Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (07.01.2021)

Pondělí, 7.2.2022:

1; „Šedé zlato“. Proč je hliník tak drahý? Ceny tohoto lehkého kovu zvýšila globální krize a hrozba sankcí proti Rusku.

2; Generál ukrajinské armády Igor Kolesnikov oznámil nedostatek munice a paliva.

3; Macron si před setkáním s Putinem volal s Bidenem. Informuje o tom Bílý dům.

4; Western Union přestává dělat peněžní převody uvnitř Ruska. Společnost to oznámila dopisem adresovaným ostatním bankám.

5; Trefný pojem: Marija Zacharova navrhla, aby představitelé NATO byli nazývaná „natisté“.

6; Lupič zahynul v Moskvě při pokusu odpálit bankomat. Pachatelé byli dva, jeden z nich akci nepřežil.

  • svet-kolem-nas-07-01-2021

7; Školáci v Krasnojarsku museli být znovu evakuováni kvůli zprávám o uložené bombě.
8; Rakousko v rámci povinné vakcinace neuznává Sputnik V. Mezi uznávané vakcíny patří dvě vakcíny čínské a dvě indické.
9; Na Ukrajině pochybují o plnohodnotné invazi ze strany Ruska. Bývalý ukrajinský ministr obrany Andrej Zagorodňuk prohlásil, že Rusko nemá dostatek vojáků poblíž hranic s Ukrajino na to, aby mohlo zahájit plnohodnotné akce.
10; Japonsko vyjádřilo protest proti Rusku kvůli naplánovaným střelbám v okolí Kurilských ostrovů.
11; Ekonom předpověděl dobu posílení rublu. V létě se rubl může vrátit na hodnoty 71 až 72 za dolar v případě viditelného zeslábnutí geopolitických rizik.
12; Kanadské hokejistky odmítly hrát s ruským týmem. Začátek musel být odložen. Obě mužstva pak hrála v respirátorech.
13; Olaf Scholz vysvětlil odmítnutí Německa dodávat zbraně na Ukrajinu. Přitom Německo dodalo na žádost Ukrajiny 5 tisíc vojenských helem.
14; Rusko se dostalo do čela průběžného žebříčku v počtu získaných medailí na olympiádě v Pekingu.
15; Rozsáhlé bojové střelby dělostřelectva nacvičující likvidaci nepřítele proběhly na polygonu Alabin. Více než 300 dělostřelců tankového sboru Západního vojenského okruhu uskutečnilo střelbu ze samohybných houfnic Msta-S a tažných houfnic Msta-B.
16; Lukašenko má v plánu ozbrojit záchranáře a udělat z nich silovou strukturu.
17; Odhalit ponorky v Atlantiku Na cvičení Vojenské námořní flotily Ruska připlulo i speciální oceánologické výzkumné plavidlo Akademik Ioffe.
18; „Trus, Balbes a Byvalyj“ (Srab, Blbec a Bejvalej). Marija Zacharova srovnala Kyjev, Londýna Washington s hrdiny sovětské komedie „Kavkazská zajatkyně“. Není těžké uhodnout, že Srab je Kyjev.
19; Společnost Meta chce odpojit Facebook a Instagram v Evropské unii.
20; Tokajev zrušil zákon o povinném projednání politických iniciativ s Nursultanem Nazarbajevem.
21; Ukrajinský ministr zahraničí: Ukrajina s obtížemi zadržuje Rusko pomocí intenzivní diplomacie. Předtím německý kancléř poznamenal, že odmítnutí vyvážet zbraně na Ukrajinu je dáno tvrdými exportními kritérii platnými v Německu.
22; Ani jedna země není schopna zcela nahradit výpadky dodávek ruského plynu do EU. Ruský plyn nemá alternativu.
23; National Interest odhalil hlavní příčinu agresivity kyjevského režimu. Podle názoru autora článku Kyjev musí fungovat v rámci vlastních geopolitických podmínek, jejichž nedílnou součástí je zeměpisná blízkost Ruska.
24; Na Ukrajině popřel přítomnost zahraničních žoldnéřů v Donbasu.
25; V majetku Donalda Trumpa byly odhaleny „milostné“ dopisy od KimČong-una. Pracovníci amerického NARA (National Archives and Records Administration) zabavili bývalému prezidentovi na Floridě celé bedny korespondence včetně dopisů o severokorejského prezidenta.
26; Poklonskaja se ujala svých povinností v Rosstorudničestvu. Nová místopředsedkyně Rossotrudničestva se zabývá ochranou práv krajanů a řízením v oblasti kultury.
27; Litevští policisté použily opět slzný plyn proti migrantům při dnešních ranních nepokojích.
28; Byly poprvé zveřejněny záběry ruského robota pro otevřený kosmos. Vystaven je 3D model, fotografie a video robota projektu Teledroid.
29; Jelena Panina: Proč se západní země bojí Putina a proč si ho váží? Mezi hlavami států se pravděpodobně vytvořil jakýsi kult prezidenta Ruska Vladimira Putina.
30; Rusko nabídlo Bělorusku spolupráci v Sýrii. Ruský premiér Michail Mišustitn přikázal ministerstvu obrany a ministerstvu zahraničí, aby se dojednala a podepsala smlouva o spolupráci v oblasti humanitární pomoci Sýrii.
31; Je možná výměna ruského plynu za americké mikročipy? Moskva má silné trumfy, které Washington bude muset brát v úvahu.
32; Obyvatelé Uzbekistánu jsou v čele v počtu vydaných pracovních povolení v Rusku.
33; Ukrajina zrušila setkání Zelenského s německou ministryní zahraničí.
34; Objem tranzitu po Severnímu proudu v roce 2021 činil 59,2 miliardy kubických metrů.
35; Nadešel čas: Projednávají se základy státní politiky ve sféře tradičních hodnot. Vladimir Aristarchov vystoupil na slyšení ve Veřejné komoře Ruské federace k návrhu Základů státní politiky v oblasti zachování a posílení duchovně-mravních hodnot.
36; Kyjevský politolog Valentin Zemljanskij informoval, jak Západ využívá Ukrajinu proti Rusku.
37; Polský prezident Andrzej Duda požádal generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga o dodatečnou vojenskou pomoc.
38; Německá ministryně zahraničí vysvětlila zrušení setkání s ukrajinským prezidentem tím, že nedorazí francouzský kolega Jean-Yves Le Drian.
39; Kyjevský režim připravuje „casus belli“ (záminku k zahájení války) proti Rusku u Charkova. Kancelář prezidenta Ukrajiny požádala USA, aby rozmístily u Charkova divize protitankových komplexů THAAD. TO však odporuje ukrajinské ústavě. Na ukrajinském ministerstvu zahraničí prohlásili, že za poslední měsíce země získala od západních partnerů více než tisíc tun zbraní a munice. Celková cena vojenské pomoci činí více než 1,5 miliardy dolarů.
40; Bělorusko vyšle vojáky do Sýrie za účelem poskytování humanitární pomoci mimo zónu bojů.
41; Antony Blinken: Rusko zadržuje dodávky plynu do EU. Nakupujte v USA! Je třeba poznamenat, že ruský vicepremiér Akexandr Novak před měsícem vysvětlil, že ani Gazprom ani Rusko nenesou sebemenší vinu za evropskou energetickou krizi. Všechny dodávky plynu probíhají podle dohodnutých objemů, což potvrzuje i evropská strana.
42; Macron přiletěl do Moskvy a 30 minut nemohl vystoupit z letadla. Nepřijela pro něj kolona. Podle slov francouzského prezidenta je cílem jeho návštěvy zabránit zhoršení situace kolem Ukrajiny.
43; Němci označili Kvartal 95 za Rusy a nikoli Ukrajince. Nejde o žádnou provokaci, protože program je v ruštině. Navíc obyvatelé Německa obtížně rozlišují mezi Rusy a Ukrajinci a někteří vůbec netuší, že existuje nějaká země zvaná Ukrajina.
44; V únoru cena chleba na Ukrajině dosáhla rekordní úrovně. V lednu ukrajinská vláda zavedla dočasnou státní regulaci ceny pšeničného chleba a poskytlo možnost jeho výrobcům nakupovat plyn za zvýhodněné ceny.
45; Německo je připraveno zaplatit za Ukrajinu vysokou cenu. Dále prohlásila, že je připravena k vážnému dialogu a že Berlín bezpodmínečně podporuje teritoriální celistvost Ukrajiny.
46; Ukrajina má v plánu vybudovat plovoucí kosmodrom v Atlantiku nebo v Indickém oceánu.
47; Běloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil, že mu usilují o život. Podle jeho slov se může vše odehrát prakticky kdykoli.
48; Stoltenberg: Čína poprvé podpořila výzvu Ruska nerozšiřovat NATO na východ. Označil to za pokus zbavit samostatné země práva na svobodné určení své vlastní cesty.
49; Na Ukrajině vytkli Západu, že jeho vojenská pomoc je pouze symbolická. Zbraně dodané Ukrajině zeměmi NATO nijak podstatně neovlivňují bojeschopnost ukrajinské armády.
50; Putin ocenil Macronovu snahu o urovnání konfliktu na Ukrajině. Setkání obou prezidentů trvalo více než tři hodiny.
51; Antony Blinken prohlásil, že USA a EU chtěj pokračovat v dialogu s Ruskem v oblasti bezpečnosti, která vyvolává obavy.
52; Ameriku varovali před brzkou přírodní pohromou. Globální oteplování a nárůst počtu obyvatel povedou k velkým škodám v důsledku záplav už v polovině tohoto století.
53; Josep Borrell označil situaci v Evropě za nejkomplikovanější od dob studené války. Věří prý ale v sílu diplomacie.

Zdroj: rusnext.ru

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře