Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (01.02.2022)

1; USA se nezabývají jakýmikoli plány na oslabování Ruska, prohlásila stálá zástupkyně Spojených států při OSN. 

2; „Mateřský kapitál“ a sociální dávky v Rusku stouply od počátku února o 8,4%.

3; Japonský ministr zahraničí se vyhnulo odpovědi na dotaz o možných sankcích proti Ruské federaci v případě invaze na Ukrajinu.

4; Státní department USA doporučil členům rodin svých zaměstnanců, aby opustili Bělorusko kvůli možné eskalaci napětí kolem Ukrajiny.
 
5; Řada ruských sportovců přiletěla na Olympiádu 2022 v Pekingu. Například lyžaři, bobisté a skokani.
 
6; Biden oznámil Kongresu úmysl USA prohlásit Katar za spojence. Země bude zařazena do skupiny „hlavních spojenců mimo NATO“.

  • svet-kolem-nas-01-01-2022

7; Horší než blbec je iniciativní blbec... Britové s humorem kritizují Johnsonovu nadcházející návštěvu Kyjeva.

8; Na Ukrajině vyzvali občany k modlitbě poté, co budou spouštěny všechny (15) energetické bloky jaderných elektráren. Většina paliva se nakupuje v Ruské federaci.
 
9; Polsko dodá na Ukrajinu munici pro systémy protivzdušné obrany v množství několika desítek tisíc kusů. 
 
10; Ukrajinský prezident při svém vystoupení před parlamentem prohlásil, že ekonomika státu se stabilizuje a finanční systém je pod kontrolou.
 
11; V Doněcké lidové republice připustili, že se obrátí na Rusko o pomoc v případě pokračování dodávek zbraní na Ukrajinu.
 
12; Moskevský městský soud potvrdil zamítnutí žaloby historika Olega Sokolova obviněného z vraždy na publicistu Jevgenije Ponašenkova.
 
13; Sergej Šojgu: Vojenská námořní flotila nacvičuje obranu zájmů Ruska. Cvičení nejsou nečekaná, probíhají v souladu s Plánem přípravy ozbrojených sil schváleným pro rok 2022.
 
14; Zelenskij vyzval občany, aby při obraně spoléhali především na své vlastní síly. Země NATO v čele s USA od roku 2014 dodávají Ukrajině zbraně a vycvičují její vojáky, což jasně porušuje Minské dohody a negativně ovlivňuje proces urovnání situace v Donbasu.
 
15; Bratrsky vám to přeprodáme. Polsko v USA zakoupilo tanker se zkapalněným plynem pro Ukrajinu, informuje polský koncern PGNiG.
 
16; Španělský list Mundo zveřejnil materiál o ukrajinském batalionu Azov, ve kterém připomnělo shodnou symboliku s německými nacisty. 
 
17; V den vystoupení Vladimira Zelenského si členové Porošenkovy strany Evropská solidarita oblékli trička se jmény krymských Tatarů vězněných na Krymu.
 
18; USA zahájily obrovské vojenské námořní cvičení na Blízkém Východě. Tuto zprávu zveřejnila samotná pátá flotila amerického válečného loďstva.
 
19; Číňané označili přátelství s Ruskem za výhodnou kombinaci proti Západu. Čtenáři hongkongského listu South Morning China Post vítají nadcházející návštěvu ruského prezidenta v Pekingu, kde mimo jiné navštíví ceremoniál zahájení Olympijských her.
 
20; Putin při setkání s Orbánem prohlásil, že osobní setkání je vždy mnohem lepší.
 
21; Odnikud nikam Polsko a Ukrajina se dohodli na výstavbě plynovodu, aby zvýšily objem plynu dodávaného na východ.
 
22; Ať si EU mrzne. Orbán poděkoval Putinovi za uzavření dohody s Gazpromem.
 
23; Whoopi Goldberg se po vlně kritiky musela omluvit za svá slova, že holocaust nesouvisel s rasou.
 
24; Putin na setkání s Orbánem promluvil o zajištění stability dodávek plynu do Maďarska.
 
25; Orbán prohlásil, že hodlá vyhrát příští volby v Maďarsku. Ruský prezident poznamenal, že v daném případě se obvykle říká, že Moskva bude spolupracovat s jakýmkoli zvoleným představitelem. Dodal, že Orbán udělal opravdu hodně v zájmu Maďarska, ale i Ruska.
 
26; Kuleba: Vyhlášení o vytvoření spolku Ukrajiny, Velké Británie a Polska se odkládá. Prohlásil, že nový svazek umožní posílení bezpečnosti a Baltsko-černomořské osy.
 
27; Do školy Otto Hahna v Hamburgu vtrhl ozbrojený mladík. Škola byla obklíčena kvůli zprávám o ozbrojeném chlapci, který vešel do budovy.
 
28; V ukrajinském parlamentě se rozhodli vytvořit vyšetřovací komisi ohledně ztráty Krymu v roce 2014.
 
29; V budově jednoho z obvodních úřadů Doněcka objevili výbušné zařízení.
 
30; Vládnoucí strana v Arménii navrhla kandidáta na funkci prezidenta země. Je jím stávající ministr pokročilých technologií v průmyslu Vaagn Chačaturjan.
 
31; Předseda OBSE navštíví Donbas. Polský ministr zahraničí a předseda OBSE Zbigniew Rau během své návštěvy Ukrajiny navštíví Donbas.
 
32; Na Ukrajině požadují odstoupení tajemníka Rady pro bezpečnost a obranu kvůli slovům o Minsku-2. Ten nedávno dohody označil za mrtvé a požadoval nová jednání.
 
33; Gazprom informoval o podstatném snížení dodávek plynu do zahraničí v roce 2022. Přitom společnost nadále dodává plyn v souladu s objednávkami.
 
34; USA nechtějí plnit dohody, prohlásil Lavrov. Pokoušejí se soustředit na projednávání nedůležitých otázek.
 
35; Němci financují ruskou válku! V tomto duchu píše polský nacionalistický týdeník Gazeta Polska.
 
36; Maďarský premiér: Nikdo v EU si nepřeje konflikt s Ruskem. V Evropské unii není ani jeden představitel státu, který by si přál konflikt s Ruskem.
 
37; Vladimir Zelenskij zahájil v Kyjevě rozhovory s britským premiérem Borisem Johnsonem. Jednání probíhají v Mariánském paláci.
 
38; Na základě rozhovoru se státním tajemníkem USA Antony Blinekenem Lavrov vyjádřil znepokojení kvůli postojům zemí NATO ohledně nedělitelnosti bezpečnosti.
 
39; Ve státním departmentu označili rozhovory mezi Blinkenem a Lavrovem za otevřené a profesionální. Jednání trvalo zhruba jednu hodinu.
 
40; Rozhovory mezi Putinem a Orbánem trvaly téměř pět hodin. Mezi tématy byla například Ukrajina, plyn nebo Sputnik Light.
 
41; Putin vyjádřil připravenost k rozšiřování spolupráce s Maďarskem ohledně tranzitu plynu.
 
42; Putina Orbán projednali otázku urovnání situace na Ukrajině. Pozornost věnovali i systematickému porušování lidských práv v této zemi.
 
43; Litevské železnice odmítly schválit žádosti o přepravu ropných výrobků a dalších nákladů z Ruska a Kazachstánu na únor.
 
44; Maďarský premiér označil sankce proti Rusku za nepřijatelné. Ani nedosahují cílů, kvůli kterým byly uvaleny.
 
45; Potenciální svazek mezi Velkou Británií, Ukrajinou a Polskem bude evidentně namířen proti Rusku. 

Zdroj: rusnext.ru

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře