Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (07.04.2022)

Čtvrtek, 7.4.2022:

1; Poblíž Charkova obchází ruská armáda „Bucefaly“ (obrněné transportéry BTR-4) ozbrojených sil Ukrajiny vytvořené s pomocí NATO. Opravují je a zařazují do svých služeb.

2; Další dopravní uzel s akumulací techniky byl zničen: výsledky speciální operace na Ukrajině od ministerstva obrany. Ozbrojené síly Ruské federace pokračují v úderech na vojenskou infrastrukturu Ukrajiny.

3; Rusko má mnoho svědků: Kreml o zločinech národních praporů v Buči a Mariupolu. „Kdyby tenhle blázen myslel na lidi, a ne na svou hloupou paměť, všechno by bylo v pořádku,“ zdraví Vladimira Zelenského svědci.

4; Ukrajinští vetřelci utrpí obrovské ztráty a páchají zvěrstva na kontrolovaných územích: zpráva z fronty DLR. Rukou ukrajinských okupantů utrpělo dvanáct občanů, osud šesti prodejců a zaměstnanců zůstává neznámý.

5; Kreml oznámil značné ztráty ruské armády na Ukrajině. "Je to pro nás obrovská tragédie," řekl Peskov. Poslední přesná čísla byla zveřejněna před dvěma týdny (25.3.).

6; Široká škála zahraničních zbraní na Ukrajině: dodávky NATO, Rusko je zabavuje. Záběry ukazují další várku NLAW ATGM a Stingerů (raketových kompletů) zachycených ve směru Izjum.

7; Valné shromáždění OSN pozastavilo členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva. Pro rezoluci hlasovalo 93 států.

  • svet-kolem-nas-08-04-2022

8; V podniku v Izjumu, který dobyla ruská armáda, byly nalezeny stopy NATO. Do závodu už byli vpuštěni novináři, kterým bylo ukázáno, jak nacisté z podniku udělali opevněný areál.
9; Kyjev reagoval na záběry brutálního masakru ruských vojáků. Po informační bombě v západních médiích už musel promluvit.
10; Ne nacistům! Poslanci zmařili Zelenského projev v řeckém parlamentu. Stalo se tak poté, co se v záběru objevili ozbrojenci z Azova.
11; Šojgu neodpovídá na moje hovory od února, prohlásil šéf Pentagonu. "Pravidelně se snažíme kontaktovat naše kolegy v Rusku, ale moc se nám to nedaří, protože Rusové neodpovídají."
12; Úder ukrajinské armády "Točkou-U" v oblasti Belgorodu. Následkem požáru a následných výbuchů byl zničen sklad dislokovaný v místě dočasného nasazení vojenského útvaru.
13; Záběry z dronu: Ukrajinské ozbrojené síly se pokusily zasáhnout ruské jednotky, ale zlikvidovaly vlastní.
14; "Bastardi: Vše vyrabují a hned pryč." Tohle byste nepřáli ani nejhoršímu nepříteli“: V co Ukrajina proměnila Mariupol. V přímořském městě budou muset být obnoveny celé čtvrti.
15; V Záporoží byla vztyčena vlajka Ruska a rudý prapor. Šéf DLR Denis Pušilin a místopředseda Rady federace Andrej Turčak vyměnili vlajku Ukrajiny za důstojné symboly.
16; Izjum: Ruská armáda spěchá na pomoc. Ruští vojáci poskytují pomoc civilistům.
17; Údery ukrajinské armády zničily v LLR obytné budovy, armáda trestá za ostřelování. V obci městského typu Doněck bylo v důsledku ostřelování ze strany Ozbrojených sil Ukrajiny zničeno a poškozeno 7 obytných budov.
18; Roskomnadzor oznámil „donucovací opatření“ vůči Googlu. Videohosting YouTube vlastněný společností Google se „stal jednou z klíčových platforem pro šíření podvrhů o speciální operaci na Ukrajině“.
19; Ukrajina se snaží vykroutit z nejdůležitějších dohod dosažených v Istanbulu, říká Lavrov. "Záměr Ukrajiny protahovat jednání je pochopitelný, ale nepřijatelný," zdůraznil ruský ministr zahraničí.
20; Arestovičovo přiznání: Úřady lhaly Ukrajincům o nepřátelských akcích a obětovaly životy civilistů. Jinak by levý břeh Dněpru opustilo 12-13 milionů uprchlíků, což by pro kyjevský režim znamenalo zmizení lidského štítu.
21; Čína vyhrožuje USA „vážnou akcí“, pokud se Pelosiová vydá na Tchaj-wan
"Čína přijme silná odvetná opatření na ochranu národní suverenity a územní celistvosti."
22; Rusko připravuje vojenský soud: Do Doněcku přijel šéf Vyšetřovacího výboru Ruské federace. Uskutečnilo se důležité jednání o postupu vyšetřování zločinů armády Ozbrojených sil Ukrajiny a nacistů proti civilnímu obyvatelstvu a armádě Ruské federace.
23; Mariupol: Ruská armáda vyhnala "Azov" z jejich děr. Pod náporem zkušených bojovníků se ozbrojenci buď vydávají „k Banderovi“ (jsou fyzicky likvidováni), nebo se hromadně vzdávají.
24; Armáda DLR zlikvidovala spoustu nacistů, jejich „bratři“ pálí lodě v Mariupolu. Ukrajinská a zahraniční média jsou připravena šířit falešná videa se zabitými členy posádky, aby zdiskreditovala ruskou armádu.
25; Dělostřelectvo DLR ničí opevněnou oblast ozbrojených sil Ukrajiny u Doněcka. U města Marjinka se nacházelo důležité obranné centrum Ozbrojených sil Ukrajiny.
26; Jednotky DLR postupují v Donbasu, ruská armáda ničí velké základny ozbrojených sil Ukrajiny. Během noci rakety ze vzduchu a moře zničily čtyři základny paliva a maziv, letectvo zasáhlo 29 vojenských objektů na Ukrajině.
27; Sladkoje pod kontrolou DLR: Blíží se rozhodující bitva o Donbas. "Budeme dělat sladké slaným," žertuje velitel tankového praporu 11. pluku ozbrojených sil DLR "Sever".
28; USA schválily návrh zákona o půjčce a pronájmu pro Ukrajinu. Tím se zjednoduší poskytování vojenské pomoci zemi.
29; Pozdravy z moře: záběry ze startu „Kalibr“ z paluby fregaty Černomořské flotily. Pozemní objekty ozbrojených sil Ukrajiny byly zničeny vysoce přesnými zbraněmi.
30; Kramatorsk: Lidé opouštějí město. Tisk úíše, že kyjevský režim připravoval tomuto městu osud Mariupolu.
31; DLR pod palbou: Gorgaz (městdská plynárna) v Jasinovaté byl zničen, přímé zásahy do obytných budov v Doněcku. Ukrajinské ozbrojené síly střílejí z pozic v Avdějevce a v obci Peski.
32; Ukrajinští nacisté zapálili lodě v přístavu Mariupol. Operace na osvobození města vstupuje do závěrečné fáze.
33; Hlavní bitvy v centrální části Mariupolu skončily, říká Basurin. Čištění městských bloků ukazuje, kdo stojí proti spojeneckým silám Ruska a DLR.
34; Sbohem, Ukrajino! — Ulicím Mariupolu se vrátí jejich pravá jména. Všechny připomínky osmileté ukrajinské okupace budou odstraněny.
35; "Vítězství je blízko!" Pušilin blahopřeje ke Dni vyhlášení DLR. 7. dubna před 8 lety došlo v budově tehdejší Krajské státní správy k historické události.
36; V Británii byla ukradena nafta v hodnotě 326 000 dolarů určená pro válečnou loď. A s palivem jsou nyní v Británii velké problémy.
37; Nádraží v Nikolajevě bylo totálně ochromeno řadou úderů. Ozbrojené síly Ukrajiny ztratily své logistické centrum.
38; Rusové nezabíjeli lidi v Buči, prohlásil americký vojenský analytik. Bučanská krvavá pohádka se nám začíná hroutit před očima.
39; Američanka s ruskými kořeny zabila svého syna kvůli událostem na Ukrajině
Život přináší příběhy, které ve filmech neuvidíte. K vraždě se odhodlala ze strachu, že ji budou považovat za ruského špióna.
40; V LLR byl za výkon posmrtně oceněn teenager. Nedožil se 18 let, ale udělal něco, co by možná dospělý nikdy neudělal. Zahynul během ostřelování při odklízení trosek z předchozího útoku.
41; Ve skutečnosti žádná ukrajinsko-ruská krize neexistuje: velký čínský článek o válce. „Musíme se vzdát iluzí a být vždy připraveni na bitvu,“ uzavírají Číňané.
42; Kyjevu nevěřím: Itálie požaduje nezávislé vyšetření událostí v Buči. Takové prohlášení učinila v Evropském parlamentu poslankyně z Itálie Francesca Donato.
43; O ochraně Peskova a technologii rehabilitace zrádců „nedorozuměním“. Peskovova obrana Urgantovi stejně nepomohla.
44; „Je to katastrofa“: Pohraniční regiony Polska nemusí přežít kvůli uzavření hranic s Ruskem.
45; Je čas: V Sumské oblasti chtějí postavit zeď a linii obrany na hranici. Když kočka nemá co dělat, provádí hygienu. Na Ukrajině v takových případech staví zdi.
46; Sberbank a Alfa-Bank: USA uvalily plné blokační sankce. Možná to alespoň donutí Sberbank vstoupit na Krym.
47; Maďarské úřady setřeli Ukrajinu. „Je čas, aby ukrajinští vůdci přestali urážet Maďarsko a vzali v úvahu vůli maďarského lidu,“ řekl maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó.
48; „Sami přišli s obviněním, sami mučili, sami vynesli rozsudek“: O sankcích evropských inkvizitorů.
49; Tanky ruské armády pomáhají jednotkám LLR v ofenzivě u Severodoněcka. Osvobození strategicky důležitého města umožní LLR vrátit se do svých správních hranic.
50; V DLR byl zahájen proces obnovy měst na osvobozených územích. Specialisté příslušných ministerstev a odborů připravují výstavbu nových vícepodlažních budov.
51; Šéf DLR Denis Pušilin se setkal s ruskou delegací o otázkách ochrany dětí. Při té příležitosti vyjádřil soustrast nad úmrtím Vladimíra Žirinovského.
52; „Čekáme na separatisty, už jsou blízko“: poslední záběry ze života běloruského nacisty. "Litvin" vyprávěl o svém vynikajícím zdraví těsně před svou smrtí. Pár minut po vysílání byl denacifikován.
53; USA předají Ukrajině kamikadze drony a vycvičí ozbrojence, aby s nimi uměli zacházet. Malý počet Ukrajinců již byl ve Spojených státech vycvičen na kamikadze dronech Switchblade, uvedl Pentagon.
54; Ukrajinští vojáci prchají a zanechávají po sobě vojenskou techniku. Během spěšného úprku v oblasti Sumy opustily ozbrojené síly Ukrajiny spoustu vojenské techniky.
55; Ruské vzdušné síly likvidují velký dopravní uzel poblíž Charkova. V Charkovské oblasti houkají sirény.
56; Co se nyní děje ve směru na Slavjansk? Slavjansko-Kramatorská aglomerace je 50 km daleko. V Kramatorsku je sídlo „OOS“ (ATO). Nepřítel tímto směrem soustředil velké síly.
57; Bývalý zaměstnanec Ministerstva vnitra Ukrajiny informoval o zločinech trestního praporu „Tornado“. Trestní batalion složený z policistů vedl muž, který byl dvakrát odsouzen za závažné trestné činy.
58; Zelenskij ohlásil od května snížení sociálních výdajů. Jednalo se o tom na schůzce ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského s členy kabinetu ministrů a zástupci úřadu hlavy státu o plnění státního rozpočtu na běžný rok.
59; Jeho Svatost patriarcha Kirill vykoná 8. dubna pohřební obřad za Žirinovského. Pohřební obřad se bude konat v katedrále Krista Spasitele. Pohřeb Žirinovského se bude konat na Trojekurovském hřbitově v Moskvě.
60; Brazílie zaznamenala katastrofální ekonomický efekt kvůli protiruským sankcím. Brazilský ministr zahraničí Carlos Alberto Franco Franca označil jednostranné protiruské sankce uvalené některými zeměmi v souvislosti se speciální operací Ruské federace na ochranu Donbasu za nezákonné.
61; U Charkova byla zničena vojenská technika a zbraně zahraniční výroby. Ruské ozbrojené síly zničily zahraniční zbraně a vojenskou techniku, kterou Kyjevu poskytl Západ.
62; Turecké společnosti mají zájem o platby s Ruskem v národních měnách. Turecké společnosti se aktivně zajímají o provádění plateb s Ruskem v národních měnách – liře a rublu.
63; Velvyslanec Antonov označil americké sankce vůči bankám za ránu obyčejným Rusům. Sankce USA uvalené na ruské banky jsou přímou ranou pro Rusy. Takové prohlášení učinil 6. dubna ruský velvyslanec ve Spojených státech amerických Anatolij Antonov.
64; New York Times: Mezi zeměmi NATO panují neshody ohledně dalších vztahů s Moskvou. Země Severoatlantické aliance jsou rozdělené v přístupu k dalšímu budování vztahů s Ruskem na pozadí nejnovější speciální vojenské operace na ochranu civilního obyvatelstva Donbasu.
65; Británie oznámila krádež motorové nafty v hodnotě 250 000 liber na námořní základně. Neznámé osoby na základně Devonport v Anglii několik týdnů kradly naftu pro generátory na přistávací lodi britského námořnictva Bulwark. Ve čtvrtek 7. dubna informuje list The Sun.
66; V Číně oznámili pokus Spojených států rozdělit a oslabit Rusko. Hlavními intrikány 21. století jsou Spojené státy, jejich cílem je rozdělit a oslabit Rusko. Tento názor vyjádřil Zhao Jiaocheng, sloupkař čínského vydání Huanqiu.
67; LDPR jmenovala kandidáty na post předsedy strany. Novým vůdcem LDPR může být šéf Výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti, úřadující šéf frakce Leonid Sluckij. Izvestijím to oznámily zdroje ze strany.
68; Ve Spojených státech byla Bidenova administrativa obviněna z rostoucích cen pohonných hmot. Skutečný důvod růstu cen pohonných hmot ve Spojených státech spočívá v politice administrativy amerického prezidenta Joe Bidena, nikoli v nějakých vnějších faktorech vlivu.
69; Ruská jaderná vesmírná loď „Zeus“ se v roce 2030 vydá hledat život na měsících Jupiteru.
70; Americké úřady vpustily do země pouze 12 uprchlíků z Ukrajiny. Ministerstvo zahraničí USA nepovažuje za možné brzy vyřešit otázku přijímání ukrajinských uprchlíků, o čemž dříve informoval Joe Biden.
71; „Během hospodářské války se přijímá teorie ekonomického vítězství“. V Rusku je nutné především změnit ekonomické myšlení a opustit primitivní konstrukce v ekonomice.
72; Spojené státy oznámily svůj záměr připravit Rusko o příjmy z exportu ropy a plynu. Americký Senát schválil zákon o půjčce a pronájmu pro Ukrajinu. Senát USA jednomyslně schválil návrh zákona, který by umožnil oživení programu Lend-Lease pro rychlejší dodávky zbraní na Ukrajinu, vyplývá z výsledků hlasování.
73; V Mariupolu bylo denně zraněno 24 civilistů včetně dětí, mezi oběťmi bylo osm mužů, 10 žen a dvě děti. Údaje o čtyřech dalších zraněných se upřesňují, uvedlo zastupitelstvo DLR ve Společném centru pro kontrolu a koordinaci příměří.
74; Ozbrojené síly RF zničily další čtyři základny pro skladování paliva a maziv na Ukrajině. Základny pro skladování paliva a maziv v Záporožské, Charkovské, Nikolajevské a Čugujevské oblasti byly zničeny ruskými vysoce přesnými raketami ze vzduchu a moře.
75; Peking zaplatil za první dodávku ruské ropy a uhlí v jüanech. Náklad dorazí do Číny v dubnu.
76; Lotyšsko vyhlásilo 9. květen „Dnem památky obětí na Ukrajině“. Pořádání oslav v celé zemi bude zakázáno.
77; Vrcholní důstojníci NATO žádají o koridor pro výstup z Mariupolu. Celkový počet západního vojenského personálu se počítá na desítky.
78; Estonsko letos odmítne ruský plyn. Od 2. dubna byl dovoz ruských surovin na litevsko-běloruském uzlu plynárenských soustav snížen na nulu, informovalo ministerstvo energetiky s odvoláním na republikového provozovatele sítě Amber Grid.
79; V Turecku označila zaminování Černého moře Ukrajinou za válečný zločin. Turecký admirál označil situaci s unášenými minami za velmi nebezpečnou situaci.
80; Bylo zveřejněno video tankových a leteckých úderů během útoku na Azovstal v Mariupolu. Tanky likvidují i palebná postavení neonacistů.
81; Proti všem nebo pro všechny? Protizápadní, protiamerické nálady jsou hlavním trendem nejen v Rusku, ale také v Číně, Indii, Latinské Americe, islámském světě – a vlastně všude.
82; Basurin: v Azovstalu v Mariupolu zůstává asi 3.000 ozbrojenců. Militanti, kteří jsou v Mariupolu, neovládají město, ale mají možnost pohybovat se podzemními chodbami a vzdorovat.
83; Lukašenko: Bělorusko by se mělo zapojit do jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Hlava běloruského státu se domnívá, že zahájením ruské speciální operace na Ukrajině skončila celá historická éra.
84; Průběžné výsledky nových sankcí proti Rusku. Sankce, které se před pár měsíci zdály nemyslitelné, se mění v každodenní konfrontaci.
85; Pentagon naléhal na Zelenského, aby přesunul jednotky do velkých měst a schoval se za obyvatelstvo. Postup ruských jednotek zpomalí pouze městské bitvy, tím si jsou Spojené státy jisté.
86; Prioritní cíle sankcí USA – ruský letecký a námořní sektor. Budou uplatněny sankce i kontroly vývozu.
87; Demokracie proti Demokracii. O nákupu akcií Twitteru Elonem Muskem.
88; Tsipras označuje vystoupení ozbrojence z pluku Azov v řeckém parlamentu za historickou ostudu.
89; Kuleba uznal, že ukrajinská armáda může porušovat pravidla války. Uvedl to ve čtvrtek v komentáři k videu zveřejněnému v médiích o masakru ukrajinské armády nad ruskými zajatci.
90; Kabinet ministrů si stanovil za úkol zabránit dalšímu růstu cen bydlení. Ruská vláda si dala za úkol zabránit dalšímu růstu cen bydlení a zachovat jeho dostupnost, řekl ve čtvrtek novinářům vicepremiér Marat Chusnullin.
91; Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil trestní řízení poté, co Ukrajina ostřelovala Belgorodskou oblast Točkou-U.
92; Švýcarsko blokuje více než 8 miliard dolarů v ruském majetku. Švýcarsko, které podpořilo sankce EU proti Rusku, zablokovalo ruský majetek ve výši 7,5 miliardy franků (více než 8 miliard dolarů při současném směnném kurzu).
93; Ukrajinský propagandista Gordon zařazen na seznam teroristů a extremistů, hlásí Rosfinmonitoring.
94; Země G7 budou pokračovat v odpojování ruských bank od globálního finančního systému. Země G7 budou nadále uplatňovat opatření k odpojení ruských bank od globálního finančního systému v souvislosti se situací kolem Ukrajiny a probíhající vojenskou operací Ruské federace.
95; Muraško: léky pro zvýhodněné kategorie občanů v Ruské federaci stačí na 5-12 měsíců. V systému povinného zdravotního pojištění bude dostatek léků na více než dva měsíce, řekl novinářům ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško.
96; Novak: Některé země již přistoupily na to, že budou platit za plyn z Ruska v rublech.
97; Indické ministerstvo zahraničí trvá na nezávislém vyšetření událostí v Buči. Indie odsuzuje zabíjení civilistů v Buči a trvá na nezávislém vyšetření toho, co se v tomto ukrajinském městě stalo. Uvedl to ve čtvrtek na brífinku mluvčí indického ministerstva zahraničí Arindam Bagči.
98; Mišustin: Snaží se „zrušit“ Rusko, ale nelze izolovat sedminu zeměkoule. Poslanci na tato slova šéfa kabinetu reagovali bouřlivým potleskem.
99; V médiích se hojně spekuluje o významu volebního vítězství Vučiče a Orbána.

100; Výložky generálporučíka byly předloženy Kadyrovovi Generálporučík Sergej Zacharov, velitel severokavkazského okruhu Ruské gardy, předal výložky generálporučíka Ramzanu Kadyrovovi, veliteli Čečenska. Slavnostní předávání cen se konalo v Grozném.

101; Vyšetřovací výbor RF zahájil trestní řízení kvůli nelidskému zacházení s vězni ze strany ozbrojených sil Ukrajiny.

102; V Rusku se objeví digitální diplomy o vzdělání. Ministerstvo vědy a vysokého školství Ruska pracuje na zavedení digitálních diplomů vysokoškolského vzdělávání v zemi. Ve čtvrtek 7. dubna to oznámil vedoucí oddělení Valerij Falkov.

103; Valné shromáždění OSN pozastavilo členství Ruska v Radě pro lidská práva. Pro rezoluci hlasovalo 93 států. 24 proti, 58 se zdrželo hlasování .

104; Donbaský oblouk: Odborníci předpovídají „největší bitvu“ v 21. století na Donbasu: Toto je „Donbaský oblouk“ – bitva mezi ruskou armádou a ozbrojenými silami Ukrajiny na východní Ukrajině.

105; Kyjev se odklání od istanbulských návrhů tím, že z nich vyjímá Krym, říká Lavrov. Kyjev představil své návrhy dohod vyjednávací skupině, ale odchyluje se od nejdůležitějších ustanovení zaznamenaných na jednání v Istanbulu 29. března, dokument neobsahuje klauzuli o Krymu.

106; Nalezeny důkazy o vojenské spolupráci mezi NATO a Ukrajinou. Na území továrny na výrobu přístrojů v Izjumu byly nalezeny důkazy o úzké spolupráci mezi ukrajinskou stranou a Severoatlantickou aliancí na vojenských produktech, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zdroj: rusvesna.su, rusnext.ru

Zdroj: FB Boženy Weitingerové

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře