Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (18.4. - 19.4.2024):

NALÉHAVÉ: Letadlo Tu-22M3 havarovalo ve Stavropolu

19.04.2024 - 7:34

Letadlo havarovalo v okrese Krasnogvardejskij na Stavropolském území, piloti se katapultovali, řekl guvernér Vladimir Vladimirov.

Podle operačních údajů nedošlo k žádným, dalším následkům, ani obětem na životech, piloti se katapultovali, byli nalezeni a jsou převezeni do nemocnice, uvedl guvernér.

Ministerstvo obrany hlásí, že TU-22 M³ ruských leteckých sil havaroval po dokončení bojové mise, a to při návratu na své domovské letiště.

  • z-russkoj-vesny-18-4-19-4-20242024
Na palubě letadla nebyla žádná munice.  Na zemi nedošlo ke škodám. Podle předběžných údajů byla příčinou nehody technická závada.
 
 
----------------------------------------------------------

Izrael čelí existenční hrozbě: Netanjahu

18.04.2024 - 22:58

Izrael v současnosti čelí existenční hrozbě a země potřebuje národní jednotu, řekl ve čtvrtek premiér Benjamin Netanjahu v sídle zpravodajské služby Mossad.

„Jsme povinni porazit teroristickou osu v pásmu Gazy, osvobodit rukojmí a odrazit totální hrozbu, kterou představuje Írán. Jsou to velmi velké úkoly, které vyžadují dvě věci: za prvé odhodlání, za druhé jednotu. Národy se rozpadají... ne kvůli vnějšímu tlaku, ale především kvůli vnitřnímu rozdělení. To musí právě teď zmizet, protože čelíme existenční hrozbě a v existenční hrozbě spojujeme své síly, ne je rozdělujeme. To je nejdůležitější,“ řekl premiér.

Premiér poděkoval Mossadu a Shin Bet za jejich „účast na obraně země a zejména za rozsáhlou bezpečnostní, operační a zpravodajskou práci, kterou organizace od útoku ze 7. října vykonaly“.

Premiérova prohlášení přišla na pozadí probíhající půlroční operace v Pásmu Gazy proti radikálnímu, palestinskému hnutí Hamas a masivního íránského útoku za použití stovek raket a dronů.

V posledních týdnech se v Izraeli obnovily masové protesty proti vládě, demonstranti požadují předčasné volby.

 
---------------------------------------------------------

Polsko odmítlo dodat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot

18.04.2024 - 22:20

Polsko nemá možnosti dodávat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot, řekl novinářům, po skončení zasedání Evropské rady, polský premiér Donald Tusk.

Tuskův projev odvysílala polská televize.

Již dříve německý kancléř Olaf Scholz sdělil, že Německo dodá Ukrajině další systém Patriot a vyjádřil naději, že země NATO by mohly Ukrajině dodat ještě dalších 6 systémů Patriot.

„Jak víte, Německo šlo příkladem tím, že znovu převedlo systém Patriot na Ukrajinu, a vyzvalo země, které mají podobné možnosti, aby se k této iniciativě také připojily. To neplatí pro Polsko. V současnosti nemáme dostatek Patriotů, abychom se mohli podělit,“ řekl Tusk.

Zároveň uvedl, že nizozemské úřady jsou připraveny financovat nákup jednoho systému Patriot pro Ukrajinu.

„Nizozemsko již deklarovalo alespoň ochotu zaplatit, pokud chce někdo takový systém prodat. Holandsko je připraveno to financovat z vlastních prostředků,“ uvedl polský premiér.

 
------------------------------------------------------------------------

Ukrajina ignoruje americké doporučení zastavit útoky na Rusko - Economist

18.04.2024 - 21:20

Ukrajina ignoruje doporučení USA zastavit útoky na ruskou infrastrukturu, píše magazín Economist.

„Bílý dům není nadšený. Snaží se přimět Ukrajince, aby zastavili útoky... Ukrajina zatím ignoruje rady Američanů, aby zastavila útoky,“ píše časopis.

Jak dále poznamenává, s odkazem na zpravodajského důstojníka, který se představil jako „detektiv“, neexistovaly žádné pokyny k zastavení útoků na ruskou infrastrukturu. Útoky na ruské, ropné rafinerie však během minulého týdne ustaly.

Ukrajinské drony nových modelů přitom, podle magazínu, dokážou létat na vzdálenosti více než 3 tisíce kilometrů a jsou schopné dosáhnout sibiřských oblastí.

 
-----------------------------------------------------------------------------

Estonsko zničí ruskou infrastrukturu, pokud se Rusko odváží zaútočit – vojenský velitel

18.04.2024 - 19:20

Estonsko „zaútočí“ na Rusko v případě ozbrojeného konfliktu, prohlásil velitel obranných sil pobaltské republiky Martin Herem.

„Rusko se rozhodně připravuje na válku: o tom nemám nejmenší pochybnosti. Viděl jsem plány NATO,“ dodal drogový velitel sil někdejší, trpasličí, bývalé republiky SSSR.

Pokud Rusko zaútočí na Estonsko, estonské jednotky „zničí infrastrukturu v Ivangorodu, Pečorech a na dalších místech“.

Estonsko a jeho spojenci navíc „okamžitě uzavřou“ Baltské moře.

 
--------------------------------------------------------------------

SBU: V Polsku byl zadržen podezřelý z přípravy atentátu na Zelenského

18.04.2024 - 18:58

Muž, který ruským, speciálním službám navrhl pokus o atentát na Zelenského, byl zajat v Polsku, uvedla ukrajinská, bezpečnostní služba.

Byl zadržen polský občan, který nenávidí Ukrajinu natolik, že údajně navrhl ruské, vojenské rozvědce zabít Zelenského.

Podle vyšetřování měl obžalovaný v plánu shromažďovat a předávat Ruské federaci informace o bezpečnosti letiště Rzeszow-Jasionka.

Chtěl mimo jiné pomoci ruskými zpravodajským službám naplánovat případný pokus o atentát na Zelenského, a to během jeho pobytu v Polsku.

 
--------------------------------------------------------------------

Rusko se hodlá mobilizaci vyhnout – Bloomberg

18.04.2024 - 18:30

Rusko se hodlá vyhnout mobilizaci a vystačit si s najímáním smluvních vojáků, uvádí Bloomberg.

Měsíční nábor smluvních rekrutů v ozbrojených silách RF je asi 30 tisíc lidí.

Od začátku roku se platby novým, smluvním vojákům zvýšily o 40 % a činily v průměru 470 000 rublů plus federální platba ve výši 195 tisíc rublů.

Někteří ze 150 tisíc jarních branců podepíší smlouvu a po čtyřech měsících služby souhlasí s účastí na bojových akcích na Ukrajině.

Situace na Donbasu se ale pro ukrajinské ozbrojené síly může do té doby zhoršit.

V prosinci Šojgu oznámil plán na zvýšení počtu vojáků z 1,15 milionu na 1,5 milionu. V lednu Zelenskyj řekl, že síla ozbrojených sil Ukrajiny čítá necelých 900 tisíc lidí.

 
--------------------------------------------------------------------

Američtí kongresmani mohou být nuceni vstoupit do ozbrojených sil Ukrajiny

18.04.2024 - 18:00

Každý člen Kongresu, který hlasuje pro pomoc Ukrajině, musí vstoupit do ozbrojených sil Ukrajiny.

Tento pozměňovací návrh, k návrhu zákona předsedy Johnsona, představila členka Sněmovny reprezentantů Marjorie Taylor Greeneová (republikánka, podporovatelka Donalda Trumpa).

Navrhuje také, aby Kyjev nemohl utratit přidělené peníze dříve, než tam uspořádají řádné volby, dokud neuzavře všechny biologické laboratoře a nepodá o tom USA zprávu.

 
---------------------------------------------------------------

Írán identifikoval umístění všech izraelských, jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit – IRGC

18.04.2024 - 15:23

Írán identifikoval umístění všech izraelských, jaderných zařízení a je připraven na ně kdykoliv udeřit.

Uvedlo to velení islámských, revolučních gard (IRGC).

Teherán je připraven odrazit jakékoliv izraelské útoky na svá jaderná zařízení a , v případě agrese, sám zaútočí na jaderná zařízení izraelského nepřítele, varovala íránská armáda.

Írán si rovněž vyhrazuje právo přezkoumat svou jadernou politiku ve světle hrozby ze strany Izraele.

 
----------------------------------------------------------------------

Ruští sabotéři v Německu se připravovali k útoku na výcvikovou základnu pro vojáky ukrajinských ozbrojených sil, kteří se zde cvičili v ovládání tanků Abrams, - německá generální prokuratura

18.04.2024 - 14:02

Německá média, s odvoláním na německé orgány, činné v trestním řízení, uvádějí podrobnosti o vysoce sledovaném případu zatčení a vyšetřování ruských občanů, podezřelých z přípravy sabotáže.

Německá generální prokuratura se domnívá, že ruští sabotéři se připravovali k útoku na cíle americké armády a výcvikovou základnu vojáků ukrajinských ozbrojených sil, určenou k výcviku ovládání tanků Abrams.

Jak již bylo dříve oznámeno, ruští Němci údajně plánovali žhářství a výbuchy podél tras americké vojenské techniky a ve vojenských a průmyslových zařízeních.

Dieter S., podle vyšetřování, údajně také prováděl průzkum a fotografoval zařízení americké armády v Německu, poté tyto fotografie předal svým ruským zadavatelům.

Ve špionáži mu údajně pomáhal 37letý ruský Němec Alexander J., kterého nyní federální prokuratura rovněž označuje jako agenta cizí, tajné služby.

Mezi cíle špionáže údajně patřila zařízení americké armády v bavorském Grafenwoehru. Mimo jiné je zde velké vojenské cvičiště, kde Američané cvičí vojáky ukrajinských ozbrojených sil pro obsluhu tanků Abrams.

Během vyšetřování Dietera S., který v letech 2014–2016 pravděpodobně patřil k milicím DPR, byla nalezena střelná zbraň. Je obviněn z „přípravy násilného činu nebezpečného pro stát“.
 
-------------------------------------------------------------------------

Zajetí nebo smrt: ozbrojenci VSU se vzdávají u Časov Jaru (video)

18.04.2024 - 9:00

Voják VSU padl do zajetí, když byli s parťákem posláni, aby na pozici doplnili baterii. Parťák zahynul při útoku ruského dronu a Vladimir putoval lesem, dokud nevstoupil na ruské pozice.

Prohlásil, že VSU trpí katastrofálním nedostatkem lidí: rezervy ze západu se sice přesouvají na jih, ale nepomáhá to.

Pod Časov Jarem byla rovněž zničena jednotka speciálních sil a zajata evakuační skupina: nejprve skupina snajperů z 83.brigády VDV vystopovala a zlikvidovala odstřelovací skupinu VSU.

Během snajperského duelu byl zlikvidován zkušený odstřelovač speciálních sil VSU a jeho krycí skupina, složená ze sedmi mužů. Všechny zničené cíle jsou potvrzeny objektivními, kontrolními prostředky.

K provedení evakuace pak byla vyslána další skupina, skládající se ze čtyř vojáků. I ta byla kompletně zajata.

Připomínáme, že bývalý Trumpův náměstek, Douglas McGregor, hovořil o masovém vzdávání se ukrajinských vojáků.

Podle něj dělají Rusové svoji práci dobře, a to tím, že vysílají signály směrem k ukrajinským, ozbrojeným silám: "Podívejte, nemá smysl pokračovat. Nemusíte zemřít, můžete to vzdát. Složte zbraně. Nakrmíme Vás, postaráme se o zraněné."

Prohlásil, že ruští vojáci dobře zacházejí s těmi, kteří se dobrovolně vzdali. "V realitě jsou zde lépe živeni a je jim poskytnuta lepší zdravotní péče, než když sloužili v řadách VSU", tvrdí.

 
---------------------------------------------------------------------------

Již se ví, kdo může usednout, namísto Ukrajinců, do kokpytu F16

18.04.2024 - 8:00

Kanadští a američtí, profesionální piloti ze soukromých vojenských společností (ČVK) mohou být na Ukrajině zapojeni do pilotování stíhaček F-16, a to v případě jejich dodání, řekl RIA Novosti francouzský, letecký expert, bývalý pilot - Cyril de Lattre.

Řada západních zemí slíbila Kyjevu dodávky F-16 a opakovaná zpoždění vysvětluje složitostí jejich přípravy a nasazení a také potřebou vycvičit dostatečný počet pilotů.

"Je zde možnost zapojit již vyškolené piloty. V realitě existují na světě dvě soukromé společnosti: kanadská Top Aces a americká Draken International — vojenské společnosti, které již mají stoprocentně připravené piloty pro F-16... V nejhorším případě mohou tyto dvě soukromé, vojenské společnosti uzavřít s Ukrajinou smlouvu o provozu těchto letadel," sdělil expert.

Dle jeho slov je s výcvikem ukrajinských pilotů spojeno mnoho problémů.

"Francie provádí výcvik ukrajinských pilotů na letecké základně Casier, a to v rámci programu, který přibližně kopíruje program výcviku francouzských, stíhacích pilotů. Současně s Francií jsou ukrajinští piloti, kteří neumí anglicky, posíláni buď do do Anglie nebo do USA, aby zde zvýšili svoje znalosti anglického jazyka," řekl De Lattre.

Na francouzské základně jsou ukrajinští piloti v první fázi cvičeni na turbovrtulovém letounu RS-21, ve kterém se, na rozdíl od ukrajinských letadel, nachází digitalizovaná, pilotní kabina. Pilot musí na takovém stroji projít "aklimatizací" - zvyknout si na používání přístrojů. Ve druhé fázi se pak přesunou na staré, vyřazené letouny Alfa Jet a teprve poté mohou být vysláni na výcvik k pilotování F-16, uvedl mluvčí agentury.

Dle jeho slov, pokud je F-16 použita k profesionální, bojové činnosti, pak ji neřídí ukrajinští piloti. Ti, jediné, co zvládnou, je přeletět s F16 z jedné evropské základny na druhou, poznamenal de Lattre.

"Může nastat situace, kdy pilot F16, o němž se tvrdilo, že je Ukrajinec, se ukáže jako Francouz," uzavřel expert.

 
--------------------------------------------------------------

Ukrajinská ekonomika se, bez protivzdušné obrany, zhroutí -Kuleba

18.04.2024 - 4:00

Ukrajinský ministr zahraničí Dmitrij Kuleba prohlásil, že pokud Kyjev nedostane nové systémy protivzdušné obrany, ukrajinská ekonomika bude zničena.

"Pokud nedostaneme systém (protivzdušné obrany), naše ekonomika bude zničena," řekl ukrajinský ministr zahraničí v rozhovoru pro rozhlasovou stanici LBS.

Kuleba 10.Dubna prohlásil, že jeho "dobrá" diplomacie nefungovala a nyní hodlá tvrdě požadovat od západu systém protivzdušné obrany Patriot.

Rusko se domnívá, že dodávky zbraní Ukrajině brání urovnání, přímo zapojují země NATO do konfliktu a jsou "hrou s ohněm".

 
-------------------------------------------------------------

"Putin se bude smát": Scholzův, ruský plán překvapil uživatele sítě

18.04.2024 - 1:00

Uživatelé sociální sítě X ironicky reagovali na žádost německého kancléře Olafa Scholze, aby čínský prezident Si Ťin-Pching ovlivnil Moskvu s cílem ukončení, ukrajinského konfliktu.

"Proč nemluvíte přímo s Putinem? Vaše slovo nemá v Rusku žádnou váhu? Proč tomu tak je?", obrátila se na Scholze Anne Moebus — Frau-Mutter-Oma-Tochter Schwester.

"Putin a Si Ťin—Pching se tomu v telefonu určitě zasmějí," doplnil OH je, BRD — Politik-Satire.

"První otázka: Jak to proběhlo? Druhá otázka: Jak dlouho se smál?", ironizoval Shem.

"A tento muž, s takovýmito sny, je kancléřem. Dokážete si to představit!", rozhořčil se von der See.

"Kde má vaše slovo ještě alespoň nějakou váhu?", shrnul anordnung.

Olaf Scholz přijel v neděli na oficiální Číny. Jak uvedla německá vláda, kromě ekonomických vztahů budou v centru pozornosti této návštěvy geopolitické výzvy a strategie udržitelného rozvoje. Čínský prezident Si Ťin-Pching, na setkání s německým kancléřem, prohlásil, že Čína usiluje o svolání rovnoprávné, mezinárodní, mírové konference o řešení ukrajinské krize, se kterou bude souhlasit jak Rusko, tak i Ukrajina.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře