Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (12.04.2022)

Úterý, 12.4.2022:

1; Záběry ze zásahu: Ruská armáda likviduje pozice Ozbrojených sil Ukrajiny. Ničení pozic Ozbrojených sil Ukrajiny zaznamenal na video dron, který korigoval palbu.

2; Steinmeier potvrzuje, že ho Zelenskij nechce vidět. Steinmeier potvrdil, že ukrajinská strana označila jeho případnou návštěvu Kyjeva za nežádoucí.

3; Ruská armáda zlikvidovala na Donbasu 120 vojáků a techniku Ozbrojených sil Ukrajiny. Kromě toho operačně-taktické letectvo ruských leteckých sil zasáhlo 38 vojenských objektů Ukrajiny.

4; „Hrozí nám kolaps“: protiruské sankce kritizované v Německu. Politika protiruských sankcí povede Německo ke kolapsu ve všech oblastech ekonomiky.

5; Zlikvidováno 67 nacistů, vybavení zabaveno a zničeno: zpráva z fronty. Je k dispozici text prohlášení oficiálního představitele Armády DLR plukovníka Eduarda Basurina.

6; U Zelenského reagovali na Putinovo prohlášení k jednání. Člen ukrajinské delegace na jednání s Ruskem Michail Podoljak komentoval prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina, že jednání s Ukrajinou uvízla ve slepé uličce. Jednání jsou prý těžká, ale pokračují.

7; Steinmeier: Za Putina je nemožné vrátit se k normálním vztahům s Ruskem. Prezident Německa vyzval k zdokumentování a vyšetřování „ruských válečných zločinů na Ukrajině“.

  • svet-kolem-nas-12-04-2022

8; Bitvy o Mariupol: Čečenské speciální jednotky narazily na skupinu ukrajinských ozbrojených sil. Šéf Čečenska Ramzan Kadyrov zveřejnil nové video z Mariupolu.

9; Zelenskij odmítl přijmout Steinmeiera, píše Bild. Steinmeier podle publikace plánoval návštěvu Ukrajiny na středu 13. dubna.
10; Jak armáda LLR tlačí na ozbrojené síly. „Připravovali se 8 let, to je třeba pochopit,“ říká místní obyvatel s tím, že nacisté a bojovníci Ozbrojených sil Ukrajiny se jen tak nevzdají.
11; V newyorském metru neznámá osoba v plynové masce zinscenovala masakr: Je mnoho obětí a zraněných. Muž, který zahájil palbu do lidí v metru, utekl.
12; Těžká vojenská technika se přesouvá na Ukrajinu: Na jaké trofeje zahraniční techniky se může ruská armáda těšit? Na záběrech jsou obrněná vozidla z Austrálie a Polska.
13; Ozbrojenci teritoriální obrany a policisté napadli "důstojníka ATO" a sebrali mu auto. V Kyjevě a regionu hlavního města dál řádí gangy, které dostaly zbraně, takzvané „jednotky územní obrany“.
14; Putin a Lukašenko po jednání učinili prohlášení. Jednání hlav států trvala tři hodiny.
15; Svět je větší než Ukrajina: Jižní Korea oznámila NATO své odmítnutí převézt zbraně do Kyjeva. Uvedl to ministr národní obrany So Wook při setkání s šéfem Vojenského výboru NATO Robem Bauerem.
16; Došly Ukrajině Bayraktary? Objevily se záběry jednoho z dronů sestřelených u Charkova. Během bojů ruská armáda ukořistila 2 tanky T-64BV a sestřelila dva Su-24, které se pokoušely zaútočit na pozice ruských ozbrojených sil, a tři drony.
17; Militanti ozbrojených sil Ukrajiny zasazují DLR masivní údery: jsou hlášeny oběti. Jen za poslední hodinu bylo podle předběžných údajů odpáleno 15 raket z Gradů na Jasinovatou.
18; Nedaleko Černigova byl ve svém autě vyhozen do vzduchu civilista. Zachraňovat, jak je vidět z fotografie, nebylo koho. Šance na přežití byla čistá nula.
19; Více než půl milionu obyvatel je DLR bez vody, jídla, tepla a plynu: Situace je obtížná, ale lidé v tom nejsou sami. O situaci s obnovou života v republice informovalo Ministerstvo pro mimořádné situace DLR a Meziresortní velitelství.
20; FSB zadržela příznivce „Pravého sektoru“, armády Ozbrojených sil Ukrajiny, sabotéra NATO v jedné osobě. Rodák z Moskvy sloužil v ozbrojených silách Ukrajiny, absolvoval sabotérské kurzy NATO, účastnil se trestní operace na Donbasu, za což má i vyznamenání.
21; „Je to náš jazyk, ruština!“: šéf DLR poděkoval Nadaci Vasila Blaženého za pomoc republice. Pušilin zdůraznil, že Rusko poskytuje republice významnou humanitární podporu.
22; Ruskou novinářku zraněnou v Mariupolu odvezli vojáci ruské armády. "Po dokončení natáčení jsme se opatrně vystěhovali z továrny, ale už u východu si nás všimli nacionalisté a zahájili palbu."
23; „Celé Rusko tady stojí v sevřeném útvaru“: Mezinárodní brigáda přijela do LLR bojovat proti nacistům. "Vyčistíme tuto zemi od těchto zloduchů." Stojíte na luganské půdě,“ poznamenal ve svém pozdravu asistent šéfa Čečenska s přezdívkou „Mastěr“.
24; Ohnivé záběry: Tank armády DLR ničí hnízdo ostřelovačů a kulometčíků ozbrojených sil Ukrajiny. Boje probíhají poblíž závodu Azovstal.
25; Fotbaloví fanoušci pojedou bojovat na Ukrajinu. „Španěl“ hovořil o vytvoření zpravodajské jednotky, která prošla bojovým výcvikem a začala plnit bojové úkoly.
26; Britský žoldák padl v Mariupolu do pasti. Nyní jeho rodina žádá o výměnu vězňů.
27; Putin: Rusko nelze izolovat, cílů speciální operace na Ukrajině bude dosaženo. Hlava státu hovořila o hlavním cíli ruských vojenských akcí a o situaci na jejich pozadí.
28; Basurin vyprávěl, jak jsou nacisté, kteří se usadili v průmyslových zónách Mariupolu, „vykuřováni ze svých děr“. Ozbrojenci Azov se už snaží předstírat chemickou otravu.
29; Pokus nacistů o útěk z Mariupolu: shrnutí ministerstva obrany. Nacisté se pokusili osvobodit, ale pokus byl neúspěšný.
30; Noční starty raket Kalibr na zařízení na Ukrajině. Střelba byla provedena z Černého moře.
31; „Vypadají jako lidé, ale nejsou to lidé“: Německým školákům jsou rozdávány brožury o „Putinově válce na Ukrajině“. Mladší generaci se vysvětluje „obecná linie strany“ úplně stejně jako v dobách nacismu.
32; Na západní Ukrajině neonacisté zbourali pomník sovětským vojákům. Západní Ukrajinci vždy byli mistři na válku s památníky.
33; Putin a Lukašenko se setkali na kosmodromu Vostočnyj. Prezidenti se sešli v Blagoveščensku a helikoptérou odjeli na kosmodrom.
34; Orgány DLR daly OBSE lhůtu na dokončení prací. Poté jejich pobyt na území republiky ztratí smysl.
35; Fregata Černomořské flotily sestřelila ukrajinský „Bayraktar“ u Krymu. Dron byl zničen dvěma raketami z lodního systému protivzdušné obrany Štil.
36; „Děti nebudou tento jazyk potřebovat dalších 20–30 let“: starosta Žitomiru zakáže studium ruštiny ve školách. Inu, každý „bojuje“, jak umí.
37; „Většina světa neuvalila sankce na Rusko“: Německo začalo něco tušit. "Proč bychom měli trpět víc než Putin?", rozhořčuje se německý průmyslník.
38; Zrada: propagandista Arestovič se přiznal ke lži o útoku na letiště vojenského letectva. Ve svém padělku použil několik let staré fotografie pořízené v Rusku. Je pozoruhodné, že ani poté mu Ukrajinci nepřestanou naslouchat a věřit.
39; Nové potvrzené ztráty ukrajinského letectva: MiG-29 zničený ve vzdušném boji. Kyjevskému režimu trvalo měsíc, než uznal ztrátu.
40; Japonsko zavádí vlastní opatření proti Rusku. Ve světle událostí na Ukrajině Japonsko uvaluje další sankce proti Rusku.
41; Oficiálně oznámený strategický cíl Ruska na Ukrajině. Avizovaný cíl jasně ukazuje, že konflikt na Ukrajině znamená něco víc než jen lokální úkoly.
42; Kde budou v Bělorusku umístěny ruské vojenské základny? Speciální vojenská operace na Ukrajině posloužila jako spouštěč, který zahájil proces shazování masek.
43; Medveděv: Jak chtějí USA vytěžit maximum z toho, co se děje na Ukrajině. Amerika na takový okamžik dlouho čekala a pečlivě se na něj připravovala.
44; Ukrajina je totalitní sekta: názor na speciální vojenskou operaci. Fašisté by neměli dostávat „cukr“, ale bičování, třeba až k smrti.
45; Krize znamená příležitost. Je to historická příležitost a je správné, že ji Rusko aktivně využívá!
46; Ukrajino, přestaň s tím: Tvá nenávist tě zničí. S kým bojujete, potomci svatého knížete Vladimíra - Křtitele Ruska? Bojovat s Ruskem může jen blázen.
47; V hlavním městě byla přijata řada rozhodnutí na podporu Moskvanů a podniků. Moskevská vláda přijala řadu důležitých rozhodnutí na podporu dopravního průmyslu, obchodu a veřejného stravování.
48; Čína má zájem prozkoumat práci amerických biologických laboratoří na Ukrajině.
Hovoříme o hrozbách nejen pro občany Ruska, ale bez nadsázky pro celé lidstvo.
49; Bloomberg přestal zveřejňovat zprávy v ruštině. Agentura toto rozhodnutí nezdůvodnila.
50; Bílý dům slíbil, že zveřejní zprávu o extrémně vysoké inflaci. Na briefingu 11. dubna to uvedla tisková tajemnice Bílého domu Jen Psaki.
51; Zelenskij podepsal dekret o zrušení jarní branné povinnosti a demobilizaci z ozbrojených sil Ukrajiny. Vyhláška č. 230/2022 se na stránkách Kanceláře prezidenta objevila 11. dubna.
52; Ukrajinští mariňáci se hromadně vzdávají v Mariupolu. "A udělali správnou věc." Dříve nebo později se vrátí ke svým rodinám. Kdo nesloží zbraně, prostě zemře.“
53; „Neštvěte Rusy“: Medveděv reagoval na situaci s ruskými uměleckými díly v Evropě. "Výborně Evropané, jste prostě chlapíci... Anebo banální zloději. Záleží na tom, z které strany se na to díváte."
54; Americký student šokován „setkáním s demokracií“. Daniel Schmidt z University of Chicago sdílel své rozhořčení s Compact Mag.
55; Ukrajinský voják zastřelil ozbrojence teritoriální obrany u Kyjeva. Konflikt začal slovní přestřelkou.
56; Královská trofej ruské armády z Británie. Ruskému jaru to oznámil zdroj, který poskytl fotografii. V Charkovské oblasti ruští vojáci ukořistili britské obrněné transportéry AT105 Saxon.
57; Francie prohlašuje ruské diplomaty za persony non grata. Zástupce velvyslanectví byl předvolán na francouzské ministerstvo zahraničí, aby byl o tomto rozhodnutí informován.
58; Polský premiér kritizoval sankce EU proti Rusku. Morawiecki vyzval k tvrdším sankcím, které by přinutily Moskvu změnit svůj postoj.
59; Slovenský premiér oznámil možnost převodu MiGů-29 na Ukrajinu. Slovensko již nemůže používat stíhačky v takovém rozsahu, a „pokud se tato technika někde používá, tak na Ukrajině“.
60; Rusko vítězí ve speciální operaci na Ukrajině, píše Politico. Tento názor vyjádřil americký list Politico ve svých článcích.
61; Ruská armáda zničila odpalovací zařízení Točka-U, stíhačku a vojenskou techniku Ozbrojených sil Ukrajiny. Oznámil to oficiální představitel ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov.
62; Ruská armáda zničila velitelské stanoviště Ozbrojených sil Ukrajiny na Donbasu a tábor „Pravého sektoru“. Oznámil to oficiální představitel ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov.
63; Rusko je jen zástěrka k okrádání Němců. Evropská unie přijala pátý balíček sankcí proti Rusku kvůli situaci na Ukrajině, zejména je zakázán dovoz uhlí z Ruské federace a vjezd ruských lodí do přístavů EU, byly rozšířeny seznamy sankcí vůči jednotlivcům a organizacím
64; Maďarsko je připraveno platit za ruský plyn v rublech.
65; Média: Farmáři v Ekvádoru protestují v souvislosti s nemožností dodávat banány do Ruska. Zemědělci si stěžují na neutěšenou situaci způsobenou nemožností vyvážet své produkty do Ruska a na nedostatek financí na zajištění provozu plantáží a výplaty zaměstnanců.
66; Média: Alžírsko a Itálie podepsaly dvě dohody v oblasti energetiky. Alžírsko a Itálie podepsaly v pondělí v hlavním městě severoafrické země dvě dohody v oblasti energetiky. Informovala o tom tisková agentura Algeria Press Service.
67; Rakouský kancléř uvedl, že jeho rozhovory s Putinem proběhly přes tlumočníka. Rakouský kancléř Karl Nehammer v návaznosti na výsledky jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem uvedl, že s ruským vůdcem hovořil u dlouhého stolu a za pomoci tlumočníka.
68; WTO předpovídá jen poloviční růst globálního obchodu. Světová obchodní organizace (WTO) předpovídá v roce 2022 zpomalení růstu světového obchodu z dříve očekávaných 4,7 % na 2,4–3 %. Uvádí to zpráva sekretariátu WTO zveřejněná v pondělí v Ženevě.
69; Putin potvrdil rakouskému kancléři záměr osvobodit Donbas navzdory sankcím. Rakouský kancléř Karl Nehammer po jednání v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem prohlásil, že ruský vůdce hodlá „vyřešit“ problém Donbasu navzdory sankcím.
70; Medveděv označil pokusy o zadržování ruských obrazů na Západě za banální krádeže. Západní země se sice předhánějí v zavádění různých zákazů ruské kultury, ale zároveň kradou cennosti z ruských sbírek, které dočasně mají svěřené, řekl zástupce šéfa Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv.
71; Kdo kde? Biden se v projevu v Bílém domě dvakrát špatně vyjádřil. Americký prezident Joe Biden se dvakrát chybně vyjádřil, když v Bílém domě oznámil, že nominoval muže na pozici v administrativě.
72; Reuters: Kuvajt zvýšil ceny květnových dodávek ropy do asijských zemí. Kuvajt zvýšil ceny květnových dodávek ropy určené pro asijsko-pacifický region na rekordní úroveň. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.
73; Moldavsko není připraveno vrátit dluh "Gazpromu" a může být v květnu odpojeno od plynu. Oznámil to místopředseda vlády, ministr pro infrastrukturu a místní rozvoj Andrej Spinu.
74; Zacharova: Agitace pro boj proti Rusku, Evropa a Spojené státy míjejí důsledky
75; Při agitaci obyvatel pro boj proti Rusku a přemlouvání žoldáků Evropa a Spojené státy ignorují důsledky, říká mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.
76; Expert: výsledky voleb ve Francii naznačují kolaps tradičních stran.
77; Írán odmítá uznat USA jako supervelmoc. Akce amerických úřadů přibližují Spojené státy k úpadku, domnívá se Samaneh Akun, autor íránských novin Kayhan.
78; Kazachstán omezil výrobu zkapalněného ropného plynu kvůli Ukrajině. Kazachstán omezil výrobu zkapalněného ropného plynu kvůli nestabilnímu exportu na Ukrajinu. V úterý 12. dubna to oznámil ministr energetiky republiky Bolat Akchulakov.
79; Zelenskij oficiálně zrušil demobilizaci svých vojáků Odpovídající dokument podepsal prezident Vvladimir Zelenskyj.
80; Šéf Leuchtstoffwerk Breitungen označil sankce proti Rusku za zbytečné. Šéf německé chemické společnosti Leuchtstoffwerk Breitungen Wolfgang Eisenberg upozornil na zbytečnost sankcí proti Rusku, protože většina světa se k restrikcím nepřipojuje.
81; Izrael v roce 2021 prodal zbraně za 11,3 miliardy dolarů, což je o 3 miliardy dolarů více než v předchozím roce. Oznámila to v úterý 12. dubna tisková služba ministerstva obrany země.
82; Japonsko varovalo před rostoucími cenami kvůli odmítnutí uhlí z Ruska. Rozhodnutí Japonska zakázat dodávky uhlí z Ruska v souvislosti se speciální operací na ochranu civilního obyvatelstva Donbasu povede k negativním důsledkům pro zemi. V úterý 12. dubna píše Asahi.
83; Analytici očekávají nejvyšší růst inflace v USA od roku 1981. Ministerstvo práce země zveřejnilo oficiální zprávu o spotřebitelských cenách v USA v úterý 12. dubna v 15:30 moskevského času. Ukazatel je nejvyšší od prosince 1981.
84; Japonská vládnoucí strana navrhuje charakterizovat Rusko a Čínu jako „hrozbu“. Takový termín by měl být obsažen zejména v Základních ustanoveních japonského obranného programu, jehož revize je plánována na konec roku. Informoval o tom v úterý list Yomiuri.
85; V Mariupolu se vzdalo 160 příslušníků námořní pěchoty ozbrojených sil Ukrajiny.
86; Šéf ukrajinského ministerstva financí řekl o žalostné ekonomické situaci. Ukrajina nutně potřebuje finanční podporu na pozadí nedávných otřesů. V pondělí 11. dubna to oznámil šéf ukrajinského ministerstva financí Sergej Marčenko.
87; Zástupce Státní dumy vyzval k zákazu YouTube na 10 let. Tento návrh předložil poslanec Státní dumy z krymské oblasti Alexej Čerňak.
88; Indie a Spojené státy vyzvaly Pákistán, aby zabránil využívání svého území teroristy. Vyzvaly také Islámábád, aby postavil před soud organizátory útoků na Bombaj z 26. listopadu 2008, při nichž zahynulo více než 160 lidí, a na indickou leteckou základnu Pathankot v roce 2016.
89; Ministerstvo vnitra Kazachstánu zaznamenalo v letošním roce nárůst počtu ruských občanů, kteří požádali o individuální identifikační číslo (IIN).
90; Indie a Spojené státy hodlají rozšířit rozsah společných vojenských cvičení. Uvádí se to ve společném prohlášení zveřejněném v úterý po výsledcích jednání ve formátu „dva plus dva“, kterého se zúčastnili šéfové ministerstev obrany a zahraničí ty dvě země.
91; Alexandr Lukašenko přiletěl na Dálný východ. Běloruské letadlo číslo jedna v úterý 12. dubna přistálo na letišti Blagověščensk a dopravilo běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na Dálný východ.
92; Republikáni v Senátu naléhali na americké úřady, aby aktivně sdílely zpravodajské informace s Ukrajinou .
93; Zelenskij podepsal dekret o zrušení jarního náboru branců v roce 2022. Dokument také odkládá demobilizaci dříve povolaných do vojenské služby.
94; Bloomberg: Dovoz ruského uhlí do Číny se v roce 2022 zvýší o 30 %. Analytici Morgan Stanley věří, že objem dovozu ruského uhlí do Číny vzroste v roce 2022 o 30 % na 71 milionů tun. Informovala o tom v úterý agentura Bloomberg.
95; Železniční tratě poškozeny na hranici s Ukrajinou v oblasti Belgorod. Příčiny incidentu se vyšetřují, řekl guvernér regionu Vjačeslav Gladkov.
96; Tisíce dávek viagry zakoupených pro brazilskou armádu. Brazilské ozbrojené síly nakoupí 35.000 jednotek sildenafilu, léku na zvýšení potence, řekl místní poslanec Elias Vas.
97; Ozbrojené síly RF zabránily pokusu ukrajinských nacistů proniknout z Mariupolu. V úterý 12. dubna to řekl mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov.
98; Goznak oznámil, že kvůli zavádění nových bankovek nejsou pro podnikání žádné problémy. Zavedení nových rublových bankovek nezpůsobí bankám a podnikům žádné potíže. V úterý 12. dubna to oznámil šéf Goznaku Arkadij Trachuk.
99; Roskosmos nabídne výhody pro vypouštění raket ze satelitů OneWeb. Roskosmos nabídne vypouštění raket ze satelitů OneWeb za zvýhodněné ceny pro země přátelské k Rusku. V úterý 12. dubna to oznámil šéf státní korporace Dmitrij Rogozin.
100; „Admirál Essen“ zničil ukrajinského „Bayraktara“ u pobřeží Krymu.
101; Vojenská korespondentka Channel One zraněna v Mariupolu. Novinářka Irina Kuksenková utrpěla četná poranění střepinami v důsledku útoku granátem.
102; Vladimir Putin: Rusko obnoví lunární program. Také Ruská federace spolu s Běloruskem vytvoří infrastrukturu v kosmickém sektoru.
103; Byl zadržen ozbrojenec z organizace „Pravý sektor“ původem z Moskvy, který absolvoval kurzy sabotérů NATO. V úterý 12. dubna se hlásil v FSB. Ukázalo se, že zadržený je rodák z Moskvy, který v letech 2017–2019 sloužil u ukrajinských jednotek.
104; Putin: Cílů speciální vojenské operace na Ukrjaině bude bezpochyby dosaženo. Ruský prezident Vladimir Putin 12. dubna řekl, že vznešené cíle ochrany Donbasu budou dosaženy.
105; Gazprom zahajuje výrobu domácích spotřebičů. Společnost JSC Gazprom Domestic Systems zahájila výrobu řady vestavných domácích spotřebičů nahrazujících dovoz.
106; Bývalý místopředseda vlády Gruzie se stal žoldnéřem na Ukrajině. Gruzínský politik Giorgi Baramidze je žoldnéř na straně ozbrojených sil Ukrajiny a bojuje proti ruským jednotkám.
107; Vysoký důstojník námořní pěchoty ozbrojených sil Ukrajiny se vzdal Armádě DLR.
108; V Belgorodu se vytváří dobrovolný lidový oddíl. Úřady Belgorodu, který se nachází nedaleko hranic s Ukrajinou, oznámily nábor místních obyvatel do dobrovolného lidového oddílu. V úterý 12. dubna to oznámilo vedení města.
109; Rusové patří do Ruska. Když říkají, že současná protiruská kampaň Západu nemá v moderním světě obdoby, je to pravda a zároveň poněkud přehnané.
110; Šťastný den kosmonautiky s prvním pilotovaným letem do vesmíru! Veselé svátky, Rusové! Nová vítězství a úspěchy pro nás všechny! Jedeme dál!
111; Vydírání v OSN donutilo Srbsko hlasovat proti Rusku výměnou za zrušení zákazu nákupu ropy.
112; Zajatí vojáci ozbrojených sil Ukrajiny pomáhali při operaci armády DLR v Mariupolu
113; Nesnažte se dostat do duchovního světa zadními vrátky. Jak bylo uvedeno, ukrajinské čarodějnice z komunity "Čarodějnický kotel" provedly rituál způsobení škody prezidentovi Ruska; do případu byli zapleteni pohanští bohové Odin, Thor a Perun.
114; Vladimir Putin přirovnal události v Buči k provokaci v syrském městě Rakká. Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že situace v Buči je falešná a je srovnatelná s provokacemi chemickými zbraněmi v Sýrii.
115; Lukašenko oznámil touhu letět do vesmíru. Mám touhu letět do vesmíru, ale je tu další kandidát, odpověděl běloruský prezident Alexandr Lukašenko na otázku, zda by se chtěl zkusit jako astronaut.
116; Příliš (pro)ruský: Steinmeier potvrdil, že ho Kyjev v příštích dnech nechce přijmout. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v úterý potvrdil, že Kyjev si jeho návštěvu v nadcházejících dnech nepřeje. Toto prohlášení učinil na německých televizních kanálech ve Varšavě.
117; Spojené státy oznámily dodávku na Ukrajinu „významného počtu“ potulných granátů Switchblade. Spojené státy dodaly „významné množství“ bludné (vyčkávací) munice Switchblade na Ukrajinu. Oznámil to v úterý na brífinku pro novináře zástupce amerického ministerstva obrany.
118; Společnost Kaspersky Lab zjistila virus, který zachycuje hovory směrované na služby podpory bank, uvedla tisková služba společnosti.
119; Macron a Le Penová připustili možnost návratu k sedmiletému prezidentskému období ve Francii. Pětileté prezidentské období ve Francii s možností jednoho znovuzvolení bylo v republice ustanoveno po referendu v roce 2000. Dříve byl prezident volen na sedm let včetně možnosti znovuzvolení.
120; Pentagon: USA jsou připraveny zvážit možnost dodávek zbraním delšího doletu na Ukrajinu. Spojené státy jsou připraveny zvážit možnost dodat Ukrajině zbraně delšího doletu, než jaké v současnosti Západ převáží do Kyjeva.
121; Airbus uvedl, že protiruské sankce poškodí letecký průmysl. Tento názor v úterý vyjádřil generální ředitel Airbusu Guillaume Faury.
122; Pentagon chce, aby Zelenskij dosáhl vítězství Ukrajiny. Pentagon chce dosáhnout vítězství Ukrajiny a obnovení její územní celistvosti, ale toho všeho musí dosáhnout ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij, kterému Spojené státy „nemohou diktovat“ svou vůli.
123; Podrobnosti o pokusu ozbrojenců z pluku "Azov" a Ozbrojených sil Ukrajiny prorazit z obklíčení v Mariupolu. V závodě Iljič se v době pokusu o průlom nacházelo asi 1.500 neonacistů (ozbrojenci "Azova" a bojovníci Ozbrojených sil Ukrajiny).
124; Rogozin: Do 15. června Bělorusko představí 20 kandidátů na výběr kosmonautů. Do 15. června musí běloruská strana vybrat alespoň dvě desítky kandidátů na let do vesmíru. Novinářům to v úterý oznámil generální ředitel Roskosmosu Dmitrij Rogozin.
125; Johnson zaplatil pokutu za porušení koronavirových omezení. Oznámil to v úterý na Sky News, omluvil se za své činy, ale odmítl z tohoto důvodu rezignovat.
126; Lukašenko označil události v Buči za speciální operaci Velké Británie. Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko během návštěvy kosmodromu Vostočnyj diskutoval s ruským vůdcem Vladimirem Putinem v ukrajinském městě Buča za provokaci.
127; Vladimir Putin: Kyjev ustoupil od dohod a vrátil se do slepé uličky. Ukrajinská strana nedodržuje dohody dosažené v Istanbulu, a tím vytváří potíže. Prezident Ruska takto komentoval průběh jednání s Kyjevem.
128; Radar našel v podzemí vikingskou pohřební loď. Před několika lety archeologové prozkoumali archeologické naleziště Gelestad v Norsku pomocí georadaru. V důsledku toho se ukázalo, že obrovská mohyla z doby železné ukrývá vikingskou pohřební loď.
129; Evropská unie dovezla v roce 2021 o 5 % méně LNG (zkapalněného plynu) než o rok dříve.
130; Rakouskému kancléři byla na jednání s Putinem vyčítána absence tématu dodávek plynu.
Zdroj: rusvesna.su, rusnext.ru
 
 

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře