Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Svět kolem nás (20.02.2022)

Božena Weitingerová

1; V Rostovské oblasti byly v důsledku ostřelování ze strany ukrajinské armády pobořeny domy.
2; Vyšetřovací výbor Ruské federace se začne zabývat zločiny ukrajinských ozbrojených sil v Donbasu. V souladu s Bastrykinovým pokynem jsou do Rostova na Donu, kam přijíždějí běženci z Republik Donbasu, vysíláni pracovníci Hlavní vyšetřovací správy.
3; Světová banka slíbila Ukrajině 350 milionů dolarů. Informace zazněla během rozhovorů šéfa Světové banky se Zelenským.
4; Ruská vojenská námořní flotila trénovala boj pod ledem. Cvičení v roce 2021 potvrdila schopnost ruské podmořské flotily uskutečňovat výpravy k Severnímu pólu a útočit z hloubky.
5; Zelenskij se setkal s příslušníky silových struktur na letišti Borispol. Ve čtvrtek se vyostřila situace v Donbasu. Doněcká a Luganská lidová republiky hlásí desítky případů ostřelování ze strany ukrajinských ozbrojených sil.

  • svet-kolem-nas-20-02-2022

6; Rusko připravilo plnohodnotný útok na Ukrajinu, tvrdí Jens Stoltenberg. Přitom ale neuvedl, na základě čeho k tomuto závěru dospěl.
7; Josep Borrell: Evropská unie odsuzuje „jakési“ ostřelování civilních objektů v Donbasu. Kdo koho ostřeluje ovšem neuvedl. Dále uvedl, že prohlášení ze strany Republik Donbasu o možném útoku ze strany Ukrajiny stojí na vodě.
8; Boris Johnson srovnal situaci kolem Ukrajiny s Druhou světovou válkou Podle jeho slov existuje dost vysoká pravděpodobnost vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, který může probíhat nejen přes Donbas, ale i přes bělorusko-ukrajinskou hranici.
9; Rodiče utekli. V Nejvyšší radě promluvili o kompromitujícím materiálu na Zelenského, který může vést k jeho odstoupení. Prezident by měl odstoupit, pokud se ukáže, že informace o uklizení jeho rodičů za hranice je pravdivá, prohlásil poslanec Renat Kuzmin.
10; Doněcká lidová republika hlásí čtyři případy ostřelování ze strany Ukrajiny. Ukrajinské ozbrojené sily ostřelovaly čtyři obce Doněcké lidové republiky, a to i minami ráže 120 mm, které jsou zakázány Minskými dohodami.
11; Vojenské komisariáty v Doněcké lidové republice fungují v posíleném režimu kvůli velkému přílivu lidí, kteří si přejí bránit republiku.
12; Přímoří hlásí připravenost přijmout obyvatele Luganské a Doněcké lidové republiky ve čtrnácti střediscích dočasného rozmístění.
13; V Doněcku byla zablokována diverzně-teroristická skupina, která plánovala likvidaci trafostanic, plynovodů a filtračních stanic na území Doněcké lidové republiky.
14; Počet obětí záplavy v Brazílii překročil 150. Mezi nimi je 27 dětí.
15; Čtyřmetrový žralok roztrhal v australském Sydney britského instruktora potápění, který plaval několik metrů od mysu Buchan.
16; Poslanec Ilja Kiva chystá soudní žalobu proti Joe Bidenovi kvůli jeho slovům o přípravě vpádu Ruska na Ukrajinu.
17; Britský premiér varoval před nebezpečím největší války od roku 1945, která může vzniknout kvůli Rusku.
18; Vučić: Kosovo může vstoupit do NATO ještě letos.
19; Nic takového nebylo. Stoltenberg se vyjádřil k „neexistenci“ dohody nerozšiřovat NATO na východ. Členské země NATO o této věci nikdy nejednaly.
20; Tak možná 23. února... Britská ministryně zahraničí oznámila nové termíny ruského vpádu na Ukrajinu. Rusko může napadnout Ukrajinu už příští týden, cituje političku agentura Reuters.
21; Ve Velké Británii bude vytvořeno vládní centrum pro boj s „ruskými dezinformacemi“.
22; V Bundestagu se vyslovili proti sankcím vůči „Severnímu proudu – 2“. Tento názor vyjádřil 19. února večer šéf výboru pro energetiku a ochranu klimatu za stranu Levice.
23; Červený kříž vyzval, aby se neškodilo civilnímu obyvatelstvu na východě Ukrajiny. Podle informací Mezinárodního výboru Červeného kříže minimálně dvě velké přečerpávací stanice v Doněcké republice byly vyřazeny z provozu.
24; Do Ruska přijelo už přes 53 tisíc běženců z Donbasu.
25; Bývalý poslanec Nejvyšší rady Spiridon Kilinkarov prozradil, co žádá Ukrajina za odmítnutí vstupu do NATO. Kyjev může neutrální status Ukrajiny prostě „prodat“.
26; Zelenskij slíbil Macronovi, že nebude odpovídat na provokace na linii dotyku v Donbasu.
27; Šéf Doněcké policie Denis Siněnkov prohlásil, že Kyjev zahájil realizaci plánu útoku na Republiky Donbasu za plného souhlasu Západu.
28; Ukrajinská armáda nadále vede palbu namířenou na okraj Doněcka.
29; Rusko a Bělorusko budou pokračovat ve vojenských cvičeních kvůli konfliktu v Donbasu, prohlásili na běloruském ministerstvu obrany.
30; Moskva vyzvala Západ, aby si uvědomil historii a projevil soudnost. Dmitrij Peskov zdůraznil, že Rusko ve své historii na nikoho neútočilo.
31; Voroněžská oblast vyhlásila režim mimořádné situace kvůli přílivu běženců z Donbasu. Jen dnes ráno přijelo do regionu vlakem 910 lidí, z toho 358 dětí.
32; Kyjev brání cestám zahraničních novinářů na Donbas. Zahraniční novináři nemohou získat akreditaci z ukrajinské strany pro svou práci v zóně konfliktu v Donbasu.
33; Srbský prezident Alexandr Vučić svolal mimořádné zasedání bezpečnostní rady země kvůli vzniklé situaci na východě Evropy a v regionu Západního Balkánu v důsledku eskalace v Donbasu.
34; Z Makejevky a Doněcka přicházejí zprávy o intenzivním ostřelování letiště.
35; Ukrajinské ministerstvo zahraničí ujišťuje, že nechystá útočnou operaci.
36; Putin může vnímat Zelenského jako člověka, který neplní Minské dohody, prohlásil Dmitrij Peskov.
37; Marija Zacharova: Západ nemá zájem na silné Ukrajině. Není možné, aby to prezident Zelenskij neviděl.
38; Bylo zveřejněno video z boje jednotky zvláštního nasazení Ministerstva státní bezpečnosti Doněcké lidové republiky s ukrajinskými diverzanty. Činnost diverzní skupiny byla zmařena i pomocí obrněné techniky.
39; Ruské ministerstvo zahraničí: Počty fejků o „útoku“ Ruska v západních médiích prudce roste. Ministerstvo označilo prohlášení západních médií o údajném vytváření záminek k invazi na Ukrajinu za drzou lež.
40; V Pekingu byl zahájen ceremoniál ukončení Olympijských her.
41; USA jsou znepokojeny rozhodnutím Moskvy a Minska pokračovat ve vojenském cvičení v souvislosti s prudkým vyostřením situace v Donbasu.
42; Pentagon prohlásil, že USA věří informacím od své rozvědky ohledně situace kolem Ukrajiny.
43; V Rusku zahájili trestní řízení ve věci dopadů ukrajinské munice na území Rostovské oblasti.
44; A nedají si pokoj... Americká televizní stanice CBS tvrdí, že ruská vojska už obdržela rozkaz o invazi na Ukrajinu. Důkazy ovšem žádné neuvedli.
45; Erdogan plánuje v nejbližších dnech telefonicky promluvit s Putinem o Ukrajině.
46; Biden dostal nepřímou radu pro případ rozhovorů s Putinem. Západní politici včetně amerického prezidenta Joe Bidena využívají nesprávný přístup ve vztazích s Ruskem. Některé lidi vlastně k rozhovorům s prezidentem Vladimirem Putinem vůbec není možné pouštět.
47; Ukrajinský ministr obrany. Žádný útok ze strany Ruska v nejbližších dnech nebude. Zatím ani v jednom ruském městě nejsou „útočná uskupení“ ruských vojsk, takže mluvit o tom, že zítra či pozítří dojde k napadení, je zcela mimo realitu, prohlásil Alexej Reznikov.
48; Státní duma hlasovala pro to, aby prezident zvážil otázku uznání Luganské a Doněcké lidové republiky. Než zasáhne Rusko, může zahynout mnoho nevinných lidí.
49; Případ údajného útoku na mateřskou školu u Luganska (na ukrajinské straně) má velmi podivné okolnosti – například směr letu a místo dopadu munice. Vlastně tu existuje důkaz, že Luganská lidová republika nemá s událostí nic společného.
50; Zastavte to, než bude pozdě. Porážka Západu a Ukrajiny bude totální. Kdo s mečem k nám vkročí, mečem také zahyne...
51; Podněstří zahajuje mimořádnou prověrku bojové připravenosti svých vojsk. V dosud neuznané republice se nachází kolem 1.700 příslušníků ruských mírových sil.
52; V Luganské lidové republice varovali před odpojením komunikačních prostředků a internetu.
53; Moderátor Vladimir Solovjov vyzval ve svém pořadu v přímém přenosu Prezidenta Putina a ministra obrany, aby už začali jednat.
54; Začíná to silně smrdět střelným prachem. Spojené státy tlačí Evropu do války, prohlásil běloruský ministr obrany. Oficiální Minsk jasně vymezil svou pozici v hrozícím konfliktu.
55; Na žádost francouzské strany byly zahájeny rozhovory mezi Putinem a Macronem.
56; Z mimořádného prohlášení obou Republiky Donbasu vyplývá, že ukrajinská armáda zaútočila na 42 obcí v Donbasu.
57; V Polsku vědí něco navíc... Varšava vyjmenovala regiony Ukrajiny, odkud by Poláci měli utíkat.
58; Lvov se stává hlavním městem Ukrajiny, prohlásil americký novinář. A to ta „ruská invaze“ ještě ani nezačala.
59; Boje v Luganské lidové republice: Nepřítel se pokusil proniknout přes Severský Doněc.
60; Chlapi, pojďte bránit naši Vlast! Zraněný bojovník vydal výzvu adresovanou mužům Doněcké lidové republiky. Ženista Jegor neztrácí bojového ducha ani poté, co utrpěl těžké zranění.
61; Na hranici s Ukrajinou v Belgorodské oblasti byly pozorovány kolony bojové techniky se záhadným znakem „Z“. K samotné hranici je to jen 5 km.
62; „Smrt Moskalům“! Město Kyjev se chystá na válku. „umělci čmárající výzvy na zdi také zabarvili všechny nápisy v ruštině.
63; Jaderný fyzik vysvětlil, co čeká Ukrajinu, pokusí-li se vytvořit jadernou zbraň.
64; Britská královna se nakazila koronavirem. Oznámil to Buckinghamský palác.
65; Armáda Doněcké lidové republiky odvetným úderem z protiraketového komplexu zlikvidovala palebnou pozici ukrajinské armády.
66; To je nepřijatelné! Blinken slibuje odpověď Západu na situaci kolem Ukrajiny.
67; Rusko považuje Donbas za součást Ukrajiny, tvrdí velvyslanec v USA. Anatolij Antonov odmítl obvinění, že se Rusko chystá zaútočit na Ukrajinu.
68; Ukrajinská armáda v Donbasu aktivně používá drony Bayraktar.
69; Bulharsko podepsalo deklaraci o evropské perspektivě Ukrajiny. Včera se Zelenskij v Mnichově setkal s bulharským premiérem.
70; V Donbasu hoří technika ukrajinské armády. Bylo zveřejněno vide hořícího vojenského nákladního vozu.
71; Skandinávské aerolinky přerušují lety nad Ukrajinou.
72; Armáda USA zahájila cvičení v Polsku nedaleko ukrajinské hranice. Informoval o tom polský ministr obrany.
73; Známý designér Artěmij Lebeděv označil prohlášení ukrajinského prezidenta Zelenského o možném vystoupení Ukrajiny z budapešťského memoranda za fantasmagorický blábol a nezodpovědné prohlášení.
74; Ukrajinská armáda prakticky zahájila přípravu na komplexní útok, když vede palbu po celé délce fronty v Luganské lidové republice, prohlásil oficiální představitel luganské armády.

Zdroj: rusnext.ru, rusvesna.su

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře