Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Šest miliónů Poláků žije pod hranicí důstojnosti

Přečetl jsem si zajímavý článek na Novinky.cz, autora Pavola Minárika, který ho napsal pro Právo.

Cituji: …Chudoba nabírá v současném Polsku nové rozměry. Téměř sedm procent obyvatelstva žije v krajní bídě a 16 až 17 procent mimořádně skromně – za hranicí chudoby. Znamená to, že přes šest miliónů lidí z necelých 38 miliónů žije pod hranicí lidské důstojnosti, informoval v pátek list Gazeta Wyborcza……„Kolem chudoby se v Polsku vytvořilo množství stereotypů, například, že chudí lidé jsou automaticky leniví, jsou to alkoholici a kriminálníci. Často jsou to však jen lidé, kteří přišli o svoji práci a nyní pracují na dohodu, ale za velmi nízké platy,“ napsala Gazeta Wyborcza. Těmto lidem obvykle nikdo nepomůže, nepůjčí peníze, když se dostanou do problémů.

  • sest-milionu-polaku-zije-pod-hranici-dustojnosti-precetl-jsem-si-zajimavy-clanek-na-novinky-cz-autora-pavola-minarika-ktery-ho-napsal-pro-pravo-cituji-chudoba-nabira-v-soucasnem-polsku-nove-rozmery-temer-sedm-procent-obyvatelstva-zije-v-krajni-bide-a-16-a

Na celém článku není ani tak zajímavý jeho obsah, protože fakt, že bída a chudoba ohrožuje Evropu je jasné snad už každému. Ale zajímavá je ta skutečnost, že o situaci zbídačelých lidí se dozvídáme v Polsku. Novinář z největších novin informuje o alarmující situaci ve své zemi. Co dělají naši novináři? My se dozvídáme např. klesla nezaměstnanost, místo krize je nám vnucován pojem recese, průměrný plat je…., atd.atd.

Copak u nás není situace obdobná? Copak naše společnost se k chudým chová jinak? V místě, kde bydlím, je stav obdobný. Když přijde bezdomovec do obchodu, tak slyším jen pohrdavé   „ Fůj ten smrdí.“ A protože ve městě znám lidi, tak vím, že ten „smradlavej“ byl učitel matematiky a fyziky na střední škole a ten, který se opovržlivě vyjadřuje, tak je nevyučený člověk, který je závislý na sociálních dávkách. Kam se poděla soudnost, lidskost, soudržnost a soucit.

Jeden okrádá druhého a říká se tomu podnikání, udavačství se pomalu stalo sportem a morálním postojem. Boj s korupcí se změnil na nenávistné poukazování na toho, který ukradne víc než samotný kritik. Kam se poděl zdravý rozum?

Dnes jsem sledoval v přímém přenosu na ČT 24 Žofínské fórum, na kterém vystupoval Miloš Zeman. Konečně jsem se dočkal smysluplného zhodnocení současné situace v naší zemi. A  zároveň návrhů na řešení krize. Nechci hodnotit, zda jsou návrhy reálné nebo ne. Podstatné je, že se někdo odváží mluvit srozumitelně o věcech, o kterých se u nás mlčí. Přímo o chudobě jsem se sice nic nedozvěděl, ale navržená opatření by snad mohla napomoci ji snížit. Co jsem se však dozvěděl v komentářích politiků, které okamžitě zazněly, bylo, že president republiky do těchto věcí nemá co mluvit a podpora investic z veřejných zdrojů nebude, protože peníze došly. Skutečně legrační reakce, především ministra financí, který byl iniciátorem skandálních církevních restitucí za desítky či stovky miliard.

Ještě se vrátím k novinářům. Když prohlížím titulní zprávy na internetu, tak nacházím skutečně důležité a hodnotné zprávy typu : Armádě dezertoval dravý raroh, lovil v chemičce v Přerově,

Resort dopravy sepsal ve své Strategii rozvoje cyklistické dopravy, kterou má Právo k dispozici, pádné argumenty: jízda na kole je zdravější, ekologičtější, levnější a bezhlučná, podporuje i společenské kontakty. A navíc je i praktická: zkuste ve městě plném zón stání či zákazů zaparkovat. Tuto skvělou myšlenku prosazuje Zbyněk Stanjura z ODS a následuje zpráva, která cituje Václava Klause. ODS je v krizi. Fakt postřeh. Jak se říká. To by člověk neřekl, kdyby mu h…rozbil. Člověk se při čtení zpráv od našich novinářů nic nedozví, ale rozhodně se pobaví. Kdyby nemusel v současné situaci a zemi člověk žít, tak bych považoval naše žurnalisty za světové literáty.

zdroj:http://www.zrcadleninovedoby.cz/?e=186

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře