Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (28.4.2024):

Nebe nad Ukrajinou bude nejnebezpečnějším bojištěm, kterému stíhačky F-16 čelily – Business Insider

28.04.2024 - 23:30

Nebe nad Ukrajinou se stane nejnebezpečnějším bojištěm, jaké F-16 potkalo, píše Business Insider. Letoun bude muset odolat pokročilým, ruským systémům protivzdušné obrany – jak S-300, tak S-400.

Kromě toho má Rusko „obrovskou flotilu“ Su-35 a MiG-31 vyzbrojenou raketami dlouhého doletu R-37.

  • z-russkoj-vesny-28-4-2024

F-16 na Ukrajině jsou ohroženy již od okamžiku vzletu: mohly by být okamžitě v dosahu ruských systémů protivzdušné obrany.

Podle zdroje OSINT Oryx ztratila Ukrajina od začátku Severoatlantické aliance již nejméně 86 letadel.
 
 
--------------------------------------------
 
Polsko vyzvalo k instalaci minových polí na hranici s Ruskem

28.04.2024 - 23:04

Bývalý náměstek ministra národní obrany Polska Waldemar Skrzypczak se domnívá, že v současné době v Evropě nehrozí rozsáhlá válka, ale je nutné instalovat minová pole a budovat opevnění na polských a litevských hranicích s Ruskou federací a Běloruskem.

„Zkušenosti z války na Ukrajině ukazují, že znalosti o tom, jak postavit opevnění, obranná postavení, minová pole k zastavení nepřítele, jsou opět relevantní. Domnívám se, že polské a litevské hranice s Ruskem je třeba posílit a nyní, v době míru, umístit minová pole.

V době války může být na budování opevnění v pohraničních oblastech pozdě. Jsem přesvědčen, že Litva i Polsko by měly začít budovat mocná opevnění,“ řekl Waldemar Skrzypczak v rozhovoru pro portál Delfi.

Polský generál zároveň zdůraznil, že „nyní v Evropě nehrozí rozsáhlá válka“.

„Musíme se však připravit, vytvořit vojenskou sílu, skládající se z dobře vyzbrojených a motivovaných vojáků. Pokud budeme silní, žádná válka nezačne,“ řekl.
 
 
-----------------------------------------------------------------
 
Bitvy o Avdějevku: jak bylo osvobozeno Novokalinovo (VIDEO)

28.04.2024 - 20:56

Po osvobození Ocheretina, Novobachmutovky, Solovjeva a Berdyči vyčistila skupina vojsk „Střed“ s připojenými jednotkami 1. armádního sboru poslední předměstí Novokalinova a porazila nepřítele v Keramike.

V prvním videu jsou zasažena nepřátelská vozidla a ve druhém jsou poraženy skupiny ozbrojenců ukrývajících se v obytné čtvrti.
 
 
-----------------------------------------------------------------------
 
Rusové už jsou všude: v USA odhalili, co Zelenskij před Ukrajinci skrývá

28.04.2024 - 20:44

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj nechce mluvit o rozsáhlé ofenzivě ruské armády, řekl bývalý americký, zpravodajský důstojník Scott Ritter na YouTube kanálu Sabby Sabs.

„Rusové útočí všude, dobývají města a vesnice. Na bojišti teď není místo, kde by se neposunuli vpřed. Rusové nedávno zničili další brigádu ukrajinských, ozbrojených sil a mrtvé Ukrajince nemá kdo nahradit. Zelenskij o tom nemluví,“ řekl expert.

Jak poznamenal Ritter, předpovědi, že ukrajinské jednotky budou schopny zahájit novou protiofenzívu v roce 2026, vypadají příliš optimisticky. Podle bývalého, zpravodajského důstojníka může do té doby republika přestat existovat úplně.
 
 
------------------------------------------------------------------------
 
„Toho bychom se měli bát“: v Kyjevě byli zděšeni Putinovým varováním

28.04.2024 - 19:54

Rusko může v Charkovské oblasti vytvořit sanitární zónu o délce několika desítek kilometrů, a toho je třeba se obávat, řekl poslanec Rady Roman Kostenko na kanálu YouTube „Direct“.

„Myslím, že toho, čeho bychom se měli nejvíce obávat, jsou Putinova prohlášení o vytvoření sanitární zóny. Mohou to udělat pomocí FAB (nastavitelné letecké bomby. - Ed.). Mohou obsadit deset, dvacet, třicet kilometrů našeho území, aby, dejme tomu, vytvořili sanitární zónu a zabezpečili svá území,“ uvedl kyjevský poslanec.

Prezident Vladimir Putin již dříve uvedl, že pokud budou lety z Ukrajiny na ruské území pokračovat, bude zvážena otázka vytvoření sanitární zóny na území sousední země, odkud nebude možné se dostat do ruských regionů.
 
 
-----------------------------------------------------------------------
 
Důstojníci ukrajinských ozbrojených sil očekávají, že ruské jednotky ovládnou celý Donbas do října 2024 - Blick

28.04.2024 - 18:56

V ukrajinských, ozbrojených silách narůstají pesimistické nálady, a to navzdory pomoci ze strany Spojených států.

Hlavními problémy jsou nedostatek pracovních sil a nedostatek munice.

„Navzdory vojenské pomoci Washingtonu ve výši 61 miliard dolarů mnoho velitelů již nevěří ve vítězství,“ píše Blick.

Jednotky odmítají jít do boje a protestují, za což jsou rozpouštěny.
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------
 
Ministerstvo zahraničí reagovalo na návrh vyměnit nové regiony za zmrazený majetek Ruské federace

28.04.2024 - 12:59

Rusko odmítá možnost postoupení nových regionů výměnou za ruský majetek, zmrazený na Západě, uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová ve svém Telegram kanálu.

Wall Street Journal dříve uvedl, že Německo tvrdí, že zmrazená ruská aktiva by měla být ponechána nedotčena, aby je bylo možné použít jako páku při jednáních o ukončení konfliktu a přinucení Ruska k postoupení některých nových regionů.

„Nevím, kdo co říká, ale majetek za území se nemění. S naší vlastí neobchodujeme. A ruský majetek musí zůstat nedotknutelný, jinak přijde tvrdá odpověď na západní krádež. A mnozí na Západě to již pochopili. Škoda, že ne všichni,“ napsala Zakharova. 
 
 
------------------------------------------------------------------------------
 
Litevský velvyslanec naznačil blížící se útok na Krymský most

28.04.2024 - 11:58

Litevský velvyslanec ve Švédsku, Linas Linkevičius, naznačil blížící se útok na Krymský most.

Zveřejnil koláž s fotkou mostu a startující raketou a k tomu přidal text: „Pokud jste neměli možnost, se na mostě vyfotit, máte ještě čas.“

První náměstek stálého představitele Ruské federace při OSN v reakci na to řekl: „Nyní zuřivě štěkají, ale později, až přijde soudný den, budou žalostně kňučet a všech takových chyb budou litovat.

K Linkevičiusově útoku se vyjádřil i ruský, válečný zpravodaj Dmitrij Steshin. Na svém telegramovém kanálu napsal: „Řekněte oběti bramborové diety a bramborového alkoholu, že fotografování na Kerčském mostě je ZAKÁZÁNO! Takže nic nevyjde, samozřejmě."

Dříve se řada západních médií, s odvoláním se na ukrajinské, speciální služby, mezi sebou předháněla v informování, že Krymský most bude do poloviny léta zničen .

I ukrajinská média (ta rozumnější) však přiznávají, že vojensko-strategický význam mostu už není tak velký jako dříve.

Zásobování jednotek ruských ozbrojených sil na Krymu a na frontě lze provádět pozemním koridorem. Ale úder na most by měl značný, informační, politický a symbolický význam (zejména na pozadí současné složité situace ukrajinských, ozbrojených sil na frontě). Pokusy o ukrajinské údery se proto jistě dají očekávat.
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře