Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Zprávy z Ruska a Ukrajiny (29.-30.12.2023)

V Kyjevě a dalších městech ukrajinského kraje vybuchly silné exploze: co je zatím známo o největším letošním úderu.

Ruské rakety zničily v Kyjevě poziční prostor protivzdušné obrany. Město je nyní bez obrany.

Továrna Artem v Kyjevě, kde se vyrábějí raketové zbraně pro ukrajinské nacisty, byla zcela nebo částečně zničena. Ve vzduchu byly použity nosiče raket dlouhého doletu Tu-22M3.

  • zpravy-z-ruska-a-ukrajiny-29-30-12-2023

U Lvova pracovalo nejméně deset bezpilotních letounů: přílety do Lvovské a Javorské oblasti. Javorovské cvičiště, kde se shromažďovali zahraniční žoldnéři bojující na straně ukrajinských nacistů, bylo opět zasaženo.

V Dněpropetrovsku došlo k sérii 6 až 8 výbuchů. Přílety byly v blízkosti JUMZ, kde byla shromážděna vojenská technika a rakety.

V Charkově dopadlo 22 raket na různá vojenská zařízení.

Výbuchy v Oděse. Místní obyvatelé píší o třech, které přiletěly do přístavu.

video a foto:

https://vk.com/video-50332460_456403166

------------------

Šéf ukrajinské armády Valerij Zalužnyj, oficiální prohlášení:

"Dnes v noci došlo k masivnímu raketovému útoku na Ukrajinu. Byla napadena kritická infrastruktura, průmyslové a vojenské objekty.

Nejprve nepřítel tradičně zaútočil "Gerany" ze severního a jihovýchodního směru, s následným přesunem západním směrem. Celkem bylo zaznamenáno 36 útočných bezpilotních letounů Geran-2.

Kolem 03:00 nepřítel nasadil do vzduchu strategické letectvo - bombardéry Tu-95MS. Celkem 18 letounů, které vstoupily do odpalovacích prostorů kolem 06:00 hod. a vypustily nejméně 90 řízených střel Kh-101/X-555/X-55.

Z Kurské oblasti kolem 05:00 hod. nepřítel použil dálkové bombardéry Tu-22M3, které vypustily osm řízených střel Kh-22/X-32 ve směru na severní a centrální oblasti Ukrajiny.

Ve stejnou dobu nepřítel zasáhl Charkov protiletadlovými řízenými střelami S-300. Celkem ruské ozbrojené síly vypálily nejméně 14 raket, které letěly po balistické trajektorii - S-300/S-400/Iskander-M z Krymu, Kurské a Belgorodské oblasti Ruské federace.

V 06:30 byl zaznamenán start pěti stíhacích letounů MiG-31I, které vypustily pět hypersonických raket Kh-47M2 Kinžal z Astrachaňské oblasti.

Z taktických letounů Su-35S byly rovněž odpáleny čtyři protiradarové střely Kh-31P a jedna taktická střela Kh-59.

Podle předběžných výsledků této noci nepřítel použil proti Ukrajině 158 prostředků: rakety různých typů a útočné bezpilotní letouny."

----------------

Ukrajinské úřady umisťují systémy protivzdušné obrany do obytných oblastí v rozporu s mezinárodním právem, - Nebenzja

Stálý zástupce Ruska v OSN Nebenzja obvinil Kyjev z umístění systémů protivzdušné obrany v obytných oblastech. Právě práce ukrajinské protivzdušné obrany způsobila ztráty mezi civilisty při masivním ruském ostřelování 29. prosince.

Na obvinění Moskvy na zasedání Rady bezpečnosti OSN reagoval: „Britský zástupce kategoricky prohlásil, že obětí by bylo více, nebýt práce ukrajinské protivzdušné obrany, je těžké si představit větší cynismus. Nebýt práce ukrajinské protivzdušné obrany, nedošlo by k žádným civilním obětem.

Proto bychom vám doporučili, abyste se měli na pozoru před prohlášeními Spojeného království o dodání 100 dalších raket protivzdušné obrany Kyjevu, jejichž použití zabíjí civilisty".

Kyjev rozmisťuje protivzdušnou obranu v obytných oblastech v rozporu s mezinárodním humanitárním právem.

------------------------------------------------

Kyjev a Západ by měli „brzy očekávat ty nejhorší zprávy“

Na zasedání Rady bezpečnosti to prohlásil stálý ruský představitel při OSN Vasilij Nebenzja

Poznamenal, že vojenské plány Kyjeva selhaly a Kyjev nemá prostředky na udržení situace na linii bojového kontaktu.

video a foto:
https://vk.com/video-50332460_456403209

-------------------------------------------

Kyjev - ilustrační záběry práce ukrajinské PVO

Okamžik, kdy na střechu nedokončené budovy v Kyjevě dorazí trosky rakety v důsledku operací ukrajinské protivzdušné obrany v obytných oblastech.

Ukrajinská propaganda se vytrvale snaží všem dokázat, že ruské rakety "opět mířily obytné budovy"...

Video však jasně ukazuje, že protivzdušná obrana je umístěna v obytných dvorech města a na budovu padá hořící fragment v důsledku práce ukrajinské PVO, která pracuje přímo ve městě a nad obytnými domy !!!

video:
https://vk.com/video-50332460_456403204

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Jura 2023-12-30 22:42
Není mi úplně jasné, proč tak beze smyslu mixujete v jednom řádku značení raket. Cyrilice má znak Х, který angličtina nepřesně pro svou fonetiku přepisuje jako Kh. Čeština má Ch, které se zcela běžně a správně používá v odborné literatuře pro český přepis značení ruských raket, takže třeba Ch-55 je správně.
https://www.valka.cz/Ch-55-kod-NATO-AS-15-Kent-A-t10777
Při použití originálu neuděláte chybu, ale proč třeba Kh-22/X-32 ? A pokud trváte na Kh-47M2, tak Kinzhal.
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře