Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (11.04.2022)

Božena Weitingerová

Pondělí, 11.4.2022:

1; Ruská armáda zničila velitelské stanoviště Ozbrojených sil Ukrajiny na Donbasu a tábor „Pravého sektoru“.Oznámil to oficiální představitel ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov.

2; V LLR byl zadržen zaměstnanec OBSE pro podezření z vlastizrady. Informovala o tom tisková služba ministerstva státní bezpečnosti LLR.

3; Byla zničena palebná postavení Ozbrojených sil Ukrajiny, technika a živá síla: zpráva z fronty. Je k dispozici text prohlášení oficiálního představitele Lidových milicí DLR plukovníka Eduarda Basurina.

4; Pentagon: S-400 jsou pro ukrajinské vojáky příliš složité. Spojené státy hledají pro Ukrajinu systémy protivzdušné obrany dlouhého dosahu, ale o dodávkách systémů S-400 se nemluví.

5; Pentagon oznámil přesun tanků na Ukrajinu. Řada zemí vyslala na pomoc ukrajinským silám tanky a několik dalších o takové možnosti uvažuje.

6; Bělorusko obvinilo Polsko z ostřelování kontrolního stanoviště. O incidentu na hranicích byla informována polská strana.

7; „Nebyla to přátelská návštěva“: Rakouský kancléř komentoval jednání s Putinem. Rakouský kancléř Karl Nehammer po setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem řekl, že jednání byla otevřená a přímá.

  • svet-kolem-nas-11-04-2022

8; Nacistické ženy dodávají Kyjevu ultimátum: Vyhrožují, že samy odblokují Mariupol. Manželky, sestry, přítelkyně a matky azovských neonacistů odhozených Kyjevem a zbytky 36. brigády námořní pěchoty si nahrávají a zveřejňují ultimativní videa.
9; Boje v LLR: Čečenské speciální jednotky chodí po mrtvolách nacistů. "Obraz není nejpříjemnější," varuje Kadyrov.
10; „S velkým zadostiučiněním“: Ruský diplomatický majetek byl zabaven v Polsku. Polští zástupci odřízli zámky na vratech, na dveřích a v podstatě objekt obsadili.
11; Děsivé záběry z Novoajdaru: záchranáři se snaží dostat k nebožtíkovi pod troskami. Nepřítel zaútočil na Novoajdar v LLR střelou Točka-U a nejsilnější raketou Uragan.
12; Kroniky demilitarizace: Raketové systémy Iskander pracují na nepřátelských cílech. Přesnými údery ničí operačně-taktické raketové systémy zvláště důležitá zařízení vojenské infrastruktury.
13; Útok na základnu Ozbrojených sil Ukrajiny u Oděsy zlikvidoval mnoho vojáků. Místní úřady se mezitím snaží skrývat fakt obrovských ztrát.
14; Není zaručeno, že to ustojíme": Zelenskij o začátku nové vlny války na východě a jihu. V rozhovoru pro americký televizní kanál Zelenskij oznámil nejtěžší bitvy, které teprve přijdou.
15; Západním novinářům ukázali dům v Doněcku pobořený ukrajinskou armádou. Novináři měli možnost komunikovat s jeho obyvateli, slyšet od nich, kdo udeřil a zda došlo k obětem na životech.
16; Tvrdé střely: Ruský tank z bezprostřední blízkosti ničí dav pěšáků Ozbrojených sil Ukrajiny. Skupina banderovců nepoznala antifašisty T-72B3 a co z toho vzešlo. Tříštivá střela v jediném okamžiku roztrhala až dvě desítky nekrytých ukrajinských ozbrojenců.
17; Nové podrobnosti o kapitulaci námořní pěchoty Ozbrojených sil Ukrajiny v Mariupolu. Podle Sladkova vyšli se zbraněmi a střelivem i se svým proviantem.
18; "Neobvyklé": Lavrov reagoval na prohlášení šéfa diplomacie EU na Ukrajině.
„Buď je za tím něco osobního, nebo se špatně vyjádřil, nebo plácnul něco, k čemu nikdo nedal pokyn,“ poznamenal ministr zahraničí.
19; Francie vyslala své četníky na Ukrajinu. Do Lvova dorazila skupina francouzských četníků. Byli vysláni vyšetřovat válečné zločiny na předměstí Kyjeva. Nejde o nezávislé vyšetřování, takže výsledek je prakticky předem známý.
20; Ozbrojené síly Ukrajiny zaútočily na Jasinovatou: Jsou oběti a zranění. Jedné z obětí to utrhlo nohu.
21; Ruská armáda dobyla jednu z nejmohutnějších opevněných oblastí ozbrojených sil Ukrajiny u Izjumu. Ruské jednotky prorážejí obranu v této oblasti Charkovské oblasti, aby prorazily do týlu uskupení ukrajinské armády na Donbasu a vzaly ho do kotle.
22; "Jsme odepsaní." Dnes to bude extrémní bitva“: Příslušník ukrajinských námořních pěchotních sil napsal dopis na rozloučenou z Mariupolu. „Více než měsíc bez doplňování munice, bez jídla, bez vody, téměř srkáme vodu z louže, umíráme po celých skupinách. Celá pěchota je mrtvá."
23; Neúspěch pokusu ozbrojenců o útěk z Mariupolu. Nepřítel se pokusil uniknout spolu s vybavením. Podrobnosti oznámil Alexander Chodakovskij ("Skif").
24; Ruské speciální jednotky zlikvidovaly jednoho z vůdců „Pravého sektoru“. Osobně vydával rozkazy zasáhnout obytné oblasti Doněcka a Luganska těžkými zbraněmi. Je zodpovědný za stovky mrtvých civilistů.
25; Bitvy o Popasnou: Jednotky LLR a Ruska prolomily obranu, nepřítel používá zakázané zbraně. Byly zveřejněny záběry z Popasné, kde probíhají urputné boje.
26; Ukrajina uznala zničení vrtulníku letícího z Mariupolu. Smrt pilota oznámila jeho vdova a Alexej Arestovič.
27; Ukrajinské ozbrojené síly zaútočily na Doněck. Nad východem města navíc fungovaly systémy protivzdušné obrany, výbuch slyšel celý Doněck i Makejevka.
28; "Z naší strany bude hodně krve," Arestovič. Zelenského poradce oznámil svou předpověď pro bitvu o Donbas.
29; Dva ukrajinské Su-25 byly sestřeleny, S-300 dodané na Ukrajinu byly zničeny úderem Kalibru. Vojenská „pomoc“ Ukrajině byla velmi brzy „dekalibrována“.
30; Borrell potvrzuje touhu EU „vyhrát válku na bitevním poli“. Připomeňme, že Josep Borrell je šéfem evropské diplomacie, jeho úkolem je vyjednávat, nikoli vyhlašovat válku.
31; Odblokování Mariupolu vojenskými prostředky je nemožné, přiznává Arestovič. Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny však stále prohlašuje, že „na Mariupol se útočí“.
32; Zrada: obyčejní Moldavané nevěří lžím o "masakru v Buči". Ukrajinská hysterická propaganda u Moldavanů nezabrala.
33; Přístav Mariupol je z 80 % osvobozen, říká Basurin. Operace na osvobození Mariupolu je ve své poslední fázi.
34; Výbuch plynu v Moskevské oblasti: Jsou hlášeny dvě oběti – matka a dítě. Výbuch zahřměl ve Stupinu u Moskvy.
35; Biden se pokusí přesvědčit Indii, že země, která sankce nepodpořila, by alespoň neměla zvyšovat nákupy ruské ropy. Podle starého amerického zvyku se však používají i výhrůžky.
36; Doněcká žena zemřela pod palbou Ozbrojených sil Ukrajiny, dům byl zničen přímým zásahem. Navíc byl zraněn civilista z Jelenovky v DLR.
37; Vojáci ukrajinské armády opustili tank T-72 a snažili se zablokovat silnici ruské armádě.
Bylo natočeno velkolepé odpálení opuštěného ukrajinského tanku.
38; Ruská armáda vyčistila mateřskou školu v Chersonské oblasti: Ukrajinské vojsko si tam vytvořilo palebnou pozici.„Přišli jsme po nacistech uklidit“ — tak se dá popsat, co dělá ruská armáda na Ukrajině.
39; "Když nás viděli, zvedli děla tanků": Tankisté vyprávěli, jak bylo osvobozeno Topolskoje. Ruská armáda pochoduje Charkovskou oblastí.
40; Švédsko a Finsko hodlají vstoupit do NATO letos v létě. Teď někde v koutku pláče Ukrajina.
41; Ve Spojených státech v tisku přiznávají selhání ministerstva zahraničí, které vedlo ke krizi na Ukrajině. Politika USA neumožnila vyřešit ukrajinskou krizi a stala se důvodem pro ruskou speciální operaci na území země.
42; Spojené státy neustoupí: vyhlídky na vojenský scénář na Ukrajině. Zástupná válka s USA a NATO na území Ukrajiny bude dlouhá – tématem pro její účastníky je mnohem více než jen Ukrajina.
43; O výzvě bývalého šéfa SBU k likvidaci ruské armády po dokončení speciální operace. O realizaci této iniciativy se podle Nalivajčenka aktivně diskutuje se zástupci Západu. Nejdříve by ji museli ale porazit.
44; Speciální vojenská operace – oddaluje nebo přibližuje tvrdý střet s NATO?
Speciální operaci na Ukrajině podpořila většina Rusů, protože doufají v urychlenou mobilizaci a očistu elity od trosek.
45; Hlavní ředitelství zpravodajské služby a Rada bezpečnosti Ukrajiny se pokusí rozpoutat teroristickou válku na ruském území. Pokud jde o žlutou úroveň teroristické hrozby v Kursku: To je nutné provést ve všech regionech sousedících s Ukrajinou.
46; Toxické ticho: Proč Západ nevytrubuje chemické útoky na Donbas. Uplynulý týden byl pro obyvatele LLR napínavý, těžký a srovnatelný s aktivní fází konfliktu v roce 2014.
47; Západ je znepokojen tajnými dodávkami čínských systémů protivzdušné obrany Srbsku.
Agentura Associated Press tvrdí, že Čína napůl tajně dodává Srbsku rakety.
48; Bylo oznámeno, proč Spojené státy nepřijaly zákon o zabavení majetku Rusů, na které se vztahovaly sankce.Iniciativu předložila skupina kongresmanů z obou politických stran. Zamítnut byl proto, že není v souladu s právním pořádkem v USA.
49; Šéf Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny hovořil o tajných návštěvách zahraničních politiků v Kyjevě. Danilov vysvětlil náhlé objevení se britského premiéra Borise Johnsona v Kyjevě.
50; Litva obnoví výcvik ukrajinské armády. Ještě před zahájením ruské speciální operace byli z Ukrajiny staženi všichni vojenští instruktoři ze zemí NATO.
51; Ukrajinský dron sestřelen na Krymu. Trosky dronu poškodily jeden z domů.
52; Francie uznala selhání sankční politiky Západu. "Ubohá náhražka diplomacie, spirála jednostranných opatření nyní hrozí, že povede k válce v Evropě."
53; Siluanov varoval Západ před důsledky pokusu o vyhlášení defaultu Ruska. Západní země zavedly několik tvrdých sankcí v reakci na ruskou speciální operaci na Ukrajině.
54; Finsko oznámilo, že je připraveno rychle opustit ruské zdroje energie. U ostatních zemí Evropské unie je situace složitější.
55; Ukrajinský HDP se sníží asi o 45 %, prohlašuje Světová banka. Celkově, jak předpovídá finanční instituce, HDP zemí Evropy a Střední Asie v roce 2022 klesne o 4,1 %.
56; V Nikolajevě zahřměla silná exploze.Exploze byla slyšet po celém městě a tlaková vlna rozbila okna v širokém okolí.
57; Marine Le Pen uspěla v prvním kole francouzských voleb. Francouzi volí hlavu státu na pětileté funkční období. Do druhého kola postupuje Emmanuel Macron a Marine Le Pen.
58; Mrtvoly a vybavení nepřátel: Ruské jednotky a jednotky DPR ovládly přístav poblíž závodu Azovstal. Závod Azovstal je jedním z posledních nacistických útočišť v Mariupolu.
59; Útoky na opevněnou oblast ozbrojených sil Ukrajiny u Doněcka, nepřátelské pozice hoří.
Právě odsud Ukrajinské síly po mnoho let vedou ostřelování obytných čtvrtí DLR.
60; USA plánují znovuotevření ambasády v Kyjevě. Oznámil to asistent prezidenta Spojených států.
61; Největší evropský zbrojní koncern nabízí Ukrajině nákup desítek bojových vozidel pěchoty. Stojí za zmínku, že Rheinmetall AG je německý koncern založený už v roce 1889.
62; Ozbrojené síly Ukrajiny zasáhly „Točkou-U“ na Luganskou lidovou republiku. Informovala o tom armáda LLR.
63; Raketové útoky zcela zničily letiště Dněpropetrovsk. Oznámila to ukrajinská státní pohotovostní služba.
64; Zástupce velitele pluku "Azov" obvinil Kyjev ze zrady. Mluvčí nacistů řekl, že navzdory slovní podpoře ukrajinské úřady ignorují všechny pokusy militantů spojit se s týlem.
65; Americké plány na zvýšení dodávek zbraní na Ukrajinu. Bidenův asistent řekl, že USA pracují na plánu zvýšení dodávek zbraní na Ukrajinu a zvažují výcvik ukrajinských vojáků v zahraničí.
66; Evropská komise je v situaci se vstupem Ukrajiny do EU připravena na nestandardní kroky. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že proces vstupu do Evropské unie se obvykle protahuje na roky. „V mimořádné situaci“, ve které se Ukrajina nachází, jsou však možné „nestandardní kroky“.
67; Spojené státy doufají, že Rusko přestane patřit mezi největší světové ekonomiky. Washington očekává, že Rusko opustí největší světové ekonomiky do konce roku 2022 kvůli dopadu západních sankcí uvalených na Moskvu, řekl americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.
68; Rusko může v případě potřeby rozšířit seznam nežádoucích osob z EU a USA, prohlásilo ruské ministerstvo zahraničí. Moskva v případě potřeby může rozšířit seznam nežádoucích osob z EU a USA, řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Veršinin.
69; Ozbrojené síly Ukrajiny zaútočily na vesnici Novoajdar raketou Točka-U. To bylo oznámeno 10. dubna ve Společném centru pro kontrolu a koordinaci příměří.
70; Ministerstvo obrany Ruské federace: Kyjev připravuje několik provokací s hromadným povražděním civilistů s podporou řady zemí kolektivního Západu. Z přípravy provokací s hromadnou likvidací civilistů jsou nadále obviňovány ozbrojené síly Ruské federace a formace LLR.
71; Ukrajina se proměnila v „rezervaci pro gruzínské zločince". Přitom gruzínských legionářů je tolik, že začínají vytvářet nové jednotky – např. „bojové křídlo" založené na praporu „Karpatský Sič".
72; Už konečně vědí, koho podporují? Britská média ukázala důstojníka SBU s nášivkou „SS Galizien“.
73; Běloruský prezident Alexandr Lukašenko přiletí do Ruska 12. dubna, na Den kosmonautiky.
74; Musk nabídl ubytování bezdomovcům v kanceláři Twitteru. Americký obchodník Elon Musk, který se stal největším akcionářem Twitteru, uvedl, že z jeho kanceláře v San Francisku by mohl být vytvořen útulek pro bezdomovce.
75; Volby ve Francii: nepokoje po vyhlášení výsledků prvního kola. Asi 600 lidí vyrazilo na demonstraci ve městě Rennes po vyhlášení výsledků prvního kola prezidentských voleb, během akce vypukly nepokoje. Informuje o tom rozhlasová stanice France Bleu.
76; Ukrajinský oligarcha Achmetov odmítl vyplácet mzdy zaměstnancům svých podniků v Mariupolu. Společnost oligarchy Metinvest vyzvala všechny pracovníky továren v Mariupolu, aby se přestěhovali na Ukrajinu.
77; Generální tajemník japonského kabinetu ministrů neuvedl konkrétní data pro odmítnutí uhlí z Ruska. Generální tajemník kabinetu japonských ministrů Hirokazu Matsuno se v pondělí na tiskové konferenci v Tokiu vyhnul odpovědi na otázku novináře, kdy přesně Japonské úřady hodlají opustit ruské uhlí.
78; MyOffice vytvořil nástroj pro přenos automatizačních nástrojů z Microsoft Office. Dříve zaměstnanci firem, například účetní, ale i finančníci a analytici používající Microsoft Word nebo Excel, při převodu organizací do domácího softwaru ztráceli všechna makra.
79; Times: Neutrální Švédsko a Finsko mají v úmyslu vstoupit do NATO letos v létě. Švédsko a Finsko mohou vstoupit do NATO letos v létě. Informoval o tom v pondělí list The Times s odvoláním na zdroje.
80; Clinton předložil Jelcinovi a Putinovi návrhy na vstup do NATO. Bývalý americký prezident Bill Clinton řekl, že v 90. letech navrhl svému ruskému protějšku, ruskému prezidentovi Borisi Jelcinovi, a poté Vladimiru Putinovi, aby se připojili k alianci NATO.
81; Vláda vyčlení 311 miliard rublů na podporu leteckého průmyslu. V roce 2022 vyčlení ruská vláda celkem 311 miliard rublů na podporu leteckých společností a letišť.
82; Na Ukrajině byl zbořen třetí pomník Puškina. Na západě Ukrajiny byl zbořen další pomník ruského spisovatele a básníka Alexandra Sergejeviče Puškina. Tentokrát byl pomník z rozhodnutí městské rady demontován v Užhorodu.
83; Ve Francii cestující přistála s letadlem po infarktu pilota Informoval o tom 9. dubna list Ouest-France.
84; Financial Times: Využívání amerického dolaru jako zbraně by mohlo podkopat měnu a rozdělit finanční systém. To by mohlo rozdělit globální finanční systém a podkopat samotnou americkou měnu, píší Financial Times.
85; Politika USA ohledně členství Ukrajiny v NATO byla označena za důvod speciální operace. Politika Spojených států ohledně účasti Ukrajiny v Severoatlantické alianci se stala kořenem ukrajinské krize a důvodem ruské speciální operace na ochranu Donbasu.
86; Ministerstvo pro mimořádné situace informovalo o dvou mrtvých při výbuchu plynu ve Stupinu.
87; Experti zveřejnili příčinu nedávného incidentu s Boeingem 737-800 v Malajsii. Šlo o technickou závadu. Informoval o tom v pondělí list The Star s odvoláním na výkonného ředitele malajského úřadu pro civilní letectví Chestera Chi Suna.
88; Macron porazil všechny kandidáty v prvním kole prezidentských voleb ve Francii.
89; Poblíž Charkova si místní „územní obrana“ spletla ruský tank s ukrajinským, tank střílel cíleně explozivním projektilem na dvě desítky příslušníků ukrajinských ozbrojených uskupení. Kolik z nich přežilo, není jasné.
90; Kadyrov: Ruské ozbrojené síly připravují útok na všechna města Ukrajiny. Uvedl to šéf Čečenska Ramzan Kadyrov ve svém kanálu Telegram.
91; Turecko možná nakoupí stíhačky Su-57 místo F-16, píší média. Turecký list Milliyet v pondělí 11. dubna informoval o možném nahrazení letouny z Ruska.
92; Náhrada dovozů: Do roku 2024 bude železniční průmysl Ruské federace schopen zcela přejít na domácí produkty.
93; Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z tankové bitvy v Charkovské oblasti. 11. dubna zveřejnilo ruské ministerstvo obrany záběry z tankové bitvy v Charkovské oblasti, která se odehrála u obce Topolskoje. Ukrajinští vojáci na zcela nových tancích s kompletní výbavou se vzdali bez boje.
94; Vladimir Putin se setkal s rakouským kancléřem jeden na jednoho. Na schůzce rakouského kancléře Karla Nehammera a ruského prezidenta Vladimira Putina nebyli žádní novináři a po výsledcích nebude žádná tisková konference.
95; Global Times odhaduje počet nepřirozených úmrtí v důsledku amerických sankcí. Počet nepřirozených úmrtí v důsledku amerických sankcí od druhé světové války převýšil celkový počet úmrtí ve všech válkách ve stejném období. Takové údaje přináší čínské vydání Global Times.
96; Lavrov: Ruská speciální operace je navržena tak, aby ukončila kurs dominance USA. Podle něj je tato nadvláda postavena na zjevném porušování mezinárodního práva.
97; Ve Voroněžské oblasti zvýšila úroveň teroristické hrozby. V pondělí 11. dubna to řekl guvernér regionu Alexander Gusev.
98; O důstojnících NATO a dalších „legionářích“ na „Azovstalu“. Nikdo dnes už nemá možnost se evakuovat. Vrtulníky Ozbrojených sil Ukrajiny nemohou prorazit, včera došlo k pokusu lodi Apache proklouznout do Mariupolu, ale stráže ruského námořnictva ji zneškodnily a odtáhly do Berďansku.
99; Šéf DLR přislíbil urychlení operace na osvobození území republiky. Operace na osvobození území Doněcké lidové republiky bude zintenzivněna, byly identifikovány směry, ve kterých je třeba urychlit kroky, uvedl nejvyšší představitel DLR Denis Pušilin.
100; Polské úřady obsadily budovu ruského diplomatického oddělení. Varšavské úřady obsadily budovu, která je diplomatickým majetkem Ruska, řekl ruský velvyslanec v této zemi Sergej Andrejev.
101; Basurin hovořil o plánu zaútočit na Azovstal v Mariupolu. Útok na podzemní opevnění závodu Azovstal v Mariupolu nemá smysl kvůli riziku velkých ztrát jejich vojáků. Eduard Basurin, představitel Lidových milicí Doněcké lidové republiky to řekl na Channel One (Pervyj kanal).
102; Společnost Meta prodloužila povolení pro výzvy k zabití Rusů. Roskomnadzor poté na žádost Generální prokuratury Ruské federace zablokoval přístup na Facebook a omezil přístup na Instagram v Rusku.
103; Putin odvolal zástupce vedoucího ministerstva pro mimořádné situace pro digitální transformaci. Podle zdroje z ministerstva napsal Viktor Ničiporčuk rezignační dopis z vlastní vůle.
104; Vasserman: USA chtějí zavázat všechny země NATO k podpoře terorismu. Ruská speciální operace na Ukrjaině je ve své podstatě protiteroristická. A Spojené státy od roku 1945 podporují a kryjí snad všechny teroristické skupiny po celém světě.
105; Rusko zaslalo Polsku protestní nótu v souvislosti se zabavením budovy diplomatického majetku. V pondělí 11. dubna to oznámil ruský velvyslanec Sergej Andrejev.
106; Kreml spustil oficiální kanál Telegram. Oficiální kanál Kremlu se objevil v Telegramu, kde jsou duplikovány informace ze stránky, řekl tiskový tajemník prezidenta Ruska Dmitrij Peskov.
107; Operace na denacifikaci Ukrajiny je logickým završením Velké vlastenecké války. Nacismus v jakékoli své podobě – ať už německý nebo ukrajinský – se ukázal být mnohem houževnatější, než by si kdo chtěl myslet.
108; Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájí trestní řízení proti ukrajinské herečce za podněcování k násilí na Rusech. Trestní řízení bude zahájeno proti ukrajinské herečce, která v reklamě vyjadřovala rusofobní prohlášení a výhrůžky a výzvy k násilí proti ruským důstojníkům.
109; Přístav Mariupol se dostal pod kontrolu armády DLR. Přístav Mariupol byl zcela osvobozen silami Doněcké lidové republiky, uvedl šéf DLR Denis Pušilin.
110; Rakouský kancléř oznámil otevřené a tvrdé jednání s Putinem. Jednání mezi rakouským kancléřem Karlem Nehammerem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem bylo otevřené a přímé, ale tvrdé. Podrobnosti schůzky politiků prozradil sám šéf rakouské vlády.
111; Případné dodávky balistických raket na Ukrajinu jsou přímým útokem USA na Rusko, přičemž sám americký prezident již otevřeně říká, že je připraven zaútočit na Ruskou federaci svými zbraněmi, ovšemže ale rukama Ukrajinců.
112; Tři ukrajinské bezpilotní letouny sestřelené za poslední měsíc nad Krymem. Před měsícem, dne 11. března, byl poblíž regionálního centra Krasnoperekopsk sestřelen první bezpilotní letoun vypuštěný z ukrajinské strany.

Zdroj: rusvesna.su, rusnext.ru

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře