Při předání pověřovacích listin prezidentovi Miloši Zemanovi na konci září zmínil rovněž připravenost Spojených států pomoci Česku v oblasti jaderné energetiky. Na tomto poli se výrazně angažoval Schapirův předchůdce Norman Eisen kvůli tendru na rozšíření jaderné elektrárny Temelín, kterého se účastnila i americko-japonská společnost Westinghouse. Česko ale soutěž zrušilo.

Robert Malecký

zdroj:http://www.ceska-justice.cz/2014/11/pavel-zeman-jednal-s-americkym-ambasadorem-schapirem-obsah-schuzky-taji/

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře